Zobacz pełną wersję : ==> Pojedyncze Pytania <==
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
RockyBalboa
14-01-09, 10:53
wznosy barkow, czyli te tzw szrugsy w jakims stopniu obciozaja kregoslup?
wznosy barkow, czyli te tzw szrugsy w jakims stopniu obciozaja kregoslup?
jeśli sie nie garbisz przy tym ćwiczeniu to mało oddziałujesz na kręgosłup, jeżeli robisz dobrze technicznie to małe jest ryzyko urazów kręgosłupa
RockyBalboa
14-01-09, 13:57
a sa jakies jakie kolwiek cwiczenia na nogi ktorymi nie zachamuje wzrostu? oprocz tych cwiczen na wyciogu,
a sa jakies jakie kolwiek cwiczenia na nogi ktorymi nie zachamuje wzrostu? oprocz tych cwiczen na wyciogu,
a jakie według Ciebie ćwiczenia hamują wzrost ???
RockyBalboa
14-01-09, 16:00
no przysiady, wyciskania na barki martwe itp
hardworkOUT
14-01-09, 17:58
staralem sie jak moglem wybic na tym forum ludzia glupote z glowy ale jak widac sa wyjatki...........
RockyBalboa jezeli wykonujesz cwiczenia poprawnie technicznie to nie hamujesz wzrostu. Ale jak bedziesz je robił zle to napewno go troche zahamujesz obciazajac np. kregoslup.
PZdr
obciążając kregosłup możesz go krzywić, nadwyrężać itp. ale nie ma to wpływu na wzrost, rośniesz tyle ile masz w genach
nikt nie udowodnił jeszcze żeby ćwiczenia fizyczne mogły chamować wzrost, a wręcz odwrotnie...
RockyBalboa
14-01-09, 19:16
a taki znajomy ktory jest odemnie starszy o 5 lat jest prawie takiego wzrostu jak ja, moze lekko wyzszy i twierdzi ze to przez silownie, tez zaczynal mlodo
a skąd on wie, że nie urósł więcej przez siłke?
a taki znajomy ktory jest odemnie starszy o 5 lat jest prawie takiego wzrostu jak ja, moze lekko wyzszy i twierdzi ze to przez silownie, tez zaczynal mlodo
mój wujek który zaczął wcześnie ćwiczyć też tak twierdził że jest niski od ćwiczenia, moja matka też jest niska ja zacząłem ćwiczyć w wieku 15 lat przysiady i MC zacząłem gdy miałem 17, mam 190cm to chyba nie jest mało a moi kuzyni (synowie wujaszka ) są wyżsi ode mnie a zaczęli ćwiczyć przysiady i MC wcześniej ode mnie tak więc nie słuchaj co inni mówią tylko śmiało zaczynaj treningi przysiadów i MC
może trochę namieszałem ale mam nadzieje że wszyscy zrozumią
respective
14-01-09, 20:20
stary, genetyka i jeszcze raz genetyka
jeżeli będziesz się głodzić to przez to prędzej nie urośniesz niż przez ćwiczenie na siłowni
fakt iż młodym osobom nie zaleca sie ćwiczeń obciążających kręgosłup, ale tylko dla tego że mogą się nabawić jakiejś choroby kręgosłupa gdyż mają go jeszcze nie do końca uformowanego, a nie dla tego że nie urosną od tego.
witam,
mam pytanie odnosnie do odzywek.
nigdy nie cwiczylem i teraz zaczynam, wiec kupilem hmb olimpu i xpanda to i to w kaps.
biore xpanda w dni trenowane 4 kaps przed treningiem i 4 po.
w dni nietrenowane 4 na czczo i 4 porzed obiadem.
hmb jem 1 na czczo 1 przed i po treningu i przed snem tez 1.
mam tez bialko stnrtax matrix, czy moge nim jakos uzupelnic suplementacje>?
i czy dobrze jem xpanda i hmb??
pozdro
slim shady
14-01-09, 22:56
za szybko złapałes sie za suplementacje, jedyny plus to to że kupiłes dobre białko
w sumie nie dodalem, ze przez grudzien bralem to bialko i od 3 dni dopiero uzywam xpanda i hmb
Nigdy nie cwiczyles a juz sie zlapales za hmb, odstaw to i minimum za pol roku, rok dopiero to bierz. Wykorzystaj potencjal swojego organizmu. Uloz dobra diete i trening i narazie wystarczy :)
PZdr
Mam pytanie! jeżeli będę ćwiczyć codziennie pompki i brzuszki, czy coś to da??? dzięki....
respective
15-01-09, 20:06
dać da, ale mało masy na tym nie zbudujesz ale po jakimś czasie będziesz w stanie zrobić więcej tych pompek i brzuszków
dużo lepsze efekty uzyskasz ćwicząc 3 razy w tyg te pompki (oczywiscie taki trening musi trwac duzo dluzej niz tak jakbys codziennie robil) tak około 6-8 serii
slim shady
15-01-09, 20:07
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=14244&highlight=regeneracja
Panowie czy stosując dietę jadacie coś jeszcze ? tak samo czy zawsze jecie tyle co jest wyliczone czy np sobie więcej ryżu naładujecie czy tam makaronu. Chodzi czy jecie tyle co jest wyliczone czy sobie więcej czasami sypniecie jak macie głoda :D
Tak samo jakieś przekąski ?
Panowie czy stosując dietę jadacie coś jeszcze ? tak samo czy zawsze jecie tyle co jest wyliczone czy np sobie więcej ryżu naładujecie czy tam makaronu. Chodzi czy jecie tyle co jest wyliczone czy sobie więcej czasami sypniecie jak macie głoda :D
Tak samo jakieś przekąski ?
eee no co ty w moim przypadku np ładuje jak najwiecej :D Przecież Ci nie zaszkodzi przy nabraniu masy.......
slim shady
15-01-09, 20:54
wiesz jak dorzucisz 20 g mniej czy wiecej to nie powinno byc wiekszej róznicy, ważne żeby zachować te podstawowe zasady
a jakie cwiczenia wykonywac zeby miec wieksze miesnie karku?? dzieki...
wiesz jak dorzucisz 20 g mniej czy wiecej to nie powinno byc wiekszej róznicy, ważne żeby zachować te podstawowe zasady
Czyli chodzi żeby jeść rzeczy dozwolone i o odpowiednich porach. To fajnie dzięki chłopaki:lol:
slim shady
15-01-09, 21:11
tak i dostarczac określoną ilość weglowodanow i białka i tłuszczu
respective
16-01-09, 06:22
a jakie cwiczenia wykonywac zeby miec wieksze miesnie karku?? dzieki...
szrugsy sztangą i martwy ciąg
hardworkOUT
16-01-09, 10:10
Broda do szyi - Ćwiczenie to jest bardzo proste. Po prostu należy przywieść szczękę dolną jak najbliżej szyi. Wprawdzie można by to wykonać opuszczając luźno głowę, nie uzyskalibyśmy jednak pożądanego efektu. Należy zatem napiąć mięśnie na szyi i nimi właśnie ściągnąć brodę do dołu. Odczujemy wtedy pracę mięśnia mostkowego - obojczykowo-sutkowego, przyczepiającego się do tylnej, górnej części żuchwy, a u dołu do końca mostkowego obojczyka i rękojeści mostka. Kiedy uda nam się opanować prawidłowo tę czynność, możemy położyć się na ławce z głową poza nią. Pozwólmy, aby głowa opadła nieco do tyłu i unieśmy ją, przybliżając znów brodę do szyi. W tym wypadku za obciążenie będzie służyć sama głowa. W miarę nabywania doświadczenia można pokusić się o umieszczenie na czole dwukilogramowego obciążnika, oczywiści odpowiednio go zabezpieczając przed ześlizgnięciem. Nie powinno się zwiększać obciążenia zbyt gwałtownie.
Prostowanie karku - Ćwiczenie to może być wykonywane w różnoraki sposób. Zaczynamy od ułożenia się na ławce z twarzą zwróconą do dołu. Wolno opuszczamy ją na ławkę, a następnie łagodnie podnosimy (nie powinno się dopuszczać do przeprostu). Tutaj również sama głowa służy jako czynnik oporujący. Kiedy poczujemy się pewniej oraz uda się nam rozwinąć nieco siły, można rozpocząć stosowanie obciążenia. Starannie przymocowujemy wtedy dwukilogramowy obciążnik na potylicy i wykonujemy ćwiczenie w ten sam sposób, co bez obciążenia. Nie wolno zwiększać ciężaru zbyt szybko, może to bowiem spowodować poważne konsekwencje.
Zginanie do boku - Stojąc prosto, pozwólmy głowie opaść nieco na bok, a następnie wolno podciągamy ją do góry. Ponieważ w tym wypadku nie możemy liczyć na zbyt duży opór, w drugiej fazie ćwiczenia spróbujmy położyć się na boku, opuścić głowę luźno i unieść ją do poziomu, zrównując jej oś z linią ciała. Ostatecznie możemy przymocować po jednej stronie głowy dwukilogramowy obciążnik.
Obracanie - Czynność ta rzadko jest spotykana w ćwiczeniach oporujących. A przecież różne dyscypliny sportu wymagają częstych obrotów głowy, powodujących olbrzymi nacisk na kręgi szyjne, nad którymi niekiedy nie da się zapanować. Ponieważ większość z nas nigdy nie uczyła się obracać głowy w kontrolowany sposób, najlepiej jest zacząć ćwiczyć bez jakiegokolwiek obciążenia. Opór można stworzyć przyciskając jedną dłoń do policzka, drugą zaś kontrolując zakres ruchu. Ćwiczenie należy wykonywać wolno i ostrożnie.
nie moje z jakiejs tam stronki
Czy ektomorfikowi zaleca sie cwiczenia areobowe tzn. jazda na rowerku. Jesli tak to jak dlugo, intensywnie czy lekko? Waga 58/175cm.
