PDA

Zobacz pełną wersję : ==> Pojedyncze Pytania <==

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19

michal_f
06-09-09, 20:35
a w jaki sposob brac bialko i kreatyne?? tzn chodzi mi co i w jakiej porze dnia mam brac i w jakich ilosciach??

bialko według brakow w diecie... krete w dni treningowe 5 g rano lub przed treningiem i 5 g po treningu w dni nie treningowe 5 g rano ;) zreszta sposobow jest duzo ;)

KowalX
06-09-09, 21:16
kreatynę bierzemy 30min przed śniadaniem i po treningu po 5g
lub
30min przed treningiem i zaraz po.

ronnie91
08-09-09, 14:46
Witam :lol:

Ja się chciałem dowiedzieć czy trening aerobowy np. jazdna na rowerku można zastąpić normalna jazdą rowerem .? Ponieważ nie posiadam jeszcze stacjonarnego .

Z góry dziękuje za odpowiedzi .

KowalX
08-09-09, 14:52

Ja się chciałem dowiedzieć czy trening aerobowy np. jazdna na rowerku można zastąpić normalna jazdą rowerem .? Ponieważ nie posiadam jeszcze stacjonarnego .

jest to nawet lepsze wyjście :)

Jolly
08-09-09, 15:25

Na jedno wychodzi. I to i to kiepskie.

yaro09
08-09-09, 17:41
tez mysle ze lepiej pojezdzic na zwyklym niz stacjonarnym.
a od kiedy jazda na rowerze to "kiepskie"?

HellKnight
08-09-09, 18:38
Chyba od zawsze. Jazda na rowerze jest nienaturalna ;P Lepiej pobiegać. Tak mysle.

Mam problem, musze z kolega zrobic laweczke pozioma. Jak mamy sie do tego zabrac? ;p Jest troche zlomu, jakies materace, duzo nie trzeba. Jakie wymiary najlepiej zrobic? Wysokosc itd?

toomek.es
08-09-09, 18:38
hej, mam ważne dla mnie pytanie, myślę że będziecie mi w stanie odpowiedziec. Mam problem, jestem dośc wysoki (ok.186), mam szybką przemiane materii i raczej tedence to bycia szczupłym. Jak dla mnie to zbyt szczupłym. Aktualnie waże ok 76 kg, tylko że osiągnąłem to przez jedzenie kalorycznych produktów i siedzący tryb życia + ew. jakieś cwiczenia siłowe na nogi (przysiady, robie 200 z przerwami po 50) i klatkę piersiową.

Problemem jest dla mnie rower który uwielbiam, kiedyś jezdziłem bardzo dużo i praktycznie byłem jak patyk. Teraz chciałbym wrócic do trochę intesywniejszej jazdy ale nie chcę znów szczudnąc! Wpadłem wiec na pomysł że po powrocie z wycieczki rowerowej zanotuje sobię ilosc spalonych kalorii i sproboje jeszcze tego samego dnia je uzupełnic :) Czy ma to sens i czy da oczekiwany efekt, czyli czy nie strace na masie?

pozdro, tomek

know1126
08-09-09, 19:08
Chyba od zawsze. Jazda na rowerze jest nienaturalna ;P Lepiej pobiegać. Tak mysle.

Mam problem, musze z kolega zrobic laweczke pozioma. Jak mamy sie do tego zabrac? ;p Jest troche zlomu, jakies materace, duzo nie trzeba. Jakie wymiary najlepiej zrobic? Wysokosc itd?
ja tez robilem , jeno z drewna:smile:, wymiary walnalem na oko- dlugosc- tak zeby sie miescil tyłek i glowa jak sie lezy, a wysokosc tak oby nogi wygodnie spoczywaly na podlodze- mniej wiecej do kolan, ponizej troche robilem. ale najlepiej wyczaj jakie maja wym. gotowe na allegro-zgap i juz:smile:

Jolly
08-09-09, 20:05
hej, mam ważne dla mnie pytanie, myślę że będziecie mi w stanie odpowiedziec. Mam problem, jestem dośc wysoki (ok.186), mam szybką przemiane materii i raczej tedence to bycia szczupłym. Jak dla mnie to zbyt szczupłym. Aktualnie waże ok 76 kg, tylko że osiągnąłem to przez jedzenie kalorycznych produktów i siedzący tryb życia + ew. jakieś cwiczenia siłowe na nogi (przysiady, robie 200 z przerwami po 50) i klatkę piersiową.

