Zobacz pełną wersję : ==> Pojedyncze Pytania <==
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
RockyBalboa
16-12-08, 16:13
aa tez tak umiem, na photoshopie zrobione ;P
Dziwisz się że masz tak małe przyrosty, może zastanów sie co robisz zle. Pomijajac to ze trening w tym wieku oczywiscie niewskazany, ale ok niech ci bedzie. Z tego co pamietam, pisales kiedys na forum ze cwiczysz jakas tam sztuke walki, plus cwiczenia na silowni, wfy w szkole... powinienes miec bardzo dobra diete. Jezeli split na ciebie nie zadzialal, to sprobuj fbw tylko bardzo leciutkie, zebys sie nie przeciazal. Zobaczysz ze efekty beda i to zauwazalne.
Co do kreatyny, trzymaj sie od tego z daleka... nie ten wiek. Z resztą lepiej na sucho ;p
RockyBalboa
16-12-08, 18:59
na splicie jestem z 5 miesiecy juz, i jedyne co fajnego zauwazylem to sie szerszy w barkach troche zrobilem,a co fbw tak dobrze dziala?
nie wiem jak na ciebie będzie działać, ale skoro split przynosi mierne efekty to spróbuj czegoś innego po prostu, bo tak to marnujesz tylko czas i kase.
bez diety dobrej nawet najlepszy plan nie zadziała dobrze, ale wracając do FBW moim zdaniem dużą zaletą jest to że mięsnie nie są kilka dni bezczynne.
RockyBalboa
16-12-08, 19:35
teraz pytanie z troche innej beczki, mam taki gryf, ktory maksymalna wytrzymalosc ma 100 kg, i dajmy ze za kilka lat bede wyciskac 120 to podczas wycisku moze sie perfidnie zlamac poprostu? i caly naklad na mnie zleci
a co do diety, to oczywiscie ze jest,
przemek_yo
16-12-08, 20:35
powyginac sie moze, ale z reguly wiekszosc wpierdala na sprzet e chuj wiecej niz mozna i wszyscy zyja ;)
respective
16-12-08, 20:53
no to rozpisz nam tu tą diete rocky...
a jezeli chodzi o gryf to będzie się po prostu wyginać, ale pęknąć nie pęknie...
sam sie zdiwilem ale te gryfy sa strasznie elastyczne i moze sie nawet odksztalcic ale trudno go zlamac, co nie zmienia faktu ze mozna zainwestowac w profesjonalny gryf.
respective
16-12-08, 22:02
ja miałem taki prosty 185cm YORKa i wygiął mi się zaraz po 2 tyg :D
teraz mam ten KELTONa 180cm i chwale go sobie ;]
RockyBalboa
16-12-08, 22:10
proboje sie opierac na diecie z tego forum wlasnie,
czyli 7.00 sniadanie 2 jajka i platki owsiane pozniej 10.00 chleb razowy pelno ziarnisty z czyms tam (najczesciej u mnie to bywa pasta rybna) pozniej 14.00 piers lub udko z kurczaka, lub ryba, ryz, jakas zielenina i kartofle, pozniej 16.00 sardynki z puszki i na zagryze chleb razowy 17.00 trening 18.30 dwa banany 20.00 jajko chleb razowy i tunczyk
i potem jeszcze banan
nie codziennie udaje mi sie zjesc wszystko i o ustalonych porach ale srednio dziennie 5 posilkow jest
moim zdaniem powinieneś miec lepsza diete, poniewaz masz te w-f w szkole + sztuki walki. Na dietach sie nie znam, ale takie jest moje zdanie.
RockyBalboa
16-12-08, 22:21
co do walki, to z tajskim juz skonczylem, krzyzowalo mi sie to z silownia i odszedlem od tego
respective
17-12-08, 16:01
5 posiłków, no niby ok, to co tam jesz też jest ok ale ilości za małe...
po treningu 2 banany? śmich na sali :D
po treningu 30-45min to ja jem posiłek wyglądający jak obiad...
RockyBalboa
17-12-08, 17:15
ale banany sa bardzo kaloryczne.. ;]
A co zlego w bananach od razu po treningu? Jak najbardziej to w porzadku... Tylko ze za pol godzinki posilek trzeba zjesc..
respective
17-12-08, 19:13
no właśnie - trzeba za pół godz coś zjeść normalnego...
Witam chciałbym dowiedziec sie cos na temat PROHORMONE STEROIDS chodzi mi o opinie exprttow :) z gory dzieki !
a co chcialbys wiedziec?? Choć wypadaloby zapytać o to w dopingu to możesz i tu pytać. Na ile umiem na tyle odpowiem.
Blackphoenix
19-12-08, 14:22
wiecie że regularne picie po treningu nisko tłuszczowego mleka (0,5-1,5 %) powoduje przyrost masy mięśniowej nawet o 10% ?:)
RockyBalboa
19-12-08, 14:27
blekfenix skad wzioles to? wklej tu link do pelnego artykulu o tym, chetnie przeczytam
Blackphoenix
19-12-08, 14:34
nie ma pełnego artykułu ;) to była taka ciekawostka z Men's Health ;)
Heh podziwiam ta gazete tj. pijąc szklaneczkę mleka po każdym treningu za 1 max 2 lata będę wyglądał jak coleman :)
respective
19-12-08, 16:36
nieraz to jak palną jakąś głupote to nie wiadomo czy smiać się czy płakać..
haha bo to jest mniej wiecej jak fakt walenie ściemy :))
Ktory tunczyk lepszy na diete masowa dla ektomorfika 58kg/175cm w wodzie czy w oleju?
Czytuje MH czasem u znajomych i przyznam, że ta gazeta to jest szczyt mrektingowego kunsztu :) Czy któryś z was po zobaczeniu okładki tj, nazw artykułów nie ma czasem ochoty kupić tej gazety ( po raz 40ty ABS w 30 dni)?? W środku spotykamy się z brutalną prawdą, podają kilka ćwiczen i pokazują modela który ćwiczy już dobre kilka lat pewnie z koksem i wystarczylo mu 6 tygodni. Wiedza dietetyczna z tamtąd to tak jakby wyrwać z instrukcji jedna strone i dać czytelnikowi wolną interpretacje reszty.
Raczej traktowałbym to pismo w kategorii poczytania czegoś na kibelku :)
Co do tunczyka to ja bym brał w wodzie i do tego łyzeczke oliwy bo w sumie nie wiadomo co to za olej w tym tunczyku. Jak możemy to staramy się jeść jak najmniej przetworzone jedzenie, ale jak zjesz w oleju tez katastrofy nie bedzie.
Jakiej firmy oliwe z oliwek polecacie? Mam jedna ale smakuje jak tran i dodajac te 5/10ml do posilku psuje caly smak.
Byle z pierwszego tłoczenia. Oliwa mniej więcej tak smakuje, im gorzej tym lepiej :D
W jakich godzinach najlepiej jest cwiczyc miesnie brzucha w dni treningowe a w jakich w dni nietreningowe?
Witam ,,Symu" chodzilo mi ogolnie czy warto na (PROHORMONE STEROIDS) to wydac kesz i czy sa takie efekty jak pisza na roznych stronach.!!
To są normalne sterydy a o tym już chyba coś słyszałes??
hahaha normalne sterydy to dlaczego na allegro to sprzedaja ?http://www.allegro.pl/item507133899_9_kg_w_30_dni_najsilniejszy_suplemet .html
jakby nie patrzyć to jest to doping...
wlasnie doping ale nie sterydy !
to napisz mi prosze za miesiąc jakie są skutki uboczne :D
jak kupie to nie ma sprawy!
ludzie jest różnica między rozpiętkami na ławce a na ziemi ??
bo tu leci na ziemi a nie wygląda na ciemniaka
http://pl.youtube.com/watch?v=XCGFGlh9deg&feature=related
hardworkOUT
20-12-08, 21:42
duzo mniejszy zakres ruchu = mniejsza efektywnosc ( o ile mozna mowic o efektywnosci w rozpietkach )
LOOZER19 a czemu mete, viagre, omke mozna kupić na necie?? Prohormony mają identyczne działanie z SAA, często mają swoje odpowiedniki wśród nich o podobnym działaniu. Często są to zmodyfikowane SAA tak żeby ominąć prawo. W USA co pol roku są banowane i wtedy wychodzą nowe cuda, choć ostatnio chyba pól rynku im wymiotlo. Wszystkie PH które do nas przychodzą to albo przemyt albo są traktowane jako suplementy nie wiem czemu. To co pokazałeś na allegro to chyba jakaś domowa samoróbka.
