Zobacz pełną wersję : ==> Pojedyncze Pytania <==
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
17
18
19
panowie zależy mi na waszej opini dlatego odświeżam i nie ukrywam że czas mnie goni:)
witam, co sadzicie o tym gainerze? ma dosyc duza zawartosc bialka w porownaniu do innych i cena nie jest taka zla...
http://www.allegro.pl/item803179315_hi_tec_whey_mass_gain_4_5kg_shaker_i _wys_5zl.html
http://www.paker.co.uk/produkt-nutrabolics_isobolic_chocolate_2270g,1326.htm
panowie co o tym sadzicie warto w to zainwestwać jako dodatek po treningu ?
ale to chyba normalne bialko, co prawda mieszanka 3 najlepszych niby,znaczy 3 bo kazde inne ale tylko bialko a nie -"Isobolic isn't just a supplement - it's an engineered bodybuilding "super food" ..." czy zle mi sie wydaje?
czy zle mi sie wydaje?-know1126 (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12837) ? :)
Gangsta Latino
12-11-09, 15:28
1. Czy jeśli mam w domu hantle ( i za niedługo ławkę prostą) to lepiej ćwiczyć 3 razy w tygodniu wszystkie partie mięśni ( tak jak obecnie) czy jednak podzielić np. biceps + klatka itp??
2. Jeśli ćwiczę aby powiększyć siłę ( ale nie masowo gdyz po treningu siłowym mam 30 min biezni) to jak najlepiej dobrać serie i powtórzenia?? np. 4 serie 12-10-8-6 albo 3 serie 15- 10-5 czy jak jeszcze??:D
matrixy-batoniki smakuja jak guma. jak ktos ma duzo czasu to moze sobei je porzuc jak nie to lepiej kupic bialko w plynie.
Co do isobolica to dobre białko i tylko białko dlatego jednak wybrałbym coś tańszego chyba że naprawdę nie szkoda Ci kasy.
CO do gainerów Hi-teca to nie tykałbym bo moim zdaniem ta firma gdzie może to walnie wałka. Kiedyś na białku , a teraz kupiłem ich magnez i się nie sprawdza. Wybieraj inna firme.
Gangsta Latino
12-11-09, 16:38
Dobra 2 pytanie już nie ważne;) Będę ćwiczył 3-4 serie;) Więc tyko odpowiedzcie na 1 pytanie!:)
1. Czy jeśli mam w domu hantle ( i za niedługo ławkę prostą) to lepiej ćwiczyć 3 razy w tygodniu wszystkie partie mięśni ( tak jak obecnie) czy jednak podzielić np. biceps + klatka itp??
jeżeli ćwiczysz każdą partie na danym treningu to robisz FBW ; pomachaj 6 tygodni i zmień na split . np. klatka + biceps , plecy + triceps itd.
Gangsta Latino
12-11-09, 16:55
Oki;) Dzięki! To mam jeszcze jedno pytanko:
Mogę dać na samą ławkę 500zł! Jaką najlepiej kupić?? Firma itd?
bierz MARBO
pare dni temu kupiłem od nich modlitewnik , powiem ci elegancki sprzęt .
oczywiście z skosem , i osobne stojaki .
przejdź do z działu Sprzęt do siłowni , napisz maila do marbo-sport_pl , i razem coś fajnego wybierzecie ,
i zgarnij 7 % rabatu , pzdr .
tak jak ktoś napisał. porozgrzewaj się a później wal splita. choć ja ci powiem, że kiedyś dawno jak nie wiedziałem, że masa = każda partia raz na tydzień - to rozumiesz, robiłem ćwiczenia na daną partię 3x w tygodniu. ale ćwiczyłem pod kątem masy. no i żeby nie skłamać 7cm w łapie w 7-8 miesięcy poszło. widocznie szybko się wtedy regenerowałem. teraz jednak ciężko by mi było robić co dwa dni to samo. wolę raz na tydzień a porządnie skatować mięcho. rezultaty te same. tylko, że teraz moje jaj mniej testosteronu produkują po już ćwierć wieku na karku.
Gangsta Latino
12-11-09, 17:58
Ja teraz walnę FBW przez 6 tygodni tak napisał 11mtm! Potem będę ćwiczył Split, ale bardziej skupiając się na masie, a potem trening aerobowy zeby spalać;)
trening aerobowy mozesz jechac caly czas aby sie nie zalac. Lepiej zapobiegac niz pozniej sie meczyc ze zbiciem tego :)
Gangsta Latino
12-11-09, 18:11
Jak już tu jesteś to wejdź w mój temat z moim treningiem i pomóż!!:)
ale za to jaka satysfakcja jeśli się coś zniweluje ;)
mefisto888666
12-11-09, 18:15
Ja mam problem: otoz ostatnio zle czuje, mam dobrze ulozona diete, wczesniej jednak mialem redukcje i pomijalem tluszcze. Teraz po prostu boli mnie czsami brzuch i jestem nieco slabszy...
Mam pytanie czy oplacalne jest robienie pompki, podciaganie na drazku codziennie poza dniami treningowymi czy tez nie bo jak wiem to kazdy miesien musi kiedys odpoczac a rece odpoczywaja troszke dluzej. Bo chcialbym sie troche wzmocnic. Prosze o rady.
jeśli masz trening siłowy i do tego jeszcze w wolne dni chcesz ćwiczyć pompki to odpada...
ramiona odpoczywają akurat szybciej i niektórym służy robienie 2razy w tygodniu
Napisz też konkretniej czy skupiasz się na sile,masie oraz czy ćwiczysz ciężarami czy nie...
No to wychodzi ze bardziej robie na mase :P No i cwicze ciezarami bo jak inaczej...
Tylko tez do tego robienia na mase wyczytalem ze przerwy miedzy seriami 60-150sek.
Tylko nie zauwazylem zeby ktos sie do tego stosowal...
Przerwy robisz takie abys mial sile wykonac nastepna serie.
No to wychodzi ze bardziej robie na mase :P No i cwicze ciezarami bo jak inaczej...
czemu wychodzi ,że robisz masę?
niektórzy ćwiczą bez ciężarów z masą własnego ciała...
No jak czemu mase bo wyciskam jeden ciezar na 4 serie - 10 razy a na sile robi sie ciezkim i tam malo razo... z tego co slyszalem o ile sie nie myle. wiec jezeli jest tak jak mowie to robie mase.
wujek.maciek
13-11-09, 12:49
zastanawiles sie dlaczego strongmani to wielkie, umiesnione chlopy, a kulturysci cwicza z duzymi ciezarami?? odpowiedz jest prosta - masa zawsze idzie w parze z sila i na odwrot. kluczem do duzych miesni jest duza sila - 10 powtorzen w serii, to absolutny maks, jesli chodzi o cwiczenia silowo-masowe duzych grup miesniowych (sa male wyjatki np: HST)
pozdro
a ja uważam, że masa nie zawsze idzie z siłą w parze. zobacz nie na strongmanów a na ciężarowców. oni nie mają po 55 w łapie. wielkie mięsień nie oznacz od razu silnego mięśnia. poza tym strongmani raczek koksują a ciężarowcy są kontrolowani. chyba, że się mylę.
ćwicząc na siłę, wcale nie musisz robić długich ruchów (czyli aktywować odpowiednie włókna). ćwicząc siłę schodzisz np. do serii składającej się z jednego powtórzenia, które wiele znaczy w poprawianiu siły. natomiast przy budowaniu masy seria jednego powtórzenia raczej niewiele daje.
czy kulturyści biorą też udział w zawodach typu strongman ?
No jak czemu mase bo wyciskam jeden ciezar na 4 serie - 10 razy a na sile robi sie ciezkim i tam malo razo... z tego co slyszalem o ile sie nie myle. wiec jezeli jest tak jak mowie to robie mase.
ogólnie masę charakteryzuje piramidka np. 12-10-10-8. teraz ja tak robię ale był czas, że robiłem jednym ciężarem 4 serie po tyle samo powtórzeń i rosłem
w tym co alder mowi cos jest. Widzialem kiedys tabele z jakis zawodow i zwrocilem uwage na wyciskanie na klate tam goscie po 55-60 kg targali po 100 kg. Wiec w tym przypadku sila nie poszla z masa :)
znaczy się masa z siłą ;O)
Tak a czytalem na inny forum , ze jak sie cwiczy niby z jednym ciezarem dlugo to mozna miec zastuj i nie ruszyc sie wyzej...??
Druga rzecz mysle ze jak przy swojej wadze 65 kg dojde do 80 to bedzie dobrze. Bo rowniez czytalem zeby wziasc 100 to trzeba wazyc minimum 80kg.
I teraz Pytanie do adler czy jak sobie tak cwicze 4 serie po 10 to jest dobrze ?? Czy robic tak jak Ty ;p? Bo wiadomo ze w 4 seri nie lykne znowu 10 razy tylko 7-8
no oczywiście, że zastój grozi. tak samo jak robi się piramidkę tymi samymi ciężarami. ale jeśli co jakiś czas (najlepiej co trening) zwiększasz ciężar nawet minimalnie (mimo, że w każdych seriach używasz tego samego ciężaru), to progress jest ponieważ mięsień zapamiętując ciężar np 20kg, przeżywa znów szok pod wpływem ciężaru 22,5.
mimo wszystko polecam piramidkę.
Bo rowniez czytalem zeby wziasc 100 to trzeba wazyc minimum 80kg.
Jedna wielka głupota !!
I teraz Pytanie do adler czy jak sobie tak cwicze 4 serie po 10 to jest dobrze ?? Czy robic tak jak Ty ;p? Bo wiadomo ze w 4 seri nie lykne znowu 10 razy tylko 7-8
Zrob sobie piramidke, np 12,10,8,6 i z kazda seria zwiekszaj ciezar.
