PDA

Zobacz pełną wersję : Powrót do formy po przerwie.

Showtek
04-01-08, 15:48
Na początek się przywitam, jestem nowy, pierwszy post ;)

Mam 19lat, 172 wzrostu waga ~55kg
Ćwiczylem ostatni raz 2-3lata temu (ok. 6 miesięcy) ale przez dziewczyne zaniedbałem wszystko... ale wracam (marna waga ojj marna)

Więc oczywiście nastawiam się na przyrost masy, regularny jeśli tylko będzie możliwe :)

Mam zamiar wrócić do treningu w formie 5 dni w tygodniu <pn-pt>

Pierwsze pytanko mam takie, jaka godzina byla by odpowiednia do ćwiczeń,
czy pasowało by iść na siłownię o godzinie 12? Czy jest to za wczesna pora?

Drugie pytanie to jak w temacie, dlatego nie otwieram nowego tematu,
jestem o krok od zamówienia 4 wspomagaczy:
hmb,kreatyna,gainer z olimpa + odzywka bialkowa.

Oczywiście zapoznam się z dawkami jakie na swój rozmiar powinienem przyjmować licząc wszystko względem suplement + suplement (chodzi mi o białko gainer + białko z odżywki) by wszystko było brane tak jak trzeba.

Pytanie jednak czy w moim wieku, branie że tak powiem tych 4 rzeczy z umiarem będzie zdrowe, czy o czymś zapomniałem, np. Tribulon z olimpa?

Jakie jest wasze zdanie, mam bardzo szybką przemiane materii, ćwicząc na sucho dawno temu (a przepraszam,wcinałem gainera z vitalmaxa, jednak wtedy miałem 16lat) nie osiągałem dobrych wyników jeśli chodzi o wage, rosła siła... siłownia dobra + miałem opiekuna (instruktora) który rozplanował mi plan ćwiczeń..

Ostatnie szybkie pytanko, po treningu na ławeczce (wyciskanie) w moim przypadku, robić 2 dni przerwy czy spróbować pn,sr,pt+sb,nd wolne?

Pozdrawiam,
i dziękuje z góry za odpowiedzi ;)

Punisher
04-01-08, 16:13
Kreatynę zostaw na później. Nie wracaj do formy z kreatyną. Nadrobisz trochę i potem dopiero kreatyna Ci się przyda. Gainer, białko ok - uzupelnienie diety.Co do hmb... przeczytaj podwieszone o hmb i gainerze - wskazówki.
Dokup jeszcze jakieś witaminy itp.

Możesz chodzić na siłownię o 12. To dobry czas.

TABELA OKREŚLAJĄCA ZALECANĄ DŁUGOŚĆ ODPOCZYNKU W STOSUNKU DO INTENSYWNOŚCI TRENINGÓW: (http://www.kulturystyka.pl/atlas/)

Puchacz!
04-01-08, 16:14
Trening o 12...Zalezy o ktorej godzine wstajesz ;) liczmy ze o 7 to zjesz porzadne sniadanie potem drugi posilek wypijesz gainera i chyba mogloby byc. Co do treningu 5 dniowego na mas to jest za duzo. Zmeść wszystko w 3 gora 4 treningach (wszystkie partie). Co tam jeszcze... Klate ćwiczy sie max 2 razy w tygodniu (jezeli ćwiczysz priorytetowo) jezeli nie to raz w tygodniu. Wejdz tutaj www.kulturystyka.pl/atlas zobacz ile kazdy miesen potrzebuje regeneracji po danym wysilku. Co do tego tribulona to nie wiem i sie nie wypowiadam. Po takiej przerwie oczywiscie zacznij od treningu obwodowego dopiero pozniej na mase. Nie jestem pewien ale z kreatyna tez powinienes sobie dac spokoj narazie, powinienes jechac na diecie gainerze i jakis drobnych wspomagaczach (tauryna itp) bo jakby nie patrzec to zaczynasz od nowa. Jezleli sie myle to poprawcie Pozdro!

Puchacz!
04-01-08, 16:15
No widze moja wypowiedz częściowo pokrywa sie z sofokiem takze powinno byc ok.

Showtek
04-01-08, 16:27
Dziękuje bardzo!

Więc odstawiam kreatynę, pytanie: miesiąc rozgrzewki? Ja nie wiem... ;)

HMB -> hmm, nie wiem czy dobrze więc wywnioskowałem, że warto go połączyć z gainerem...

Z wstawaniem jednak problem.. więc myślę że przeniosę godzinę na 13:30, by wstawać o 9:30.

Właśnie rozliczam ilości białka/węglowodanów które uzyskam z gainera i odżywki białkowej, następnie postaram się uzupełnić brakujące kalorie dietą :>

jedno jest pewne, forum i ludzie służa tu pomocą,
jescze raz dziękuje :)

pablo91prg
04-01-08, 16:46
Właśnie rozliczam ilości białka/węglowodanów które uzyskam z gainera i odżywki białkowej, następnie postaram się uzupełnić brakujące kalorie dietą :>

powinienes uzupełniac diete gainerem a nie gainera dieta!

Punisher
04-01-08, 16:50
Miesiąc rozgrzewki to minimum, najlepiej jak najdłużej, aż treningi staną w miejscu i będziesz potrzebował kopa. Ja proponuję 3m-ce rozgrzewkowe.
HMB - kup duzo tego, bo działa długoterminowo (powszechnie uważa się min 3m-ce stosowania). Możesz połączyć z kreatyną również w cyklu.

Nie rozliczaj ilości białka/węgli z gainera! Przeczytaj podwieszone o gainerach dokładnie (moj art). Oblicz ile dostarczasz w diecie węgli/białka/tłuszczy i braki uzupełniaj właśnie gainerem/odżywką białkową.

Dodano:
No pablo mnie wyprzedził:p

Showtek
04-01-08, 16:56
racja Pablo,
oczywiście nie ważne z której strony zacznę, narazie mam 1.000Kcal na dzień z gainera i whey'a.

Potrzebne mi jeszcze 1100Kcal :) Teraz czas ułożyć dietę :>

Sofok, wiem że dieta jest najważniejsza, gdybym dużo jadł i systematycznie, to napewno bym nawet nie potrzebował gainerka ;)
Sprawa wygląda tak, że jestem trochę leniwy, nie gotuję sobie sam obiadów i mieszkam tylko z matką która wraca z pracy po 15 dopiero.

No nic, zacznę rozpisywać dietę.. ;)

Punisher
04-01-08, 17:01
To zapraszam do działu : Dieta.
Pamiętaj o nadwyżce kalorycznej, bo wydaje mi się, że za małe ci wyszło zapotrzebowanie.

Showtek
04-01-08, 17:03
PS. Kcal z gainera i whey'a nie rozpisywałem na siłę by nic potrzebować diety, wręcz przeciwnie, te 1.000Kcal to na początek 40dni brania (2miesiące) = 8kg gainera i 3Kg whey'a
w proporcjach: 3 razy dziennie 66g gainera + 3 razy dziennie whey po 25g (rano, przed i po treningu) gdzie dla gainera zalecają brać 100g porcja a dla whey'a 30gram

Pozdrawiam!

Sofok już piszę, może się pomyliłem:
Zgodnie z tematem:
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=391

55kg x 24h x 1.25 + 500 = 2150Kcal
(1.25 ponieważ nie pracuję, a nie 1.2 ponieważ nie 3 razy w 5 razy w tygodniu :>)

Punisher
04-01-08, 17:45
Dobra zresztą nieważne, może ja się pomyliłem.
Pozdrawiam.