RockyBalboa
16-01-09, 19:22
co do szrugsow, to lepiej je robic ze sztanga tylem czy normalnie przodem?
wydaje mi sie ze przodem ;)
Panowie jestem głodny... do ostatniego posiłku przed snem mam ok 2 godzinki jeszcze ale to tylko ser i oliwa, mogę sobie coś jeszcze w między czasie zjeść ? rzecz jasna produkty przestrzegane :whistle:
slim shady
16-01-09, 20:09
owoca zjedz :P albo jogurt
slim shady
16-01-09, 21:29
odrazu przypisałem, że mase robisz, ale jak rzeźba to żelazna dieta niestety
respective
17-01-09, 13:55
co do szrugsow, to lepiej je robic ze sztanga tylem czy normalnie przodem?
lepiej przodem ale dobrze jest robić i takie i takie :)
Damian st-ce
17-01-09, 16:59
Najlepiej jest robić sztangielkami...
respective
17-01-09, 18:05
Najlepiej jest robić sztangielkami...
czemu tak uważasz?
RockyBalboa
18-01-09, 12:33
czym sie rozni bialko serwatkowe od "nie serwatki", ktore na poczatek lepsze
Rózne ilości poszczególnych aminokwasów, różna przyswajalność i jej czas. Ogolnie opierałbym się na białkach serwatkowych głównie.
Damian st-ce
18-01-09, 15:06
czemu tak uważasz?
Sztangielkami można wykonywac krążenie barkami, ze sztanga tego nie zrobisz, a ze sztangielkami masz wiekszy zakres ruchów.
Witam
Jestem początkujący, dopiero zaczynam trening na siłowni i mam pytanie. Zamierzam trzymać się ćwiczeń: pon: plecy-biceps, środa: nogi-barki, sobota: klata-triceps... i czy jest sens, żebym po każdym treningu biegał na bieżni i ćwiczył brzuch, a dodatkowo np. w niedzielę jeszcze chodził tylko biegać? Czy przemęczę się i nie będzie widać rezultatów?
Zależy mi, żeby zwiększyć jakoś siłę, żeby coś osiągnąć, a nie tylko tracić czas, ale chciałbym też zwiększyć swoją wytrzymałość w bieganiu, bo lubię biegać :D
przemek_yo
18-01-09, 17:29
to biegaj, moze ta niedziele odpusc
i brzuch cwicz tez,
respective
18-01-09, 18:01
po treningu siłowym to nie bardzo
areobów lepiej nie mieszać z treningiem siłowym
Czemu?
przemek_yo
18-01-09, 19:23
ale tu nie chodzi chyba o stricte silowy plan, pisze ze dopiero zaczyna (czyli sam nie wie co robi jeszcze :p ) pewnie ma jakis split prosty albo cus takiego
respective
18-01-09, 20:07
bo organizm i ta jest zmęczony po treningu więc nie warto jeszcze mu dokładać
ja jak mam trening na siłce o 14-15 to areoby mam z rana 8-10
Ćwiczę już 7 tygodni planem FBW i może to dziwne, ale trochę już mnie nudzi ten trening. Oczywiście coś tam już widać, ale chciałbym spróbować czegoś innego, np. split , którym kilka miesięcy temu trenowałem. Czy nie przeszkadzało by to, jeżeli teraz zrobiłbym 2 tygodnie całkowitej regeneracji ( akurat mam ferie ) i zaraz po feriach zaczął ćwiczyć splitem ?
Blackphoenix
19-01-09, 14:37
1,5 miecha już nie ćwiczyłem na siłowni, ze względu na dość poważne problemy ze zdrowiem a teraz jeszcze trafiło mi się złamanie kości śródstopia :/
Po powrocie na siłkę zrobić obwodówkę czy wrócić do starego planu tylko trochę zmniejszyć ciężary ?
hardworkOUT
19-01-09, 14:58
obwodowke - trening lekko - normalny trneing
Ćwiczę już 7 tygodni planem FBW i może to dziwne, ale trochę już mnie nudzi ten trening. Oczywiście coś tam już widać, ale chciałbym spróbować czegoś innego, np. split , którym kilka miesięcy temu trenowałem. Czy nie przeszkadzało by to, jeżeli teraz zrobiłbym 2 tygodnie całkowitej regeneracji ( akurat mam ferie ) i zaraz po feriach zaczął ćwiczyć splitem ?
Mógłby ktoś odpowiedzieć, bo nie wiem czy powinienem jeszcze ten trening robić, czy jednak mogę zrobić przerwę na regenerację :)
czy rozpusczanie kreatyny w mleku z duza ilosci tluszczu znacznie spowalnia wchłanianie kreatyny? jak to jest?
pakeros17 zrób z tydzień regeneracji i leć splitem. IMO każdy powinien trenować jak mu pasuje. Mi lepiej FBW podchodzi.
Sokół są teorie że niby tam białko i inne pierdoły spowalniają wchłanianie kretyny ale szczerze mówiąc co za różnica keidy się wchłonie ? :D Jeśli chcesz żeby wsystko było idealnie to nie mieszaj ale IMO bez róźnicy.
Ogolnie ja już długo mieszam wszystko co można ze wszystkim, nie przejmowałbym się tym. Tylko pytanie czemu chcesz krete mieszać z mlekiem??
edit: jeden wyjątek jak słabo tolerujesz laktoze to nie mieszaj jej z kretą - fatalne w skutkach :)
respective
19-01-09, 19:35
no spokojnie możesz przejść na split.
regeneracji zrób tyle ile będziesz uważał że potrzebujesz
tydzien sie skonczy uznasz ze wypoczales to mozesz zaczynac. nie? no to odpoczywaj drugi...
tylko potem pierwszy tydzien splitem ćwicz na malych obciazeniach zebys nie mial jakis zakwasów ani nie nabawił się kontuzji
siemka mam takie pytanko. czy GAINER 737 jest godny polecenia?? z gory dziex za odpowiedzi ;)
Są lepsze od niego, np. Mutant Mass
różne opinie zbiera, ale większośc ludzi sugeruje się złą sławą MEGABOLA, na pewno jest tani do najlepszych składowo nie należy.
mam pytanie odnośnie ilości serii i powtórzeń w seriach
w treningu na masę i sile
chodziarz siła u mnie jest na drugim planie
nie wiem czy ważne są warunki fizyczne (mam 21 lat 182 cm 115 kilo z czego spora cześć to tkanka tłuszczowa BEMBEN)
proszę o podpowiedz:)
i jeszcze jedno treningi na masę i sile 4 razy w tygodniu i raz w tygodniu aeroby wszystkich partii ciała :)
symu - z mlekiem podobno lepiej wchodzi, nie jest takie"jałowe" za niedlugo zaczne cykl wiec chce miec wszystko dopiete na ostatni guzik. Pozdrawiam
respective
19-01-09, 21:37
Są lepsze od niego, np. Mutant Mass
ja brałem mutant mass (6,8kg) i nie chwale go sobie tak jak np mass xxl albo gain fast
po mutancie miałem straszny rozstrój żołądka i wątroba napierdalała strasznie...
łyżeczka krety do buzi i zapijasz woda, najszybciej, najsmaczniej :D
Hmm czyżby kolejny przereklamowany produkt po matrixie sybtraxa?? Ja osobiście miałem okazje spróbować tylko kilak porcji mutanta, dla mnie najlepiej sprawdzły się gainerki monster mass i mass xxl - dobry smak, rozpuszczalność i bez problemów żoładkowych
respective
19-01-09, 21:42
symu - z mlekiem podobno lepiej wchodzi, nie jest takie"jałowe" za niedlugo zaczne cykl wiec chce miec wszystko dopiete na ostatni guzik. Pozdrawiam
ja coś słyszałem że z sokiem winogronowym- to z kilku źródeł nawet...
a o mleku to właśnie słyszałem żeby nie mieszać...
ja kreatyne zawsze z wodą mieszałem i nie narzekałem :)
respective
19-01-09, 21:43
Hmm czyżby kolejny przereklamowany produkt po matrixie sybtraxa?? Ja osobiście miałem okazje spróbować tylko kilak porcji mutanta, dla mnie najlepiej sprawdzły się gainerki monster mass i mass xxl - dobry smak, rozpuszczalność i bez problemów żoładkowych
i mój kumpel co razem ze mną kupował mutanta miał to samo...
a magnum 8000 kiedyś spróbowałem znowu to miałem taki deszcz syfów że odstawiłem to :D
I mleko 300ml 2% + płatki owsiane 175g + rodzynki 40g +2 jajka + łyżka oliwy
II kasza/makaron razowy;z mąki durum;pełnoziarnisty/ryż dziki; basmanti;paraboliczny;brązowy/kuskus+mięcho/ryba/jajka+warzywa+pestki dyni/orzechy włoskie
III (przedtreningowy) 2x pierś z kurczaka + 1 worek ryżu + 2 jajka + troche sera
IV od razu po treningu) banan + carbo
V 3o min po treningu ) sok wieloowocowy + ryż biały/makaron zwykły/ziemniaki+ mięcho/rybka
VI przed snem) makrela /// serek wiejski + oliwa + jakieś warzywa
lub
I mleko 300ml 2% + płatki owsiane 175g + rodzynki 40g + banan +twaróg 100g + łyżka oliwy
II 1worek ryżu + 3bułki z sałata pomidorem ogorkiem wedlinka + 1 porcje z piersi z kurczaka + Danone + trochę dżemu + rodzynki 20 g
III (przedtreningowy) 2x pierś z kurczaka + 1 worek ryżu + 2 jajka + troche sera + oliwa
V 3o min po treningu ) jajecznica z 4 jaj + 2 kromki cienego pieczywa + sok wieloowocowy
VI przed snem) makrela / serek wiejski
I mleko 300ml 2% + płatki owsiane 175g + rodzynki 40g +2 jajka + łyżka oliwy
II kasza/makaron razowy;z mąki durum;pełnoziarnisty/ryż dziki; basmanti;paraboliczny;brązowy/kuskus+mięcho/ryba/jajka+warzywa+pestki dyni/orzechy włoskie
III (przedtreningowy) 2x pierś z kurczaka + 1 worek ryżu + 2 jajka + troche sera
V 3o min po treningu ) sok wieloowocowy + ryż biały/makaron zwykły/ziemniaki+ mięcho/rybka
VI przed snem) makrela /// serek wiejski + oliwa + jakieś warzywa
lub
I mleko 300ml 2% + płatki owsiane 175g + rodzynki 40g + banan +twaróg 100g + łyżka oliwy
II 1worek ryżu + 3bułki z sałata pomidorem ogorkiem wedlinka + 1 porcje z piersi z kurczaka + Danone + trochę dżemu + rodzynki 20 g
III (przedtreningowy) 2x pierś z kurczaka + 1 worek ryżu + 2 jajka + troche sera + oliwa
V 3o min po treningu ) jajecznica z 4 jaj + 2 kromki cienego pieczywa + sok wieloowocowy
VI przed snem) makrela / serek wiejski
w trzech tematach tą samą dietę dałeś do oceny i pewnie z każdego tematu pójdą inne rady ;)
Obliczenia btw i kcal robiłeś czy będziesz leciał na wyczucie ?