Bo dotychczas robilem 4 serie po 10 no i chyba zaczne stosowac ta piramidke.
A w barkach to sie chyba zastalem bo mam ciezar 37 i jakos ciezko mi idzie i co mam teraz zrobic zejsc na 35 a potem na nastepny trening zwiekszyc??
Zmien serie, cwiczenia cos pokombinuj aby zaszokowac miesnie. Moze odpoczynek pomoze.
Majac 2 xpandy energized i recovery jest sens brania 3 razy jak niektórzy pisza ??
np.
DT. rano recovery przed treningiem energized i po treningu recovery ?
DNT recovery rano
czy dobrym by było rozwiazaniem jak bym brał
DT rano recovery przed treningiem energized
DNT recovery rano ew energized jesli bym potrzebował siły rano xD z góry dzieki za odpowiedz
szybkie pytanie Panowie czytałem o tym jak napiąc plecy żeby zrobic w miare fajna fotke ale kompletnie mi to nie wychodzi dlatego mam pytanie czy mógłby mi to ktoś jakos objaśnić zeby jakoś mi to wyszło?
braki do góry i wypychasz łopatki w przód!
Piana po wymieszaniu odżywki ma dużo wartości odżywczych?
Zmuszam się do jej wypicia ale nie wiem czy nie robie tego daremnie.
jak się dowiesz czym jest piana to będziesz wiedzieć ;)
Panowie mam dwa pytania i bardzo licze na wasza pomoc nie chce zakładac nowego tematu dlatego pisze tutaj i licze na wasza pomoc i wiedze płynącą wprost z waszych doświadczeń :)
-po pierwsze primo - potrzebuje dobrego stacku potreningowego na ostati cykl masowy
-po drugie sekundo - dobrego spalacza tłuszczu
bede wdzieczny za każda pomoc!!! dozgonnie !!! :)
Piana – mieszanina, w której ośrodkiem rozpraszającym jest ciecz a fazą rozproszoną gaz. Powstawaniu piany sprzyja obecność substancji powierzchniowo czynnych (poroforów), które zmniejszają w cieczy jej napięcie powierzchniowe a zwiększają lepkość.
Nic nie wywnioskowałem , możesz mi napisać?
ciesz. kumasz ? ciesz. a co jest w twoim przypadku cieczą ? ;>
-po drugie sekundo - dobrego spalacza tłuszczu
bede wdzieczny za każda pomoc!!! dozgonnie !!! :)
Gdzieś tam widziałem że polecają :
- http://allegro.pl/item805591266_scorch_man_super_spalacz_tluszczu_od _mp.html
pzdr ...:happy:
dzieki 11mtm (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=13523) za podpowiedz !!! mniej wiecej ( bardziej więcej) już znalazłem wszystko co potrzebne to ostatniego cyklu :)pozdro!!!
to pochwal sie galanter co dokladnie bedziesz bral na ten cykl :)
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=23569
prosze bardzo!!! prześledzić musisz bo mi sie nie chce teraz wypisywać kolejno ok?
i co yaro09 (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=6997) oblukałeś?
no niezle sie zapowiada, musze jutro dokładnie obczaic ten temat bo wlasnie przygotowuje sie do konretnego cyklu i nie moge sie jeszcze zdecydowac co kupic. zdaj relacje po cyklu ;)
1. Czy we wszystkich ćwiczeniach powinienem stosować wolne opuszczanie(chodzi mi o to że np wyciskam szybko i 2 sec opuszczam)?? np. wiosłowanie sztangą...
2. Jeśli w styczniu będę robić cykl na mono to moge w lutym brać jakiś spalacz (np. scrotch) pozostając przy treningu na mase?? (chodzi mi żeby spalić tłuszcz który mi przybędzie na cyklu z mięśniami oraz ten co jeszcze mam teraz ;P)
moim zdaniem możesz :)(brać spalacz) ja tak teraz bede próbował:)
czy to tylko ja jestem ostatnie dni taki zrypany czy tez tak macie,ze nie moge sie zwlec z lozka po 8 godzinach snu,caly dzien senny i wszystko boli. na grype sie szczepilem,oby to nie ta swińska...:errf:
ta świńska nie jest gorsza od tej zwykłej.
nie ma gorączki, kaszlu, kataru ? to może być chwilowe przemęcznie.
też tak miewam.
na grype sie szczepilem,oby to nie ta swińska...:errf:
co ty paranoik ,jest wiele odmian i jedna nie gorsza od drugiej ;)
U mnie kumple z pracy się zaszczepili przeciwko grypie i o dziwo zachorowali na grypę właśnie :twisted:
Szczepionka nie gwarantuje nie zachorowania ,ale może np spowodować łagodniejsze przejście choroby.Czasami po zaszczepieniu można przejść objawy grypowe wywołane szczepionką.Zresztą wirus ten często mutuje.
no a szczepionka na nową grypę nie dość, że zawiera rtęć, to zwierzęta na których ja testowano w znacznej części pozdychały. do tego zupełnie skład jej jest nieznany.
w ogóle szczepionki są g warte, to tylko bombardowanie organizmu w przypadku dzieci. sam wiem ile mój syn musiał przejść szczepień do ukończenia 14. miesiąca życia. musiał nie musiał. nie chciałem ryzykować ale coraz więcej osób rezygnuje ze szczepień swych latorośli, które - jak się później okazuje - choruje rzadziej albo wcale porównując z dziećmi szczepionymi.
no a szczepionka na nową grypę nie dość, że zawiera rtęć, to zwierzęta na których ja testowano w znacznej części pozdychały. do tego zupełnie skład jej jest nieznany.
nie polecam szczepień na żadną grupę
w ogóle szczepionki są g warte, to tylko bombardowanie organizmu w przypadku dzieci. sam wiem ile mój syn musiał przejść szczepień do ukończenia 14. miesiąca życia. musiał nie musiał. nie chciałem ryzykować ale coraz więcej osób rezygnuje ze szczepień swych latorośli, które - jak się później okazuje - choruje rzadziej albo wcale porównując z dziećmi szczepionymi.
te szczepionki są naprawdę ważne więc dobrze ,że je przeszedł
akurat nie wszystko więc się nie zgodzę. w Irlandii jest więcej szczepień niż w Polsce
akurat nie wszystko więc się nie zgodzę. w Irlandii jest więcej szczepień niż w Polsce
każdy kraj ma trochę inaczej ,bo bierze się miejsce zamieszkania pod uwagę i częstotliwość występowania różnych chorób itp
alder (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=14046) w której Ty Irlandii jesteś północnej czy republice ?
Akurat jest dosyć ciekawa teoria o tym jak to przez szczepionki istnieje wiele obecnych chorób, bo są sztucznie podtrzymywanie, a mogłyby już dawno wyginąć. Jak znajdę to zamieszczę tutaj.
galanter (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12149) w republice. gdybym był w płn pisałbym UK ;p
Narg, wiem chyba o czym mówisz. no i nie zapominajmy że nadal w Polsce używa się etyolortęci do konserwacji co już w ogóle jest masakrą
W związku z tym że nie lubię warzyw i owoców(no z małymi wyjątkami) to chciałbym zainwestować w jakieś witaminki. Czy Olimp Vita-Min Multiple Sport to będzie dobry wybór? Ewentualnie TREC MultiPack36?
wszystko będzie dobrym wyborem jeśli ma odpowiednie ilości witamin.
ja zawsze biore Olimp Vita-Min Multiple Sport i chwale sobie. kup bo warto brac witaminy i mineraly, to nie majątek a sie przydają
W związku z tym że nie lubię warzyw i owoców(no z małymi wyjątkami) to chciałbym zainwestować w jakieś witaminki. Czy Olimp Vita-Min Multiple Sport
zamiast tych co podałeś wybierz olimp vita-min Plus
dobre też są produkty "Now" np.
http://www.ibg.pl/opis/Now%20Foods%20-%20Special%20Two%2090/1003/
http://testosterone.pl/product_info.php/products_id/1482/ADAM-Multiple.html
galanter (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12149) w republice. gdybym był w płn pisałbym UK ;p
Narg, wiem chyba o czym mówisz. no i nie zapominajmy że nadal w Polsce używa się etyolortęci do konserwacji co już w ogóle jest masakrą
a gdybyś mieszkał w Walii to pisałbyś uk czy Walii ? :)
UK bo szybciej ;) bardziej posługuję się państwami aniżeli krajami historycznymi. poza tym uważam (zresztą tak jest prawidłowo) że Irlandia (jeśli mowa o państwie a nie o wyspie) to właśnie Republika Irlandii. jeśli ktoś mieszka w Irlandii Płn i mówi, że mieszka w Irlandii, to jest ignorantem. no chyba, że by powiedział na Irlandii (na wyspie).
Brytole z Irlandii Płn nie są zadowoleni jak się ich nazywa Irlandczykami. tępe chuje :D
to że tępe chuje to masz racje ale jesteś w błedzie mówiąc że nie akceptują jak sie o nich mówi irlandczycy i jestem tego pewien:) bo tak do nich mówie :) pozdro zresztą Ci z republiki nie wiele mądrzejsi!!!
jeden chuj. oba tępe. tych co znasz to mają może w tyłku. ale wkurwiali się jak Polska grała z Płn Irlandią i Polacy mówili tak.
nie wiem jak tam u was ale tutaj polaków za bardzo nie lubią a po tym co było na meczu albo raczej przed tym bardziej!!! nie zapomnę tego nigdy jak z nas szydzili po tym blamażu eh szkoda gadać temat studnia!!!! pozdro:)
Irlandczycy (republika ;p) są bardziej mili i otwarci niż brytole.
