PDA

Zobacz pełną wersję : ==> Pojedyncze Pytania <==

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

leszczu123
16-09-08, 19:41
Mam problem, kiedy lepiej łykac gainera ?

rano przed szkola i po treningu czy po treningu i przed pojsciem spac ?

tom
16-09-08, 21:05
to zalezy od tego czy masz sklonnosci do tycia ale na noc nie gainer tylko samo bialko raczej, lykaj wtedy kiedy brakuje zarcia i bedzie si

Mały_Mateo
16-09-08, 21:20
co myslicie o serwatkach??
czy po 5kg bierac SAA badz suple cos pujdzie??

ja aktualnie szamam krete i chciał bym własnie kupic 5kg serwaty?? czy cos a?? pujdzie masa w góre?

tom
16-09-08, 21:54
nie serwatka nic nie daje

==> nie myl serwatki z bialkiem serwatkowym bo to dwie calkiem rozne rzeczy...

grzela
16-09-08, 22:12
czy mogę robić łydki niezależnie o treningu hst ( tzn robic łydki w dni nietreningowe?)

respective
16-09-08, 22:13
lepiej jakieś normalne białko albo po prostu gainera jak chcesz masy

respective
16-09-08, 22:15
czy mogę robić łydki niezależnie o treningu hst ( tzn robic łydki w dni nietreningowe?)
trening łydek zazwyczaj robi się jak robisz nogi na treningu nóg
a jeżeli robisz łydki to jzu nie jest to dzien nietreningowy tylko treningowy...
no i nie radze cwiczyc lydke czesniej niz 2 razy w tyg jezeli chodzi o mase
jak na rzeźbe to 2 albo 3 razy wystarczy na pewno + odpowiednia dieta

Symu
16-09-08, 22:24
przy HST musisz wpleść to w trening tam kolejność każdego ćwiczenia i czasy treningow są bardzo istotne.

Mały_Mateo
17-09-08, 15:39
no a to bioało serwatkkowe?? 4500g?? pujdzie cos??

Symu
17-09-08, 15:52
będziesz mial diete to i bez niego pójdzie. Traktuj to jako zamiennik dla 1 kotleta dziennie. Co za bialko masz na oku że 4,5kg??

Mały_Mateo
17-09-08, 18:53
białko serwatkowe;p jakies hehe mówie tanie to moze spróbuje...
ale jak ja mam to zjesc i nic mi nie pujdzie to dziekuje

Mały_Mateo
17-09-08, 19:12
900g kreatryny z vitalmaxu zielonej czy 300 tab z olimpu ???

grzela
17-09-08, 19:50
próbowałem tylko olimp, akonkretnie olimp mega caps. Miło mnie zaskoczył i byłem bardzo zadowolony, dodatkowa zaletą jest niska cena (mozna go kupić w blistrach)

rano na czczo 5g
po treningu 5g

jedna kapsułka to o ile dobrze pamiętam 1250mg czyli 4 kapsułki to 5g

Mały_Mateo
17-09-08, 19:57
nie pytam sie czo jest co i jakk brac tylko co lepsze jak nie wiesz to nie wiem po co odp....olimp tez brałem ale nie wiem jak jest z vitalmaxem wiec zadałem pytanie!

grzela
17-09-08, 20:05
to wez vitalmaxa i bedziesz już wiedział

Mały_Mateo
17-09-08, 20:44
a jezeli mi nic nie da...wol;e wiedziec czy cos bedzie....jezeli moze byc lepiej po olimpie to bioer olimp;/

chbya po to jest forum zeby sie pytac...nie popelniac błedu

rash1
17-09-08, 20:49
ja byłem bardzo zadowolony z vitala siła ładnie poszła i masy tez trochę ( 3 kilo ) zważywszy że na siłowym bylem to efekt dla mnie bardzo zadowalajacy

Kilu
17-09-08, 21:39
Ciężko odpowiedzieć bo na kazdego troche inaczej działa, fakt faktem ze to i to dobre - osobiscie brałbym Olimpa

Symu
17-09-08, 22:29
Musicie rozróżnić białko serwatkowe od serwatki, to drugie jest tanie, to pierwsze nie.

Ja brałbym olimpa bo jakos mam większe przekonanie do tej firmy ale na vitalmaxa też ludzie nie narzekają.

Blackphoenix
18-09-08, 09:04
Nie będę zakładał nowego wątku w dziale fotka bo niema takiej potrzeby na razie ale wstawię tutaj swoją fotkę i po proszę o komentarz nad czym powinienem pracować bardziej i czy wszystko idzie w dobrym kierunku :)
Dodam że staż nie całe 2,5 miecha , gdzie jak zaczynałem byłem typowym ekto z przodu plecy z tyłu plecy :P
http://img168.imageshack.us/my.php?image=123ap0.jpg

:)

Adasko
18-09-08, 09:25
masuj masuj...chudo,
Pozdrawiam

respective
18-09-08, 14:33
łapy łapy i jeszcze raz łapy :)
ćwicz biceps i triceps ostro i dawaj też im dużo odpoczywać...
piłuj tak samo raz w tygodniu ostro bary
jeżeli chodzi o klatę to wyciskanie w skosie do góry mógłbyś robić ale poza tym to okej :)

Blackphoenix
18-09-08, 14:40
staram się intensywnie ćwiczyć bicepsy i tricepsyy , jest na pewno różnica nim zaczynałem ale jeszcze spora droga przede mną ;)
ok thx ;)

RockyBalboa
22-09-08, 17:42
otoz mam pytanko, od jakiego wieku mozna brac jakies odzywki? chodzi mi tu o jakies bialko, weglowodany..

MhL
22-09-08, 17:47
uzupelnienie diety od 15-16. kreatynke od 16-17. Kazdy organizm jest inny. Im dluzej na sucho bedziesz jechal, tym wiecej osiagniesz.

RockyBalboa
22-09-08, 17:58
A dlaczego lepiej na sucho? no ale tak z samą dietą, bez odzywek to trudniej bedzie cos osiagnanc

Symu
22-09-08, 18:24
musisz wyczuć swój organizm, zobaczyc jak działa na ciebie dana dieta, trening, jakiej regeneracji potrzebujesz. Suple nie pomagaja temu raczej, bo sprawiają że organizm nieco innaczej reaguje.

Poza tym jestem przeciwny braniu czegokolwiek ponizej 16 roku zycia.

respective
22-09-08, 18:42
Poza tym jestem przeciwny braniu czegokolwiek ponizej 16 roku zycia.

nawet witamin i minerałów?

Symu
22-09-08, 19:14
tu akurat wyjatek gdyz wiem że braki w tym wieku moga rzutować na późniejszy rozwój organizmu, jednak przede wszystkim dobre odżywianie się.

No i raczej nic w konskich dawkach (patrz. ANIMAL, NOW)

RockyBalboa
22-09-08, 21:24
mam jeszcze male pytanie, czy jesli w moim planie bedzie jedna ilosc powtorzen w kazdej serii, czyli np. 4 serie po 12 to bedzie ok? bo w wielu planach widze cos takiego ze jest np. tak: 4 serie po 12,10,8,11,. Czy jest wiec jakas roznica jak w kazdej serii bedzie inna ilosc powtorzen czy moze byc taka sama? i od czego to zalezy? czy na kazda partie robi sie inna ilosc powtorzen?

Symu
22-09-08, 21:26
progress 12,10,8,6 pomaga w zwiekszeniu siły a co za tym idzie uniknieciu stagnacji, ale plan 4x12 tez moze sie sprawdzic. zalezy od indywidulanych preferencji.

RockyBalboa
22-09-08, 21:27
czyli o jakie preferencje chodzi? staz? waga? regeneracja?

mrozikhg
22-09-08, 21:38
planem progresyjnym mozna masowke robic, nie??

respective
22-09-08, 21:45
mam rozumieć że to ma być plan na mase?
może być stała ilość powtórzeń, chociaż piramidka jest zawsze jakimś urozmaiceniem na treningu, nie musisz cały czas ciągnąć jednej ilości powtórzeń do której mięśnie się przyzwyczajają i tylko czekać aż stagnacja Cię dopadnie...
jeżeli robić piramide to polecam rozwiązania:
12/10/10/8 albo 12/10/8/8

RockyBalboa
23-09-08, 14:19
no ale jesli bede jechal na planie na mase na jednej ilosci powtorzen (oczywiscie na kazda partie inna ilosc powtorzen), i co 6 tygodni zmienial plan (ilosc powtorzen jest caly czas taka sama, tylko zmieniam cwiczenia, kolejnosc, ciezar) to stagnacje mnie nie dopadnie?
Czy jednak dopadnie?

grzela
23-09-08, 14:58
to,że ćwiczysz jednym planem te 3miesiące czy dłużej nie znaczy że z treningu na trening nie starasz się zwiększać obciążenia -stosując stałą liczbę powtórzeń w serii.
Nie ma określonego czasu trwania konkretnego planu- jedziesz nim dopóty, dopóki zwiększasz swe osiągi ( a co często idzie w parze dany plan sprawia ci przyjemność)

Dopiero gdy zauważysz że już nie osiągasz progresji próbujesz coś kombinować.
Możesz pozmieniać ćwiczenia ich kolejność, ilośc serii-powtórzeń, spróbować serii łączonych tudzież superserii.Możesz w końcu zmienić cały plan.

często przyczyna stagnacji jest przetrenowanie

Mały_Mateo
23-09-08, 15:38
halo,
koles ma 100 mety i 300kraetyny(tab) chyba

i jak ona ma to brać?
mówi ze mete mbierze chyba 4, rano 12 15 i po trneingu
a jak z kreatyną?? pozdr

Symu
23-09-08, 16:59
preferencje tj. nie ma ogolnego wzoru na plan na mase, na każdego działa co innego. Pamiętajmy że przy typowych planach silowych masa tez idzie do przodu bo masa i siła w pewnym sensie są nierozerwalne.