Nie wiem ale ja mety na necie nie widzialem zeby mozna kupic itp moze masz racje a co do tego co linku to nie wiem czy to samoroba znalazlem i chcialem sie dowiedziec co to jest!! koles ma inne rzeczy jeszcze podobne sprawdz sobie!!
hardworkOUT
21-12-08, 09:19
dlaczego ?
przecierz to jest logiczne.
skoro rozpietki sluza rozciagnieciu miesni i rozprowadzeniu krwi po calych piersiowych to skoro mniejszy zakres to mniejsze rozciagniecie i rozprowadzanie
RockyBalboa
21-12-08, 15:29
progresje nalezy stosowac na wszystkie partie miesni?
Loozer17 nie mam pojęcia co to jest bo nie ma ani składu a firma w internecie nie istnieje.
Polecam zobaczyć film "bigger, stronger , faster" , tam pokazane jest jak niejaki Greg robi swoje suple :)
Ok dzieki a co skladu to poprosze kolesia z allegro zeby mi podal!
respective
21-12-08, 17:23
Ok dzieki a co skladu to poprosze kolesia z allegro zeby mi podal!
to jak Ci odpisze to daj znać tu na forum ;)
progresje nalezy stosowac na wszystkie partie miesni?
można, chociaż czasem jak robisz coś naprawde małymi ciężarami < 10kg to lepiej to wg mnie robić stałym ciężarem
RockyBalboa
21-12-08, 18:03
a i czy warto robic pompki takie ze 40 kilowa siostra siedzi mi na plecach a ja pompuje? ;D
idze sie przy takim czyms niezle zmordowac
świetna sprawa...o ile masz na tyle siły że na facjatę nie padniesz :D
a brzuszki można robić codziennie tak jak A6W ?
Jak nie masz dostępu do siłowni to warto.
W jakich godzinach najlepiej jest cwiczyc miesnie brzucha w dni treningowe a w jakich w dni nietreningowe?
respective
21-12-08, 19:16
hahaha xD jak masz dzień nietreningowy to nie ćwiczysz :P a jak ćwiczysz danego dnia to jest to dzień treningowy proste jak pałka xD
a w jakich godzinach? niektórzy lubią z rana, inni po południu, jeszcze inni wieczorem...
to zależy od Ciebie :P
Chodzilo mi o dni w ktore trenuje siłowo a co do godziny to chcialem sie dowiedziec czy trzeba cwiczyc o jednakowych godzinach.
nie, nie trzeba o jednakowych godzinach
respective
21-12-08, 19:54
brzuch możesz robić po skończonym treningu siłowym, a w "dni nietreningowe" o podobnej porze jak masz trening chociaż niekoniecznie - możesz też robić o dowolnej innej porze która Ci bardziej odpowiada
a jak często max katować ?
Czy jest mozliwe spalenie 170 cal/kcal na rowerku stacjonarnym przy dosc wysokiej intensywnosci w ciagu 30 min? pytam bo obliczam wlasnie zapotrzebowanie kaloryczne i nie wiem ile mam sobie doliczyc kcal na aeroby a licznik spalonych kalorii przy rowerku nie wydaje mi sie wiarygodny.
Odnosnie obliczania zapotrzebowania z jakiego wzoru najlepiej skorzystac? znalazlem kilka i nie wiem na ktory sie zdecydowac przypomne ze jestem ektomorfikiem.
przemek_yo
21-12-08, 23:41
a jak często max katować ?
uscislij, max ze dajesz sobie w dupe czy ze max ze sie probujesz ile mozesz?
znaczy ile razy w tygodniu - najczęściej...
respective
22-12-08, 21:07
są tacy co i po 2 razy dziennie robią areoby...
Siemka chciałbym dodac ten sklad co obiecywałem tylko nie wiem jak go włożyc bo wyslal mi fotke tego! jak by co to piszcie
respective
22-12-08, 22:19
Siemka chciałbym dodac ten sklad co obiecywałem tylko nie wiem jak go włożyc bo wyslal mi fotke tego! jak by co to piszcie
http://img178.imageshack.us/img178/8955/nozoze5.jpg
Oooo nie :D to jest ten prohormon??
AAKG 800mg
jablczan cytrulin 150mg
CEE 500mg
BPOV 90mg
W przypadku pierwszych 3 składników dawki są śmiesznie małe wręcz powiedziałbym że nie ma szans ich odczuc. 3 porcje na raz byloby ok :D
BPOV bylo chyba w no shotgunie tez jakiś no booster nie wiem jaka zalecana dzienna dawka. Co nie zmienia faktu że produkt nie stal nawet koło prohormonów :)
Jednak BPOV ma raczej wiecej wspolnego z gospodarka insulinowa moja pomylka:
http://blog.bodybuilding.com/deserusan/2006/12/13/bispicolinatooxo-vanadium-cool-insulin-mimetic/
Dobrze jednak wiedzieć co lata po allegro.
Życze Wesołych świat koksy:P!!
Życze Wesołych świat koksy:P!!
Równiez Życzę wam wszytskiego najlepszego
Villain_In_Black
24-12-08, 19:30
I ja również życzę wesołych świąt:)
I pytanie mam:
Mam zamiar zakupić sztangę. Jaki plan ćwiczeń (pomijając dietębogatą w białko itp.) powinienem stosować by efekty były najbardziej widoczne (rzeźba)?
RockyBalboa
25-12-08, 12:10
czym charakteryzuje sie plan FBW, czym sie różni od splitu, na co zwracać uwagę przy ukladaniu fbw?
W skrocie:
FBW - robisz cale cialo na jednym treningu, zazwyczaj 3x w tygodniu
Split - Robisz wybrane (zazwyczaj dwie) partie na treningu, raz w tygodniu, przewaznie 2-3 cwiczenia po kilka serii.
Przy ukladaniu FBW na nic nie zwracaj uwagi, jesli masz male doswiadczenie, a tak wnioskuje, skoro nie znasz roznic miedzy nimi, to skorzystaj z gotowego FBW z podwieszonego tematu dzialu trening:)
Wesolych Swiat
Villain_In_Black
25-12-08, 12:28
plan na rzeźbę :D
No dzięki za konkretną odpowiedź:D
Chodzi mi o to, że gdybym miał sztangę to jakim planem miałbym pakować?
Jeżeli trenuje 3x w tygodniu FBW ( PN, ŚR, PT ) i zamiast w ŚR zrobię trening w CZW, to czy zrobić 1 dzień przerwy i kolejny trening w SO, czy mogę zrobić go już w PT, czyli dzień po dniu ?
No dzięki za konkretną odpowiedź
poszukaj planu na rzeźbę w podwieszonych ;)
edit___________________
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=11172&highlight=plan+na+rze%BCbe
nie znam się ale coś takiego znalazłem :D
polecam gorąco opcje szukaj :D pozdrawiam ;)
hardworkOUT
25-12-08, 16:43
niemozna rzezbic nie majac zrobionej masy ....... to logiczne......
masa / sila -> rzezba
chyba wkleje to w sygne bo jednak nie dla wszystich oczywiste rzeczy sa oczywiste
slim shady
25-12-08, 16:57
hardworkOUT (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10226) podziwiam Cie, że wytrzymujesz takie pranie mózgu :)
Villain_In_Black
25-12-08, 19:02
niemozna rzezbic nie majac zrobionej masy ....... to logiczne......
masa / sila -> rzezba
chyba wkleje to w sygne bo jednak nie dla wszystich oczywiste rzeczy sa oczywiste
No sorki stary, ale ja nie jestem aż tak obeznany jak ty w kulturystyce. Chyba po to jest to forum, aby m.in. można się było dowiedzieć więcej o tym, prawda?