30 mg Dynamize Whey to tak ze 3 łyżki z górką pewnie będzie co?? ;D
fallenursus
17-11-09, 23:38
pewnie ta..
jesli ci Dymatize nie dala miarki w pudle to napewno walek
jest pewnie gdzies zakopana 3 lyzki to mniejwiecej 30-40g zalezy jaki czubek
hmm mam pusze tą 2,3 kg ale nie grzebałem w niej ;D zaraz sie przekonam co i jak ;P tylko coś długiego muszę wziąć ;D
haha rzeczywiście była zakopana ;D dzięki ;P
..:Damian:..
18-11-09, 22:38
Właśnie to jest wkurzające jak zakopują te łyżeczki. Zamiast przykleić gdzieś na opakowani czy coś to oni zakopują.
wkładają do środka pewnie na wierzch ale jeśli chodziłeś kiedyś na chemie to powinieneś wiedzieć za opada ona na dół podczas wstrząsów ;)
Btw Banana Smooth ma zajebisty smaczek wam powiem ;D
Irlandczycy (republika ;p) są bardziej mili i otwarci niż brytole.
nie... są bardziej fałszywi - pozory sympatii do innych - teraz to wychodzi w czasach recesjii. tempe, fałszywe pastuchy :twisted:
elite whey ogolnie daje rade z wyjatkeim wanilii ale ja mam jakeis uprzedzenia do tego smaku- jeszcze nigdy dobrej nie jadlem.
nie... są bardziej fałszywi - pozory sympatii do innych - teraz to wychodzi w czasach recesjii. tempe, fałszywe pastuchy :twisted:
owszem są fałszywi. ale są zarazem grzeczniejsi. nie robią zadym jak brytole. rasistowskich oficjalnych wieców, nie zabili tylu Polaków co brytole.
19-11-09, 14:06
elite whey ogolnie daje rade z wyjatkeim wanilii ale ja mam jakeis uprzedzenia do tego smaku- jeszcze nigdy dobrej nie jadlem.
Serio mi też jakoś wanilia nie idzie ;/. Aż mi się w żołądku przewracało od niej
MariuszW18
19-11-09, 20:10
Jeśli jestem ektomorfikiem jak powinny wygladac moje treningi?
Np na duze ciezary po ile serii i powtorzen?wiem ze miesci sie to w przedziale od 12 d0 16 serii i od 12 do 6 powtorzen,ale slyszalem gdzies,ze ektomorficy powinni robic inne liczby s.p.??
MariuszW18
19-11-09, 20:11
W mutant mass-ie jedna miarka zawiera 65 gram odzywki..ale czybata czy plaska?
Miarka to sama z nazwy ma dokładną wartość (czyli płaska) ;)
Olimp Kre alkalyn > mono Vitalmaxa??
I czy ogólnie Kre alkalyn wypada lepiej od zwykłego mono??
mono lub w formie creapure ,reszta strata kasy
dobra to jeszcze 1 jak ćwiczę aeroby to muszę powyżej pól godziny żeby spalać coś spalić. No alee..... jakbym ćwiczył na areoby (rowerek/orbitrek) odrazu po przyjściu z siłki (aktualnie FBW 15-10-5 jadę) to wcześniej zacząłby sie spalać tłuszcz?? Czyli zamiast jeździć normalnie rowerkiem godzine to na jedno wyjdzie jak odrazu po siłce pół godziny;) Bo w końcu mam godzne zabawy ciężaami za sobą no nie ;P Dobrze myśle??
Ja mam pytanie jak rano jem platki owsiane z mlekiem to zeby mi sie to nie nudzili to moga byc normlane platki kukurydziane??
jak jesz płatki a potem jeszcze jajka to czasami zrób sobie omlet z płatkami ;)
a jak chcesz coś koniecznie do mleka to lepiej płatki pszenne
20-11-09, 17:28
jak jesz płatki a potem jeszcze jajka to czasami zrób sobie omlet z płatkami ;)
a jak chcesz coś koniecznie do mleka to lepiej płatki pszenne
Omlet z płatkami :)
Nie jadłem, ale wątpię żeby to zachwycało smakiem
Jak z ciezarami w superserii caly czas takie same i taka sama liczba powtorzen??
dzbanekzwd
20-11-09, 17:46
mam pytanko czy po tym specyfiku (http://www.sterydy.biz/sterydy/Stanex_10_razak.html) konieczny jest odblok ?
20-11-09, 18:00
mam pytanko czy po tym specyfiku (http://www.sterydy.biz/sterydy/Stanex_10_razak.html) konieczny jest odblok ?
Chyba pomyliłeś działy ten dział to nie sterydy ;/
Szybciej na takie pytanie dostaniesz odp. w dziale: Doping
dzbanekzwd
20-11-09, 18:06
ale pojedyncze pytanie dla którego nie widze powodu żeby zakładać nowy temat w dziale "doping"
czy konieczny..?
napewno zalecany:
Odblokowanie: 12h po ostatniej tabletce i 48h po ostatniej injekcji
slim shady
20-11-09, 18:26
Jak z ciezarami w superserii caly czas takie same i taka sama liczba powtorzen??
SS robi się z mniejszym ciężarem niż zazwyczaj, jak czujesz że ciężar jest już za lekki to dokładasz
ak ćwiczę aeroby to muszę powyżej pól godziny żeby spalać coś spalić. No alee..... jakbym ćwiczył na areoby (rowerek/orbitrek) odrazu po przyjściu z siłki (aktualnie FBW 15-10-5 jadę) to wcześniej zacząłby sie spalać tłuszcz?? Czyli zamiast jeździć normalnie rowerkiem godzine to na jedno wyjdzie jak odrazu po siłce pół godziny;) Bo w końcu mam godzne zabawy ciężaami za sobą no nie ;P Dobrze myśle??
Hmmm minutowo nie ma co na to patrzeć bo przekonałem się że dla każdego te czays są zupełnei inne. Mam klientów którzy b.dobrze reaguja juz na 20-25 min sesje aerobow.
No ale wracajac do twojego pytania to teoretycznie powinno tak byc po uszczupleniu zapasow glikogenu, ale uwazam za zly pomysl aeroby po treningu na silowni gdyz w wyniku tego za duze straty w miesniach beda.
Hmmm minutowo nie ma co na to patrzeć bo przekonałem się że dla każdego te czays są zupełnei inne. Mam klientów którzy b.dobrze reaguja juz na 20-25 min sesje aerobow.
No ale wracajac do twojego pytania to teoretycznie powinno tak byc po uszczupleniu zapasow glikogenu, ale uwazam za zly pomysl aeroby po treningu na silowni gdyz w wyniku tego za duze straty w miesniach beda.
lekko intensywne aeroby zaraz po ćwiczeniach rzędu 20-25minut Ci nie zaszkodzą.
Moim zdaniem to nie ejst dobry pomysł bo gdy organizm potrzebuje szybko budulca my go jeszcze mu odbieramy. Nie wiem czy ktoś robił nad tym badania ale IMO to jest marnowanie okna anabolicznego.
Jeśli ktoś siedzi po 2-3h na siłowni to jasne, że takie aeroby szkodzą. Jednak jak ze wszystkim się zamkniemy w 1,5h to jest gut.
No dobra a jak to jest z braniem tabsów na czczo. Przykładowo jak wracam o 15 ze szkoly i odrazu zjem kurczaka z ryżem to godzine po zjedzeniu mam trening. A np thermo trzeba brać pol godziny przed treningiem najelepiej na pusty żołądek (tak samo jest z kretą przecież)
Więc nie wiem, przecież nie pojde głodny na trening, a tak to biore pol godziny po jedzeniu tabletki... czy to dobrze?
masz do wyboru dwie opcje przed obiadem albo przed treningiem po obiedzie.
Ja bym bral po obiedzie
http://www.allegro.pl/item810545600_...iner_masa.html (http://www.allegro.pl/item810545600_protein_45_bulk_5000gr_bialko_gainer _masa.html)
http://www.allegro.pl/item812541941_...iner_masa.html (http://www.allegro.pl/item812541941_olimp_gain_bolic_4kg_wysylka_gratis_ gainer_masa.html)
Ktor polecacie myslalem nad tym drugim zeby brac warto?? Albo podajcie ijakies inne w razsadnej cenie :)
(http://www.allegro.pl/item813973946_olimp_gainer_mct_5_6_kg_wys_free_pus zka.html)
z najtanszych wydaje mi sie ze najlepsze opcja musli gainer z activlaba, jak mozesz wydac troche wiecej. To mass active z fitmaxa, mutant mass jak masz kase na duze opakowanie.
CO sądzicie o ACTIVLAB GAINBODY MACHINE :
- http://allegro.pl/item820724876_activlab_gainbody_machine_man_6kg_ga iner_shaker_w0.html
Chce wziąć coś innego niż mutanta ..
u mnie ziomy polecają "Hard Mass" :twisted:
machine w miare skladowo, bez sensacji zoladkowych a smak nawet ok ale szybko sie nudzi (mi po 2 porcjach:P)
czy poprzez sam trening (bez aerobow) mozna sie pozbyc tuszczu? syszalem ze bardzo duzo sie pai podczas treningu typowo na sile, ale nie wiem czy to prawda. od 2 miesicy smigam po treningach na aeroby (3/4 razy w tyg po 30 minut czasem do 1godz.) i powiem wam szczeze ze mega duzo tego tluszczu nie zlecialo. a trening sumienny. co prawda nie mam jakos super duzo tylko troszke standardowej oponki ale chce tego pozbyc sie zupelnie i na suchutko. i czy np katowanie brzucha pomoze? prosze o pomoc bo te troche tluszczu to moja pieta achillesowa...