Stagnacja może dopaść na każdym planie kwestia wtedy ułożenia czegoś nowego.

Co do mety to zapraszam do dzialu doping. IMO łaczenie mety z kreta to lipny pomysł, bo lepiej zostawić na podtrzymanie po cyklu. Co do dawkowania mety tez nie chce się wypowiadać, lepiej niech to zrobi ktoś kto brał.

joł :D

respective
23-09-08, 17:16
może zacząć brać metę np od 2 i zwiększyć przez kilka dni tą dawkę do 4 dziennie.

Symu
23-09-08, 18:02
Respective tak to możesz suple doradzać a nie koks

"zwiększyć przez kilka dni tą dawkę do 4 dziennie."

respective
23-09-08, 19:48
a ty nie brales sam a wiesz lepiej?

Symu
23-09-08, 20:17
nie, dlatego nie doradzam a z tego co wiem kilka tabletek w ta czy w tamta ma dośc duże znaczenie.

Myślę że chłopaki z działu doping nie dla picu rozpisują wszystko co do tabletki.

Mały_Mateo
23-09-08, 21:10
mete bedzie mbrał jak beirze, 4 dziennie tylko chche wiedizec czy creatyne mzoe dozucic i w jakich porach i czy razem łyknac czy np 1h po mecie
??

Symu
23-09-08, 21:26
Ja bym zostawił raczej na po cyklu ale spytaj kolegow w dopingu to powiedzą jak najlepiej brać, od kiedy, jak, ile bo przy cyklu na SAA najważniejsze jest ograniczyć maxymalnie spadki, a czy podczas cyklu zauważy istotną różniće to watpie. Spytaj Voldemorta albo Iq bo oni już chyba nie jedno łykali\wbijali :D

Ja Ci mogę tylko czysto teoretycznie powiedzieć.

RockyBalboa
26-09-08, 13:25
mam pytanie, jak mam szkole do 15 i o 16 jestem w domu, i w czasie szkoly wogole nic nie jem, oczywiscie rano w domu zjem sniadanie dobre, ale czy dobrze bedzie jesli dopiero prawie po calym dniu zjem cos porzadnego,jak wracam to wtedy jem 2 tunczyki, 4 jajka gotowane, 250g makaronu, ok. 6 kromek razowego chleba pelnozarnistego, i oczywscie tam ziemniaki, schaba.., czy lepiej by bylo gdy bym jadl nie wszystko w jednej chwili tylko kilka mniejszych posilkow..

Blackphoenix
26-09-08, 14:05
wytrzymujesz tak cały dzień w szkole bez jedzenia ? :P może bierz sobie jakieś jogurty pitne, banany, serek wiejski ? Myślę że to nie ma różnicy kiedy zjesz. Ja też jem dopiero porządny posiłek w domu no bo gdzie w szkole ;]

RockyBalboa
26-09-08, 14:45
tak, z łatwoscia wytrzymuje tyle czasu bez jedzenia, raz wzialoem se taki wlasnie jogurt do picia, ale ze mialem przepelniony plecak i poprostu zle go odłozylem na podloge i potem patrze.. wszystko w jogurcie białe.. bo lekko sie naderwal ten aluminowy papierek na jogurcie co sie go zdejmuje.. i wszystko wyplynelo, tak wiec do szkoly nie lubie brac jedzienia bo pozniej same problemy.. ;p

Symu
26-09-08, 14:48
bierz chociaż kanapki. Wiem że sa przypadki że nawet na 2ch posilkach dziennie ludzie masują ale IMO jest do duzo trudniejsze (katabolizm w czasie szkoły), a poza tym organizm też może przyswoić ograniczoną ilośc pokarmu w jednej chwili.

RockyBalboa
26-09-08, 14:51
dzieki pomogles, bede se robil po 2 grachamki z jajkiem i z czyms tam.. moze to cos da

respective
26-09-08, 15:56
tylko nie zjedz tego od razu na pierwszej przerwie tylko rozloz sobie tak mniej wiecej rowno w czasie

leszczu123
26-09-08, 19:36
1. Jaka jest roznica miedzy panem A ktory cwiczy 2 miechy i zaczal brac kreatyne a panem B ktory po roku cwiczen na sucho zaczal brac krete ?

2. Czy znajde tu jakis sredniowieczny plan treningowy tzn. pompki, drazek itp ewentualnie hantle

respective
27-09-08, 06:00
1. u pana B kreatyna w organizmie zostanie lepiej wykorzystana

2. jak chcesz taki plan to proszę:
poniedziałek: pompki łącznie 10 serii wg własnych możliwości
środa: drążek 6 serii wg własnych możliwości
piątek: pompki łącznie 8serii wg własnych możliwości
do tego co drugi dzień brzuszki czy coś podobnego 6 serii wg własnych możliwości

mario84
28-09-08, 10:17
witam. mam takie pytanko: cwicze od 4 miesiecy. chodze od pon do piątku. codziennie robie inna czesc ( pon- klata, wt - biceps i przedramie, sr- triceps, czw - barki i przedramie, ptk - plecy) w miedzyczasie cwicze brzuch ( brzuszki na lawce skosnej), czy moj plan jest dobry, czy powinienem cos zmienic? jesli trzeba, moge rozpisac dokladnie co i jak robie poszegolnego dnia.
co do jedzenia - pije sporo mleka ( 1,5 -2 litry dziennie) dieta białkowa itp. przed treningiem: ryz z jogurtem, makaron albo płatki owsiane
po treningu: gainer z mlekiem ( OLIMP Super Whey Gainer ) i zmiksowany twaróg z jogurtem lub mlekiem.
doradzcie co ewentualnie powinienem zmienic dla bardziej efektywnych wyników pracy. dzieki!
ps: za miesiac planuje pierwszy raz wziasc kreatyne

grzela
28-09-08, 11:38
jesteś początkującym kulturystą wiec trening 5x w tygodniu to złe połaczenie.
a gdzie nogi?
ćwicz 3x w tygodniu

pon-klata biceps
srod-plecy triceps
piat-barki nogi

rób 12 serii na duze patrie mięsni i 9 na małe

przedramie rób 2 razy w tygodniu (nie jest to konieczne bowiem przedramie pracuje niemal przy każdej trenowanej partii mięśni)

brzuch trenuj według potrzeb-jeśli jest to konieczne możesz ćwiczyc nawet codziennie-nie jest ci do tego potrzebna siłownia ,przecież mozesz trenowac w domu.

co do diety to musisz konkretnie wyliczyc zapotrzebowanie kaloryczne i w sposób zbilansowany dostarczać odpowiednie ilości białka ww i tłuszczy-dział dieta

p.s powinienes zacząc od treningu ogólnorozwojowego, ale jak ćwiczysz 4 miechy to mozesz go pominac

RockyBalboa
28-09-08, 14:39
mam takie pytanie, bo odkad cwicze to lekko mi urosly ramiona i w koszulce ktorej dawno nie nosilem rekawy mi sie teraz takie troche obcisle zrobily, czy to nic zlego?, czy to nie spowoduje jakiegos niedotlenienia albo niedokrwienia miesni/skory? i czy nie zmaleją od tego? moze glupkowate pytanie ale chcialbym znac odpowiedz ;)

Symu
28-09-08, 15:29
a wygodnie ci w tej koszulce?? :D

RockyBalboa
28-09-08, 15:50
no pewnie, nawet tak kozacko to wyglada, tylko nie chce zeby cos niedobrego sie od tego zrobilo ;)

mario84
28-09-08, 16:04
kup koszulke o rozmiar wieksza :)

Symu
28-09-08, 17:23
poki czujesz się w niej komfortowo (nie ucika nic za mocno) to ją noś :D choć moim zdaniem często to śmiesznie wygląda.

slim shady
28-09-08, 19:17
przynajmniej widac efekty siłowni, jak ucisk koszulki nie jest dokuczliwy to raczej nie masz sie czego obawiac

respective
28-09-08, 19:50
w obcislych koszulkach widac to na co pracowales na siłce czyli mięśnie :)
póki da się znieść to możęsz chodzić w tym o ile chcesz....

mrozikhg
29-09-08, 20:46
pytanie: czy przy treningu i diecie na mase trzeba/mozna jesc duzo czekolady??

mario84
29-09-08, 20:50
mozesz przed bo sa to weglowodany. poniewaz sa to weglowodany proste, lepiej jedz makaron albo ryz przed treningie. to są weglowodany złozone

Symu
29-09-08, 21:23
lepiej nie jeść ale jak musisz to trochę możesz zjeść w ciągu dnia tylko bez przesady. Najlepiej gorzką.

wil-qu
29-09-08, 21:29
Panowie mam pare pytań a nie będe zakładać nowych tematów, będe tu pisał i już a więc ćwiczyłem dzis barki i mam pare pytań ćwicząc unoszenie sztangielek bokiem w opadzie tułowia, jakim robiliscie ciężarem ?? bo ja tego ćwiczenia nigdy nie wykonywałem a ćwicząc dziś to aż mnie szokło, taki mały ciężar tylko podniosłem... a druga rzecz to unoszenie sztangi wzdłuż tułowia, robiąc to ćwiczenie to wys. podnosicie sztange czy tylko do klatki ?? aby nie nabawić się kontuzji nadgarstków ?? czekam na odpowiedzi

mrozikhg
29-09-08, 21:38
co do pierwszego pytania to raczej to cwiczenie wykonuje sie dosyc malymi cierzarami na niskim poziomie zaawansowania.. ja tez nie robie tego duzym ciezarem. a drugie to powinno sie podciagac do klatki piersowej:) pozdro

slim shady
29-09-08, 22:02
przewaznie macham na średnim ciężarze, ale tak zebym przy ostatniej serii odczuwł bul, a te drugie to do klaty

leszczu123
30-09-08, 09:39
1. Jaką role odgrywa przerwa miedzy seriami ? ma to jakies znaczenie czy bedzie wynosila 10s czy minute ?