Więc najpierw powinienem stosować trening na siłę lub masę by potem (gdy efekty będą widoczne) zabrać się za rzeźbę?
hardworkOUT
25-12-08, 19:21
sorki stary do logicznego myslenia nie trzeba byc w niczym obyty.
z czego chcesz robic rzezbe nie majac ubitych miesni ?? co chcesz rzezbic ? zapadnieta klatke ? waskie plecy ? chude nogi ?
"Więc najpierw powinienem stosować trening na siłę lub masę by potem (gdy efekty będą widoczne) zabrać się za rzeźbę?"
wyzej napisane masa / sila oznacza ze jedno idze w parze zdrugim ( to takze logiczne )
-> oznacza implikacje
konkluzja
tak najpierw stosujesz trening na mase a potem na rzezbe
( trening na mase nie mam na mysli ze przybedzie ci 5 kg wagi i mozna rzezbic )
ale trudnych slow pouzywalem ....... implikacja , konkluzja ..... logika (!)
pranie mozgu vol.2
edit; mozesz odebrac ten post jako niegrzeczny, nieuprzejmy , wrecz hamski. ale nie przejmuj sie.
Panowie na mase lepiej białko czy gainer?
slim shady
25-12-08, 23:34
ułóż sobie diete i potem zadawaj pytania, wiecej przytyjesz na gainerze jesli o to Ci chodzi
mozna robić a6w przy treningu na mase? :P
hardworkOUT
26-12-08, 12:08
mozna ale niewiele da. ( mniej delikatnie mowiac to niecale nic )
a6w sluzy podkresleniu definicji szesciopaka , a ze sporym dodatnim bilansem kalorycznym ( masa ) to raczej malo mozliwe
a co jest lepsze?monohydrat czy jabłczan kreatyny?Chodzi mi głównie o to że podobno mono jest niestabilny i łatwo zmienia sie w kreatynine.i liczac że jabłczan jest droższy o ok. 15% przy identycznym dawkowaniu to w co lepiej zainwestować?
respective
26-12-08, 19:51
w monowodzian. ja kiedys przeszedlem sie po dworcu centralnym w warszawie po kilku sklepach z suplami (bylem gdzies w 5) i szukalem wtedy akurat dobrego jabłczanu, we wszystkich mi go odradzili i proponowali monowodzian ;] te mono sie jakos lepiej przyjelo od jabłka :P
a z tym ze jest niestabilny, to sie nie do konca zgodze :P ale fakt faktem ze organizm w nieskończoność nie będzie trzymał tej wody ;]
slim shady
26-12-08, 19:56
ja lubie bardziej jabłczan, najlepiej wchodzi na siłe, nie ma pompy, nie zatrzymuje tyle wody, mało po nim sie przybiera na wadze(opcja dla endo)
respective
26-12-08, 21:57
na siłe najlepiej to estry ;]
slim shady
26-12-08, 22:09
możliwe jeszcze nie brałem, kiedyś spróbuje :)
czy uginanie ramion ze sztangielkami
mając na jednej z nich ze 2 kg więcej
wyrówna różnice ?? (siła,wielkość)
respective
27-12-08, 09:17
jeżeli masz lewą słabszą to w życiu nie wyrobisz normy jeszcze z 2kg więcej :P
jeżeli jesteś praworęczny to już tak musi zostać że tą prawą rękę bd miał silniejszą bo zazwyczaj większość rzeczy robisz nią
a jeżeli chodzi o wielkość to mając te 0,5-1,0cm różnicy to nawet nie widać i nie ma co się przejmować :)
mam problem na moim mailu jest pelno jakis wiadomosci z tego 4um, co nacis zebym nie dostawał na poczte żadnych wiadomośći??:P
slim shady
27-12-08, 13:29
wchodzisz w ustawienia/edycja opcji i tam powinno być
jestem lewo ręczny i moja lewa ręka jest słabsza
patrzyłem na maksy w podnoszeniu na bic w siedzeniu łokieć o udo
prawa 20 na 5 reps lewa RAZ i to nie wiem czy do końca uczciwie
witam
wracam na siłkę po miesiącu przerwy, trenowałem cały listopad, w grudniu przerwa. Mam więc rozumieć że teraz muszę zacząć od ogólnorozwojówki tak ze 4-6 tygodni? wcześniej ten całyy listopad też robiłem trening ogólnorozwojowy.
no i jeszcze mam pytanie co co suplementów i diety. Jestem ektomorfik, wiem że powinienem jeść dużo tak z 5-6 posiłków dziennie. Problem w tym że będę mógł jeść max 4 lub coś w tych okolicach. Czy w takim wypadku wspomóc mam się jakimś suplementem?
dzięki z góry za odpowiedź
hardworkOUT
27-12-08, 19:06
czyli twoj staz to... 1 miesiac ?
hardworkOUT
27-12-08, 19:25
to od ogolnorozwojowki zacznij
a co do diety i supli to niemoja dzialka
respective
27-12-08, 23:57
do supli z takim starzem to sie lepiej niech nie miesza :P
Kiedyś (ok.4-5 miesięcy temu) trochę ćwiczyłem.Teraz chciałbym do tego wrócić ale pracuję na 3 zmiany i jakoś przez to dużo śpie i ogólnie nie mam energii;/ i stąd moje pytanie:czy mogę brać jakiegoś boostera (np. no-xplode) żeby mieć więcej energii do ćwiczeń?Bo jakoś się nie mogę przyzwyczaic....
wiem że suplementy nie są dobre na początek no ale nie będę miał jak jeść tych 5-6 posiłków dziennie. Pytam się więc czy będą efekty przy 3-4?? Czy jednak jako dodatek dodać jakieś białko etc?
respective
28-12-08, 14:50
Kiedyś (ok.4-5 miesięcy temu) trochę ćwiczyłem.Teraz chciałbym do tego wrócić ale pracuję na 3 zmiany i jakoś przez to dużo śpie i ogólnie nie mam energii;/ i stąd moje pytanie:czy mogę brać jakiegoś boostera (np. no-xplode) żeby mieć więcej energii do ćwiczeń?Bo jakoś się nie mogę przyzwyczaic....
ja bym spróbował nie brać boosterów tylko np guarane w proszku kupić, tak bez żadnego stażu to głupio się od razu rzucać na boostery...
wiem że suplementy nie są dobre na początek no ale nie będę miał jak jeść tych 5-6 posiłków dziennie. Pytam się więc czy będą efekty przy 3-4?? Czy jednak jako dodatek dodać jakieś białko etc?
efekty niby będą, a białko czy gainer to odżywka uzupełniająca braki w diecie więc jak najbardziej uważam że można :)
a ta guarana to faktycznie coś daje?bo np. kofeina na mnie nie dziala wogóle;/ a to niby coś podobnego...i z jakiejś konkretnej firmy byś polecał?
Jak nie guarane to tigerka albo volta coś z tych rzeczy powinno cię postawić.. na nogi
niestety zaden tiger czy inny redbull tez nie dziala...za duzo kawy kiedys sie pilo;/
moze tej guarany sprobuje bo juz mi ktos mowil ze to dosc dobry wynalazek...
respective
28-12-08, 16:50
ja swego czasu za młodu jak tańczyłem breaka piłem guarane i kopało nawet :)
http://allegro.pl/item511464026_guarana_lepsza_niz_kawa_moc_jest_z_t oba_promocja.html
coś takiego
Czy jest Atlas w wersji do ściągnięcia?
Nie wiem czy takie pytanie było xD ale chce wiedzieć dlaczego nie poleca się ćwiczyć w wieku ok 15 lat?