Jakie ćwiczenia ze sobą najlepiej łączyć np:
Poniedziałek
Klata
Bic
Środa
Plecy
Kaptury
Triceps
Piątek
Barki
Przedramie
Nogi
Czy jakoś inaczej jest lepiej połączyć ?
dobre połączenie tylko kaptury zapodaj po bicepsie i brzuch w każdy dzień treningowy:)
czy poprzez sam trening (bez aerobow) mozna sie pozbyc tuszczu? syszalem ze bardzo duzo sie pai podczas treningu typowo na sile, ale nie wiem czy to prawda. od 2 miesicy smigam po treningach na aeroby (3/4 razy w tyg po 30 minut czasem do 1godz.) i powiem wam szczeze ze mega duzo tego tluszczu nie zlecialo. a trening sumienny. co prawda nie mam jakos super duzo tylko troszke standardowej oponki ale chce tego pozbyc sie zupelnie i na suchutko. i czy np katowanie brzucha pomoze? prosze o pomoc bo te troche tluszczu to moja pieta achillesowa...
Powiem tak ;
Słyszałem o tej teorii , dokładniej czytałem pewien artykuł w fitness authority który podobnie przedstawiał sprawę jak ty .
(ze cwiczenia silowe sa w stanie spalic wiecej tluszczu niz cwiczenia tlenowe )
Dziwna wydaje mi sie ta teoria , moze ktos inny sie wypowie na ten temat ,
p.s. NIE REZYGNUJ Z AEROBÓW ; pozdro:happy:
myślę że to tylko daleko wysunięta hipoteza.... tak po sobie co zaobserwowałem:)
kaptury lepiej z plecami czy barkami ?
Jak biorę gainer to można brac non stop czy robic jakieś przerwy??
fallenursus
25-11-09, 00:10
(ze cwiczenia silowe sa w stanie spalic wiecej tluszczu niz cwiczenia tlenowe )
Dziwna wydaje mi sie ta teoria , moze ktos inny sie wypowie na ten temat ,
p.s. NIE REZYGNUJ Z AEROBÓW ; pozdro:happy:
nie dziwna, prawdziwa.
na wysilku silowym palisz o wiele wiecej kalori jak gupimi aero :smile:
myslisz ze czemu polecam kazdemu na redukcji trening masowy?
myslisz ze czemu polecam kazdemu na redukcji trening masowy?
no właśnie miałem pytać czy można przy redukcji mieć trening jaak na masę
Mam takie pytanie, otóż pare razy zdarzyło mi się że po treningu miałem problem z oddychaniem. Nie jest to nic tragicznego, ale nie mogę za pierwszym razem złapać pełnego oddechu. Ostatnio miałem tak w czwartek i dzisiaj mnie jeszcze trzyma( jutro pewnie minie). I zastanawiam się czy to jest spowodowane za ostrym treningiem( ale cwiczę intensywnie niecały miesiąc 3 razy w tyg. więc wątpię), stresem, na którego brak narzekać nie mogę czy może coś innego? Dodam że jak ostatnio wszedłęm na siłkę to było jakoś duszno i ogólnie cięzko mi się oddychało, przez co częściej ziewałem( wentylacji nie włączyli), może brakowało tlenu...Ktoś może wie czym to jest spowodowane? :errf:
Witam piszę tu nie chce zaśmiecać forum:P Chodzę na Siłownie drugi miesiąc i nurtuje mnie ciągle jedno pytanie-"ile powinienem wykonywać ćwiczeń na daną partie dziennie"? Robiłem po 6-7 ćwiczeń w 4 seriach i się powiem szczerze zajechałem:P Bo np był triceps i klata i wychodziło mi około 13-14 ćwiczen po 4 serie dziennie..Czy po 4 ćwiczenie na daną partie to dobry pomysł ?? 5 razy w tyg ćwicze
Jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość,nie znam jeszcze zasad i klimatu jaki panuje na tym forum:)
pozdro
zalezy jaki trening... cwiczymy najczesciej 3-4 razy w tygodniu, kazda partie cwiczymy raz na tydzien, w dodatku na kazda partie wychodzi okolo 3-4 cwiczenia, w tym kazde cwiczenie 3-4 serie po 12-6 powotrzen (ale mowie zalezy od treningu). poprzeglądaj jakies gotowe ulozone plany treningowe, pelno jest ich na forum
verrick, moim zdanie przede wszystkim jeśli trenujesz 2 miesiąc, to 5 razy w tyg. to za duzo. wystarczy, 3-4.
co do planów to zależy co ze sobą łączysz. jeśli robisz klatkę + tric, to nie musisz tak katować tego tricepsa bo przy treningu klatki tric pracuje dosyć intensywnie. :) ja np. robię teraz 4 ćwiczenia na klatę i 2 na triceps.
pozdrawiam!
Słuchajcie , mam pytanie : Czy jak ćwiczycie klatkę , to odczuwacie po skończonych seriach wyraźne zmęczenie mięśni klatki ?? Bo u mnie np. jak robie bicka to po tym czuje że mięśnie dostały solidnie w kość i się namęczyły , ale jak robie wyciskanie na płasko i skosy to po 12 seriach mogę spokojnie zrobić, po 10 minutach przerwy minimum kolejnych 40 serii ;/;/ Mimo to , że ciężar dobieram duży , np. na płasko robie serię 8-8-8-8 ciężarem który powoduje ze przy ostatnich powtórzeniach już prawie nie mam zapasu mocy i nie wiem czy to 9-te bym zrobił ... u mnie to na razie 70 kg , no ale ćwiczę dopiero 2 miesiące ;/
może nie robisz prawidłowo. mam na myśli, że machasz zbyt szybko. spróbuj tak: wyciskać powoli (nie za wolno ale dość wolno) i nie prostuj stawów łokciowych gdy masz sztangę u góry. wówczas w szczycie napnij mięśnie klaty aż się strasznie zatrzęsą. opuszczaj sztangę wolno (nie puszczaj tak jakby miała se spaść) i na dole nie dotykaj do klaty. wielu robi tak, że sztanga się wprost odbija o klatę. opuszczając kontroluj cały czas ruch tak jakbyś to ty dyktował tempo a nie ciężar. wyciskając nie podnoś pleców do góry. wypnij klatę do przodu (czyli skoro leżysz to do góry) a barki płasko na ławkę. spróbuj podnosić ciężar tylko mięśniami klatki, udawając, że tricepsy w ogóle jej nie pomagają a są tylko w razie W.
chodzi o to, że łatwo jest np. typowo napinać bicepsy podczas treningu ale z klatą jest inaczej gdyż ludzie zwykli po prostu machać sztangą. po treningu bicka czujesz, że jest dwa razy większy a po klacie czujesz, że cycki może troszeczkę się spompowały. chcesz pompy, to zrób jak mówię. jeśli ciężko ci jest napinając w szczycie cycki nie wyprostowując do końca łokci, to spróbuj z prostowaniem i stopniowo przechodź na nieprostowanie ze szczytową napinką.
to samo na skosie. oraz przy rozpiętkach. bo nie chodzi o to, podczas rozpiętek przybliżać do siebie hantle, a o to, by robić to klatą i czuć, że to ona pracuje i dostaje po dupie.
Gangsta Latino
29-11-09, 18:03
Czy nagła zmiany diety, może zaszkodzić efektom treningu?? Mam Split na mase, ale diete miałem cały czas normalną ( tzn ani nie na mase ani na redukcje), a teraz jednak brzuszek mi troszkę za bardzo urosną i chce schudnąć, jednak treningu nie zmieniam...
ponoć tylko hustlerzy są w stanie jednocześnie budować masę mięśniową oraz redukować tkankę tłuszczową. jeśli jednak ograniczysz węgle i zaczniesz pochłaniać zdrowe tłuszcze, do tego aeroby to być może coś wyjdzie.
Mam takie pytanie, otóż pare razy zdarzyło mi się że po treningu miałem problem z oddychaniem. Nie jest to nic tragicznego, ale nie mogę za pierwszym razem złapać pełnego oddechu. Ostatnio miałem tak w czwartek i aż do soboty włącznie. I zastanawiam się czy to jest spowodowane za ostrym treningiem( ale cwiczę intensywnie niecały miesiąc 3 razy w tyg. więc wątpię), przetrenowaniem(ee?), stresem, na którego brak narzekać nie mogę xD czy może coś innego? Dodam że jak ostatnio wszedłem na siłkę to było jakoś duszno i ogólnie cięzko mi się oddychało, przez co częściej ziewałem( wentylacji nie włączyli), może brakowało tlenu...Ktoś może wie czym to jest spowodowane? Może ktoś miał podobne objawy?? :neutral:
moze byc wiele przyczyn, ciezko okreslic dlaczego. ja nieraz tak mam (ale rzadko) jak juz wroce do domu po hardkorowym treningu (szybko robione serie, bardzo krotkie przerwy, serce ciągle wali jak przy bieganiu)
dla mnie to to nie jest normalne i radziłbym iść do lekarza ;/
witam,
potzebuje pomocy, a mianowicie mam pytanko male
a wiec jestem w trakcie robienia FBW no i cwicze co dwa dni,w tym nie ma problemu,moim najslabszym punktem jest klata,dzisiaj ziomki przysli na trening(swoj) i kumple przyjechali na urlop z zagranicy i wpadli zobaczyc jak tu machamy,no i kazdy sprawdzal rekordy hehe,no i moj rekord jak narazie nie jest duzy bo to tylko 86 kg,ale dzisiaj nie mogelm utargac 80,czy to spowodowane jest ze mam intensywny trening, w tak krotkich odstepach,czy jak skoncze trening(ok 9 tyg) i zrobie tydzien dobrej regenracji(wolnego od silki) to wskoczy sila
Znając lekarzy to by pewnie powiedział, że to przez trening :P. Poobserwuję trochę czy się powtórzy( teraz jest git ), wtedy się pomyśli. A serce mi bije normalnie, tylko z tym oddychaniem tak dziwnie było. A przypomniało mi się zę jak byłem mały to tak miałem każdego wieczoru i lekarz wtedy stwierdził, że to z powodu stresu, zdenerwowania xD.