2. Ile gram jest w mierze od odzywek ? wiem, glupie pytanie hehe :P ale chcialbym to wiedziec

RockyBalboa
30-09-08, 11:49
mam pytanie, wiec jak jest z ta dietą, bo ostatnie zachorowalem na zapalenie ucha, i od lekarza sie dowiedzialem ze to jest spowodowane nadmiarem ilosci bialka, bo jadlem zaduzo, a bialko jest alergenne i przez to zachorowalem, wiec jak mam zachowac dobra diete zeby na tym nie cierpiec ?

rdk
30-09-08, 15:35
mam pytanko, po długim okresie czasu zacząłem znów ćwiczyć
jestem trochę obtłuszczony, na dodatek rozepchałem sobie żołądek, jak nie jem to jestem głodny, jak jem to tyję... chcę tyć na siłowni, ale tam gdzie to potrzebne, natomiast brzuch chcę rzeźbić, albo inaczej - chcę mieć suchy brzuch... jak to pogodzić?
Normalnie robię brzuch zawsze gdy przechodzą mi zakwasy, żeby nie przesadzić

Drugie pytanie:
Nie ważne ile bym ćwiczył i jak długo - zawsze mam zakwasy. To dobrze czy źle?
Tzn pewnie dobrze, ale swojego czasu miałem 3 lata stażu [mimo że nie wyglądałem :/ ] i zawsze miałem zakwasy

mario84
30-09-08, 17:05
1. Jaką role odgrywa przerwa miedzy seriami ? ma to jakies znaczenie czy bedzie wynosila 10s czy minute ?

podczas cwiczenia np barków ( unoszenie sztangielek do gory na siedząco) po paru seriach zrob sobie 10 sek przerwy i popatrz ile wycisniesz a potem to samo po minucie ;) wtedy zobaczysz jaką odgrywa role ;)

respective
30-09-08, 21:09
mam pytanko, po długim okresie czasu zacząłem znów ćwiczyć
jestem trochę obtłuszczony, na dodatek rozepchałem sobie żołądek, jak nie jem to jestem głodny, jak jem to tyję... chcę tyć na siłowni, ale tam gdzie to potrzebne, natomiast brzuch chcę rzeźbić, albo inaczej - chcę mieć suchy brzuch... jak to pogodzić?
Normalnie robię brzuch zawsze gdy przechodzą mi zakwasy, żeby nie przesadzić

Drugie pytanie:
Nie ważne ile bym ćwiczył i jak długo - zawsze mam zakwasy. To dobrze czy źle?
Tzn pewnie dobrze, ale swojego czasu miałem 3 lata stażu [mimo że nie wyglądałem :/ ] i zawsze miałem zakwasy

zrób najpierw redukcje kilka miesięcy... zrzucisz zbędny fat i będziesz mógł robić mase mięśniową... ;)

czy to dobrze ze masz zakwasy ? no pewnie ze tak, ale zakwasy powinny zniknąć po jakimś czasie regularnego ćwiczenia...
to ze masz ciągle zakwasy może być spowodowanie nieregularnym ćwiczeniem, lub niewłaściwym... jeżeli będziesz się trzymał rozpiski na tydzień to powinny zniknąć po miesiącu...

respective
30-09-08, 21:13
podczas cwiczenia np barków ( unoszenie sztangielek do gory na siedząco) po paru seriach zrob sobie 10 sek przerwy i popatrz ile wycisniesz a potem to samo po minucie ;) wtedy zobaczysz jaką odgrywa role ;)

nie lepiej napisać, że przerwa między seriami jest po to, żeby mięsień mógł odpocząć przed kolejną serią w której znowu go zmęczymy...

rdk
30-09-08, 23:46
zrób najpierw redukcje kilka miesięcy... zrzucisz zbędny fat i będziesz mógł robić mase mięśniową... ;)

czy to dobrze ze masz zakwasy ? no pewnie ze tak, ale zakwasy powinny zniknąć po jakimś czasie regularnego ćwiczenia...
to ze masz ciągle zakwasy może być spowodowanie nieregularnym ćwiczeniem, lub niewłaściwym... jeżeli będziesz się trzymał rozpiski na tydzień to powinny zniknąć po miesiącu...
dzięki za odpowiedź... spróbuję tak zrobic
co do zakwasów - naprawdę sporo już przetargałem na siłowni i serio... zawsze na drugi dzień mam zakwasy, to że one są dobre to ja wiem, ale pomimo wszystko po dłuższym okresie czasu powinny zejśc, np teraz gdy zrobiłem pierwsze treningi to dana partia [np klatka] bolała 5-6 dni

respective
01-10-08, 14:21
może robisz za bardzo intensywny trening? rób przerwy między seriami 2-3 min
ile robisz łącznie serii na dane partie?

rdk
01-10-08, 14:54
podam na przykładzie klatki

wyciskanie sztangi na płaskiej 12,10,8,6
wyciskanie hantli na + 3 x 8
rozpiętki na płaskiej 3 x 8-10

na większość partii robię po 3 ćwiczenia, na plecy robię 4 :)

ostatnio robiłem klatkę piersiową, odstępy między seriami miałem po 1min -1,5min
ból był przez bite 5 dni
fakt że to początek dopiero takiego mocnego treningu stąd tyle dni, natomiast nie mam czegoś takiego że robię trening i nie mam zakwasów. nawet jak ćwiczyłem 2 lata bez przerwy

respective
01-10-08, 15:45
Według mnie możesz spróbować robić między seriami przerwy 2,5-3min a między ćwiczeniami poszczególnymi jakieś 5min.

a tak z ciekawości: jakie masz wymiary i ile bierzesz na klate, przysiad i mc ?

rdk
01-10-08, 23:38
wymiary strasznie nie proporcjonalne... nie wiem dokładnie, ale w pasie ok 90 a np w ręce ok 34-35 więc jak widac katastrofa z masakrą, ale dam radę :)
Nie wiem ile w przysiadzie, ale nogi mam mocne i masywne od piłki
klatka? po tych 3 urywanych miesiącach cwiczenia kończę progresję na klatce w pierwszym cwiczeniu na 60kg... pewnie z 80 wycisne...

Dzięki za rady, dostosuję się do nich, jak będą jakieś skutki to sie pochwalę :)

RockyBalboa
02-10-08, 15:05
mam pytanie, wiec jak jest z ta dietą, bo ostatnie zachorowalem na zapalenie ucha, i od lekarza sie dowiedzialem ze to jest spowodowane nadmiarem ilosci bialka, bo jadlem zaduzo, a bialko jest alergenne i przez to zachorowalem, wiec jak mam zachowac dobra diete zeby na tym nie cierpiec ?

respective
02-10-08, 16:20
2g białka na 1 kg masy i 5g węgli na 1 kg masy
do tego jakieś lekkie treningi

ale patrząc na twoje wymiary i osiągi to nie masz co stracić chyba :P
ja nie ćwiczyłem na siłowni miałem 31 w bicu 100 w klatce i brałem swoją wagę czyli 66 kg ;)

RockyBalboa
02-10-08, 17:01
po pierwsze, Ty mnie nie porownuj do siebie, bo zobacz chociaz na roznice wieku ;)
po drugieto jest normalne chyba, w takim wieku w bicu nawet z odzywkami 37 nie osiogne,
a po trzecie tak wogole to ekto jestem, wiec masa trudno mi przychodzi.
wracajac do bialek i wegli to jak mam rozumiec to 2g bialka na 1 kg masy,. ze 65 (bo tyle waze) mam pomnozyc przez 2 ? Czy tak to rozumiec? czy jak ;p

respective
02-10-08, 19:17
jak wazysz 65kg to dziennie musisz dostarczyc jakies 130-150g bialka i 330-350g węgli

leszczu123
02-10-08, 21:12
1. u pana B kreatyna w organizmie zostanie lepiej wykorzystana

2. jak chcesz taki plan to proszę:
poniedziałek: pompki łącznie 10 serii wg własnych możliwości
środa: drążek 6 serii wg własnych możliwości
piątek: pompki łącznie 8serii wg własnych możliwości
do tego co drugi dzień brzuszki czy coś podobnego 6 serii wg własnych możliwości

Robie tak ;/ z tym ze w jednym dniu 12 serii na drazku i 12 serii pompek, wiem ze to i tak malutko ale z czasem bedzie wiecej ;]

ziegenhal
04-10-08, 11:51
Witam , mam takie pytanie , mam w swojej ławce 6 poziomow , ale nie ma tam płaskiej (kat 0 ) więc rekordy cisne na lekkim skosie w dol , i teraz pytanie : Czy na takim kącie sie lepiej/trudniej/tak samo? wyciska?http://img522.imageshack.us/img522/7541/lawkakt1.jpg (http://imageshack.us)

respective
04-10-08, 12:23
w lekkim skosie do dołu bardziej zaangażowane są mięśnie dolne klatki piersiowej więc one pracują bardziej
przy kącie 0 stopni mniej więcej wszystkie mięśnie klatki piersiowej pracują równo (przeważają dolne partie i środkowe)

Symu
04-10-08, 15:19
wszystko zależy do jakiego wyciskania jesteś przyzwyczajony. Jak nonstop wyciskacz na skosie to i na tym bedziesz miał prawdopodobnie lepsze wyniki.

ciaastek91
04-10-08, 15:40
czy spozywanie 1000kcal jednorazowo na sniadanie, to nie za duzo?

pakeros17
04-10-08, 15:43
Czy między obiadem a kolacją, tj. ~18.00 mógłbym zjeść kilka kanapek ( chleb razowy z szynką )?
Czy taki posiłek będzie dobry ?

mitrandir
04-10-08, 17:09
co zmienic w technice wyciskania z predz glowy zeby bardziej zaangazowac przednie aktony barkow?

ciaastek91
04-10-08, 17:38
zlapac gryf dosc wasko, gdzies na szerokosc barkow i prowadzic lokcie z przodu, nie po bokach

respective
04-10-08, 18:11
Czy między obiadem a kolacją, tj. ~18.00 mógłbym zjeść kilka kanapek ( chleb razowy z szynką )?
Czy taki posiłek będzie dobry ?

a gdzie obiad?!

pakeros17
04-10-08, 18:50
Tak, zgadza się.
Właśnie 2 godziny przed tym posiłkiem, czyli np. 16.00 obiad, a 18.00 posiłek i mniej więcej 20:30 kolacja :P

respective
04-10-08, 20:24
i polecam nabial godzine przed snem :P

pakeros17
04-10-08, 20:26
Ok.