Jakby nie było Pudzian ćwiczył i w wieku 16lat chyba 140kg podnosił.. xD
Fakt to młody wiek rośnie się itp , ale dlaczego nie wolno ćwiczyć ? xD
hardworkOUT
28-12-08, 18:45
wolno
polska wolny kraj
Tak Tak wolno, ale jak czytam to dużo osób nie radzi ćwiczyć w tym wieku ..
jakie ćwiczania byłyby dobre to zmienienia klatki nr. 7 w nr. 3
http://undomiel.blox.pl/2007/10/Czyja-to-gola-klata-Czyli-pierwsza-edycja.html
A dokładnie chodzi mi o to że moja klatka piersiowa jest większa przy barkach... no tak wiecie o co chodzi a stosunkowo płaska czy mostku
Mniej więcej 1 godziny po treningu jem posiłek w postaci jajek, tj. jajecznica/jajka na miękko + chleb razowy. Wiem, że powinienem ok 1 godziny przed snem spożyć same białko, np. serek wiejski, twaróg. Problem polega na tym, że nie bardzo mi one smakuje. Czym można jeszcze zastąpić serek wiejski oraz twaróg ?
zobaczymy czy za parę lat nie
będzie na państwowym garnuszku (Pudzian)
respective
28-12-08, 21:21
ćwiczyć można w wieku 14 lat ale trzeba uważać żeby sobie krzywdy nie zrobić :) najlepiej z kimś doświadczonym...
efekty niby będą, a białko czy gainer to odżywka uzupełniająca braki w diecie więc jak najbardziej uważam że można :)
ok, wierzę Ci, w takim razie jaki konkretny produkt mógłbyś polecić?
dzięki za zainteresowanie
respective
29-12-08, 18:40
chodzi Ci o białko czy gainera?
w sumie sam nie wiem co będzie lepsze dla mnie lepsze więc prosiłbym bym o polecenie i białka i gainera ;) później się zastanowię które wybrać
Czy można brać białko -np. Ostrowie, jeżeli się ćwiczy dopiero od paru dni? Chodzi o ćwiczenia na mase...
slim shady
29-12-08, 21:05
można, w ramach uzupełnienia braków diety
respective
29-12-08, 21:50
gainery godne polecenia:
-mutant mass
-trec mass xxl
-gain fast
-weider mass tez niezgorszy :)
białka:
-100% Whey Protein
-Ultra Whey Pro
mam takie pytanie czy w wieku 16lat mozna brac jaksi spalacz np.TSE z olimpu..czy lepiej tego nie ruszać..ćwicze około 5miesięcy(w tym 3miesięczna ogólnorozwojówka)zrzuciłem już 7kg i jeszcze chcialbym sie pozbyc około 5-7kg..co myślicie o tym?może to mieć jakiś negatywny wpływ na organizm(np.gospodarke hormonalną)z góry dziękuje.Pozdro
respective
29-12-08, 23:25
na gospodarkę hormonalną to może nie... ale jak zrzuciłeś do tej pory 7kg bez żadnego spalacza to czemu dalej tak nie możesz tylko chcesz sobie pomóc suplementami? :)
Załóżmy, że zacząłem właśnie ćwiczyć na masę. Po jakim czasie mogę zacząć brać Kreatynę, Gainera itp.?
gainera mozesz brac caly czas bez przerw według brakow w diecie. a z kretą poczekaj jak najdluzej;) na poczatku bedziesz szybko rósł bez supli.. a jak zacznie byc ciezko to wtedy kreta itp.
Ej.. Nie do końca zrozumiałem.. Czyli Gainera mogę brać nawet na początku bez żadnego stażu?
tak.. oczywiscie lepiej jakbys zamiast gainera miał porządną diete.
slim shady
30-12-08, 00:19
kreatyne po pół roku ćwiczen, do gainera nie potrzebujesz stażu
Dymatzie Elite 12 Hour - 2010g !!
Opis przedmiotu
Reperacja, regeneracja, wzrost... Te trzy słowa idealnie charakteryzują nowe białko z firmy Dymatize.
Specjalnie sformułowane połaczenie najbardziej anabolicznych/antykatabolicznych źródeł białka, naładowanych glutaminą, BCAA,kwasami tłuszczowymi i Zytrix'em - nowym enzymem trawiennym ułatwiającym absorbcję i promującym wzrost mięśni przez 12 godzin.
Po setkach testów naukowcy firmy Dymatize opracowali SMST - system rozłożonego przyswajania w czasie. Jak to działa? Różne źródła protein mają różną budowę, a co za tym idzie rózny okres wchłaniania przez ludzki organizm.Stworzono więc taki matrix białek, który zapewnia stopniowe wchłanianie przez okres aż 12 godzin. Stabilność tak rozłożonego wchłaniania zapewnia dodatek enzymu trawiennego, który stabilizuje proces absorbcji.
Elite 12-Hours to najlepsze źródło białka o każdej porze - rano, przed i po treningu, przed snem - zawsze zapewnia pozytywny balans organizmu dając mu szansę na nieprzerwany wzrost mięśni i regenerację nowego wymiaru.
Brał juz ktoś to ?
janekziomek2
01-01-09, 22:31
Czy osoba nie ćwicząca może zażywac gainera ? nie zaleje sie tluszczem ?
Ale po co??? jesli ma az takie straszne braki w diecie to tak, ale musi uwazac zeby nie przekroczyc zapotrzebowania kalorycznego bo ineczej bedzie fat
Czy osoba nie ćwicząca może zażywac gainera ? nie zaleje sie tluszczem ?
ale po co ci gainer jak nie cwiczysz??? myslisz ze ci miesnie urosna od tego?
nie rozumiem kompletnie? chyba ze nie masz co z pieniedzmi robic i zamiast zjesc cos normalnego to wolisz zaplacic 10x wiecej za porcje gainera?
Blackphoenix
02-01-09, 00:34
co sądzicie o skakance jako ćwiczeniu aerobowym w domu ? słyszałem że dobrze spala tłuszcz z brzucha i tyłka, jak i również dobrze wpływa na układ krążenia ? Ma ktoś jakieś doświadczenia ?:P
co sądzicie o skakance jako ćwiczeniu aerobowym w domu ? słyszałem że dobrze spala tłuszcz z brzucha i tyłka, jak i również dobrze wpływa na układ krążenia ? Ma ktoś jakieś doświadczenia ?:P
ćwiczenia na skakance to dobre ćwiczenie na spalanie fatu, jak ćwiczyłem boks to nieźle się wypacaliśmy na skakance, skakanka to jedno z podstawowych ćwiczeń w sportach walki.
zajebistym treningiem jakim mógłbyś sobie zrobić na skakance to 30s szybkiego tempa i 1min wolnego tempa i znowu 30s szybkiego i 1min wolnego, tak przez ok 20min jak sie czujesz na siłach możesz dłużej i na koniec 3min wolnego tempa (zalecany trening na spalanie tłuszczu trwa dłużej niż 40 min) najlepszym rozwiązaniem by było zrobić 20min innego treningu i później 20 min treningu na skakance, ćwicząc takim systemem spala się tłuszcz nie tylko w trakcie treningu ale także po treningu, jak długo po treningu jeszcze się spala tłuszcz zależy od długości treningu im dłuższy trening tym dłurzej spalasz tłuszcz
Blackphoenix
02-01-09, 11:12
thx, sog
Po jakim czasie mozna zmienic trening ze split na fbw? Cwicze juz okolo 2 miesiace na splicie.
lepiej będzie
ABA - BAB i tak dalej
niż ABC tak ??
i co zrobić z różnicą bicepsów ?
jeden bardziej ćwiczyć czy jak ?
respective
03-01-09, 01:47
lepiej aba bab
a jaka jest ta roznica w bicepsach?
no na tyle znaczna że widać to w lustrze
a pomimo że zawsze bicepsy trenowałem tyle samo i tym samym
to lewy jest słabszy (choć jestem mańkutem)
max na prawy 20
max na lewy ok 17
(5 reps)
przemek_yo
03-01-09, 12:11
http://allegro.pl/item516657923_wpc_80_ostrowia_worek_15_kg_okazja.h tml dobre to?
to nie dla mnie, koles dopiero zaczyna i cche to kupic, ale nie wiem czy jest sens wwalac tyle kasy na raz na samo bialko, nie lepiej zeby kupil jakiegos gainera jak juz chce na cos kase wydac?