ja jak byłem mały to miałem straszne duszności na tle alergicznym wprost takie jak astmatycy. raz o mało się nie przekręciłem jak miałem ze 3lata
przez siedem lat miałem astmę oskrzelową ale z wiekiem przeszła dzięki Bogu!!!
witam,
potzebuje pomocy, a mianowicie mam pytanko male
a wiec jestem w trakcie robienia FBW no i cwicze co dwa dni,w tym nie ma problemu,moim najslabszym punktem jest klata,dzisiaj ziomki przysli na trening(swoj) i kumple przyjechali na urlop z zagranicy i wpadli zobaczyc jak tu machamy,no i kazdy sprawdzal rekordy hehe,no i moj rekord jak narazie nie jest duzy bo to tylko 86 kg,ale dzisiaj nie mogelm utargac 80,czy to spowodowane jest ze mam intensywny trening, w tak krotkich odstepach,czy jak skoncze trening(ok 9 tyg) i zrobie tydzien dobrej regenracji(wolnego od silki) to wskoczy sila
odswiezam pytanie
Moze byc to spowodowane oslabieniem organizmu. Tydzien przerwy moze pomoc. Mozliwe tez ze po prostu miales gorszy dzien. Czzasem tak bywa.
@ Galanter i Alder, a mieliscie kaszel występujący sporadycznie?
@Puma moze nie dałeś wystarczająco dużo czasu na regenerację mieśni, albo przeciążyłeś je. Ja przy ogólnej raz przegiąłem i zrobiłem na klatę zbyt mało serii z byt dużym obciążeniem jak na taki trening i za 2 dni na siłowni podniosłem jakieś 5kg mniej robiąc mniej serii ;/. Więcej błędu nie powtórzyłem :smile:
to było tak dawno, że nie wiem. ale teraz czasem mam
punisher a jak u ciebei z kondycja, no i czy nie jestes lekko podziebiony, po chorobie czy cos takiego??
Puma po regeneracji mi zazwyczaj sila nieco wzrasta.
Przeziebiony byłem ponad 2 tygodnie temu i już dawno wyzdrowiałem. Co do kondycji to chyba nie jest najgorzej acz mogłoby być lepiej :lol:. Dziwne to ogólnie bo dzisiaj się nawróciło, a teraz już po treningu jest jakby odrobinę lepiej :errf:. Mam nadzieję zę przejdzie, a jak nie to odwiedzę lekarza, powodów może być w sumie wiele...
krucho z kasą wiec musze jakies TANSZE uzupelnienie diety- łowickie czy ostrowia? bo juz nie wiem,kazdy pisze co innego...
a moze UNS >? slyszalem o tym duzo dobrych opini i masz teraz wiadro 4,5 kg za 180 zl. Sam niedlugo zamierzam go sprobowac xD
Słuchajcie , robie trening dzielony. Niedziela klatka + bic , środa plecy + triceps, no i piątek barki , kapturki. W niedziele na Klatkę zrobiłem :
- 5 serii na prostej ławce
- 5 serii na skosie
i potem jeszcze dwie małe serie na płaskiej. Mam pytanie , czy dajmy na to w dzień taki jak dziś kiedy nachodzi mnie ochota na 4 seryjki wyciskania , mogę to robić , czy wtedy nie będę miał efektów w postaci masy ?? Często chciałbym ćwiczyć więcej niż mam w planie treningowym , ale nie wiem co wtedy ... ;/
musisz urozmaicac cwiczenia na klate... nie za duzo tych serii? ja bym zmniejszył do czterech i dodał np rozpietki.
a chodzi Ci o wyciskanie max czy zwykly trening klaty? klate trenujesz w niedziele wiec raczej nie ma sensu trenowac ją jeszcze dzisiaj, czyli we wtorek. a co do wyciskania to nalezy sprawdzac swoją siłe raz na jakis czas, ale nie do przesady
co do urozmaicania to nie mam jeszcze odpowiednich hantli do rozpiętek ;/ Na razie mam ławkę , dwa gryfy ( prosty i łamaniec ) no i jeden gryf na hantel , na który zakładam np. 30 kilo i robię plecy , albo 15 kilo i cisne bicepsa siedząc , a co do urozmaicania to na razie urozmaicać klatę mi ciężko więc robie prosta , skos , i kombinuje z rozstawem rąk ... zamawiam niedługo hantelki to dodam rozpiętki , ale do tej pory nie chce dawać przesadnie klacie odpoczywać , bo to na niej mi zalezy najbardziej , łapa jakaś tam jest , barki i plecy też , a klatka nie zasysowana ;/
no rozumiem ale naprawde nie ma co przesadzac... wazna jest tez regeneracja, zebys sie z takim zapałem przypadkiem nie przetrenował. a jak masz mozliwosc to jeszcze mozesz sprobowac skos głową w dół, a co do rozpietek to mozesz robic samymi talerzami jak nie są za ciezkie
Ok spróbuje :) Mam dziwne uczucie jak np. mi już dziś po niedzielnym treningu zeszły zakwasy z klatki , i zastanawiam się czy jeśli już nie boli to znaczy że klata się zregenerowała i można ćwiczyć , czy regeneracja a ból sa od siebie niezależne .. .. Dlatego zastanawiam się czy nie było by dobrze dorzucić np. dzisiaj 3 seryjek po 10 powtórzeń ...
nie moglem edit,
ostatnio musiałem swoją diete troche dopracowac, poczytalem troche i sie w koncu pogubilem... najlepiej ile g/kg przy masówce dostarczac wegli i bialka PRZED TRENINGIEM??
przed treningiem jeśli ważysz ok 100kg to 40g białka. jeśli mniej, to ok 30g. co do węgli to to już sprawa indywidualna.
aha czyli wychodzi ok 3-4g białka na kilo masy tak?
a co do wegli to chociaz mniej wiecej mozecie powiedziec?
lub dla przykładu nich ktos poda swoją wagę i ilosc wegli i białka przed i po treningu
Które BCAA polecacie? Myślałem o tym z Activlab'a...
http://testosterone.pl/product_info.php/products_id/2133/BCAA-Elite.html
http://testosterone.pl/product_info.php/products_id/629/Purple-Wraath.html
można znaleźć taniej
bcaa xtra activlab zawsze kupuje
BCAA Powder z Treca polecam.
z tym białkiem to jest tak, że jeśli powiedzmy twoje zapotrzebowanie wynosi 180g, jesz 6 posiłków to wychodzi 30 na jeden posiłek. i tyle właśnie możesz przed treningiem. ale jeśli zjesz 150g pierś z kurczaka z torebką ryżu to masz 30(kura)+7(ryż). są tu tacy, co nie liczą roślinnego białka (jakby te parę aminokwasów mniej naprawdę było taką poważną kwestią) ale w powyższym przykładzie masz niby te 37g białka +/- jakiś sos czy warzywa czyli 40 można liczyć.
ogólnie jakoś tak często się mówi, że 100g ryżu jest akurat przed treningiem. czyli nieco ok 70g węgli. jeśli to za dużo, możesz dołożyć ale musisz kontrolować wagę bo niektórzy powinni nawet przy budowaniu masy, pochłaniać mniej węgli niż wychodzi z zapotrzebowania. ważne też by po treningu nie wszamać za dużo węgli. tylko optymalnie.
reasumując standard: pierś+torebka ryżu i do boju.
bezsmakowego BCAA nie polecam. BCAA xtra z AL jest ok.
Yaro nie wiem skąd te liczby tam u Ciebie ;)
Ogolnie polecałbym białka ok. 1,5g/kg na masie, węgle to indywidulanie w zależności od typu budowy i metabolizmu.
Mam dość duże dysproporcję pomiędzy obwodem lewej i prawej ręki. Tzn. Lewa ręka jest widocznie chudsza co przekłada się na to że jest słabsza.
Jak zniwelować różnice?
Na innym forum wyczytałem, że należy przerzucić się na hantelki oraz zawsze zaczynać ćwiczenia słabszą ręką i na podstawie jej możliwości ustawiać ciężary poszczególnych serii (dla obu rąk takie same serie i ciężary tylko wg. możliwości tej słabszej)
Zadziała takie coś?
Bardzo proszę o wskazówki bardziej zaawansowanych.
ja mam centymetr różnicy od lat i mi to nie przeszkadza. jeśli jesteś praworęczny, to chyba za wiele nie zdziałasz
Z tego co zmierzyłem przed chwilą u mnie też jest centymetr różnicy.
Myślałem, że znacznie więcej, bo optycznie ta różnica wygląda dużo większa.
Pozostaje mi bardziej przyłożyć się do łap...
bo to nie tylko różnica obwodu ale i rzeźby, wyglądu, budowy. jest to rzecz tak naturalna, że nie wiem czy jest sens to poprawiać.
ja mam lewy biceps wiekszy o 0,5 cm a jestem praworeczny, ale na kosci (nadgarstek) tez mam roznice kilku mm i ciezko mi zniwelowac ta dysproporcje. Niby cwiczenie hantlami powinno pomoc ale tez niezawsze
Wytłumaczę łopatologicznie o co mi chodzi:P
Chodzi o klatę-Nie chcę już iść w szerz tyko chciałbym aby "cycki" się przybliżały ku sobie-złanczały:P
Jakie na to są ćwiczenia? oprócz wyciskania w wąskim chwycie na ławeczce
dzięki za pomoc pozdroooo
witam. biore storma + bcaa. dodatkowo carbo po treningu. czy mozna je łączyc?
wracam ze szkoly do domu, jem obiad z gainerem, po pół godziny jem storma i za 20 min zaczynam trening. odrazu po treningu biore carbo. i gdzie bcaa wsadzic? moze popijac w trakcie treningu? i czy dodatkowo bezposrednio po treningu brac storma z carbo czy same carbo?