Bo te kanapki to ja chciałem w dni nietreningowe, a w dni treningowe po treningu koktajl, wiec chyba ok ?:P

respective
04-10-08, 20:55
to ma byc dieta na mase? oj marnie to widze...
na mase to z 4 chociaz konkretne posilki w ciagu dnia

Blackphoenix
04-10-08, 22:22
hej , gdzie się wyłącza tą opcje która odpowiada za wysyłanie powiadomień na maila ze ktoś coś napisał na forum ?? bo mam juz chyba z 1000 takich wiadomości na skrzynce ;p a nie wiem gdzie to w opcjach jest

slim shady
05-10-08, 00:21
jesli dobrze pamietam to wchodzi w swoj profil, ustawienia,edycja opcji, tam powinno byc

pakeros17
05-10-08, 00:30
to ma byc dieta na mase? oj marnie to widze...
na mase to z 4 chociaz konkretne posilki w ciagu dnia

No tak, ja wiem o tym, ale chodzi mi głównie o ten konkretny posiłek czy mogę go stosować.
Śniadanie oczywiście jest i posiłek między śniadaniem a obiadem także.

respective
05-10-08, 09:26
i jak wygląda ten posiłek?

pakeros17
05-10-08, 11:11
Dotychczas jadłem dwie grahamki z szynką ( w szkole, na oddzielnej przerwie ).
Planuję dorzucić jeszcze sałatę, ale nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie.

respective
05-10-08, 11:38
sałatę? bez obrazy, ale królik jesteś czy jak?

ja bym zrobil tak
jak masz szkole od 8-15
to sniadanie gdzies 7:00
w szkole przynajmniej 3 takie grahamki z szynką, żółtym serem czy czymś tam
obiad zaraz po przyjsciu ze szkoły (taki porządniejszy)
za jakies 2-3 godziny jakis konkretny posiłek (nie żadne kanapki(
potem ok 20:00 kolacja (duzo bialka, malo wegli)
i jeszcze troche bialka mozesz godzinke przed snem spożyć

pakeros17
05-10-08, 11:43
Nie no spoko nie obraziłem się :D, ale dzięki za rady :)

Symu
05-10-08, 11:45
zielone oczywiście też jest potrzebne ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem, masz dietę i do tego chcesz po prostu dorzucić między posiłkami dodatkowe kcal??

pakeros17
05-10-08, 12:05
Konkretnej diety nie mam ułożonej, ale wiem co należy i kiedy to jeść.
Np. w sobotę nie mam treningu i przykładowo po 19.00 w dni treningowe jadłem 2 banany i robiłem sobie koktajl, a po ok 1 godzinie kolacje ( przeważnie jajecznica ), natomiast w dni nietreningowe także mam jeść banany i ten koktajl sobie robić ?
Nie wiem właśnie jak to ma do końca z tym być.

Symu
05-10-08, 12:47
teoretycznie w dni treningowe potrzebujesz te 400-500 kcal wiecej ktore przeznaczasz na trening, ale z doświadczenia wiem że lepiej także w nietreningowe je dać.

Lepiej więc niż mniej :p jeśli zależy Ci mocno na masie. Trochę inaczej to wygląda w przypadku typowych endo którzy mają potem duży problem ze zrzuceniem tłuszczu ale Ciebie to nie dotyczy o ile dobrze pamiętam.

pakeros17
05-10-08, 13:17
A czy taki koktajl + banany wystarczą jako posiłek po treningowy ?

Od razu po treningu 2 banany i mixuje następujące składniki:

1 szklanka mleka
1-2 łyżki stołowe miodu
2 jabłka
1 jogurt naturalny ok 300 g

Ile tak mniej więcej ten posiłek dostarcza kcal ?

Symu
05-10-08, 13:22
na oko to jest z 350-450kcal ale nie chce mi sie liczyć dokładnie. Jako potreningowy ok, choć białko słabej jakości mimo wszystko po 40-60min musisz zjeść właściwy posiłek.

pakeros17
05-10-08, 13:29
Tak do 1 godziny po tym posiłku zawsze jem jajecznicę na maśle z 4 jaj i teraz chyba zacznę jeść co jakiś czas omlet.

respective
05-10-08, 14:14
lepiej zjeść te 4 jaja gotowane na miękko - składniki odżywcze z białka lepiej się wchłoną

leszczu123
05-10-08, 14:28
Jakie sa najlepsze cwiczenia na drazku na klate ?

hardworkOUT
05-10-08, 14:33
żadne.

podciagajac sie do klatki leciutko pracuje ale napewno nie na tyle abys ja rozbudowal drazkiem

respective
05-10-08, 14:34
na drążku w żaden sposób nie da rady zaangażować mięśni klatki.

pakeros17
05-10-08, 14:53
Nie zjem tylu jaj na miękko :D, ale warto wiedzieć.
Aha i mam jeszcze takie pytanie czy chleb pełnoziarnisty to to samo co chleb razowy ?

leszczu123
05-10-08, 14:55
żadne.

podciagajac sie do klatki leciutko pracuje ale napewno nie na tyle abys ja rozbudowal drazkiem

wogle... hehe w takim razie jestem jeszcze bardziej zielony w tych sprawach niz myslalem :P to moze jakies cwiczenia na klate w warunkach domowych ? ;/

hardworkOUT
05-10-08, 14:57
trening domatora http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp

007
05-10-08, 20:53
Jakie sa najlepsze cwiczenia na drazku na klate ?

ćwiczenie (Wejście siłowe),dół klaty i ogólny rozwój.

Ćwiczenie ( wyciskanie po wykonaniu wejścia siłowego),dół klaty

Blackphoenix
05-10-08, 23:38
Mam dwa pytania
1) czy przy treningu na siłę buduję się też masę ? i odwrotnie czy przy masie rośnie siła ?
2) czy wielkość mięśnia świadczy o sile ?

slim shady
05-10-08, 23:48
1. Tak
2. Niekoniecznie, chociaz czesto tak

ciaastek91
06-10-08, 15:35
Mam dwa pytania
1) czy przy treningu na siłę buduję się też masę ? i odwrotnie czy przy masie rośnie siła ?
2) czy wielkość mięśnia świadczy o sile ?

1. tak, chociaz nie bedzie sie tak dzialo w kazdym przypadku. np: robisz trening na sile, ale masz kolawa dieta, sila moze i pojdzie w gore, ale masa raczej nie.

2. przewaznie jest tak, ze duzy miesien jest silny, a maly slaby, jednak mozna spotkac osoby o slabym umiesnieniu, ale duzej sile. odwrotnie rzadziej.

graczuuu
09-10-08, 18:08
Słownik pojęć tzn. chodzi mi o pojęcia typu; "francuskie wyciskanie"
gdyż często takie pojęcia pojawiają się w artykułach, a nie rozumiem co dokładnie autor rozumiał przez to ;-)

respective
09-10-08, 19:04
Słownik pojęć tzn. chodzi mi o pojęcia typu; "francuskie wyciskanie"
gdyż często takie pojęcia pojawiają się w artykułach, a nie rozumiem co dokładnie autor rozumiał przez to ;-)

chodzi tu o ćwiczeni na triceps
moze byc to wyciskanie leżąc(może być wykonywane sztangą), lub siedząc(może być wykonywane sztangą bądź sztangielką)

na leżąco wygląda to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=wHI3sMvd9UY

na siedząco zaś tak:
http://pl.youtube.com/watch?v=Oo_QrnxO7VE

pakeros17
09-10-08, 20:04
Za kilka dni będę miał własnoręcznie robioną ławkę prostą.
W podwieszonym temacie "Przykładowe Plany na Mase" są ćwiczenia:

Uginanie ramion na modlitewniku
Wyciskanie skos w dół

Nie mam ani ławki skośnej ani modlitewnika.
Czym mógłbym zastąpić te ćwiczenia ?

grzela
09-10-08, 20:19
uginanie sztangielki w podporze o kolano( osobiście w treningu na mase odradzam cwiczenia izolowane)

wyciskanie skos w dół-podłóż coś pod ławeczke(coć stabilnego):)

pakeros17
09-10-08, 20:38
Te spostrzeżenie dotyczy właśnie uginania sztangielki w podporze o kolano ( czyli, że te ćwiczenie nie wpływa dobrze ), czy tego ćwiczenia na modlitewniku ?

grzela
09-10-08, 20:49
tego i tego -oba są izolowane(w sumie niepotrzebnie o tym napisałem bo ty pytaleś sie tylko czym mozna zamienic uginanie na modlitewniku)

pakeros17
09-10-08, 21:02
No :D

A może mógłbym to zastąpić uginaniem sztangielek młotkowo ?

respective
09-10-08, 21:47
uginanie sztangielek uchwytem mlotkowym jest dobrym ćwiczeniem budującym mase ( na siedząco radze)

RockyBalboa
10-10-08, 23:49
wiec mam dwa pytania,
1. Jakie znacie jeszcze cwiczenia na kaptury, oprocz szrugsow, ale takie ktore nie beda wymagac sztangi bo jej nie posiadam, mam do dyspozycji dwie hantle i kupa nakładu.
2. Co moze jeszcze świadczyc o sile oprocz wielkosci miesni? bo dzis sie silowalem na reke z kolega, ale takim dosyc chudym, same kosci, wogole nigdzie nie cwiczy nie chodzi na zadne walki, a ja mam przedramie wiele wieksze od niego, i wogole obwody, ale jakos on wygrał, no ma w huj siły, ale niewiem skad, tylko ze on jest odemnie o 2 lata starszy, jakie czynniki moga jeszcze wplywac na sile? co jeszcze o niej decyduje oprocz miesni?