hehe no bo dostalem tylko jedna odpowiedz jak wczesniej napisalem ta pierwsza propozycje... ta pierwsza to jest moja propozycja taka liczona a druga to juz zmieniona przez dwie osoby i nie jest wyliczona.. a obliczenia robilem sobie potrzeba mi ok 3900kcal mowili ze tyle to tu tego nie ma ale tylko z trzech pierwszych posilkow mialem prawei 3000. bialko 150g tluszcz 133g ww 410g tam moge miec malutkie nadwyzki w bialku ale sie nic nie stanie bo nie mam tendencji do tycia...
hardworkOUT
20-01-09, 21:56
007, dobry avatar :D
[wiem, spam]
Hard twój też może być ;)
mazur47 zrób więcej posiłków jak ci się uda,unikaj cukrów prostych ,owoce z rana po pierwszym posiłku i po treningu,okołotreningowo unikaj tłuszczy. Z rana więcej węglowodanów a wieczorami i na noc więcej tłuszczu mniej węgli. Białko trzymaj na około 2g i w każdym posiłku w miarę równą porcję. Standardowe wyliczenia są na początek później trzeba się obserwować i zwiększać lub zmniejszać kalorie
respective
20-01-09, 23:22
Białko trzymaj na około 2g
nie każdego to dotyczy... ja jak jadłem po 1,8-2,2g na kg masy to masa praktycznie stała w miejscu
czuje że rosne gdy tak jak teraz trzymam się 2,6-3,0g na kg masy
węgle cały czas na poziomie 5-7g na kg masy a tłuszcze 1-2g na kg masy
a ja białko wcinam na poziomie 1,5-1,7 musicie rozważać w obie strony czasem może się okazać żę dla ekto dodatkowe ilości białka to dodatkowy efekty termiczny co za tym przyspieszenie metabolizmu.
RockyBalboa
21-01-09, 19:58
co sadzicie o tych batonach proteinowych, np ten olimpa matrix pro 32, no ma te 25 g bialka i 20 g wegli i troche tluszczu, na odzywki mysle ze troche za wczesnie a jednak te braki czasem w diecie sa,mozna takiego batonika czasem zkonsumowac,warto?
no bede probowal... jak narazie wynik jest zadawalajacy naprawde bo 2,5 tygodnia - 1kg na samej diecie co dla mnie jest naprawde czyms niezwyklym bo nigdy ni emoglem nic przybrac :)
007 bialko mam na 2g tluszcz 1.8g a ww 5.5g. male przerobki o ktorych wspomniales dobrze zrobia. jeszcze musze ulozyc z dwa paki bo caly czas to samo zrec to lipka... ale ci powiem ze jem to wszystko z diety i nawet 2 godzin nie moge wytrzymac bo glodny jestem ostro... 2.5h to gora juz u mnie... co zrobic???
jedz jeszcze częściej,nawet 10 razy na dobę dojadaj między posiłkami, w nietreningowe daj więcej kalori z tłuszczu a węgli obetnij,tylko nie zapychaj się na maksa lepiej mniej a częściej,do kolacji dodaj trochę warzyw surowych a przed śniadaniem np.banan.
ROCKY batony są trochę drogie więc nie wiem czy nie lepiej kupić gainerka. Kiedyś trochę tego jadłem ale ogolnie jest problem z ich zjadliwością bo trochę gumowe są. Jedne z lepszych to moim zdaniem booster z treca, matrix olimpowy daje rade i steel bar z ABB jest chyba najlepszy z nich wszystkich.
Jeśli masujesz to ok na redukcji odpuść.
MAZUR ty chyba masujesz nie?? To jedz do oporu :D
tak tylko ze jak mialbym dojadac miedzy posilkami to wyjdzie mi gdzies o 0.3 ponad ogolnego zapotrzebowania... mozna tak??
Symu no masuje no ale mowie... wynik bedzie taki ze np jak mam zapotrzebowanie na bialko 150 to mi wyjdzie z 200 i tak samo ze wszystkim...
staraj sie utrzymac tylko białko na dotychczasowym poziomie, a tak to moim zdaniem nie ma co chodzić głodnym jak jesteś na masie. Kiedyś na redukcji będziesz się tym martwił tym bardziej że wnioskuje że jesteś ekto więc raczej Cię nie zaleje.
Takie moje zdanie i myślę że wiele osób może się nie zgodzić ale IMO niema sensu się głodzić.
hehe no w sumie to masz racje :) no jestem ekto i nigdy nie mialem wagi pow 73kg a teraz mam 74 hehe w takim tempie to ciekawe co to bedzie ... oby sie nie okazal ten gorszy wariant pozniej nie... ale najwyzej zmienie diete czy cos :) a co Ty na to zebym dorzucil mutanta?? bo jakis gainerek by sie przydal...
jeśli jesz ponad zapotrzebowanie i masz jeszcze miejsce to moim zdaniem nie ma sensu ładować prochu.
hmmm no ale niektorych rzeczy zwyklym pokarmem nie dostarcze...
respective
22-01-09, 08:41
ale lepiej zjeść porządny posiłek niż pić gainera ;P
ja przez ostatnie 6 tyg przytyłem 4,5kg a to wszystko dzięki dobrej diecie - no i troche węgli pije ale to podczas treningu bo sama woda mi nie podchodzi ostatnio
hmmm no ale niektorych rzeczy zwyklym pokarmem nie dostarcze...
np???????????????
Siema Panowie jak jest z ćwiczeniem na barki "wyciskanie zza karku" robić czy nie?
Damian st-ce
22-01-09, 16:29
Jasne ze robić :) Ćwiczenie to angażuje przednie i boczne aktony mięśni naramiennych.
Damian st-ce
22-01-09, 16:42
sorki ze post pod postem :) możesz również robić wyciskanie z przed klatki, lub sztangielkami. Pozdro
Wiem wiem ze sprzed klatki mozna... A moje watpliwosci biora sie z tematu w dziale trening "przykladowe splity na mase" czy cos takiego zobacz to zobaczysz o co mi kaman
RockyBalboa
22-01-09, 16:57
jakie znacie cwiczenia na lydki, oprocz wspiec na palcach
http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi.asp#lydka
prosze
RockyBalboa
22-01-09, 17:32
aa no na tym atlasie szukalem ale tego za nic nie umialem znalesc
dzieki
Witam wszystkich... Mam pytanie i proszę o odpowiedz:)
Mam zamiar poćwiczyć do końca stycznia jeszcze na sucho a potem myślałem kupić gainer mass mutant i jakąś kretke (vitalmax zieloną chyba) i moje pytanie dotyczy czy to jest dobra mieszanka czy może nie będzie to ze sobą grało...
I ile gr wynosi jeden cykl na kreatynie??? Bo jak bym kupował tą kredke to chyba to 1250gr..... z góry dzięki
Tak, to dobre zestawienie.
1250mg chyba:) 4 takie kapsulki to 5gram. Rozumiem ze chodzi Ci o dawkowanie, 5gram (4 kapsulki) rano naczczo, i to samo po treningu. W dzien nie treningowy, rano 5g oraz po poludniu (ok 8h potem) tez 5 gram. W dni nie treningowe mozesz ograniczyc kretke tylko do 5 gram, sa tacy, co i tak robia. Na dluzej Ci styknie wtedy. Cykl powinien trwac ok 6-8 tygodni, nie dluzej. Potem przerwa conajmniej tyle samo ile trwal cykl - 2-3 cykle w roku, maksymalnie;p Pozdrawiam:)
no to możę faktycznie 1250 mg:) bo im więcej tym taniej.. tak mi sie wydaje a o krecie to myślałem w proszku bo podobno trudno sie łyka... no a jak kreatyna to jak z gainerem??? żeby wątroba wytrzymała:)
Hehe gainer to suplemet diety-takie zarelko w proszku;> Wcinaj wtedy gdy nie mozesz zjesc pelnowartosciowego posilku (nigdy na noc, bo w tluszcz Ci sie odlozy). Masz diete w ogole? Pokaz;>
Jak wolisz krete w prochu to bierz, ja kupilem w kapsulkach bo latwiej bedzie odmierzac;p Tez zaczynam od lutego, pozdro
do p narozny: czytalem jakis tescik twoj i mi sie spodobalo no i zobaczylem ze wogole niezle doswdiadczony chyba jestes :) a mi trzeba paru porad ;p
do kubcyk: kreta universala jest dobra... mutanta jedni chala inni nie... mass xxl dobry tez
Mam takie pytanie czy to prawda gdy jak bedziemy cwiczyc trening na mase a nie bedziemy miec dobej diety to najwyzej wyrzezbimy nasze cialo a nie zyskamy dodatkowego miecha ??
Michal: ano prawda, bo niby skad to miecho ma sie brac? Tylko z zarcia, odpowiedniego dodam:)
Mazur: Jaki tescik? Ja doswiadczony? Dzieki, ale nie sadze...:D
p_narozny spoko wiem o co chodzi z gainerem 4 kg juz skończyłem:D tak pytałem bo myślałem że moze jakieś inne stosowanie z kretą ale jak nie to spoko :) A do diety sie próbuje stosowac ale takiej ogóóóóólnej:p wiesz jem te takie różne posiłki które zawierają dużo białka ,węglów itp ale tak nie trzymam sie dokładnie tej diety bo po prostu raz próbowałem i sie strasznie nudzi jedno i to samo chociarz próbowalem je urozmaicać:) pozdro
Jak to jedno i to samo? Nie zartuj:) Czytaj duzo... ja ulozylem sobie diete na tip top, dokladnie policzylem wegle bialko i tluszcz oraz kalorie. Ani sie nie obejrzysz jak troche sie wdrozysz a zaczniesz zaglowac produktami zostawiajac te same wartosc odzywcze. Mysle ze u mnie 5-6 roznych zestawow posilkow to na luzie jest, nic trudnego, wdroz sie tylko - potem poleci jak splatka. Wiadomo, jak tak zmienisz posilki, to sa male odchylenia, ale raz w jedna raz w druga strone - takz bilans wychodzi na zero. A jak nie masz pewnosci to po prstu policz oba czy tam trzy posilki i bedziesz wiedzial czy jeden odpowiada drugiemu itd itp. Pozdro:)
Ile przytyles po tych 4kg gainera?
mazur47 no wiesz może i dobra universala ale czytałem chyba wczoraj że slim shedy chyba mówił że na sam pocżatek najlepsza jest vitalmaxa zielono:D a czemu myślisz że mutant mass zły? Pozdro
To dobre tamto niedobre - kazdy powie co innego, kazdy bral co innego, na kazdego to i owo dziala inaczej:)
Ile przytyles po tych 4kg gainera?
no jak dobrz pamietam to ponad 3 kg poszło ale wiesz dieta była słaba jadłem co mi podeszło pod ręke tylko że dużo..