Gangsta Latino
06-12-09, 13:57
ello
Jak to jest z tymi ćwiczeniami której poprawiają szpagat itp?
Robić je codziennie? czy tylko w dni nietreningowe? I przed robić tylko rozgrzewkę dynamiczną czy rozciąganie także?
po trenignu mixujesz storma, carbo i BCAA.
cwiczenia poprawiajace szpagat to chyba rozciaganie ?? :)
ogolnie kazda sesje rozciagania poprzedz aerobami. Tylko nie wiem jak z czestotliwoscia, spytam gdzie trzeba i napisze bo ja bym to robil nawet 5 razy w tygodniu bo wiem ze rozciagam sie 3 razy w tyg i duzo to mi nie daje xD
Co klatki kogos tam wczesniej to jezeli chodzi ci o srodek klatki to robilbym sciaganie linek wyciagu. No a na grubosc kalty zwykle wyciskanie, zwyklym chwytem
Gangsta Latino
07-12-09, 20:48
Dzięki;)
http://www.abs2.pl/wykonujemy_abs2.html
Właśnie zaczynam ale mam jedno pytanie...
Mam robić każde z tych ćwiczeń tylko raz?? np. pisze 25 powtórzeń... wykonam je i od razu przechodze do następnego ćwiczenia czy to powtórzyć kilka razy??
Słuchajcie , ćwiczę już ponad miesiąc , w mierę przestrzegam diety. Ciężko jest z dostarczeniem dostatecznej ilości białka , więc chce kupić ostrowię WPC 80 , znalazłem na allegro coś takiego jak kuracja Kreatyna + HMB , jest napisane że to na miesiąc. Mam pytanie , może śmieszne ale trudno : Czy jest sens bawić się w takie coś , i czy to jest naturalny suplement diety a nie jakieś hormonalne gówno ?? Może mi ktoś napisac , czy po tym nie będę bardziej agresywny , albo w ogóle czy to w jakikolwiek sposób może być niekorzystne dla zdrowia .... Nie znam się na odzywkach ani na koksach , a zdrowie i naturalność jest na pierwszym miejscu , więc nie chce się władowac w jakiś syf ;/
NIe orientuje się w ABSie ale mogę coś innego doradzić. Jako że widzę że wszyscy biorą się za treningi typu ABS, A6w co moim zdaniem jest bez sensu (aczkolwiek ostateczny wybór/osąd pozostawcie sobie). Spróbujcie ćwiczeń 7 i 9 http://www.kulturystyka.pl/atlas/brzuch.asp
Radek jeżeli szukasz taniego białak to polecam już pręzej łowickie niż ostrowie., ale czy na pewno jest tobie potrzebne?? Ile dostarczasz białka z diety??
Kreta i HMB poniekąd są naturalne (wystęują w organizmie) ale te z suplementu są syntetyczne. Są one jak najbardziej nieszkodliwe (choć fajnie by było jakbyś podał firme choc pewnie Trec). Jednak uważam że jeszcze trochę za wcześnie na takie suplementy. Najpierw poznaj swój organizm i zobacz jak się bęzie zachowywał bez supli.
Dzięki;)
http://www.abs2.pl/wykonujemy_abs2.html
Właśnie zaczynam ale mam jedno pytanie...
Mam robić każde z tych ćwiczeń tylko raz?? np. pisze 25 powtórzeń... wykonam je i od razu przechodze do następnego ćwiczenia czy to powtórzyć kilka razy??
tu masz all ;
- http://rapidshare.com/files/181808506/abs2.zip
NIe orientuje się w ABSie ale mogę coś innego doradzić. Jako że widzę że wszyscy biorą się za treningi typu ABS, A6w co moim zdaniem jest bez sensu (aczkolwiek ostateczny wybór/osąd pozostawcie sobie). Spróbujcie ćwiczeń 7 i 9 http://www.kulturystyka.pl/atlas/brzuch.asp
Radek jeżeli szukasz taniego białak to polecam już pręzej łowickie niż ostrowie., ale czy na pewno jest tobie potrzebne?? Ile dostarczasz białka z diety??
Kreta i HMB poniekąd są naturalne (wystęują w organizmie) ale te z suplementu są syntetyczne. Są one jak najbardziej nieszkodliwe (choć fajnie by było jakbyś podał firme choc pewnie Trec). Jednak uważam że jeszcze trochę za wcześnie na takie suplementy. Najpierw poznaj swój organizm i zobacz jak się bęzie zachowywał bez supli.
Z diety dostarczam jakieś 140 g białka. Moja Waga to 84 kilo. W sumie jesczez jakiś jeden dobry posiłek i z białkiem było by ok, ale licze się z tym że przydało by się często brać do szkoły lub odraz po bo czasem jakiś posiłek siłą rzeczy umknie i już jest tylko ok 100g B. A tak to bym wiedział ile zjadłem i ile ew. muszę dopić białka. Myślę , że ok 2 x 30 G dziennie czyli jakieś 2x24 G B. Spokojnie by mi stykło, więc wiadro 1,6Kg wystarczało by na miesiąc ....
Która z tych 2 opcji na klatę jest lepsza? (dzień klata+tric)
I
-wyciskanie na płaskiej 4s
-rozpiętki 4s
-wyciskanie sztangielek na skośnej głową w góre 4s
II
-wyciskanie sztangi na płaskiej 3s
-wyciskanie sztangielek na skośnej głową w dół 3s
-rozpiętki 3s
-wyciskanie sztangielek na skośnej głową w góre 3s
Co ogólnie sądzicie o wyciskanie głową w dół??
A może wywalić np wyciskanie na płaskiej, i dać po 4 serie głową w górę, w dół i rozpiętki a potem 1 ćwiczenie na triceps dać wyciskanie wąskim chwytem?
osobiscie stosuje wersje I
konkret jest!
Ale mi chodzi o konkretne uzasadnienie a nie takie coś...
Która z tych 2 opcji na klatę jest lepsza? (dzień klata+tric)
I
-wyciskanie na płaskiej 4s
-rozpiętki 4s
-wyciskanie sztangielek na skośnej głową w góre 4s
II
-wyciskanie sztangi na płaskiej 3s
-wyciskanie sztangielek na skośnej głową w dół 3s
-rozpiętki 3s
-wyciskanie sztangielek na skośnej głową w góre 3s
Co ogólnie sądzicie o wyciskanie głową w dół??
A może wywalić np wyciskanie na płaskiej, i dać po 4 serie głową w górę, w dół i rozpiętki a potem 1 ćwiczenie na triceps dać wyciskanie wąskim chwytem? II jest dobry,z tym że zamień kolejnoś czyli rozpiętki na sam koniec.to jest najlepsze rozwiazanie bo masz same cwiczenia złożone czyli typowe na mase a za pomoca kątów atakujesz wszystkie aktony klatki.
pozdro
Andrew_ace
09-12-09, 13:52
Powiedzcie z jakimi ciężarami trenujecie poszczególne ćwiczenia. Chodzi mi o te finalne z którymi wykonujecie przynajmniej 6 czy 8 powtórzeń. To sprawa orientacyjna, wiadomo że każdy ma ćwiczyć zgodnie ze swoimi możliwościami.
Myślę , że w głównej mierze to zalezy od stażu , rodzaju treningu i predyspozycji każdego z osobna a także od tego czy ćwiczy na sucho czy z suplami czy tez z koksem. Tak więc ja ważę 84 kilo , ćwiczę od 1,5 miesiąca , jakoś tak zawsze prowadziłem aktywny tryb życia. Ćwiczę na sucho , jedynie z dietą , treningi na masę. I tak :
- Na płaskiej ze sztangą 4x8 powtórzeń : 65 kilo
- na skosie 4x 10 sztangą : 55 kilo
- rozpiętki 4x 12 talerzami samymi : 2x 6,7 kilo
Ilością powtórzeń w serii prosze się nie sugerować bo najprawdopodobniej są źle dobrane :D
Andrew_ace
09-12-09, 14:35
Rozpiętki są dobrym ćwiczeniem, skoro wyciskasz tyle na ławce to spokojnie powinieneś móc mieć większe ciężary przy tym ćwiczeniu. Ale nie jest ono najprostrze także z drugiej strony możesz jeszcze uczyć się techniki z mniejszą wagą.
Moim słabym punktem jest widzę ławka bo dźwigam podobnie. Rozpiętki po 16kg.
Problem jest taki że czekam na przesyłkę z fajnymi hantlami i na razie musze robić je talerzami .... Talerze mam po 3 kg, 3,9kg , 6,7 kg , i 14,4 kg , spróbuje dzisiaj tymi 14,4 ale nieporęcznie jest robić samymi talerzami :D
A , że tak się zapytam to jakim ciężarem robicie triceps ( francuz leżąc , gryf łamany ) ??
II jest dobry,z tym że zamień kolejnoś czyli rozpiętki na sam koniec.to jest najlepsze rozwiazanie bo masz same cwiczenia złożone czyli typowe na mase a za pomoca kątów atakujesz wszystkie aktony klatki.
pozdro
Ale jak gdzie indziej pytałem to rady to mówili że świetnym rozwiązaniem jest 4x skos +, 4x skos -, 3x rozpiętki a potem pierwsze ćwiczenie na triceps walnąć wyciskanie wąskim uchwytem. Co o tym sądzisz?? Nie chce olewać dolnych cz. klatki piersiowej
Andrew_ace
09-12-09, 18:03
Z tymi czternastokilogramowymi hantlami to nie wariuj :-D To się moze źle skończyć.