Koolekk90
11-10-08, 00:51
wiec tak co do 1 skoro masz 2 hantle i kupę nakładu możesz zrobić unoszenie sztangielek bokiem w górę w opadzie tułowia

co co 2 to może tu decydować aspekt psychiczny ,przygotowanie mięśni wszytko zobacz ci z Shaolin wcale nie są duzi a mogli by powalić praktycznie każdego:)

Koolekk90
11-10-08, 00:55
Wiec tak zna może ktoś jakieś dobre domowe sposoby na zbudowanie masy? Oczywiście mięśniowej:) bo obecnie nie mam dostępu do siłowni.

grzela
11-10-08, 09:40
http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp

lityn
11-10-08, 20:43
mam takie pytanko. moj brat chcial zaczac brac ze mna suple (kreatyne i po tym cyklu chcemy kupic sobie mas xxl). moje pytanie brzmi czy da mu cos jesli zacznie je brac dotego odpowiednia dieta ale bedzie problem z chodzeniem na silke poniewaz on juz pracuje i tam dostaje wycisk silowy. dlatego nie wiem czy praca silowa w zakladnie chodz troche zastapi silke. jego cel to przybranie na masi, jego wiek 21 lat. z gory dziex za odp.

Symu
11-10-08, 23:06
szczerze to wróżka.pl bo prawda jest taka że każdy ma inną genetyke. Jednym to może wystarczyć , innym nie. Jednak bardziej opowiadam się za opcją że musiałby chodzić na silownie.

lityn
12-10-08, 11:33
mam taki maly problem. szukam ławki na silke i napotykam sie na takie zdania: max obciazenie ławki np 170kg i nie wiem czy to jest liczone z osoba cwiczaca czy tylko ciezar obciazenia? jak myslicie?

*TERRORBLADE*
12-10-08, 12:12
takie rzeczy producenci wyszczególniają w instrukcji obsługi , dlatego też warto i tam zajrzeć ;)

Symu
12-10-08, 12:32
Jak szukasz na necie to pytaj sprzedawców, ale jeśli 170 byłoby razem z ćwiczącym to trochę mało.

Polecam ławki firm Kelton albo marbo sport bo wśród sprzętu amatorskiego stosunek cena/jakość jest naprawdę ok.

respective
12-10-08, 12:42
marbo sport polecam, sam mam ławke i całą resztę od nich i za taką cene to bardzo dobry sprzęt :)

wil-qu
12-10-08, 14:38
marbo sport jest OK, szybka dostawa, fachowa obsługa ;) a ja mam pewne pytanko panowie robiąc wiosłowanie sztangą, sztangę unosicie do klatki czy do brzucha?? kiedy jest lepszy efekt??

hardworkOUT
12-10-08, 15:04
do dolnej czesci brzucha, w zasadzie podbrzusza

wil-qu
12-10-08, 15:05
do dolnej czesci brzucha, w zasadzie podbrzusza
a np. czasami widziałem jak na siłowni robili do klatyyy... to co źle robili czy jak ??

Symu
12-10-08, 18:59
ja widzialem i jedna i druga wersje, sam preferuje do dolnej czesci brzucha i wiem że ta jest poprawna, czy do klatki jest poprawna to nie wiem ale troche inne miesnie wtedy dzialaja.

hardworkOUT
12-10-08, 19:10
oczywiscie istnieje tez wioslowanie do klatki wtedy duzo bardziej pracuja czworoboczne grzbietu i tylne naramienne

wil-qu
12-10-08, 20:45
panowie dzięki za pomoc, a co myślicie o tym aby zrobić na treningu 3s do klatki i 3 do brzucha jedna po drugim ?? albo 2s tak i 2s tak, z odpoczynkami ?? :)

marbo-sport_pl
13-10-08, 22:57
lityn: odezwij sie na priva, dla forumowiczów e-kulturystyka.info mamy rabaty :)

respective
14-10-08, 08:38
szkoda ze ja o tych rabatach nie wiedziałem jak kupowałem... :P
bo dosyć sporo wziąłem...

hardworkOUT
14-10-08, 09:32
panowie dzięki za pomoc, a co myślicie o tym aby zrobić na treningu 3s do klatki i 3 do brzucha jedna po drugim ?? albo 2s tak i 2s tak, z odpoczynkami ?? :)

mozesz tak zrobic, ale 6 serii razem to za duzo.

moze wyprobj w 1 tydzien do brzucha w nastepny do klatki po 3 s

RockyBalboa
14-10-08, 19:44
i kolejne dwa pytania mam.
1.Co sie stanie jak nie bede cwiczyc miesni miedzyzebrowych,gornych miesni klatki,tylnich aktnonów barkow,(sprzęt mi nie pozwala) czy bede jakos nie proporcjonalny, bede miec cos z klata jak nie bede cwiczyc gornych miesni?

2. Jak mam ulozyc nowy plan na mase, jezeli sprzet mam ciogle taki sam, (hantle,laweczka), bo np. na bica ciogle te same cwiczenia mam, uginanie z supinacja, uginanie mlotkowo i uginanie o kolano, i czy stagnacja mnie przypadkiem nie dopadnie? w planie zmieniam jedynie polaczenia,(czyli jak w pon.byla klata+barki to zmieniam na klata+przedramie) i zmienam ilosc powtorzen, ale cwiczenia pozostaja niestety te same, czy to moze jakos zle wpłynonc?

respective
14-10-08, 21:12
i kolejne dwa pytania mam.
1.Co sie stanie jak nie bede cwiczyc miesni miedzyzebrowych,gornych miesni klatki,tylnich aktnonów barkow,(sprzęt mi nie pozwala) czy bede jakos nie proporcjonalny, bede miec cos z klata jak nie bede cwiczyc gornych miesni?

2. Jak mam ulozyc nowy plan na mase, jezeli sprzet mam ciogle taki sam, (hantle,laweczka), bo np. na bica ciogle te same cwiczenia mam, uginanie z supinacja, uginanie mlotkowo i uginanie o kolano, i czy stagnacja mnie przypadkiem nie dopadnie? w planie zmieniam jedynie polaczenia,(czyli jak w pon.byla klata+barki to zmieniam na klata+przedramie) i zmienam ilosc powtorzen, ale cwiczenia pozostaja niestety te same, czy to moze jakos zle wpłynonc?

1. te mięśnie też pracują ale mniej przy tych ćwiczeniach co robisz, bo jak np cwiczysz klate poprzez wyciskanie na plaskiej to gorna czesc klatki tez bierze udzial w tym cwiczeniu chociaz mniej niż np srodkowa czy dolna partia klaty

2.jeżeli chcesz żeby stagnacja Cię nie dopadła możesz zmieniać kolejność wykonywanych ćwiczeń, bawić się z planem treningowym
możesz zminiać partie ćwiczone razem na inne...
suple też pomagają ze stagnacją ;)
sposobów jest mnóstwo...

RockyBalboa
14-10-08, 21:59
no wlasnie.. suple. Jaki staż jest wymagany do rozpoczecia cyklu z jakims bialkiem lub weglami? i od jakiego wieku mozna zaczac?

respective
14-10-08, 22:02
gainera to wg mnie w wieku 15 lat możesz wziąć, staż niewielki wystarczy
co do kreatyny to staż minimalny to te 16 lat

007
14-10-08, 22:05
no wlasnie.. suple. Jaki staż jest wymagany do rozpoczecia cyklu z jakims bialkiem lub weglami? i od jakiego wieku mozna zaczac?

Cyklu na białku lub weglach się nie robi. Odżywki te spożywa się jako uzupełnienie braków w diecie. Na suplach i saa robi się cykle

RockyBalboa
14-10-08, 22:07
a w wieku 14 l. moge zaczac uzywac wlasnie jakiegos gainera albo jakies carbo? bo tak w tygodniu to u mnie trudno o te 4 -5 posilkow bogatych w bialko

Loozer19
14-10-08, 22:18
Siema mam pytanie dotyczace Nitrobolonu ! chciałbym sie dowiedziec czy jest wart uwagi i mojej kasy ciezko zarobionej z gory dzieki!