Volves nigdy nie robiłem ABA BAB ale myślę że może to byc dobre .
Ja jestem praworeczny a lewy biceps amm wiekszy. Ćwicz na hantlach wszystkie ćwiczenia powinno troche sie wyrownac. Nie rob raczej roznej ilosci serii bo to moze zadzialac w obie strony :D
A i co do ostrowii to nie wiem czy on przeje tyle jej i niestety ale u kolesia widzialem ze niestety dość szybko się psuje wiec musialby ja jakos dobrze przechowywac. Ja bym na jego miejscu kupil cos lepszego jednak.
przemek_yo
03-01-09, 12:28
ale co proponujesz? tak ze 3-5kg jakiegos gainera? czy inne bialko?
To jest pytanie typu: a co jest lepsze, piwo czy wódka?
Wszystko zależy od tego co chce osiągnąć, jaki ma typ budowy itp itp
slim shady
03-01-09, 12:42
tak ze 3-5kg jakiegos gainera? czy inne bialko?
zależy od braków w jego diecie, moim zdaniem węgle łatwiej dostarczyc niż białko
przemek_yo
03-01-09, 12:49
co radzicie konkretnie? bo ja w suplach sie nie orientuje, radze sobie bez i jak mnie ktos o to pyta to najpierw probuje odgadac mu, ale jak juz cche koniecznie to zeby cos dobrego kupil
on jest chlopk taki nawet konkretny, 178 cm, 76kg, nie wiem jak sie odzywia ale widze ze ma jazde zeby cos kupic i nic mu sie nie poradzi
No to białko, ale raczej tą Ostrowie mu odradź, 15kg przez półtora roku wjebać ciężko trochę wg. mnie, ja bym tyle nie zjadł :P Niech lepiej kupi jakieś lepsze, a mniej, bo po ostrowii już różne efekty były, żeby się chłopak nie zraził. Myślę że śmiało można polecić Golden Wheya ON.
przemek_yo
03-01-09, 12:58
na allegro znajde?
A - klata,tric,nogi
B- plecy,bic, barki
tak łączyć czy jakoś inaczej ? :D
gold whey nie golden ;)
Koledze najpierw doradź żeby zwrócił uwage jak się odzywia bo tak na ślepo trudno cos poradzić.
Volves zagadaj najlepiej w treningu z HardworkOUTem bo z tego co wiem to on FBW ćwiczy już dłużej a i widać że mu wychodzi to na dobre po wymiarach :D
respective
03-01-09, 20:01
ja bym polecił 100% Whey Protein - dobre białeczko :)
które??? bo co druga firma ma 100% whey protein
gold whey nie golden ;)
Sorki, mój błąd.
Przemek: Na allegro znajdziesz ;)
respective
04-01-09, 09:00
które??? bo co druga firma ma 100% whey protein
olimp. próbowałem i wg mnie dobre
Mam pytanie odnośnie rest pause. Po mimo, że widziałem wytłumaczenie tego pojęcia na tym forum, nadal nie bardzo rozumiem.
Przykładowo mam wykonać uginanie ramienia w podporze o kolano 1x15.
I teraz dobieram max ciężar dla 8 powtórzeń, 10 sekund przerwy, 3 powtórzenia, 10 sekund przerwy, 2 powtórzenia, 10 sekund przerwy, 2 powtórzenia. Oczywiście ciężar zostaje ten sam do końca 1 serii ( 15 powtórzeń ).
Czy tak ?
hardworkOUT
04-01-09, 17:14
no mniej wiecej.
bierzesz ciezar ktorym jestes w stanie zrobic ~10 powt . niema reguly po ilu ma byc przerwa. robisz ile dasz rade. jka juz nie mozesz to kilka sek przerwy i znow robisz ile dasz rade itd az do 15 reps
Witam...Panowie wiem ze to nie ten dział...
Ale nie chce zakladac nowego tematu...
Co polecacie gainer czy białko?? wiem ze mam braki w diecie, glownie chyba bialka, bo wegli i kcal jest chyba ok bo mam troszeczke fatu nie duzo ale jest wiec dlatego mysle ze lepsze bylo by białko co nie??? co do stazu to zamierzam brac gainer lub bialko od lutego wiec bedzie 2 miechy regularnego cwiczenia plus jakies 2 nie regularnego...
Jak jest już jakiś fat, to lepiej białko.
No dzieki fatu jest mało, ale chcialbym troche odslonic miesnie ale najpierw jak beda troche wieksze...a takie glupie pyatnie...w dni nie treningowe robicie jakies pompki?
Nie robimy i Ty też nie rób ;) Jak Cię nosi możesz robić coś na brzuch, bo tego raczej nie zajedziesz.
Na codzien to nie robie, ale np w cwicze 3 razy w tyg zawsze wt,czw,sob no i po tem mam dwa dni wolne i na drugi dzien wolny to sobie juz czasem zrobie te 50 pompek
Tak jak mówiłem, daj mięśniom trochę spokoju, albo zacznij plan czterodniowy. Dni nietreningowe są po to, żeby odpocząć od wysiłku.
Siema Panowie mam krotkie pytanie w czym rozpuszczac kreatyne w proszku??? ziomus bierze ale jak slucham ze on to w tigerze rozpuszcza to wiecie mysle sobie pomoge mu...dzieki z gory za odp...Lece cwiczyc
witam.chcialem sie zapytac moze miał ktoś z was białko ON Whey Gold...tam w srodku jest taka miarka.ile ona ma g?? 30???bo pisaliscie wczesniej ze jedna lyzka stolowa ma 30g a tam mieszczą się dwie??.Pozdrawiam
Tabletki najlepiej jest popijać sokiem winogronowym, bo to najlepszy nośnik. Więc niech rozpuści w soku lub po prostu w wodzie.
Bruce 1 miarka to porcja nie wiem skąd to info o łyżce. hmm... Volves twoja ma 50g czy jakiejś tam jednostki miary?? Wydaje mi się że nie zmienili miarki w ciagu kilku miechów.
gram ;)
50 gram 115 jednostek miarki olimp
Dobra bruce mam najlepszą opcje zobacz co jest napisane po angielsku na opakowaniu xD
pewnie 1 scoop bo nie widze sensu robienia za duzej miarki ;p zjadłem tak z 3-4 opakowania więc jak tak nie jest to lipa;)
respective
06-01-09, 21:01
Siema Panowie mam krotkie pytanie w czym rozpuszczac kreatyne w proszku??? ziomus bierze ale jak slucham ze on to w tigerze rozpuszcza to wiecie mysle sobie pomoge mu...dzieki z gory za odp...Lece cwiczyc
w wodzie najlepiej :)
laik rozpuscic kreatyny nie da rady
tiger - czemu nie?
Czemu nie zalil sie ze brzuch po tem tak boli ze hohoho
dlatego trzeba wybierać najlepiej rozrobnioną
kulturysta91
06-01-09, 21:37
witam wszystkich! mam pytanie. od jakiegoś czasu nie widze przyrostów;/ robie normalnie bica i od jakiegoś czasu trzyma mi sie ten sam rozmiar;/ mam 16 lat i brałem wcześniej kreatyne. powiem jeszcze że jestem chudy;/
A jaki masz plan? Jaką masz dietę? Jaki masz staż? Może wtedy uda się coś powiedzieć i poradzić.
hardworkOUT
06-01-09, 23:19
jestem za podwieszeniem czegos w stylu '' zanim napiszesz post przeczytaj to''
wez sei zastanow jak ci ma ktos poradzic ja nic nie mowisz o sobie.