No to z wypasna dieta bys trzasnal z dyszke;)
p_narazony pomyleczka hehe ;p bo spojrzalem ze szkocja i mi sie poje*** z kims innym ;p
Kubcyk no nie wiem jak uwazasz... ja bym polecil ta universa mono na poczatek... mutant... hmm.. tam troche malo bialka jest... niektoorych watraba napie*** po tym... nie wiem no rozne sa opinie... wiekszosc jest na plus
Co do krety vitalmaxa to nie wiem czemu akurat ta miałaby być najlepsza na początek ja wolę dopłacić i wybrać creapure (universal, kaizen, fitmax, inkospor) gdzie mam pewnośc że kreta jest najwyższej czystości, wiem gdzie jest produkowana i podlega zewnętrznym kontrolom. To jest kwestia 20-30 zl na cyklu a myślę że nasze zdrowie jest tego warte.
Co do mutanta to sam się tym zainteresowałem po tym jak Respective (chyba dobrze?) napisał że coś mu nie pasowało i popytałem znajomych jak tam się sprawuje ten gainerek i nie wszyscy są zadowoleni jednak.
Co do krety vitalmaxa to nie wiem czemu akurat ta miałaby być najlepsza na początek ja wolę dopłacić i wybrać creapure (universal, kaizen, fitmax, inkospor) gdzie mam pewnośc że kreta jest najwyższej czystości, wiem gdzie jest produkowana i podlega zewnętrznym kontrolom. To jest kwestia 20-30 zl na cyklu a myślę że nasze zdrowie jest tego warte.
Co do mutanta to sam się tym zainteresowałem po tym jak Respective (chyba dobrze?) napisał że coś mu nie pasowało i popytałem znajomych jak tam się sprawuje ten gainerek i nie wszyscy są zadowoleni jednak.
znow musze przyznac Ci racje omg-,-:P
respective
23-01-09, 08:04
czyli nie jest jednak taki dobry :p
tzn. 70% opinii bardzo pozytywnych, kwestia tego że jak Ci nie przypasuje to masz 7kg tego przed sobą :D
respective
23-01-09, 17:20
moze to od partii zalezy, sam nie wiem...
mój znajomy też go bardzo chwalił dlatego chciałem go spróbować
sam olej MCT może powodować różne reakcje, myślę że to nie od partii zalezy a raczej trzeba dobierać gainera pod siebie. Mi przypasowały monster mass i mass xxl. Mutant nie do końca.
I jeszcze news!!! Ostrowia wydała gainera a w zasadzie chyba bulka :D
A masz ten news na jakies stronie ? bo na allegro jak i na oficjalnej stronie ostrowi tez o tym nic nie pisze... chyba ze nie doczytalem :smile:
slim shady
23-01-09, 19:56
A masz ten news na jakies stronie ? bo na allegro jak i na oficjalnej stronie ostrowi tez o tym nic nie pisze... chyba ze nie doczytalem :smile:
Symu sam go zrobił :D
hehe mozliwe :lol:
ale ciekawe jak to jest prawda to musze zakupic takiego bulka :lol:
http://ostrowia.pl/site_pl/prod28.html macie i obiecuje że nie ja go wymyśliłem (a szkoda) :] Próbujcie bo ja się nie odważe, na oko skręcałoby mnie po tym godzine.
na dole strony gainerek
piepszneli bleda w pisowni :yawn:
to na poczatku co miga napisa to napisali " gajner" zamiast gainer :yawn:
to kwestia tego że pewnie nikt w ostrowii nie ma najmniejszego pojęcia o odżywkach dla sportowców ajuż na pewno nie wie od czego pochodzi słowo "gainer".
Ty Symu a od czego pochodzi bo sam nie wiem :errf:
podpowiedź przetłumacz sobie "no pain, no gain " i zwróc uwagę na ostatnie słowo:P
Damian st-ce
23-01-09, 21:36
GAIN - zysk, korzyść, PRZYROST :)))
nie moge z niektórymi...:/ Dzisiaj dowiedziałem się od chłopaka mojej siory który też ćwiczy że po ODŻYWKACH wypadają włosy:D faktycznie nie mam gestych jak chopin ale nie jest tak źle mam tylko ,,letkie,, zakola ale wydaje mi sie ze to kwestia genetyki....A jak u was z opierzeniem?? No i oczywiscie matka od razu sie czepia i mówi żebym nie kupował i żębym do 18-stki poczekał:/. I mi cały dzień zesrali bo już byłem na kupnie:/
Damian st-ce
23-01-09, 22:27
"Opierzenie" to kwestia genetyki. Wielu moich znajomych, którzy wogóle nie ćwiczą i nie biorą odżywek, też maja zakola.
"... dowiedziałem się od chłopaka mojej siory który też ćwiczy że po ODŻYWKACH wypadają włosy:D..."
Ciekawa teoria...
slim shady
23-01-09, 22:40
haha, dobre, ja myślałem, że 3 ręka wyrasta
haha ale nazwa Gajner 50 :D chciei być oryginalni
hehe właśnie też mi sie to bez sensu wydawało :/ ale mama wie lepiej:P
respective
24-01-09, 08:08
u mnie tak samo :P
a najgorsze jak po obiedzie przyszło mi zjeść paka i flexa przy niej. po połknięciu tych 19 tabletek za dwoma razami zapytała się tylko czy więcej się już nie dało i że jak wyląduje w szpitalu od tego to nie odwiedzi mnie xD
Napinacz01
24-01-09, 14:38
jak dawkować L-Karnitynę z Treca w kapsach?
respective
24-01-09, 17:06
tak jak jest napisane na opakowaniu :)
białko dwa miesiace po terminie, w kosz czy spozywac?
Raczej kosz. Białeczko i batony najmniej trwałe są.
Innaczej; Istnieje duże ryzyko nieprzyjemnych konsekwencji:D
aha, czyli moze mnie dosc dobrze w wc trzymac, czyli nie ma sensu sie szarpac i prubowac ?
respective
24-01-09, 23:08
jak się nie boisz wyzwań to możesz spróbować, a jak szkoda Ci zdrowia i nie masz czasu na eksperymenty to kosz. ja bym wybral to drugie
slim shady
24-01-09, 23:20
czy ja wiem czy białka tak szybko sie psują, vitalmax dobrze trzyma, gorzej jak skamienieje albo wilgoc sie dostanie
hm nie stwardniało, normalnie wyglada, moze lekie grudy sie porobily. Mam czas-sprubuje, napisze tutaj jak spozyje. Zdrowia!
Na początku raczej zmienia zapach.
A mam takie szybkie pytanie :smile:
Jaki cwiczenia robic aby byc bardziej wyprostowanym ?
A może po prostu musisz ćwiczyć postawę, czyli pilnować tego żebyś się nie garbił, chyba że chodzi Ci o coś innego.
slim shady
25-01-09, 13:24
rozciągać się ?
ok dzieki... a nie ma jakis cwiczen na to ?
slim shady
25-01-09, 14:48
http://www.kulturystyka.pl/atlas/stretching.asp
A cwiczenia ze sztanga i hantlami na prosta postawe ktore by sie nadawaly ?
slim shady
25-01-09, 14:53
co rozumiesz przez prostą postawe ?
To zeby sie nie przygarbiac ... czasem tak mam ze lubie sie przygarbic i chcialbym to wyeliminowac ... moze wlasnie cwiczeniami sie to da zrobic ??
slim shady
25-01-09, 15:05
raczej możesz bardziej się pokrzywić, ale martwy ciąg wzmacnia plecy, tak jak unoszenie tułowia z opadu, z tego co wiem to basen jest dobry na kręgosłup,
może to Cie zainteresuję http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=9865
ok dzieki za pomoc :smile:
Co można inne jeść zamiast 5 jajek na drugi posiłek ? Jakoś mi już bokiem wychodzą :yawn:
Damian st-ce
25-01-09, 18:46
Puszkę tuńczyka w sosie własnym
I to zastąpi zapotrzebowanie 5 jajek ? :smile:
Damian st-ce
25-01-09, 19:11
Na białko na pewno tak.
Jajo kurze, całe 150 12,5 10,7 1
Tuńczyk w oleju, konserwa 189 27,1 9 0
Tak to sie ma w 100g bo właśnie patrzałem w tabeli
respective
25-01-09, 20:48
polecam tuńczyki z puszki, zajebista sprawa jeżeli chodzi o białeczko :D
No to co mogę jeść tego Tuńczyka zamiast 5 jajek ? wraz z pieczywem... Bo 40 minut po treningu też jem puchę tuńczyka i pieczywo.
Więc wszystko będzie ok ? 5 równe 1 puszcze tuńczyka czy coś jeszcze dorzucić, bo że białaczko daje to widzę po tabeli :razz:
Aminokwasy-W dni nie treningowe: po 1 łyżce stołowej (15 ml) 30 minut przed śniadaniem, obiadem, kolacją. Gdy rano na czczo spozywam kreatyne zamiast sniadania to do kreatyny amino ? czy moze czekac na drugie sniadanie z aminokwasami ?
respective
25-01-09, 23:02
Aminokwasy-W dni nie treningowe: po 1 łyżce stołowej (15 ml) 30 minut przed śniadaniem, obiadem, kolacją. Gdy rano na czczo spozywam kreatyne zamiast sniadania to do kreatyny amino ? czy moze czekac na drugie sniadanie z aminokwasami ?
nie ma czegoś takiego że kreta zamiast śniadania... Śniadanie musi być obowiązkowo!!!!!! z czego chcesz żeby ci mięśnie rosły?! z wody i powietrza?!
budzisz się jak najszybciej kreta i 30min potem śniadanie.