007
14-10-08, 22:19
Rocky Możesz lecz nie przekraczaj zalecanych dawek czyli przeważnie maks 30 % z odżywki. Wartości odżywcze z naturalnego pożywienia są bardzo ważne ponieważ dodatkowo dostarczasz niezbędne m/m elementy ze zróżnicowanych źródeł. Traktuj odżywkę jako ostateczną konieczność a posiłek jak niezbędną konieczność a masa będzie z tobą.Pozdro

slim shady
14-10-08, 22:41
jaki masz staz, waga, wzrost, wczesniejsze cykle na suplementach, zastrzezenia zdrowotne ?, nie lepiej byłoby pomyslec o xpand albo horse power ?

respective
15-10-08, 07:15
Siema mam pytanie dotyczace Nitrobolonu ! chciałbym sie dowiedziec czy jest wart uwagi i mojej kasy ciezko zarobionej z gory dzieki!

jaką kwotą dysponujesz?
jaki masz staż(na siłowni i z suplami)?
wiek?
jak ze zdrowiem?

nitrobolon brałem jako pierwszy stack, mala puszka 350g starczyla na jakies 3-4tyg i miałem niezły przyrost siły
ale ogólnie przereklamowany jest nitrobolon
odpowiedz na te pytania z góry to coś lepszego znajdziemy dla ciebie ;)

Loozer19
15-10-08, 21:39
jaką kwotą dysponujesz?
jaki masz staż(na siłowni i z suplami)?
wiek?
jak ze zdrowiem?

nitrobolon brałem jako pierwszy stack, mala puszka 350g starczyla na jakies 3-4tyg i miałem niezły przyrost siły
ale ogólnie przereklamowany jest nitrobolon
odpowiedz na te pytania z góry to coś lepszego znajdziemy dla ciebie ;)
staz 8 miesiecy wiek 19 lat a zdrowy jak ryba jestem:) a co do kasy to daj propozycje a ja ja rozpatrze i dzieki z gory! bo do tej pory bralem Mega Mass 4000 i krete olimpa

Loozer19
15-10-08, 21:46
staz 8 miesiecy wiek 19 lat a zdrowy jak ryba jestem:) a co do kasy to daj propozycje a ja ja rozpatrze i dzieki z gory! bo do tej pory bralem Mega Mass 4000 i krete olimpa
Myslalem jeszcze nad Nutrabolics NOZ I.V. tylko nie wiem czy jest wart uwagi!

respective
15-10-08, 22:15
kup sobie zwykle mono i do tego nano vapor ;)
vapora mozesz nawet i po 2 miarki lykac jak 1 to bedzie ci mało :)

Loozer19
15-10-08, 22:35
2301813 to moje gg ,,RESPECTIVE "odezwi sie jezeli masz czas bo tutaj sie nie dogadam :/

janekziomek2
16-10-08, 19:33
Jakie wedlug was sa najlepsze rodzaje pompek na klate ?

wil-qu
16-10-08, 20:21
Jakie wedlug was sa najlepsze rodzaje pompek na klate ?

na taboretach :) http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora_pliki/image002.jpg

RockyBalboa
18-10-08, 12:16
prosze o pomoc, wiec mam kontynuowac trening? wszyscy mi mowia ze w tym wieku jest to bezsensu, moje kosci dopiero nabieraja masy, i w tym wieku nie da sie jakos znacznie przybrac masy miesni. Wiec czy mam przestac cwiczyc? wrocic do tego za 2 lata, czy jednak trening w tym wieku ma sens i moze dobrze wpłynanc?

respective
18-10-08, 14:25
ogólnorozwojówa jak najbardziej, a "żelastwo" zostaw na 2 lata :)

RockyBalboa
18-10-08, 15:20
a co bedzie jak "żelastwo" bedzie teraz?

Blackphoenix
18-10-08, 15:25
będziesz komicznie wyglądać ;p

Symu
18-10-08, 15:31
ogolnie sprawa wyglada tak że z wiekiem kości twardnieją i narazie są zbyt "plastyczne" by targać żelastwo to może się skończyć jakimiś problemmami z kegosłupem. Ogolnie odradzam.

RockyBalboa
18-10-08, 15:38
ale czy kregosluop sie moze nawet skrzywic kiedy bede robic cwiczenia nie obciozajace go? ja na drazku cwicze, nie robie matrwych, wyciskan na barki i itp. ogolnie uzywam malych obciozen

Symu
18-10-08, 15:52
Przy 100% dobrej technice teoretycznie nie, ale chodzi o to że to mimo wszystko są obciążenia dla stawów. Wszystkie obciążenia używane w kulturystyce są raczej mało naturalne (ekstremalne) dla organizmu. Ja bym radził poczekać ale rób jak uważasz.

Kamilss
18-10-08, 18:41
Razem z kumplem zaczelismy na siłke chodzić taką w naszej wiosce. I kumpla ojciec kiedyś był kulturystą, wpadł z nami, powiedzieliśmy mu jak zamierzamy ćwiczyć wydług planu że w pon klata + bic, przedramie a on mówi że to bez sensu, że w jeden dzien wszystkie mięsnie rąk w inny klata + plecy.
A w prawie każdym planie w necie widze kpon klata + bic
Więc kto ma wiecej racji?
Moze bez różnicy

007
18-10-08, 18:54
Razem z kumplem zaczelismy na siłke chodzić taką w naszej wiosce. I kumpla ojciec kiedyś był kulturystą, wpadł z nami, powiedzieliśmy mu jak zamierzamy ćwiczyć wydług planu że w pon klata + bic, przedramie a on mówi że to bez sensu, że w jeden dzien wszystkie mięsnie rąk w inny klata + plecy.
A w prawie każdym planie w necie widze kpon klata + bic
Więc kto ma wiecej racji?
Moze bez różnicy

Superserie - plecy i klata

superserie -triceps i biceps + przedramię na końcu

superserie - barki i kaptury

Czyli naprzemienne trenowanie mięśni sąsiadujących , wprowadzasz cyklicznie.

Kamilss
18-10-08, 19:01
Czyli hmm zrozumiałem tak że trenowanie tych mięśnie sąsiadujących jest dla zaawansowanych ??

007
18-10-08, 19:09
Tak dla ludzi którzy mają już masę mięśniową i walczą o lepszą definicję lub dla ludzi którzy przełamują stagnację. Dla początkującego tak do kilku miesięcy od startu nie są potrzebne superserie i przekombinowane treningi,wystarczy tylko dobre korytko i lekko modyfikowany co pewien czas trening dzielony.

respective
18-10-08, 19:14
duże partie powinno się łączyć z mniejszymi

podczas rozpisywania planu musisz poznać siebie samego... każdy jest inny i każdy inaczej reaguje na łączenie poszczególnych partii...

jednemu na + wychodzi łączenie bica z tricem
a komuś innemu na odwrót
ale wiem z doświadczenia, że mi przykładowo najlepiej ćwiczy się pojedynczo partie

respective
18-10-08, 19:17
Czyli hmm zrozumiałem tak że trenowanie tych mięśnie sąsiadujących jest dla zaawansowanych ??

niekoniecznie, łączenie bica z tricem czy barków z kapturami jest często spotykane, nawet i u amatorów, zaś klata + plecy? bardzo dziwne połączenie wg mnie...

007
18-10-08, 19:40
z najszerszym grzbietu, czyli wyciskanie na ławce i podciąganie na drążku.

MatthewKorona
22-10-08, 00:29
Chciałem się zapytać, jako że za 2-3 miesiące będę chciał rozpocząc swój pierwszy cykl, w którym zapewne będzie monohydrat kreatyny, czy efekty, które uzyskam biorąc ten monohydrat cofną się? Tj. przybiorę na masie, sile a jak skończy mi się cykl to spadne z siły i masy? Jeśli tak, to czy możliwe jest, abym nie spadł? Czytałem o tym ale konkretnej odpowiedzi nie wyłapałem, więc pytam.

respective
22-10-08, 06:09
jak będziesz brał monowodzian to coś tam zawsze pewnie spadnie...
mono pompuje w ciebie wode, która po cyklu zazwyczaj spada
jednak jak będziesz ćwiczył sumiennie przez te 2 miesiące to na pewno będziesz miał przyrosty :)
cykla na kreatynie nie powinien być dłuższy niż 8 tygodni
mi przykładowo po mono weszło 3kg, 5cm w klacie i 2 w bicu a po cyklu spadł 1 kg masy i z 2 cm z klaty :P (to taki jeden z pierwszych cykli na suplach u mnie)

SterczacaPala
22-10-08, 08:41
respective (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=6949) nie moge z tobą... 007 dobrze pisze to znowu mieszasz ludziom w głowie jakimiś swoimi bzdurnymi teoriami z kosmosu, pierdolnąłeś sie w łeb jak ci kiedys kazałem?? może za mocno... po chuj piszesz o czyms o czym nie masz zielonego pojęcia?? na sogi liczysz?? jeszcze się kłucisz z osobami które wiedzą o treningu 10 razy więcej niż ty i przewższają cię stażem...(007)

lityn
22-10-08, 15:32
czy hmb + kreatyna z olimpu 1250 to dobre rozwiazanie? bo kupielm 30 sztuk i nie wiem czy dobrze zrobilem......

respective
22-10-08, 15:48
respective (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=6949) nie moge z tobą... 007 dobrze pisze to znowu mieszasz ludziom w głowie jakimiś swoimi bzdurnymi teoriami z kosmosu, pierdolnąłeś sie w łeb jak ci kiedys kazałem?? może za mocno... po chuj piszesz o czyms o czym nie masz zielonego pojęcia?? na sogi liczysz?? jeszcze się kłucisz z osobami które wiedzą o treningu 10 razy więcej niż ty i przewższają cię stażem...(007)

czyżby pan 007 założył sobie lewe konto bo bał się ze swojego mnie nawyzywać? :D

007
22-10-08, 16:03
czyżby pan 007 założył sobie lewe konto bo bał się ze swojego mnie nawyzywać? :D

raczej nie

respective
22-10-08, 17:03
''raczej''... hahaha xd

a z pana "SterczacaPala (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10477)" mam jeszcze większy polew xdd

respective
22-10-08, 17:08
czy hmb + kreatyna z olimpu 1250 to dobre rozwiazanie? bo kupielm 30 sztuk i nie wiem czy dobrze zrobilem......