'' ratunku biceps mi nie rosnie jestem chudy co robic ''
kulturysta91
07-01-09, 15:37
ćwicze 5 miesięcy. waże 70 kg. nie mam diety niestety ;/ mój plan: w poniedziałek klatka, wtorek biceps i triceps, środa barki, czwartek biceps i triceps, piątek nogi, sobota barki. w niedziele nie ćwicze
Witam. Zacząłem trenować jakieś 2 miesiące temu i właśnie teraz, chciałbym zacząć brać jakieś odżywki, ale nie wiem jakie. Mam 185cm i 92kg wagi, posiadam lekki brzuszek, ale reszta jest ok. I teraz, chciałbym coś na wyrzeźbienie mojego ciałka lub po prostu na pozbycie się tłuszczu, aby mięśnie były coraz bardziej widoczne. Co dla mnie polecacie?
kup sobie HMB i ułuż trening na rzeźbe ;] i diete białkową ;]
jestem za podwieszeniem czegos w stylu '' zanim napiszesz post przeczytaj to''
''
Coś w stylu " Pierwsza wizyta Jasia na forum " :D
Hard ,jak na razie to nie widzę innej osoby oprócz ciebie do utworzenia takiego tematu. Masz doświadczenie,wiesz co piszesz a większość z nas bazuje na tym co się w necie z forum na forum przenosi.Dział trening rozkręciłeś w innych działach myśle że też masz dużo ciekawego do przekazania. Jak sam zauważyłeś ciężko jest przekonać ludzi aby na pewne sprawy zaczeli patrzeć tak jak należy :)
respective
07-01-09, 16:03
ćwicze 5 miesięcy. waże 70 kg. nie mam diety niestety ;/ mój plan: w poniedziałek klatka, wtorek biceps i triceps, środa barki, czwartek biceps i triceps, piątek nogi, sobota barki. w niedziele nie ćwicze
człowieku daj odpocząć mięśniom... we wtorek ćwiczysz łapy a potem zaraz w czwartek znowu?! KIEDY TE MIĘŚNIE MAJĄ UROSNĄĆ???????????
ale jak ty nie masz diety to nie mamy o czym mówić wgl... bo we wszystkich siłowniach powinno być wielkimi literami DIETA TO PODSTAWA WSZYSTKIEGO
Witam. Zacząłem trenować jakieś 2 miesiące temu i właśnie teraz, chciałbym zacząć brać jakieś odżywki, ale nie wiem jakie. Mam 185cm i 92kg wagi, posiadam lekki brzuszek, ale reszta jest ok. I teraz, chciałbym coś na wyrzeźbienie mojego ciałka lub po prostu na pozbycie się tłuszczu, aby mięśnie były coraz bardziej widoczne. Co dla mnie polecacie?
co Ci polece? najpierw ułożenie diety na redukcje, potem treningu a jeszcze potem ew jakiś spalacz na pozbycie się fatu -> clen burexin TREC na początek dobry
(http://forum.bodyzone.pl/-vp66632.html)
ile robić powtórzeń w treningu obwodowym?
kulturysta91
07-01-09, 16:52
czyli mam robić we wtorek biceps a w czwartek triceps??
PON: klata + biceps
ŚR: plecy + triceps
PN: nogi + barki
lub
WT: klata + biceps
CZ: plecy + triceps
SO: nogi + barki
hardworkOUT
07-01-09, 18:13
Coś w stylu " Pierwsza wizyta Jasia na forum " :D
Hard ,jak na razie to nie widzę innej osoby oprócz ciebie do utworzenia takiego tematu. Masz doświadczenie,wiesz co piszesz a większość z nas bazuje na tym co się w necie z forum na forum przenosi.Dział trening rozkręciłeś w innych działach myśle że też masz dużo ciekawego do przekazania. Jak sam zauważyłeś ciężko jest przekonać ludzi aby na pewne sprawy zaczeli patrzeć tak jak należy :)
niemam ostatno za duzo czasu.
w robocie zapierdziel noworoczny , chcialem kilka artow wkleic to niemam kiedy napisac , pomagam w treningu Marcinkowi i narazie tyle ;)
Oczywiscie popieram kolegów ktorzy uwazaja ze Hard ma ogromna wiedze bo tak jest...A no Hard czekamy na kolejne artykuly napewno odniosla kolejny sukces...Tak z ciekawosci jestes jakims instruktorem??? a co do kolejnego dzialu chyba nie ma sensu dzial dla zielonych mial byc dla tych ktorzy stawiaja pierwsze kroki...
możesz zrobić w tym samym dniu biceps i triceps ważne żebyś robił raz w tygodniu, nie widze w twoim treningu plecy też powinieneś robić
spróbuj zrobić:
pon - klata i biceps
wt -barki triceps
śr - plecy
cz - wolne
pt -nogi
hardworkOUT
07-01-09, 18:42
"Tak z ciekawosci jestes jakims instruktorem???"
nie, nie jestem.
niemam pracy zwiazanej z kulturystyka itp ;)
respective
07-01-09, 20:34
ile robić powtórzeń w treningu obwodowym?
6-12 - fajnie jest też nie robić jednakowej liczby powtórzeń tylko np 12/10/8/6, 12/10/10/8, 12/10/8/8 czy 10/8/8/6
jak zależy ci na dużych łapach to polece ci taki plan:
pn: bic/tric(3ćwiczenia na biceps po 4 serie+1-2 na triceps)
wt: bary
czw: klata
pt: plecy/bic(2ćwiczenia na biceps po 4 serie)
reszta wg uznania. ale pamietaj ze nie zawsze im więcej tym lepiej :)
kulturysta91
07-01-09, 21:48
plecy robie razem z barkami ! dzięki wszystkim za pomoc
czy picie 1-2 kaw dziennie w pracy wplywa jakosc na przyrost masy? dodam ze wcinam regularnie magnez i cynk w tabletkach
niemam ostatno za duzo czasu.
w robocie zapierdziel noworoczny , chcialem kilka artow wkleic to niemam kiedy napisac , pomagam w treningu Marcinkowi i narazie tyle ;)
Czasem tak bywa ;) Ja mam luz bo mroźno,powodzenia.
ja mam takie pytanie. Jak spalić tzw. oponkę ? Myślałem nad kupnem L-karnityny albo thermo do trenigów i to by może pomogło, ale nie jestem pewny. Jakie ćwiczenia robić ?? zależy mi żeby brzuch doprowadzić do stanu płaskiego.
mam pytanko ile ponpek robić żeby było w miare dobrze ,,, tzn o ile musze sie pobrawic by drówac chociaz do sredniaków obecnie robie 60 pompek moze klka ponad
przemek_yo
08-01-09, 20:19
same pompki to napier..alaj ile mozesz :D przeciez wiecej niz mozesz nie zrobisz ;p
hehe chodzi mi że chciałbym sienastawic na trening pompkowy xD a poźniej znów na cos innego jak juz bym osiągnał cel
Zawsze robilem maksymalnym ciezarem jakim jestem wstanie zrobic dane cwiczenie i stanelem wkoncu , nie idzie ani sila ani masa , zrobilem sobie przerwe 2 tygodnie i teraz chce powrócic , i teraz pytanie - czy nadal leciec na "maksa" czy poprostu machac lajtowo zeby miec w zapasie sile na 3 machniecia? i stopniowo zwiekszac z siłą, czy ma styk :p zawsze bałem się zejsc z ciezarem. Ale teraz chce to zmienic i boje sie o przyrosty :p w sumie bez zwieksznia ciezaru nie ma przyrostów , dobra wiecej juz nie pisze bo juz sie pogubilem w tym co napisalem , prosze o odpowiedZ:P
przemek_yo
08-01-09, 21:30
hehe chodzi mi że chciałbym sienastawic na trening pompkowy xD a poźniej znów na cos innego jak juz bym osiągnał cel
w sumie to nie wiem o co Ci chodzi ;) samymi pompkami wiele nie nawojujesz, ale napewno cos to da
Planuje na dniach zakup supli i mam pytania
1. Czy oplaca sie kupic gainer + carbo czy lepiej kupic wiecej gaineru + np. aminokwasy BCAA. A moze oddzielnie wegle i bialko
2. Czy podczas cyklu masowego bedzie mozliwa redukacja tkanki tluszczowej (planuje zakupic rowniez OLIMP THERMO SPEED EXTREME)
Cwicze splitem 3x tyg + rowerek. Staram sie zdrowo i dobrze odzywiac (nie stosuje rygorystycznej diety aczkolwiek mysle ze z czasem gdy nabiore doswiadczenia uloze dobra diete).