No to co mogę jeść tego Tuńczyka zamiast 5 jajek ? wraz z pieczywem... Bo 40 minut po treningu też jem puchę tuńczyka i pieczywo.
Więc wszystko będzie ok ? 5 równe 1 puszcze tuńczyka czy coś jeszcze dorzucić, bo że białaczko daje to widzę po tabeli :razz:
spokojnie mozesz zjesc puszke tunczyka zamiast 5jajek
ja dziennie zjadam 2-3 puszki tunczykai nie narzekam. do tego twarogi, jaja, mięsa
RockyBalboa
26-01-09, 09:54
jak jestesmy juz przy zywnosci, co konkretnie najlepiej zjesc tuż przed treningiem ewentualnie podczas i odrazu po treningu
Zadaniem posiłku spożytego przed treningiem jest uzupełnienie energii tak, by wystarczyło jej do wykonania treningu, suplementacji natomiast - dostarczenie witamin antyoksydacyjnych, zapobiegających szkodliwemu działaniu wolnych rodników tlenowych, jak również dostarczenie szybkowchłanialnych aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, czyli tych, które ulegają bezpośredniemu spaleniu w pracujących mięśniach(zawsze, kiedy zabraknie glikogenu - podstawowego paliwa mięśniowego). Posiłek spożyty co najmiej na godzinę przed treningiem powinien być lekki i łatwo strawny. Mam na myśli taki, który jak najszybciej opuści żołądek i wejdzie do jelit celem kontynuowania procesu trawienia. Powyższe założenie spełni tylko posiłek wysokowęglowodanowy z jak najmniejszą zawartością przedłużającego proces trawienia tłuszczu oraz białka. Węglowodany mają to do siebie, że przechodzą proces trawienia wstępnego w jamie ustnej(dzięki zawartym w ślinie amylazom) i po stosunkowo krótkim czasie przedostają się z żołądka do jelit. Podyktowane jest to faktem, że w soku żołądkowym nie występują żadne enzymy dokonujące trawienia węglowodanów(w przeciwieństwie do soku jelitowego, w którym duża ilość enzymów amylolitycznych), jeśli do posiłku spożytego na godzinę przed treningiem dodamy mięso oraz tłuszcz(np. smażonego kurczaka) wtedy cały posiłek będzie tak długo zalegał w żołądku, aż pepsyna(enzym trawienny właściwy dla białek) nie dokona trawienia wstępnego białka znajdującego się w mięsie. W takim przypadku przyjdzie nam ćwiczyć z pełnym żołądkiem. Trening taki będzie mało efektywny ze względu na uczucie ociężałości spowodowanej trawieniem w żołądku(osobiście nie wyobrażam sobie wykonywania przysiadów lub martwego ciągu mając pełen żołądek). Nawet, jeśli nie będzie się pojawiało uczucie ciężkości w żołądku, to i tak mięśnie nie będą w stanie wykonać w pełni intensywnej pracy ze względu na stosunkowo mniejszy stopien ukrwienia, gdyż krew będzie zaangażowana w układzie trawiennym. Biorąc pod uwagę powyższe fakty posiłek spożyty na godzinę przed treningiem powinien składać się głównie z lekkostrawnych węglowodanów, a białka lub aminokwasy powinny zostać dostarczone pod postacią szybkowchłanialnych suplementów.
Oto dwie propozycje posiłków lekkostrawnych spożywanych na godzinę przed treningiem:
Zestaw 1:
50g ryżu brązowego, 50g ryżu białego, 250g pokrojonych winogron, 20g rodzynek, wszystko polane 150g jogurtem naturalnym 2% tłuszczu, szczypta cynamonu do smaku.
Na 30 minut przed treningiem 30g białka serwatkowego na wodzie,ACE+selen(jako antyoksydanty), natomiast tuż przed treningiem 5-6g amino BCAA.
Powyższy zestaw zawiera: 130g węglowodanów(co stanowi 70,5% energii pochodzącej z węglowodanów), 40g białka(23,5% energii z białek), tylko 5g tłuszczu(co stanowi 6% energii z tłuszczu)
Zestaw 2:
100g makaronu z pszenicy durum, 250g pokrojonych owoców(truskawki,brzoskwinie,banan), 20g rodzynek, wszystko polane jogurtem naturalnym 2% tłuszczu 150g.
Na 30 minut przed treningiem 30g białka serwatkowego na wodzie,ACE+selen(jako antyoksydanty), natomiast tuż przed treningiem 5-6g amino BCAA.
Powyższy zestaw zawiera bardzo zbliżone wartości odżywcze jak poprzedni. Jedynie w przypadku dodania banana wartość węglowodanów w posiłku będzie nieco większ niż w przypadku dodania innych owoców w tej samej gramaturze np. truskawek.
Jeśli jest możliwość spożycia co najmniej na dwie godziny przed treningiem posiłku pełnowartościowego, zawierającego białko nie pochodzące z suplementów, to należy jako źródło białka zastosować:białka z jaj, chudą rybę, piersi z kurczaka lub z indyka. Oczywiście, aby zachować lekkostrawność posiłku należy unikać procesu smażenia na tłuszczu, a zdecydowanie polecam grillowanie.
Oto zestawy posiłków z mięsem i rybą:
Zestaw 1:
150g grilowanej piersi z kurczaka obtoczonego w ziołach oraz zalewie grilowej, 50g ryżu białego, 50g ryżu brązowego, surówka z marchwi, jabłek i selera 150g
Zestaw 2:
200g grillowanej ryby(np. dorsz, morszczuk) otoczonej w ziołach i grilowanej folii, również 50g ryżu białego, 50g ryżu brązowego oraz 250g surówki z pomidora, ogórka i cebulki.
Każdy z wymienionych zestawów zawiera ok. 600 kcal, w tym: 40g białka(co stanowi 30% energii z białek), 11g tłuszczu(15% energii z tłuszczy) oraz 100g węglowodanów(55% energii z węglowodanów). Również w przypadku tych posiłków przed treningiem korzystnie będzie spożyć ACE+selen(jako antyoksydanty) oraz 5-6g amino BCAA.
Autor tekstu: Marek Ciołek
W czasie treningu dochodzi do licznych mikrourazów tkanki mięśniowej i tkanki łącznej. Organizm silnie zanieczyszczony produktami przemiany materii takimi jak: kwas mlekowy (efekt beztlenowej pracy mięśni), amoniak (efekt spalania aminokwasów) oraz ciała ketonowe (efekt rozpadu kwasów tłuszczowych). Większe jest też wydzielanie hormonów stresu, które nasilają procesy kataboliczne.
Odpowiednio skomponowany posiłek spożyty po treningu, uzupełniony właściwą suplementacją, skutecznie chroni nas przed następstwami wyżej wymienionych skutków. Posiłek ów powinien być lekkostrawny i dostarczać nam około 25% dziennego zapotrzebowania na białko oraz odpowiednią ilość węglowodanów.
Po posiłku wskazane jest spożyć odżywkę wysoko węglowodanową typu „Carbo" (1 g odżywki na 1 kg wagi ciała) oraz około 5 g aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) lub 10 g hydrolizatu aminokwasów z białek serwatkowych. Nie należy też zapominać o witaminach antyoksydacyjnych (A,C,E) jak i o minerałach (magnez, sód i potas), które są wydalane wraz z potem, oraz zużywane w czasie pracy mięśni, serca i układu nerwowego.
Propozycje posiłku po treningu:
■ Posiłek pierwszy
Spaghetti: 120 g makaronu z pszenicy durum, 150 g wołowiny mielonej (waga podana po usmażeniu), 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 100 g niskotłuszczowego sosu do spaghetti.
200 g surówki z selera, marchwi i jabłek.
Powyższy posiłek zawiera:
- 130 g węglowodanów (60% energii pochodzi z węglowodanów)
- 45 g białka (23% energii pochodzi z białka)
- 15 g tłuszczu (175% energii pochodzi z tłuszczu)
Wartość energetyczna zestawu: około 700 kcal.
■ Posiłek drugi
200 g ryby z grilla (dorsz, morszczuk, mintaj) obtoczonej w ziołach i 1 łyżeczce oleju z oliwek
450 g ziemniaków (waga podana po gotowaniu)
200 g surówki z selera, marchwi i jabłek
Powyższy posiłek zawiera:
- 120 g węglowodanów ( 60% energii pochodzi z węglowodanów)
- 45 g białek (27% energii pochodzi z białka)
- 10 g tłuszczu (13% energii pochodzi z tłuszczu)
Wartość energetyczna zestawu: około 650 kcal.
aminokwasy-wiem ze odzywki to nie jakies rarytasy i nie maja byc super w smaku tylko dawac efekty ale niestety nie dam rady, jedna łyzeczka aminokwasow i dwa razy mnie na wymioty ciągnie, jakos inaczej mozna niz łyzka i jazda do buzi ?
respective
26-01-09, 16:05
jak jestesmy juz przy zywnosci, co konkretnie najlepiej zjesc tuż przed treningiem ewentualnie podczas i odrazu po treningu
przed treningiem ok godziny węglowodany głównie (makaron, ryż, kasza gryczana etc)
w czasie treningu mozna ale nie trzeba pic carbo (ja rozrabiam 30g na 1,5l wody)
po treningu bezposrednio aminokwasy, kreatyne. 30-45min potem dużo węgli 1,5g-2g na kilo masy i do tego przystępna ilość białka
mowimy oczywiscie o robieniu masy :)
Muszą smakować jakoś (przynajmniej dla mnie). A co wcinasz?? MOże gdzieś mówiłeś ale nie pamiętam (produkt, firma)
aminokwasy z treca a dokladnie http://allegro.pl/item518021672_trec_aminokwasy_w_plynie_473ml_amino _muscle.html
Spróbuj z sokiem może rozrobić lekko choć idzie się przyzwyczaić do takich smaków.
dzisiaj pierwszy dzien- akurat sie zlozylo ze nietreningowy to mecze sie z sokiem, po jednej lyzce przed kazdym posilkiem to jescze jakos poszlo bez zwrucenia, jutro 3 bezposrednio po treningu :sick::lol:
sokol nie wiem jak może po aminokwasach ciągnąć na wymioty, ja piłem te same aminokwasy i nic nie odczuwałem a nawet mi smakowały, mają smak syropu na kaszel
Mam takie pytanie, lepiej jest kupić pas szeroki (http://www.allegro.pl/item530169926_promocja_pas_kulturystyczny_roz_xl_s korzany.html) czy węższy (http://www.allegro.pl/item537969228_skorzany_pas_kulturystyczny_meteor_r ozm_xl.html) (http://www.allegro.pl/item530175355_promocja_pas_kulturystyczny_roz_l_sk orzany.html%29?) Czy to nie robi żadnej różnicy?