30 sztuk? to na ile ci to ma starczyć? na 3 czy 4 dni? :D

007
22-10-08, 17:30
''raczej''... hahaha xd

a z pana "SterczacaPala (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10477)" mam jeszcze większy polew xdd

samo ,,Nie'' nie chciało się wysłać bo za krótki post więc dodałem raczej :D

lityn
22-10-08, 18:44
30 sztuk? to na ile ci to ma starczyć? na 3 czy 4 dni? :D

poprostu wzielem to na "spobowanie" :P ale wlasnie przeczytalem w necie ze to spala tluszczyk a ja narazie chcialbym przybrac na masie i dlatego sie pytam czy jak bym bral ja z kreta to pomoglo by mi to cos? czy lepiej wogole tego nie brac?

respective
22-10-08, 19:06
po 3-4 dniach nie zobaczysz czy to dobrze na Ciebie działa czy nie...
a kreta + hmb podono dobre połączenie, ale hmb wspomaga przybieranei suchej masy mięśniowej bez dodatków tłuszczu, a nie ze po prostu spala tluszcz... nie dziala tak jak spalacze, tylko poprostu hamuje powstawania nowego tluszczu i cos tam ma do syntezy juz obecnej tkanki tluszczowej, więc również jest spalana w jakimś tam procencie :P
spytaj się pana "SterczacaPala (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10477)" napewno Ci dokładnie wytłumaczy hahahaha xdd (albo wklei z wikipedii ^^)

lityn
22-10-08, 19:11
dziex SOG polecial :)

Symu
22-10-08, 19:33
Główne dzialanie HMB jest raczej antykataboliczne.

A co do pana o którym tak respective tak rozprawiasz to nie jest 007 tak dla porządku.

respective
22-10-08, 19:56
ip nie musi sie zgadzac zawsze... :P

Symu
22-10-08, 21:10
zgadza się z kimś innym :p

respective
23-10-08, 05:33
a no to chyba że tak... ;]

RockyBalboa
25-10-08, 19:23
krotkie pytanie, jakie sa skutki spożywania wiekszej ilosci bialka dziennie niz wynosi zapotrzebowanie? jaka jest reakcja organizmu?

respective
25-10-08, 20:01
nie ma czegoś takiego jak zapotrzebowanie na białko :P
białka możesz zjeść i 1,5 g na 1kg masy i 4 albo i 5 g na 1kg masy
wiem tylko tyle ze jak sie je dużo białka to łatwiej o biegunkę i syfy wyskakują na twarzy i nie tylko

RockyBalboa
25-10-08, 20:19
ale slyszalem gdzies od lekarza ze bialko jest alergenne, i w bardzo duzych ilosciach moze powodowac choroby, np jakies zapalenia ucha, zatoki, lub tylko jakies przeziebienie

respective
25-10-08, 20:39
lekarze są przewrażliwieni we wszystkim... dla niego duże ilości białka to już pewnie z 2,5-3g na 1 kg masy...

RockyBalboa
25-10-08, 20:55
no ale jak juz przypada takie 3 gramy bialka na 1kg masy to mozna sie od tego nabawic jakiejs choroby?

respective
25-10-08, 20:59
nie sądzę...
był czas, że mój znajomy miał 5g białka / 1kg masy w diecie i nic mu nie było...
a powiem że ważył wtedy ponad 90kg i nic mu się nie działo od takiej ilości białka

RockyBalboa
25-10-08, 21:33
no ja we wrzesniu jadlem dziennie okolo 5 jaj (3 cale i 2 bez żóltka) i do tego jeszcze prawie caly bialy ser zjadalem, tunczyka, kilka szprot, z dwa serki wiejskie, a kilka dni pozniej - stan podgorączkowy i objawy grypowe, to byl jeszcze taki cieply wrzesien wiec to napewno nie z przyczyny pogody i zimna.
No chyba ze tylko tak na mnie bialko dziala

wukio
25-10-08, 21:44
Proponuję przeczytać ten temat z sąsiedniego forum http://www.***.pl/Negatywne_skutki_nadmiernego_spo%C5%BCycia_BIA%C5% 81KA-t235261.html

5g/kg masy ciała- :O bez obrazy, ale straszna głupota.

respective
25-10-08, 22:04

koleś nie jest żadnym amatorem tylko porządnym zawodnikiem: 20lat 50 w łapie i 200kg na klate coś świadczy o nim chyba co?

RockyBalboa
25-10-08, 22:06
Proponuję przeczytać ten temat z sąsiedniego forum http://www.***.pl/Negatywne_skutki_nadmiernego_spo%C5%BCycia_BIA%C5% 81KA-t235261.html

ten link nie dziala mi

wukio
25-10-08, 22:07
Może świadczyć o nim tyle, że je za dużo białka :) jadłby 2g to byłoby tak samo jeżeli chodzi o przyrosty, a lepiej jeżeli chodzi o zdrowie. Na stare lata będzie miał osteoporozę i kto wie co jeszcze. Co za dużo to nie zdrowo.

Edit:
Czyli fora nie są chyba w zbyt pozytywnych relacjach :>

W takim razie cytat z wypowiedzi kolegi Szebka ( to z linku):

"Co się dzieje z nadmiarem spożytego białka?
Białko spożyte w ilości przekraczającej nasze zapotrzebowanie nie jest wbudowywane w mięśnie, ale ulega utlenianiu, tak samo jak tłuszcze czy węglowodany. Badania wykazują, że dieta wysokobiałkowa nasila utlenianie leucyny, jednego z najważniejszych aminokwasów występujących w mięśniach. Tak więc zamiast magazynować aminokwasy w postaci masy mięśniowej, zaczynamy je intensywnie spalać. Należy tu zwrócić również uwagę na fakt, iż białko jest kiepskim "paliwem energetycznym". Co to oznacza? To nie kalorie same w sobie stanowią dla naszego organizmu bezpośrednie źródło energii, ale ATP, które jest wytwarzane podczas utleniania tłuszczów, węglowodanów i białek. Energia dostarczona z pożywieniem (kalorie) może być wykorzystana na nasze potrzeby tj. regenerację, rozwój tkanki mięśniowej, wszelkiego rodzaju aktywności - jest to tzw. Energia użyteczna. Ilość tj energii, jaką uzyskujemy z węglowodanów wynosi 60%, tłuszczów 70%, a z białek zaledwie 20%. A więc mówiąc bardziej obrazowo - jedząc zbyt duże ilości białka zamiast wykorzystywać energię na cele użyteczne, marnujemy ją na "ogrzewanie". Prawidłowość, że więcej niekoniecznie znaczy lepiej, odnosi się również do spożycia białka w skali jednego posiłku. Stwierdzono, że organizm może jednorazowo przyswoić do 50g białka. Spożywanie większych ilości w jednym posiłku mija się z celem, dlatego też dzienną porcję białka należy rozplanować tak, by w miarę możliwości w każdym z 4 lub 5 posiłków znajdowała się taka sama jego ilość. Porcja chudego mięsa czy pojemnik twarożku stanowczo wystarczy, jak na jeden raz.
Czy nadmiar białka może szkodzić?
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają rolę białka w żywieniu sportowców. To jednak nie znaczy, że zachęcają do jedzenia nieograniczonych jego ilości. Każda substancja, jaką dostarczamy do organizmu w nadmiarze, wcześniej czy później może nam zaszkodzić. Również stosowanie przez dłuższy okres czasu diety wysokobiałkowej może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Przejadanie się białkiem, przy jednopczesnym braku zbilansowania diety pod kątem innych składników, tj. witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego, zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych. Wynika to między innymi z tego, że wraz ze wzrostem spożycia białka następuje wzrost zapotrzebowania na skłądniki biorące udział w metabolizmie aminokwasów, tj. na witaminy z grupy B. Narządami odpowiedzialnymi za metabolizm aminokwasów są wątroba i nerki. W wątrobie zachodzi rozpad białek, natomiast nerki są odpowiedzialne za usuwanie produktów ich metabolizmu. Nadmiar białka obciąża te narządy, co może w przyszłości przyczynić się do osłabienia ich wydolności. Przykładowo - ubocznym produktem przemiany aminokwasów jest mocznik, który działa na organizm zakwaszająco. W celu jego zneutralizowania z kości uwalniany zostaje wapń. Taka sytuacja utrzymująca się przez wiele lat w konsekwencji sprzyja rozwojowi osteoporozy w starszym wieku.
Podsumowując - nie ma żadnych powodów, by jeść białko w ilości większej niż zalecana."

Podkreślam, że nie jest to moja wypowiedź, autor nie podkreślił zakazu kopiowania wypowiedzi.

respective
25-10-08, 22:09
koleś wie co robi... mi to już udowodnił nie raz ;]

RockyBalboa
25-10-08, 22:26
ok wukio dzieki za tekst, wszystko jasne.