Ale jak gdzie indziej pytałem to rady to mówili że świetnym rozwiązaniem jest 4x skos +, 4x skos -, 3x rozpiętki a potem pierwsze ćwiczenie na triceps walnąć wyciskanie wąskim uchwytem. Co o tym sądzisz?? Nie chce olewać dolnych cz. klatki piersiowej
Przeciez robisz "skos -"
Przeciez robisz "skos -"
czytaj moj post stronę wcześniej to załapiesz o co chodzi ;)
Sorki, wcześniej nie ogarnąłem :P Rób drugi wariant, tylko rozpiętki na końcu. Robiąc ławke poziomą, skos + i -, pracuje cała klatka.
sądze, że wtedy wywalić z tricepsa wyciskanie wąskim chwytem bo to bedzie 15 serii na klate.. Dać wtedy np francuzy, prostowanie przedramion w opadzie i odwrotne pompki (zamiast wyciskania właśnie)
Tak wygląda mój czwartkowy trening na barki i kaptury:
Barki:
- wyciskanie sztangi sprzed głowy (do klatki) siedząc 4 serie po 10,8,8,6 powt.
- unoszenie sztangielek na prostych rekach przed sobą 4 serie po 12, 10, 8, 8
- unoszenie ramion ze sztangielkami bokiem w gore - 4 serie po 12, 10, 10, 8 powt.
Kaptury:
- wznosy ramion ze sztanga 4 serie 15, 15, 10, 10
Czuje że po tym treningu nie jestem dostatecznie "wymęczony". Jakie ćwiczenia mogę dorzucić? Czy w ogóle dorzucanie czegokolwiek będzie odpowiednie?(za mną już tric+klata w Pon, bic+plecy we WT oraz odpoczynek w środę)
na kaptury ino jedno ćwiczenie ? hmm słabo
Zdziwiło mnie to ale jest to fragment gotowego treningu z tego forum i myślałem że tak trzeba. Jakie więc ćwiczenia mogę dorzucić?
Kółeczka ze sztangielkami
Czy to ćwiczenie posiada inną nazwę? Jak je wykonywać? Czy stosować Progresję? Jeśli tak to jaka ilość powtórzeń w poszczególnych seriach?
skosy są własnie po to zeby zaatakować dolna i górna częsć klatki piersiowej,rozpiętki na rozciągniecie klatki i zabudowanie jej środkowej części a także jej wizualnemu poszerzeniu.to co piszesz to tez dobre rozwiąznie bo jak wiesz przy WL intensywnie pracuje i biceps i klatka więc swietne rozwiązanie.o ile oczywiście cwiczysz jednego dnia klatke i triceps
Andrew_ace
10-12-09, 13:48
Powiedzcie mi czy synonimem treningu jest ból mięśni następnego dnia? Na pewno nie powinien być nadmierny, ale być może powinien być zawsze odczutalny. W przeciwnym razie trening był zbyt mało intensywny.
Pytałem wcześniej ale nie uzyskałem odpowiedzi. Ile wyciskacie stojąc i przy zginaniu ramion na bicepsa w max serii?
Kółeczka ze sztangielkami
myślę że chodzilo ci o robienie obrotów ramion stojąc lub siedząc,ale ja osobiscie tego cwiczenia nie proponuje bo zbyt naraża rotatory,nie jest to naturalny ruch ramion.ja bym polecił wznosy sztangi łamanej do brody+szrugsy (które juz masz w planie) do tego jesli robisz MC to rób go z rękami między nogami czyli chwyt wąski wtedy najszerszy jest bardziej zaangażowany.
Niestety nie mam sztangi łamanej. Jakie więc ćwiczenie mogę dodać do szrugsów?
to rób zwykła
Powiedzcie mi czy synonimem treningu jest ból mięśni następnego dnia? Na pewno nie powinien być nadmierny, ale być może powinien być zawsze odczutalny. W przeciwnym razie trening był zbyt mało intensywny.nie ból a zakwasy,praktycznie rzecz biorąc to tak ale jesli wiesz że dobrze zrobiłes trening a na drugi dzien nie czujesz zakwasów to też nic sie nie stało.
Pytałem wcześniej ale nie uzyskałem odpowiedzi. Ile wyciskacie stojąc i przy zginaniu ramion na bicepsa w max serii? nie sugeruj sie ciezarami innych bo jedni robią 10powt z 20kg a ty mozesz dwa razy tego nie podniesc sam do siebie dopasuj obciażenie
Andrew_ace
10-12-09, 14:35
Wiem, to tylko sprawa orientacyjna. Pytam po prostu z ciekawości ot co. Z dopasowaniem nie mam problemu.
- wstępy ze sztanga lub sztangielkami na ławkę
Jak wykonywać to ćwiczenie?
Andrew_ace
11-12-09, 11:03
Że niby wchodzę na ławkę ze sztangą na plecach?! Bałbym się utraty równowagi.
jest w atlasie to http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi.asp#1
zalezy od ciezaru,nie nalezy przeciez przesadzac:)
kiedy robilem to ale juz mi sie nie chce, zrezygnowalem z tego cw.
Andrew_ace
11-12-09, 13:20
Ale wyrżnąć przy tym to masakra, jakby się tak noga podwinęła... Czuję ten ból :-D Już lepiej porządny step.
Gangsta Latino
11-12-09, 15:11
Ello
Mogę w dni treningowe po pakowaniu podczas rozciągania ćwiczyć także ćwiczenia gimnastyczne żeby poprawić elastyczność? Teraz na wf mamy ćwiczenia na drążku i dużo gimnastyki a ja zawsze byłem silny, ale nie giętki:PP
lepiej po treningu siłowym
Gangsta Latino
11-12-09, 19:17
No po treningu siłowym mam rozciąganie + do tego chce dołożyć rzeczy trochę bardziej skomplikowane żeby elastyczność polepszyć;)
Ja się rozciągam przed i po treningu , to jeden z ważniejszych elementów ...
Gangsta Latino
12-12-09, 09:55
Ja się rozciągam przed i po treningu , to jeden z ważniejszych elementów ...
Przed treningiem SIŁOWYM tylko krążenia i dokładniejsze rozgrzanie tych partii którę będą ćwiczone, a dokładne rozciąganie dopiero po treningu:twisted:
Dobra ja będę robił tak:
Pon - trening siłowy + rowerek + rozciąganie
Wt - rowerek + worek bokserski + rozciąganie
Śr- trening siłowy + worek bokserski + rozciąganie
Czw - rowerek + worek+ rozciąganie
Pt - trening siłowi + rowerek + rozciąganie
Sob- worek - rowerek - rozciąganie;)
Zobacze czy dam rade:twisted::twisted:
Gangsta Latino
13-12-09, 16:53
Przy zmianie treningu ze splitu na split, aby mieć satysfakcjonujące przyrosty wystarczy zmienić tylko dni treningu danych partii czy ćwiczenia na daną partie też zmienić na nowe??
np. miało się pon barki, kaptury, nogi
to wystarczy dać do przykładu klatka i triceps czy jeszcze do tego nowe ćwiczenia na partie:twisted:
Za pomoc SOG~!
Czasem wystarczy tylko zmienić ćwiczenia, a czasami warto pozmieniać partię na dany dzień. To jest kwestia całkowicie indywidualna.
Czym się różni droższe białko( olimp, Trec, Matrix...) od taniej Ostrowii za 30zł?
Czym się różni droższe białko( olimp, Trec, Matrix...) od taniej Ostrowii za 30zł?
np. jakością ,zawartością .
Czyli masz na myśli głównie smak i konsystencje? Właściwości i przyswajalność zostaje chyba taka sama?
witam. mam pytanie: jakie bialko polecacie?? chodzi mi glownie o dobra firme, jakosc, przyswajalność bialka. cena to max 80zl. prosze tylko o firme i nazwe bialka....
moim zdaniem przyswajalnosc nie jest taka sama bo ostrowia u mnie powduje nieprzyjemne odczucia na jelitach co znaczy ze cos jest nie tak.
glowne roznice miedzy bialkami wynikaja ze smaku, konsystencji no i odczuc na jelitach. Zawartosc białka za zwyczaj w tych tanich jest o dziwo wyzsza (ostrowia , łowickie) z wyjatkiem izolatow ktore maja po 90%.
A no i nie sugeruj sie tym ze drogie bialko jest lepsze bo w niektorych przypadkach sie nei sprawdza.
Maciek ile białka chcesz kupić za ta kase??/
ja osobiscie wcinam Olimp X5. calkiem fajne białko moim zdaniem.
whey protein complex olimpa
A co sądzicie o tym?
http://allegro.pl/item848391055_olimp_system_protein_80_750g_wysylka _0zl.html
Ja już nie mogę patrzeć na ostrowię truskawkową ;/, na szczęście już prawie skończyłem.
sp mi srednio podchodzi i chyba whey protein complex wychodzi taniej. Ale jak chcesz SP to tez dobre białeczko tyle że nie smakowo:D
Dobra to i ja mam pytanko. Co sądzicie o 2x olimp creapure 250 caps na 1 cykl?
Co do dawkowania (faza nasycenia) 7 dni po 4xdziennie 6caps, potem do końca 2x dziennie 6 caps, z fazą nasycenia wyjdzie około 6 tygodni.