RockyBalboa
26-01-09, 17:10
po treningu bezposrednio aminokwasy, kreatyne. 30-45min potem dużo węgli 1,5g-2g na kilo masy i do tego przystępna ilość białka
mowimy oczywiscie o robieniu masy :)
a jesli nie stosuje zadnej suplementacji, co moglbym zjesc bezposrednio po
respective
26-01-09, 18:02
Mam takie pytanie, lepiej jest kupić pas szeroki (http://www.allegro.pl/item530169926_promocja_pas_kulturystyczny_roz_xl_s korzany.html) czy węższy (http://www.allegro.pl/item537969228_skorzany_pas_kulturystyczny_meteor_r ozm_xl.html) (http://www.allegro.pl/item530175355_promocja_pas_kulturystyczny_roz_l_sk orzany.html%29?) Czy to nie robi żadnej różnicy?
lepiej szerszy bo chroni większy obszar pleców ja mam 4 calowy i nie narzekam
a jesli nie stosuje zadnej suplementacji, co moglbym zjesc bezposrednio po
bezposrednio po np banana a potem za pol godziny posilek potreningowy
Damian st-ce
26-01-09, 18:49
Zaraz po treningu węgle, które mają wysoki indeks glikemiczny. Najlepsza glukoza
lepiej jednak banana i jak najszybciej posiłek
siemka jakiego gainerka polecilibyscie? i co do niego? cwicze miesiac na dobrej diecie i nawet dobrze mi to weszlo. zastanawialem sie wczesniej nad mutantem ale to lipa chyba... a moze mass xxl? a co do tego brac jeszcze?
No ja tez własnie pije Gainera 1 i mam z tym problem
bo jak rozrobiłem 2 łyzeczki stołowe na 200 ml mleka to mi sporo piany miałem ale do picia tez coś było
i nie wiem co z tym zrobić
po rozmieszaniu oczywiście
i z zimnym mlekiem to zrobiłem
tez prosze o jakies Rady
Damian st-ce
26-01-09, 21:55
http://www.e-kulturystyka.info/showpost.php?p=125282&postcount=37
respective
26-01-09, 22:58
siemka jakiego gainerka polecilibyscie? i co do niego? cwicze miesiac na dobrej diecie i nawet dobrze mi to weszlo. zastanawialem sie wczesniej nad mutantem ale to lipa chyba... a moze mass xxl? a co do tego brac jeszcze?
mass xxl może być na początek, do tego witaminy (np olimp multiple sport 60 tab) obowiązkowo no i trzymaj się michy a daleko zajedziesz :D
No ja tez własnie pije Gainera 1 i mam z tym problem
bo jak rozrobiłem 2 łyzeczki stołowe na 200 ml mleka to mi sporo piany miałem ale do picia tez coś było
i nie wiem co z tym zrobić
po rozmieszaniu oczywiście
i z zimnym mlekiem to zrobiłem
tez prosze o jakies Rady
a próbowałeś z wodą? i w czym go mieszasz?
respective
26-01-09, 23:03
http://www.e-kulturystyka.info/showpost.php?p=125282&postcount=37
to jest teoria... z praktyki wiem że doby banan po treningu nie jest zły :)
kiedyś próbowałem glukoze brać po treningu ale to na dłuższą mete się nie sprawdzi...
Co do glukozy (dextro) to naprawdę szkoda organizmu. Wyrzut insy i tak będzie czegokolwiek byśmy nie zjedli, sprawa tylko tego jak duży i czy naprawdę potrzebujemy tak dużego po treningu. Ostatnio dośc popularna jest teoria żeby właśnie spożyć wegle o wiekszej cząsteczce ( co także wpływa na obniżenie IG) gdyż jak zauważono wyższy wyrzut insy hamuje reszte hormonów anabolicznych. Czy fruktoza z banana wolno się wchłania??!! tu mam wątpliwości.
Co do jednego się zgodze co wyczytałem w powyższym poscie. Po treningu idealne są moim zdaniem białka z odżywek (badź aminki) bo trudno jest doszukać się w naturalnym pożywieniu tak szybko wchłanialnego źródła białka.
Jeszcze jedno pytanie, czy może być tak dobrany zestaw ćwiczeń (na plecy)
[http://www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.asp#12]
-3.PODCIĄGANIE NA DRĄŻKU PODCHWYTEM
-9.ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT): 9A
-7.PRZYCIĄGANIE LINKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE PŁASKIM 7
-5.PODCIĄGANIE SZTANGIELKI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE):
-15.UNOSZENIE TUŁOWIA Z OPADU
nie chodzi już mi o ilość serii, czy powtórzeń tylko czy taki dobór ćwiczeń na plecy może być?
wywalil bym punkt 5 z tego zestawu i BYC MOZE punkt 7;) Martwy ciag? Gdzie?;> Pozdro
respective
27-01-09, 08:38
zanim zacznie robić martwy ciąg to powinien wzmocnić troche plecy... jedynie techniki moze sie uczyc samym gryfem.
a co do ćwiczeń to zbyt wiele ich.. ja bym zrobił tak:
-3.PODCIĄGANIE NA DRĄŻKU PODCHWYTEM - dobrze by było szerokim chwytem
-5.PODCIĄGANIE SZTANGIELKI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE) - lepiej sztangą
-7.PRZYCIĄGANIE LINKI WYCIĄGU DOLNEGO W SIADZIE PŁASKIM 7
i to powinno starczyć na plecy tylko wiadomo że nie po 1-2 serie ale po 4 serie wszystkiego i będzie gitara :)
RockyBalboa
02-02-09, 11:20
co mam robic jesli juz nie chce dalej masowac bo uzyskalem juz wymarzone obwody ale zeby z czasem nie tracic centymetrow ale znowu zeby wiecej nie przybywalo, jaki trening stosowac zeby tylko utrzymac to co mam
Typowo siłowy bym dał i kalorie mniejwiecej na 0. Głównie wszystko raczej zależy od kalorii.
zaczolem cykl na monohydrancie kreatyny, 30 g rano na czczo, w dni nie treningowe tak samo ? mam nie Polska etykiete a kiedys byla ta kreta na allegro i wyczytalem ale teraz nie ma a zapomnialem
faza ładowania 30 g, he he :)
Nie popędziło Cię do kibla???
Bez sensu moim zdaniem bierz jak normalni ludzie DT; 5g z rana , 5g po treningu, DNT 5 g z rana.
A jak chcesz z tym ładowaniem to 4 razy dziennie po 5g przez 5-6 dni i potem 5g/dzein ale IMO pierwszy sposób lepszy.
No ale nie 30g na raz xD
respective
02-02-09, 17:15
na jednorazową dawkę 5g...
Damian st-ce
02-02-09, 19:32
Dajesz do pieca po całości :D
respective
02-02-09, 19:55
Dajesz do pieca po całości :D
co?????
Damian st-ce
02-02-09, 20:51
Pisałem to do Sokola :)
respective
03-02-09, 06:46
to wg ciebie 30g kreatyny na 1 dawke jest ok????????
człowieku, ile się z tego wchłonie :| lepiej już te 6 dawek po 5g
w kulturystyce często sprawdza się przysłowie: więcej nie znaczy lepiej
no nie popedzilo mnie do klopa, to ladnie pojechalem po bandzie z tymi 30 g :happy: 30 g to na dwa razy wsypywalem do buzi, popilem i zaczynalem dzien. Z tego co piszesz Symu wychodzi 10g krety w DT i 5g DNT, i tyle?
tak
w jednej porcji max 5gr
Ile robić najlepiej serri ? Tyczy się masówki
4x 12,12,10,10
4x 12,10,8,6 Obecnie robię te serie,
3x 12,10,10
Wiadomo sztrugsów robię więcej, przedramienia też. Zawsze mnie to zastanawiało jakie najlepiej serie wybrać.
mam pytanie odnośnie aerobicznej szóstki Weidera: jesli mam w 1. dniu 6 powtórznie to znaczy ze mam robić 6 razy piewszą częsc cwiczenia, 6 razy drugą itd. czy wszystkie 6 ćwiczeń po kolei i tak powtarzać 6 razy ?
W treningu na mase mala ilosc powtorzen 8,6 nawet 4. 10 tez sie nada ale to raczej max 10. Wiadomo lydki czy szrugsy juz bedzie inaczej ale to wiesz...
Co do A6W to ja robilem i takim i takim sposobem chociaz lepiej na mnie dziala:pierwsze cwiczenie 1 powt drugie cwiczenie 1powt itd Ja polecam robic w ten sposob, ale jest to moja opinia i nie jest ona w zadnym wypadku jakas wytyczna! Chociaz sadze ze obie wersje sa poprawne, polecam system 1cw1powt2cw1powt..
Świeta i sylwester minely i zaczyna sie szal na rzezbienie klaty i kaloryferek nad jezioro:P Dobrze dobrze cwiczyc cwiczyc:)
respective
04-02-09, 16:10
Ile robić najlepiej serri ? Tyczy się masówki
4x 12,12,10,10
4x 12,10,8,6 Obecnie robię te serie,
3x 12,10,10
Wiadomo sztrugsów robię więcej, przedramienia też. Zawsze mnie to zastanawiało jakie najlepiej serie wybrać.
4x12/10/10/8
4x12/10/8/8
mieszać te możesz, np przy początkowych ćwiczeniach 4x12/10/10/8 a w końcowym 4x12/10/8/8
mam pytanie odnośnie aerobicznej szóstki Weidera: jesli mam w 1. dniu 6 powtórznie to znaczy ze mam robić 6 razy piewszą częsc cwiczenia, 6 razy drugą itd. czy wszystkie 6 ćwiczeń po kolei i tak powtarzać 6 razy ?