007
25-10-08, 23:07
zgadza się z kimś innym :p

Zgadza się ale to nie zmienia faktu że nie jestem na dwóch kontach np. pan Stercząca Pała. Na moim pierwszym koncie robiłem sobie jaja i po przemyśleniu sprawy poprosiłem o usunięcie. Po pewnym czasie otworzyłem to bo przecież wolno mi posiadać jedno konto :D

wukio
25-10-08, 23:35
koleś wie co robi... mi to już udowodnił nie raz ;]

Dalsza dyskusja jest bez sensu ;) widzę, że wiesz swoje i nie da się zmienić Twojego zdania. Trudno. Niech robi jak chce, jego sprawa.

Pozdrawiam i życzę przyrostów Tobie i koledze ;)

Symu
26-10-08, 13:23
5g/kg masy to już dużo nawet jak na SAA, ja pewien okres spożywałem 3g i moje samopoczucie było fatalne. Ogólnie lekarze uważają poziom 2g/kg już za duże spozycie ale dla zdrowego, niećwiczącego człowieka. Przy spożywaniu takiej ilości jak twój kolega podejrzewam że wątroba i nerki mogą już trochę być spracowane, szczególnie że pewnie trochę białka pewnie bierze też z odżywek.

Blackphoenix
26-10-08, 22:12
Carbo bierzę sie przed ,w czasie czy po treningu ?

wukio
26-10-08, 22:35
Po, ewentualnie przed.

Edit: Są też oczywiście takie, które można pić w trakcie. Jest to sprawa otwarta i zależna od rodzaju wysiłku.

slim shady
26-10-08, 23:44
najlepiej po, w trakcie tez dobrze pic, jak takk piłem to musiałem robic dużą ilość tego

respective
27-10-08, 05:13
warto wypić trochę przed treningiem żeby dostarczyć organizmowi węglowodanów, a po treningu również jak najbardziej, tylko że już razem z białkiem

Symu
27-10-08, 19:22
Ja bym carbo odpuśćił szczegółnie przed treningiem za duże IG, może powodować sennośc. Najlepiej po ale to też kwestia sporna, ja odpuściłem całkowicie węgle o dużym IG.

RockyBalboa
28-10-08, 14:50
mam gupkowate pytanie, co by sie stalo z kolesiem ktory by wypil buteleczke syntholu? ;D

Symu
28-10-08, 15:26
rozwolnienie napewno, raczej zatrucie i nie wiem czy nie coś gorszego.

ziegenhal
29-10-08, 20:10
Witam , czy podczas masówki możliwe jest spalenie brzucha ? . Bo cos mi rosnie ostnio i chce przynajmniej zejsc do 85.

wukio
29-10-08, 20:13
Ze spaleniem brzucha raczej będzie ciężko. Możesz jedynie powstrzymać jego rośnięcie przez dobranie odpowiedniego bilansu kalorycznego. A jak nie, to po masówce ostra redukcja i będzie ok :)

ziegenhal
29-10-08, 20:14
Aha :/ hmm a jak juz mialbym cwiczyc brzuch na masowce to najlepiej na koniec trenignu ?

wukio
29-10-08, 20:16
Raczej na końcu brzuszek się robi. No może przed przedramieniem i ew. łydkami jak masz w danym treningu.

Hasos
29-10-08, 22:29
Aha :/ hmm a jak juz mialbym cwiczyc brzuch na masowce to najlepiej na koniec trenignu ?

Tak, na brzuch potrzeba mało energii na inne partie więcej.

Blackphoenix
31-10-08, 20:39
Jaki trening powinno się robić po prawie 2,5 tyg. przerwie od siłki ??
Regeneracyjny ?

Hasos
31-10-08, 21:09
Zależy, jeżeli przerwa to ten sam co wcześniej tyle ,że mniejsze ciężary. Jeżeli po kontuzji i jesteś pewien ,że możesz zacząć do obwodowy tydzień, dwa.

Kamilss
01-11-08, 17:58
Wyciskanie sztangi
Szerokim uchwytem jest na dół klaty z wąskim na górę czy odwrotnie??

Blackphoenix
01-11-08, 18:24
LOL, dzisiaj przez przypadek odkryłem że 10 min drogi od mojego domu jest główna siedziba Trec-a :D

wukio
01-11-08, 18:50
Wyciskanie sztangi
Szerokim uchwytem jest na dół klaty z wąskim na górę czy odwrotnie??

Trochę źle to chyba rozumiesz.

Szeroki uchwyt na ławce płaskiej- cała klatka
Wąski uchwyt na ławce płaskiej- wewnętrzna część mięśnia ('środek' klatki)
I odpowiednio na ławce skośnej głową w górę- górna część klatki
na ławce skośnej głową w dół- dolna część mięśnia.

hardworkOUT
01-11-08, 18:59
jeszcze jedna sprawa; waski chwyt i lokcie na zewnatrz + sztanga do klatki - wewnetrza czesc klatki.

waki chwyt lokcie przy ciele sztanga 10 cm nad klatka konczy ruch - triceps

Kamilss
01-11-08, 19:48
Ok, Dzieki za info.

ziegenhal
01-11-08, 20:56
Czy podczas rzeźby spada siła ?

Hasos
01-11-08, 21:43
Tak, nie robisz przecież na 95-100% ciężarach tylko na mniejszych.

Sargon
02-11-08, 08:26
dokładnie na 40 - 50 %

pakeros17
02-11-08, 16:29
Może to i głupie pytanie, ale jeżeli miałem przerwę, ok 2 miesięcy, może mniej to po przerwie powinienem zacząć najpierw od treningu ogólnorozwojowego ?
Czasami sobie robię kilka serii różnego rodzaju pompek, brzuszki.

Rickey
02-11-08, 16:34
Skoro miałeś przerwe 2 miechy to możesz zrobić tak z 2 tygodnie ogolnorozwojówki, albo też jechać normalnym treningiem jakim ćwiczyłeś lub jaki ułożyłeś nowy tylko że z lajtowymi ciężarami. Tak po dwóch tygodniach staram się powrocić do ciężarów jakimi machałem przed przerwą. Ja zwykle stosuje to drugie rozwiązanie:)
Pozdro!!

respective
02-11-08, 18:23
po takiej przerwie rob normalnie treningi tylko z duzo mniejszą intensywnością (duzo mniejsze ciężary i dluzsze przerwy miedzy seriami)
tak niech wyglada 1 tydzien
w kolejnym tygodniu zwieksz troche te ciezary i skroc przerwe miedzy seriami
a w 3 mozesz juz normalnie cwiczyc :)

Symu
02-11-08, 19:28
ja bym dał kilka tygodni ogolnorozwojowki.

pakeros17
02-11-08, 19:42
A tak teraz czysto teoretycznie.
Jeżeli bym nie robił ogólnorozwojówki, a od razu zabrał sie za konkretny trening to by to jakoś negatywnie wpłynęło na mięśnie ?

slim shady
02-11-08, 20:12
raczej nie, ale zawsze lepiej przygotowac miesnie na duzy wysiłek, jak zaczniesz od mega duzych ciezarow, to o kontuzje łatwo

ziegenhal
02-11-08, 20:26
hmm czyli np jak teraz wycisne 100 kg na klate , to po 3 miesiecznym trenie na rzeźbe juz tych 100 nie wezme?

respective
02-11-08, 20:38
miałbyś zawaliste zakwasy i duże prawdopodobieństwo nabawienia się kontuzji...

respective
02-11-08, 20:39
hmm czyli np jak teraz wycisne 100 kg na klate , to po 3 miesiecznym trenie na rzeźbe juz tych 100 nie wezme?
z tym to różnie jest...
możliwe że nie wycisnął byś, ale różne są organizmy...

Sargon
02-11-08, 21:10
U mnie wziąłem swój rekord normalnie po rzeźbie. U każdego jest inaczej

Kamilss
02-11-08, 21:16
Na motylki (te miesnie pod pachą) jakie są ćwiczenia?

wukio
02-11-08, 21:20
Wiosłowanie sztangą/sztangielkami, podciąganie szerokim nachwytem, ćwiczenia na wyciągach.

przemek_yo
04-11-08, 17:04
ej, a jak bym bral jakies gainery, weglowodany to jak mnie beda brac na krew, mocz przed zawodami to nic sie nie dzieje? na tym poziomie to wszystko jest zakazane

respective
04-11-08, 17:08
<lol2>
gainery i węglowodany to odżywki uzupełniające braki w diecie na węglowodany, białka i tłuszcze poszczególnego dnia...

więc nie są niczym niedozwolonym w kulturystyce (obojętne na jakim poziomie) na 100% :)

007
04-11-08, 18:54
Na motylki (te miesnie pod pachą) jakie są ćwiczenia?

Podciąganie na drążku ,im szerszy uchwyt tym wyżej wchodzi.Jak podciągasz się wąsko to niżej wchodzi.

Volvic
05-11-08, 07:19
Vitalmax Creatin Monohydrate Mega Capsules 300kaps
Jak dawki w dni treningowe a jakie w nietreningowe?

RockyBalboa
05-11-08, 15:22
czy po 2 tygodniowej przerwie moge znowu zaczac trening z ta sama intensywnoscia co przed przerwa? czy jednak robi sie jakis trening w stylu ogolnorozwojowki?

respective
05-11-08, 15:23
w DT 4 naczczo i 4 bezpośrednio po treningu
w DNT 4 naczczo i opcjonalnie 4 o podobnej porze jak ta, w której masz treningi

Symu
05-11-08, 16:00
Rocky może nie wskakiwać od razu na maks ciężąry ale możesz lecieć zwykłym planem.

Co do mono to ja jestem za braniem:
DT: 5g rano, 5g po treningu
DNT: 5 g rano

brad17
06-11-08, 17:05
Zamówiłem shaker metalowy 0,7l Treca. Jak obsługuje sie shaker? Jak rozrobić odżywke w shakerze?