slim shady
08-01-09, 23:43
1. Gainer jest uzupełnienie braków w diecie tak jak carbo, można by powiedziec ze to i to węgle są ale różnią się od siebie, gainer to złozone węgle, a carbo proste, Napisz cos wiecej o sobie, czy zalewa Cie tłuszcz itp, przy masie odbuściłbym Bcaa, nadwyżka kaloryczna będzie pełnić role antykatabloiczną, cabo mozesz pic podczas albo po treningu
2. Podczas cyklu na mase nie ma sensu redukcja tkanki tłuszczowej, ale zaleca się ćwiczenia aerobowe, TSE w Twoim przypadku jest zbędne,
respective
09-01-09, 08:20
mam pytanko ile ponpek robić żeby było w miare dobrze ,,, tzn o ile musze sie pobrawic by drówac chociaz do sredniaków obecnie robie 60 pompek moze klka ponad
pompki to co innego niż żelastwo :P
ja przy wadze 80kg zrobie pewnie ok 60-70 pompek a na bary wyciskam 85kg, na klate biore 110kg :)
siema ziomki ;P mój kumpel kupił białko. 36% białka i zawiera jeszcze około 30% laktozy. z tego co wiem to laktoza to jakieś cukier który się ciężko trawi. co o tym powiecie??
Ej jak to jest z tym popijaniem kreatyny???? Bo widziałem różne posty i w niektórych piszecie żeby pić dużo wody a gdzie indziej zobaczyłem żeby pić krete z sokiem winogronowym bo ma węglowodany to jak w końcu:)???
chyba nawet na opakowaniu kreatyny jest napisane, że najlepiej sokiem winogronowym lol :)
a biorąc mono i pijąc bardzo dużo wody po prostu spuchniesz bardziej.
Zawsze robilem maksymalnym ciezarem jakim jestem wstanie zrobic dane cwiczenie i stanelem wkoncu , nie idzie ani sila ani masa , zrobilem sobie przerwe 2 tygodnie i teraz chce powrócic , i teraz pytanie - czy nadal leciec na "maksa"
Ja bym leciał na maksa, bo mięśnie nie odzwyczaiły się od treningu lecz tylko odpoczęły i teraz włąśnie powinny zacząć rosnąć.
dużo wody masz pić żeby filtrowało nerki, nie do końca wiadomo w jak dużym stopniu kreta je obciaża.
Ogolnie wszelkie kolorowe napoje, soki bym odpuscil ale szczerze jest to obojetne czym bedziesz popijał.
Witam, mam pytanie odnośnie planów mojego treningu, otóż chcę schudnąć ale rzecz jasna chcę spalić maxymalną ilość tłuszczu przy minimalnym spaleniu mięśnia. Mój plan treningu jest następujący: trening na siłowni 4x w tygodniu i bezpośrednio po treningu 40 min biegania, planuję odciąć posiłek wieczorny czyli kolację, w ciagu dnia jesć 4 posiłki. Proszę o porady czy to ma w ogóle jakiś sens takie podejście do sprawy, juz ćwiczę jakiś czas na siłowni(oczywiście rekreacyjnie), ale nigdy wcześniej nie chciałem spalić tłuszczu i nie mam pojęcia od czego zacząć. Jeszcze mam jeden problem odnośnie chodzi o genetykę, mam skłonności do rozstępów, nie brałem nigdy na dłuższą metę odżywek ani tym bardziej sterydów, ćwiczę juz z 2 latka (oczywiście z przerwami)i nie wiem jak zapobiegać w tworzeniu się rozstępów, być może brakuję mi jakiegoś mikroelementu w organizmie, jeżeli tak to jakiego?? Jeszcze w związku z odżywkami, to jakie brać odżywki gdy chce się budować mięśnie bez przyrostu tłuszczu?? Proszę o porady chłopaki Z góry Dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam
1. Bieganie po treningu to strzał w 10. Ale biegaj trochę dłużej - 50 minut,
2. Posiłków powinieneś jeść 7 tylko, że małych (co 2 godziny) - bo organizm ciągle to jedzenie + tłuszcz będzie przerabiał,
3. Rozstępy to nic strasznego, są na to maści,
4. Na masę bez tłuszczu dobre będą aminokwasy i odżywka białkowa.
No Dziękuje za odp, jeszcze jedno pytanko, bo właśnie o to chodzi ze ćwiczę raczej popolodniu, kończę trening o około 19, chciałem ograniczyć posiłek wieczorny ale teraz się tak zastanawiam że jest to raczej niemożliwe żeby nie jeść posiłku potreningowego który teoretycznie powinien być najbardziej wartościowy, więc jak z tym posiłkiem wieczornym?
Zawsze jemy, nawet jak kończymy późno trening.
Każdy z 7 posiłków powinien zawierać:
- mało tłuszczu (10 - 15% całkowitej liczby kalorii),
- umiarkowaną ilość węglowodanów (40 - 50% clk),
- i dużo wysokogatunkowego białka (40 - 50& clk).
To zwiększy termiczny efekt jedzenia i wesprze przyrost masy mięśniowej.
respective
11-01-09, 09:31
Każdy z 7 posiłków powinien zawierać:
- mało tłuszczu (10 - 15% całkowitej liczby kalorii),
- umiarkowaną ilość węglowodanów (40 - 50% clk),
- i dużo wysokogatunkowego białka (40 - 50& clk).
To zwiększy termiczny efekt jedzenia i wesprze przyrost masy mięśniowej.
a właśnie że nie każdy. posiłki z rana powinny zawierać przede wszystkim węglowodany, im później - ta ilość węgli w posiłku powinna maleć. węgle powinno też jeść 1-1,5 godz przed treningiem i 30-60min po treningu (nawet jak kończymy ćwiczyć o późnej porze!) w sporych ilościach (wg mnie powyżej 1g na 1kg masy)
same białko nie da nic bez odpowiedniej ilości węglowodanów w diecie
posiłki wieczorne (pomijając potreningowy o ile jest wieczorem) powinny zawierać produkty przede wszystkim bogate w białko. przed snem ok godz dobrze wypić albo odrzywke białkową albo coś co zawiera prawie samo białko - np. twaróg.
w diecie pamiętać trzeba o tłuszczach (oczywiscie tych zdrowych) - oliwa z oliwek, olej lniany etc.
tłuszcze też są bardzo ważne i nie należy ich wykluczać z diety
No Dziękuje za odp, jeszcze jedno pytanko, bo właśnie o to chodzi ze ćwiczę raczej popolodniu, kończę trening o około 19, chciałem ograniczyć posiłek wieczorny ale teraz się tak zastanawiam że jest to raczej niemożliwe żeby nie jeść posiłku potreningowego który teoretycznie powinien być najbardziej wartościowy, więc jak z tym posiłkiem wieczornym?
napisałem wyżej
RockyBalboa
11-01-09, 11:46
1. ciezar mam dobierac taki zeby przy dwoch trzech ostatnich powtorzeniach czuc ból?