Do tego dorzucam standardowo bcaa i whey protein
za 1kg lub nawet 1.5kg
nitroprogen ok 200zł za 3kg
z tego co wiem, nie warto robić fazę nasycenia
wujek.maciek
16-12-09, 01:06
j/w. faza nasycenia to przezytek - nie rob. 8tyg stalej dawki. na silowce i przede wszystkim z porzadna dieta, powinno dac ci dobre efekty.
pozdro
Badania pokazują że faza nasycenia nie sprawdza się, ponieważ w poźniejszych okresach o wiele większe ilości kreatyniny sa wydalane z moczem, niz przy stałej dawce.
wujek.maciek
16-12-09, 13:02
dokladnie. nie umiem znalezc, ale mialem gdzies wyniki badan, na malej co prawda, bo zaledwie 30osobowej grupie, ale wyniki udowadnialy teze, ze faza nasycenia wypada gorzej niz stala suplementacja jednowiodzianem kreatyny.
pozdro
no wlasnie kupilem whey protein complex olimpa i mam tez kreatyne 1250 mega caps.. i takie pytanie: w jakich dawkach je brac i o jakich porach dnia?????? w tym przypadku chodzi mi o to aby nabierac masy.....
Słuchajcie takie pytanie. Jakbym zdecydował się na cykl na kreatynie , to potem ewentualne przyrosty znikną ? Gdzieś słyszałem taką opinię .... Oczywiście po skończonym cyklu dalej chcę mieć diete i ćwiczyć ....
przewaznie cos spada... ale jak dieta bedzie to spadki beda niewielkie
wujek.maciek
18-12-09, 20:15
prawie wszystko zalezy od zarcia - moze nawet jeszcze bardziej urosniesz ;)
pozdro
A czy myślicie , że warto teraz już po świętach brać się za kreatynę ?? Bo tak myślałem , że na początek zwiększe bilans białka kupując jakieś łowickie albo coś w tym stylu , a jak skończą się przyrosty to zakupie kreatynkę .... Tylko co ile mierzyć przyrosty żeby stwierdzić że postępy są już malutkie ???
Może spytam inaczej , mniej więcej ile na miesiąc czy tam inny okres powinno mi przybywać dajmy na to w bicepsie na początku ( ćwiczę dwa miesiące ) ??? Dieta jest ok , tylko czasem nie pełna ..... Aktualnie biceps 38 cm
Nitk Ci nie odpowie na to pytanie, nie da sie tak powiedziec. Chociaż pewnie znajdą się jasnowidze na forum ;)
a wiec jak z tymi dawkami bialka i kreatyny no i w jakich porach je brac???
Słuchajcie , na święta jako prezent od siostry zazyczyłem sobie jakieś biłeczko , które sam sobie mam zamówić , i teraz pytanie , czy łowickie 1800g. za 65 zł razem z wysyłką jest na prawdę takie spoko jak piszą ???
http://www.allegro.pl/item853450539_wpc_80_lowickie_megadobre_bialko_kur ierozl.html
A może polecicie coś innego w podobnej cenie ? Z góry wyprzewdzając :
Tak , białko jest mi potrzebne bo nie jestem w stanie ani nie mam ochoty wydawać aż tyle na wołowinę i ryby żeby jeśc mięch 3 razy na dzień. Dziennie zjadam tylko jakieś 200 g mięsa , i do tego ze 100g. tuńczyka. To wszystko z białka zwierzęcego , pomijając mleko i twaróg no i jajka .... Ale itak przy wadze 85 kilo cięzko mi dostarczyć 170 g. Białka dziennie ;/
mefisto888666
21-12-09, 11:44
Mam problem;otóż od paru dni mam wielka chec na pizze do tego jakies piwko, tylko w obecnym planie trningowym raczej srednio mi wolno...nie biore krety ale dosyc intensywnie cwicze, dodam ze mam tendencje do nadwagi. CO radzicie?Ogolnie przyjalem zasade ze raz na2 miesiace moge cos wypic i zjesc do tego bez liczenia kalorii, jednak juz ten limint wykorzystalem ...
"Dobrą" pizze sam możesz w domu zrobić , wiadomo smak nie taki jak z pizze'ri ale jest .
jeśli tak bardzo ją lubisz postaraj się o to aby zniechęcić się do niej - napchaj się któregoś dnia nimi a potem nie będziesz chciał spojrzeć na jakiś czas .
Co do alkoholu ..... niestety trzeba się powstrzymać.
S I L N A wola ...:whistle:
A ja bym był za tym abyś zjadł tą pizze i napił się dobrego, zimnego piwka. Odmawianie sobie pewnych przyjemnosci może doporwadzić do chorób łaknienia, co za tym idzie do zaburzen fizjologicznych. Nie jesteś zawodniekiem PRO, na małe przyjemnosci mozesz sobie pozwolic. A nawet jak zjesz ta pizze, to nie ciosaj się poźniej. Na następnym treningu dodaj aeroby 30 minut i jest gitara.
Mefisto Tzn tak jeżeli jesteś na redukcji to starałbym się przeżyć bez tego, jeżeli na masie to poszedłbym do pizzerii i zjadł tą pizze i popił piwkiem :D Ogolnie bardzo słodkie białka u mnie np. zabijaja ochote na takie rzeczy.
Ale właśniesilna wola w tym sporcie jest najważniejsza :)
Radek łowickie jest spoko jak na ta cene, ale ogolnei bez szału. NIe ma nic w podobnej cenie.
Maciek
mono DT: 4 kaps rano na czczo, 4g po treningu
DNT; 4 kaps z aran
białko wg. potrzeb tzn. kiedy Ci go brakuje w diecie.
Co do alkoholu ..... niestety trzeba się powstrzymać.
od kiedy ?
zależy co robisz, jak redukcję, to ok, niezbyt wskazane. jeśli masę, to czemu nie ? przecież to nie jest co dwa dni a raz na jakiś dłuższy czas.
Co to jest konkretnie i do czego służy "Roztrenowanie"?
okres w którym przygowowujesz organizm do cięższych treningów,w tym czasie robisz mniej objetościowe treningi i żywasz mniejszych ciężarów żeby nie złapać kontuzji
ja sobie zrobiłem teraz przerwe 2 tygodniowa od treningow i diety.. wczesniej 4 miesiace dieta dopieta na ostatni guzik czy miesnie nie odzwyczaja sie od treningu i czy to moze jakos niekorzystnie wplynac na porzyrost masy?? i odrazu po tej przerwie chce zrobic cykl z mono krety czy moze lepiej z tydzien pocwiczyc na sucho?
Mięśnie nie odzwyczają się od treningów, mało tego mogą stac się silniejsze (zaobserwowałem ostatnio taki przypadek u kolegi, używa teraz w kazdym ćwiczeniu większych ciężarów niż przed przerwą). Po przerwie poćwicz tydzien, jeśli jest taka potrzeba ułóż nowy plan i zrób cykl.
od kiedy ?
zależy co robisz, jak redukcję, to ok, niezbyt wskazane. jeśli masę, to czemu nie ? przecież to nie jest co dwa dni a raz na jakiś dłuższy czas.
Nie mówię tu o absolutnej abstynenci , Wiadomo raz na 2 tygodnie , piwo ze znajomymi czy 2 kieliszki dobrego wina można sobie walnąć , W kulturze a nie ujeb** sie do nie przytomności ....
Nikt z nas tu PRO nie jest , i nie trzyma diety co do minuty ....:whistle:
p.s Nie bierz wszystkiego tak dosłownie :smile:
pzdr.
Murzyn 42cm
21-12-09, 18:16
a ja mam pytanie takie:Po co sie robi cwiczenia na nadgarstki,wiadomo zeby tam nie zastygly i zeby nie wymiekly przy duzych ciezarach,ale czy to naprawde ma duze znaczenie,czy jak zrobie raz na miesiac to tez bedzie dobrze,czy powinienem pamietac o nich conajmniej raz tygodniowo?
otóż z nadgarstkami to jest tak, nie czytałem czy tam ktoś wcześniej ten temat poruszał.
ćwicząc je raz w miesiącu możesz nabawić się kontuzji, przez nagły "zwrot" akcji, nie ćwiczone, nie "znają" tego typu treningu, nie są do niego przyzwyczajone, to tak jak skoczyć ze spadochronu bez wcześniejszego treningu:P
wzmacniając je na pewno Ci to nie zaszkodzi, przy WL trzeba mieć w końcu sztywne nadgarstki, a to jedno z podstawowych ćwiczeń.
poza tym, dobrze wyćwiczone nadgarstki nie zrobią ci psikusa podczas bójki:D
wiem bo sam ćwiczyłem je robiąc przeskoki dłoni (zewnętrzna i wewnętrzna strona) przy pompkach:)
Witam.
Szukałem trochę, ale nie znalazłem nic konkretnego jak do tej pory...
Jakie może być maksymalna różnica wagowa między masą ciała na czczo a po posiłku? Jak duże może być odchylenie?
To zalezy ile zjadles. Jak zjadles dajmy na to kilo zarcia to jest kilo ciezszy. Chyba oczywiste.
Witam.
Szukałem trochę, ale nie znalazłem nic konkretnego jak do tej pory...
Jakie może być maksymalna różnica wagowa między masą ciała na czczo a po posiłku? Jak duże może być odchylenie?
Ważymy sie rano po 1 i 2 , bez ciuchów .
A masa się zwiększa o tyle ile waży jedzenie ;
Myślę że pod koniec dnia od 1 do 1.5 kg cięższy możesz być ;
sprawdź to i daj znać ...
W sumie faktycznie, po jedzonku doszło koło kilograma. Dobra, koniec tematu bo troche głupi, dzięki za odpowiedź :errf:
jak często powinno się ćwiczyć? czy jak będe chodził na siłownie co dziennie to nic mi się nie stanie? dodam, ze jestem początkujący:)
jak cel masa to 3 razy w tyg styknie
aha czyli jak wezme karnet na siłke na 16 wejść(160zł ja p***e) to będzie git?
to wyjdzie co 2 dzień.
Cel oczywiście, że masa:)