1 ćwiczenie 6 razy, potem 2 ćwiczenie 6 razy itd...
Napinacz01
04-02-09, 18:47
Jest tutaj na forum możliwość zmiany nicku ?? Jeżeli tak to proszę o instrukcje jak to zrobic.
Pozdrawiam.
pytałem sie Admina i mówił że nie
żeby nie śmiecić i robić nowe nie potrzebne tematy chciałem abyście mi podali jakieś argumenty które by przekonały moją matke że GAINER :errf: to nie jest z nic złego i że jest to tylko uzupełnienie braków w diecie i nie ma po nim skutków ubocznych.
(wszystkie plusy i minusy gainera) bo trudno mi ją przekonąć chociarz już jeden brałem ale trudno mi ją namówić na dugi:) Z góry dzięki
Pozdro...
Dziś po Martwym Ciągu ( no nie tylko dziś, ale drugi dzień z dużo większym ciężarem niż kilka treningów wcześniej ) gdy się schyliłem czułem ból ( nie za mocny ) w kręgosłupie, ale kiedy się już wyprostuję to 0 bólu. Czy to może być oznaka złej techniki, czy może tego, że ćwiczenie zostało wykonane poprawnie technicznie, a może za duży ciężar dobrałem ?
przemek_yo
04-02-09, 22:16
Jest tutaj na forum możliwość zmiany nicku ?? Jeżeli tak to proszę o instrukcje jak to zrobic.
Pozdrawiam.
nie ma takiej opcji w ogole ? czy mozna jakos sie postarac? zeby wyjatek zrobiono?
Pewnie admin ma możliwość ale niezły burdel by się zrobił jakby każdy chciał zmieniać- trudno powiedzieć kto jest kto potem, no i to jakaś robota. Zaproponujcie układ 10zł za zmianę nicka adminowi to moze da sie namowic :D
Pakeros17- możliwe że technika, ale raczej obstawiałbym że zbyt duży ciężar dałeś. IMO nie powinno nic boleć, na początku mnie też czasem pobolewał zazwyczaj wina cieżaru. Proponuje jak chcesz wiedzieć dokładnie spytać HardworkOUTa.
bardzo prosze o pomoc czy mÓglbys mi podpowoedziec z czym łaczyc masakre olimpu z gory dzieki za pomoc
slim shady
04-02-09, 22:58
galanter (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12149) napisz cos wiecej o sobie, staz,wiek,wzrost,waga,poprzenie cykle,cel
Kubcyk pokaz skład gainera (w razie czego google) spytaj sie najpierw jakie ma przeciw gainerowi
Galanter akurat ma wypełniony profil. Jak już masz tą masakre to możesz połączyć nawet z mono. Polecam fitmaxowe Creapure, mała puszeczka Ci starczy.
DT:Z rana 5g mono i przed treningiem porcje massacry.
DNT z rana 5g mono
slim shady
04-02-09, 23:15
no tak ma, przyzwyczaiłem sie, że większosc osob nie ma, tylko jeszcze przydałaby sie suplementacja jaka była do tej pory
KUBCYK powiedz mamie, że ten gainer to to jest takie mleko w proszku o smaku truskawki, wanilii (w zależności jaki masz smak gainera) i nie powinna robić problemów :) Więcej nie musi wiedzieć.
wiec staz rok waga 80 kg wzrost 173. wczesniej przes 3 miesiace brałem kreatyne nutri sport i size up, przez jakis czas działalo i to dobrze a teraz zatrzymałem sie z przyrostem i zciezarami pewnie winna temu jest praca fizyczna (raczej cieszka) brakuje mi energi podczas treningu i pompy mój cel to masa miesniowa inapompowane miesnie gdy trenuje no i oczywisce regeneracja zeby wszystko nie spadlo w 30 min dziekuje slicznie za pomoc
czytalem ze masakra jest dobra na pompe i energi ale nie wiem z czym ja polaczyc jesli chodzi o mase kasy mi nie zal oby bylo skutecznie
jakie cwiczenia na "boczki", a6w?
respective
05-02-09, 14:22
jakie cwiczenia na "boczki", a6w?
dobre ćwiczenie na te 'boczki' to stajesz z dwoma hantlami, ręce luźno opuszczone do dołu i przechylasz się raz w prawą strone raz w lewą
Damian st-ce
05-02-09, 14:30
Skłony boczne
http://www.kulturystyka.pl/atlas/brzuch.asp#10
Galanter jak nie szkoda kasy to możesz jakiegoś staka do tego dokupic chociażby xpanda.
wiec w co konkretnie powinienem sie zaopatrzyc z góry dzieki za pomoc
Kup xpanda- najlepiej recovery. Bierzesz:
DT: xpand rano, massacra przed treningiem.
DNT: rano xpand
Nie jestem pewny co do wykonywania ćwiczenia "Wykroki chodzone".
Czy ćwiczenie te wykonujemy podobnie jak "przysiady wykroczne", tyle że chodzimy po całej siłowni ?:P
Witam Panowie mam pytanie ostatnio zakupilem po dlugim namysle Gajner 737 i cell pump chodzi mi o 2 rzeczy mianowicie brac tak jak jest napisane na opakowaniu czy mam to jakos inaczej połaczyc? a drugie pytanie chodzi o Cell pump bo mam jakis kiczowy smak nie wiem jaki to nawet smak bo na pomaranczy mi to nie przypomina czy mogl koles mi sprzedac bubel?
chciałem porosic o ulozenie mi treningu na mase moj starz to ponad rok chcialem zaznaczyc ze pracuje cieszko fizycznie 5 dni w tygodni na 3 zmiany z gory dzieki za pomoc odwdziecze sie sogami
Loozer jest jeszcze drugi "smak": natural - może twój?? Gainera wg. potrzeb, raczej nie tak jak na opakowaniu.
Co do brania cell pumpa to IMO najlepiej 2 porcje dziennie :
DT: rano + przed treningiem
DNT: rano i jakoś po południu.
Mam problem...
cwicze w dni: wt,czw,sob
ale w srode mam 2wf na silowni a przeciez cos musze robic...i nie wiem co tak zeby sie nie prztrenowac:( obecnie jade na FBW pozdro...
P.S
w ta srode chcialbym cwiczyc nogi bo jest sprzet a w domu go nie mam
bo doszedłem do wniosku ze trening 4 dni w tygodniu nie ma sensu poniewaz jest sie zbyt przemenczonym oraz cwiczenie tych samych parti miesni 2 razy w tygodniu jest niefektywne
laik (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=11079) to przeluz sobie dni treningowe tak zeby w srody na silowni cwiczyc swój trening to chyba nie jest problem
No właśnie czemu nie ustawiasz treningów tak żeby ta śrida wpasowała CI sie w plan treningow??
Spoko dzieki a co do Cp to sie okaze w praniu czy bedzie klepac :)
I. Czy cwiczenie na bicepsa polowkowanie lub inaczej zwane "21" jest cwiczeniem rzezbiacym czy mozna to cwiczenie spokojnie wykonywac przy masowaniu?
II. A co na temat robienia go co drugi tydzien zamiast zwyklego uginania ze sztanga?
III. Co wogole sadzicie o drobnych rotacjach cwiczen w dlugoterminowych planach treningowych? Typu: Wyciskanie lawka plasko sztanga, ale co 3 tydzien hantelkami z supinacja nadgarstka zeby troche mieso przy mostku dopiescic? Tak samo jak co tydzien zmiana raz rozpietki plasko a raz na ukosie?
IV. Czy tego typu kombinacje sa wskazane przy masowaniu (bo na znurzenie to na pewno)?
Oto moj obecny trening na nogi, robione podczas sesji z barkami. (Niestety nie mam dostepu do suwnic)
1. Seria Laczona: Przysiady ze sztanga + wysoki step ze sztanga 12, 10, 8, 6, 4
2. Syzyfki 4x12
3. Wspiecia na palce ze sztanga oparta do sciany 4x15
Dodam, iz mam nieco do spalenia lub przepalenia w udach. I ze stosuje wyzej opisana rotacje; co trzeci tydzien przysiady ze sztanga zastepuje przysiadami wykrocznymi. Syzyfki to raczej rozciagajace cwiczenie wiec musi byc po silowych.
V. Czy cos byscie skorygowali w planie na nogi biorac pod uwage, iz mam tylko sztange do dyspozycji?
Ile trwają przerwy między seriami i ćwiczeniami w treningu fbw?
respective
07-02-09, 14:02
Ile trwają przerwy między seriami i ćwiczeniami w treningu fbw?
między seriami 2-2,5min(przy dużych ciężarach nawet 3min)
między ćwiczeniami 5min
Tak się składa że dziś mam spotkanie klasowe, wiadomo popijemy trochę z chłopakami i rano będzie kac... jak najlepiej się pozbyć tego wszystkiego ? Chodzi o uzupełnienie płynów itd ? jakieś bieganie ? trening normalny ?
Ogólnie to nie pijam alkoholu wcale. No ale taka okazja to wiadomo. a nie chciałbym sobie zmarnować moich wysiłków przez jeden dzień rozpusty.
Alkohol, kac a trening
Wiele osób interesuje temat "Alkohol , kac a trenowanie". Wiadomo, że jesteśmy tylko ludźmi i jakaś imprezka oraz wyskoki się zdarzają. Jak w takim wypadku postąpić, aby zachować jak najwięcej ciężko wypracowanych mięśni oraz jak zminimalizować kaca ? Oto kilka punktów, które warto wykuć. Jak wiecie alkohol wypłukuje z organizmu witaminy i odwadnia. Aby zminimalizować straty przed wyjściem wypijcie 2 litry wody, połknijcie zestaw witamin/multiwitaminę plus dodatkowo przyjmijcie 1 gram witaminy C. Pomiędzy kolejnymi piwami starajcie się pić szklankę wody a miedzy następnymi kolejkami wódki - herbatę z cytryną. To sprawi, że ubytki płynów i witamin będą mniejsze. Znajomi mogą się na was dziwnie patrzeć lub zadawać różne głupie pytania - odpowiadajcie, że dla kulturystyki jesteście w stanie zrobić wszystko :-)
No i po imprezce. Docieracie do domu, nie myślicie o niczym innym tylko o spaniu. Nie tak szybko. Chciało się szaleć, to trzeba jeszcze chwile się pomęczyć. Mała powtórka z rozrywki. Znów wypijacie 2 litry wody, oraz kolejne dwa zostawiacie w butelce przy łóżku (przebudzicie się do kibelka, to od razu uzupełnicie płyny). Znów łykacie zestaw witamin/multiwitaminę/1gram wit.C i popijacie ją białkowym szejkiem z 10 gramami glutaminy + dodatkowo kilka aminokwasów (aby uchronić się przed nocnym katabolizmem). Już prawie jesteście w wymarzonym, cieplutkim i mięciutkim łóżeczku. Jeszcze tylko porcja ZMA i możecie wskakiwać pod kołderkę.