2. moze jeszcze niech sie ktos wypowie, progres robicie na wszystkie partie? bo ja na klate tylko ale nie wiem czy to wystarczy
3.Czy jak zrobie 4 miesieczna przerwe od treningow to to co naturalnie wypracowalem to strace?
slim shady
11-01-09, 13:23
1. musisz tak dobrać ciężar, żeby przy ostatnich powtórzeniach mieć kłopoty z jego podniesieniem
2. Progres na wszystkie partie
3. Spaki będziesz miał, ale nie takie jakbyś stosował krete, istnieje coś takiego jak pamięć mięśni, więc będzie Ci łatwiej wrócic do treningu i odzyskac to co straciłes niz ten co dopiero zaczyna
respective
11-01-09, 14:55
jeszcze o tym progrsie - to kwestia indywidualna. ja robie przy większości partii ale nie we wszystkich ćwiczeniach.
czasem dobrze jest mieszać progres, regres i stały ciężar :)
nie można caly czas robić tak samo - stagnacja dopadnie Cie prędzej czy później
RockyBalboa
11-01-09, 16:33
to znaczy ja zmieniam co dwa miesiace plan z progresem na regres, a staly ciezar stosuje tylko na barki, malo na nie biore
siema ziomki ;P mój kumpel kupił białko. 36% białka i zawiera jeszcze około 30% laktozy. z tego co wiem to laktoza to jakieś cukier który się ciężko trawi. co o tym powiecie??
Ze laktoza to lipa roztyje sie po tym strasznie o!
respective
12-01-09, 08:05
to znaczy ja zmieniam co dwa miesiace plan z progresem na regres, a staly ciezar stosuje tylko na barki, malo na nie biore
mało tzn ile? jak bierzesz malo na barki to spróbuj progresu zamiast stałego
RockyBalboa
12-01-09, 15:06
no z 6 kg na 8 powtorzen, nie wyobrazam sobie jak bym mial stosowac progres na barki
respective
12-01-09, 16:42
to chyba hantlami na bok ;p
no przy takim ciężarze to nie zrobisz progresu
ale przy wyciskaniu przed siebie dobre i 2 kg dokladac co serie
Też mam pytanko
Będą postępy po treningu prawie wszystkich partii mięśni na jedno posiedzenie na siłce ??
slim shady
12-01-09, 17:10
po za zakwasami i pompą to nie
Beda jak bedziesz robil to z glowa tj. plany FBW.
respective
12-01-09, 18:12
po jednej wizycie na pewno nie będzie innych efektów jak zakwasy ;p
No tak , ale FBW chyba może byc ? :)
respective
12-01-09, 18:40
idzie pierwszy raz na silownie i chce efekty? no prosze...
mięśnie potrzebują kilku treningów na początku żeby się przyzwyczaic do treningu
dopiero potem można mówić o efektach
respective
12-01-09, 18:50
No tak , ale FBW chyba może byc ? :)
fbw moze byc ale na początku jak koleś nie ma techniki i chce robic martwe ciągi, albo przysiady to się bardzo szybko kontuzji nabawi...
przy fbw zazwyczaj daje sie duze ciężary - a do duzych ciezarow trzeba miec technike.
Ja to zrozumiałem tak : czy można trenować wszytskie partie na jedynm treningu??
RockyBalboa
12-01-09, 20:39
ile co serie dokladacie na klate?
slim shady
12-01-09, 20:48
Ja to zrozumiałem tak : czy można trenować wszytskie partie na jedynm treningu??
najlepiej jak autor obierze tą wypowiedź w inne słowa
po 2,5 na kazda strone. czyli razem po 5
respective
12-01-09, 21:33
ile co serie dokladacie na klate?
ja dokładam po 5kg na strone czyli łącznie 10kg
przykład
50kg 10 razy
60kg 10 razy
70kg 10 razy
80kg 6 razy
90kg 3 razy
100kg 2 razy
RockyBalboa
13-01-09, 16:24
jutro chcialbym bic rekord i wycisnanc wkoncu te 80, przy 78 jeszcze jakos tam ledwo wycisne ale juz dwa kilo wiecej robi odczuwalna roznice i niewiem czy by mnie nawet nie przygniotlo, ale nie mam zadnego asekuranta, a troche sie boje, moglbym to zrobic sam, bez asekuracji? nie skonczylo by to sie zle?
przemek_yo
13-01-09, 16:30
pojebalo Cie? ;p nie obraz sie ale to pierwsza mysl jaka sie nasowa
za duze niebezpieczenstwo, latwo sobie krzywde zrobic mozna
jak cos Ci wisi nad glowa to zawsze kogos musisz miec do pomocy, czy to maxy czy niormalny trening
RockyBalboa
13-01-09, 16:38
zawsze cwiczylem bez nikogo, a jak raz przy ostatnim powtorzeniu juz rady nie dawalem to jakos udalo mi sie rzucic sztange na zol, a ze podloge mam wylozona gumowym materialem to stlumilo huk, ale przy takim ciezarze ktorego jeszcze nigdy nie wycislem to boje sam, to moze na ten raz ojca poprosze
respective
13-01-09, 16:57
no jak możesz to poproś ojca, ja raz tylko biłem rekord (95kg) bez asekuracji ale szczęście że udało mi się wywalić bo by było źle :D
tak to staram się zawsze mieć kogoś do asekuracji, a przy biciu rekordów to już koniecznie
RockyBalboa
13-01-09, 17:10
a co by moglo sie stac jak by mi takie 8 dych spadlo na klatke, dusil bym sie?
a co by moglo sie stac jak by mi takie 8 dych spadlo na klatke, dusil bym sie?
ziomek, daruj sobie takie pytania :lol: nie wiem czy bys sie dusil, ale spotkanie z 80cioma kg do przyjemnych by nie nalezalo
jakby ci siadło na klatke to miałbyś farta.. co by było jakby ci spadło na głowe??
Chyba mnie nie którzy nie zrozumieli
Chodziło mi dokładnie o to czy ćwicząc 3 razy w tygodniu i ćwicząc
1 duża partie mięśnie + jakieś mniejsze mięśnie
będą porównywalne efekty do
ćwiczenia wszystkiego z priorytetem np. pon-klata z bic i potem reszta
mam nadzieje że teraz się zrozumiemy :)
respective
13-01-09, 19:30
jeżeli chodzi o te 8dych - to na głowe nie powinno spaść bo wg mnie jak się kłaść do wyciskania to wzrok powinien być centralnie pod sztangą na stojakach.
a jakbys nie dal rady bez asekuracji to byś trzmał te 80kg hgw ile czasu na klacie zanim bys jakoś zmęczył wyczołgać się spod tego ciężaru albo ktoś by ci pomógł zestawić to
Chyba mnie nie którzy nie zrozumieli
Chodziło mi dokładnie o to czy ćwicząc 3 razy w tygodniu i ćwicząc
1 duża partie mięśnie + jakieś mniejsze mięśnie
będą porównywalne efekty do
ćwiczenia wszystkiego z priorytetem np. pon-klata z bic i potem reszta
mam nadzieje że teraz się zrozumiemy :)
to kwestia indywidualna - jednemu to lepiej wchodzi, drugiemu co innego
Proszę nie rozpatrujcie tu co mu by się stało po tych 80kg bo przekrój jest od czerwonej klaty przez zturlanie sztangi po brzuchu, aż po połamanie żeber + ewentualnie nastepstwa tego :) Choć nie wiem czy 80kg może połamać.
Siema Panowie Mam pytanie...
Dzisiaj sie nachodzilem(wagary) i padalem z nóg więc cóz odpuscilem sobie na treningu nogi...(pierwszy raz to zrobilem) więc sie zastanawiam czy jutro tego nie odpracowac??? jutro mam dzien NT a w czwartek treningowy...Co myliscie o tym?
przemek_yo
13-01-09, 20:03
co robisz w czwartek?
ja w takich sytuacjach zazwyczaj odpuszczam trening
mnie tylko nogi nawalaly wiec reszte zrobilem
przemek_yo
13-01-09, 21:25
ogolnorozwojowka? to daj sobie spokoj, nic sie ne dzieje, jak raz odpusciles, odpoczywaj
bylo fajnie...pojezdzilismy po okolicy ale po tem ziomus zaniemogl i juz nas nie odwiozl 9km z bucisza...eh
respective
13-01-09, 22:44
9km z bucisza...eh
areoby zaliczone :)