Budząc się rano, modlicie się, aby dziewczyna, z którą się bawiliście była tak ładna jak wczoraj ;-) Kiedy już wyczołgacie się z łóżka sięgnijcie po wodę (1 litr), przyjmijcie porcje ZMA (w celu podniesienia naturalnego poziomu testosteronu) oraz połknijcie kilka aminokwasów i 10 gram glutaminy (aby zahamować katabolizm).
Śniadanie musi być odżywcze. Wiem, że zazwyczaj nie chce się jeść ale jak mus to mus. Sadzone jajka, zmiksowane płatki owsiane z mlekiem/maślanką/jogurtem i białkiem, razowy chleb z szynką, sałatą i pomidorkiem napełnią was życiem i energią. Na koniec znów łykacie zestaw witamin/multiwitaminę.
Artykuł nie jest mojego autorstwa ! ! !
respective
07-02-09, 15:17
a ja powiem krótko bez rozpisywania się takiego długiego:
jeżeli budujesz mięśnie i siłe miesiącami, to nie sposób tego stracić przez jeden wieczór czy nawet noc!!!
co innego jak pijesz często. ale jak pójdziesz się napić nawet co te 2-3 miesiące to nic się nie stanie :) tylko pij dużo wody - dużo wg uznania.
miłej zabawy
a ja powiem krótko bez rozpisywania się takiego długiego:
jeżeli budujesz mięśnie i siłe miesiącami, to nie sposób tego stracić przez jeden wieczór czy nawet noc!!!
co innego jak pijesz często. ale jak pójdziesz się napić nawet co te 2-3 miesiące to nic się nie stanie :) tylko pij dużo wody - dużo wg uznania.
miłej zabawy
Dzięki o to mi właśnie chodziło... czyli nic mi nie grozi, wody wypijam dziś ile się tylko da :lol:
Dzięki SOG !
Ogolnie to staraj się zjeść coś konkretnego przed/ w trakcie/ po piciu.
Witam wszystkich. Mam takie pytanie: Czy normalne jest to ze zakwasy po treningu (ogólnorozwojówka) mam na 2 dzien od cwiczen?
Info:
Mam ponad 183 wzrostu ponad 100 wagi cwicze 3 pelny tydzien na silce juz.
Tak, tzw."zakwasy" u mężczyzn występują z reguły następnego dnia, u kobiet jeszcze później ;)
Tak, tzw."zakwasy" u mężczyzn występują z reguły następnego dnia, u kobiet jeszcze później ;)
Troche mnie to niepokoji. Ja od jakiegos czasu zakwasy w partiach cwiczonych mam na 3 dzien... Rok temu gdy zaczynalem silownie, po treningu np. tricepsa na nastepny dzien nie moglem wyprostowac reki od rana, lub zginac za mocno po bicepsie, po treningu klatki na nastepny dzien uwielbialem schodzic po schodach czujac jak dobry trening zrobilem :).
Teraz przykladowo robiac klatke w poniedzialek zaczynam ja czuc najwczesniej pod wieczor we wtorek lub w srode...
Przy okazji ponawiam moje pytania:
I. Czy cwiczenie na bicepsa polowkowanie lub inaczej zwane "21" jest cwiczeniem rzezbiacym czy mozna to cwiczenie spokojnie wykonywac przy masowaniu?
II. A co na temat robienia go co drugi tydzien zamiast zwyklego uginania ze sztanga?
III. Co wogole sadzicie o drobnych rotacjach cwiczen w dlugoterminowych planach treningowych? Typu: Wyciskanie lawka plasko sztanga, ale co 3 tydzien hantelkami z supinacja nadgarstka zeby troche mieso przy mostku dopiescic? Tak samo jak co tydzien zmiana raz rozpietki plasko a raz na ukosie?
IV. Czy tego typu kombinacje sa wskazane przy masowaniu (bo na znurzenie to na pewno)?
Dziekuje za pomoc.
respective
07-02-09, 17:53
Witam wszystkich. Mam takie pytanie: Czy normalne jest to ze zakwasy po treningu (ogólnorozwojówka) mam na 2 dzien od cwiczen?
Info:
Mam ponad 183 wzrostu ponad 100 wagi cwicze 3 pelny tydzien na silce juz.
a na 1dzien nie masz?
jezeli masz zbyt dlugo zakwast moze to byc oznaka zbyt intensywnego treningu
ja mniewalem zakwasy czasem i po 5 dni po treningu jak sie rzuciłem na duże ciężary po przerwie ;)
chciałbym poprosic o ocene o ewentualne poprawki poniedzialek klatka 1 lawka prosta 4 po 8, 2skos 4 po 8, 3 rozpietki ze skrentem 4 po 8, triceps 1sciaganie wyciagu 4 po 8, 2 francuskie lezac 4po 8, 3 wasko sztanga 4 po 8 sroda motyl 1sciaganie wyciagu do karku 4 po8, 2przyciaganie linki na wyciagu do brzucha 4 po 8, 3 przyciaganie sztangi w opadzie tulowia 4po 8 biceps1 uginanie z gryfem lamanym 4 po8 2modlitewnik 4 po8 mlodki 4 po8 piatek barki 1wyciskanie sztanki siedzac za głowy 4po8,2 wyciskanie sztangi siedzac z klatki 4 po 8 ,3 hantelkami na boki 4 po8 kaptury przyciaganie sztanki do brody 4po 8 ,2 unoszenie ramion trzymajac sztange 4 po8 , 3 unoszenie ramion trzymajac hantelki 4 po8 moim celem masa
sory że tak późno ale sobie zapomniałem o tamtym posćie dotyczącym gainera:D
Do Laik: hehe no mozę by sie to sprawdziło ale nie raz już brałem to musiałe poweidzieć co to jest bo z allegro przyszła przesyłka i ona odebrała:)
Do SLim shady: hmm Ona mówi że po co sobie mam życie niszczyć w tak młodym wieku ( za 3 miechy 17 lat) przecież dieta mi wystarczy( włąśnie nie wystarczy ponieważ nie przestrzegam diety) itp:/
respective
08-02-09, 21:11
to zacznij przestrzegać diety to zobaczysz efekty :)
hmm... we ferie to na pewno będę przestrzegał bo wolne od szkoły ale teraz szkoła i nie ma jak. Ale przecież gainer mi nie zaszkodzi jakbym kupił tylko boje sie zę na twarzy sie zrobię grubas a tego nie chce:/
leszczu123
08-02-09, 22:18
Krótka piłka : najlepsze cwiczenia na ramiona i na klate z hantlami wedlug was ;]
Napinacz01
08-02-09, 22:31
Biceps: Uginanie ramienia z hantlem tzw. młotkowo !
Triceps: Prostowanie ramienia z hantlem za głową.
Klatka: Wyciskanie hantli na skosie w góre / Rozpiętki.
co nie zmienia faktu że na ćwiczenia lepsza jest sztanga niż hantlek.
respective
09-02-09, 06:25
hmm... we ferie to na pewno będę przestrzegał bo wolne od szkoły ale teraz szkoła i nie ma jak. Ale przecież gainer mi nie zaszkodzi jakbym kupił tylko boje sie zę na twarzy sie zrobię grubas a tego nie chce:/
jak tyjesz to cały :)
ja do szkoły moge brać w opakowaniu plastikowym ryż jakieś mięso - patrzą się niektórzy na mnie jak na idiote ale boją się mi cokolwiek powiedzieć ;]
... kto pyta nie błądzi:D
moje pytanie dotyczy tego samego co przedtem może już trochę nudny jestem ale chce sie upewnić:D Bo mam już na oku ten gainer mutant mass 6,8 kg tyko nie wiem czy to nie przeszkadza że brałem wcześniej 4 kg?? czy trochę nie przesadzam z tym bo to będzie 11 kg razem jakbym kupił tego mutanta. czy mi to na złe nie wyjdzie?? Z góry dzięki
Pozdro
Damian st-ce
10-02-09, 15:14
Czemu ma Ci wyjść na złe?? Dawkuj odpowiednio to się nie zalejesz tłuszczem i będzie w porządku.
Jak myslicie na 3 cykl treningowy moze byc FBW 5x5?
hardworkOUT
10-02-09, 21:40
moze [wiadomosc nie jest za krotka]
Witam. Jestem akurat na cyklu kreatyny + HMb i kończę go za 4 tygodnie i mam pytanie ile trzeba zrobić przerwy po skończonym cyklu chodzi mi o kreatynę i HBM bo jak skończę ten cykl to czy można przejść do np. brania białka lub cos innego?
białko możesz brac cały czas a nawet wypadałoby mięc diete;)
Właśnie teraz mam dietę. wiec śmiało mogę sobie później cos kupić jakieś białko. tak? a gain bolic tez mogę?
slim shady
10-02-09, 22:38
Właśnie teraz mam dietę
to jak przestaniesz brac kreatyne to juz zamierzasz nie miec diety ?
wiesz po co wogle jest białko i gainer ? poczytaj jeszcze troche o tym, napewno Ci się przyda
Dietę zamierzam mięć dalej tez, tylko nie zawsze jest czas. Jeśli chodzi o białko i gainer to przyznam, się ze do końca nie wiem co i jak. ale napisałem tak tylko dla przykładu bo kumpel jakoś tak brał i cos jeszcze do tego miał. dzięki za info, Nie jestem ekspertem w tych sprawach dlatego pytam tych co się na tym znają. Jeszcze raz dzięki na info.
slim shady
10-02-09, 22:52
jak masz za mało węglowodanów w diecie, nie potrafisz ich dostarczyc z normalnych posiłków wówczas kupujesz gainera i jesz go według braków, z białkiem tak samo jak masz braki białka i nie jestes wstanie z posiłków uzupełnic Swojego zapotrzebowania kupujesz białko i jesz je według braków