Problemem jest dla mnie rower który uwielbiam, kiedyś jezdziłem bardzo dużo i praktycznie byłem jak patyk. Teraz chciałbym wrócic do trochę intesywniejszej jazdy ale nie chcę znów szczudnąc! Wpadłem wiec na pomysł że po powrocie z wycieczki rowerowej zanotuje sobię ilosc spalonych kalorii i sproboje jeszcze tego samego dnia je uzupełnic :) Czy ma to sens i czy da oczekiwany efekt, czyli czy nie strace na masie?

pozdro, tomek
Trening:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15298

Dieta:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=391

KowalX
08-09-09, 20:13
z tą dietą z linku nie do końca jest dobrze :)

Jolly
08-09-09, 20:14
Nie patrzyłem...

janekziomek2
08-09-09, 20:17
Oświećcie mnie... hantlami klaty nie zrobie pewnie co ? :twisted: do dyspozycji mam hantelki 2x20kg, razem 40 ale na klate to i tak malutko ;/ bez sztangi raczej lipa prawda ?

Jolly
08-09-09, 20:23
Coś tam zawsze zrobisz. Lepiej robić hantlami niż w ogóle. Z resztą, wiecej zależy od diety, tak więc porządnie jedz.

toomek.es
08-09-09, 20:55
dzięki, dieta się przyda. Nawet nie wiedziałem że są takie systemy na nabranie masy:)

KowalX
08-09-09, 20:58
niektórzy zaczynają od 40kg sztangi więc takie 2hantle to nie tak mało :smile:

Jolly
08-09-09, 21:09
dzięki, dieta się przyda. Nawet nie wiedziałem że są takie systemy na nabranie masy:)
Możesz poczytać podwieszone trening/dieta...

michal_f
10-09-09, 20:01
Ma ktos jakies filmiki instruktarzowe z wykorzystaniem gryfu mocno łamanego w cwiczeniach wycisk sztangi waskim chwytem lezac i francuz lezac. Chodzi mi dokladnie gdzie mam zlapac gryf aby wyciskac. A wy jakim gryfem robicie te cwiczenia ??

Jolly
10-09-09, 21:11
Jak robisz francskie to ręce na tych szkorstkich, wewnętrznych obszaracg.

michal_f
11-09-09, 18:20
A gdzie rece przy wyciskaniu wasko ?? Mam gryf mocno giety i jakos tak dziwnie mi sie wykonuje to cwiczenie

Jolly
11-09-09, 19:05
Przy wyciskaniu wąsko możesz na tych najbardziej wygiętych obszarach trzymac ręce, podobnie jak w francuskich. Masz wtedy naturalne ułożenie rak.

michal_f
11-09-09, 19:14
ale wtedy jest chyba troche za szeroko i bardziej klata pracuje niz triceps?

Lebron16
11-09-09, 21:34
cześć, takie jedno pytanko:
czy podczas stosowania diety na masę przyrost w postaci ok. 5kg i 3cm w pasie to duzo ? [ z 74 na 79 kg] a pas [ z 81 na 84]

KowalX
11-09-09, 21:54
cześć, takie jedno pytanko:
czy podczas stosowania diety na masę przyrost w postaci ok. 5kg i 3cm w pasie to duzo ? [ z 74 na 79 kg] a pas [ z 81 na 84]

zależy jaka to masa i w jakim czasie :)

Lebron16
12-09-09, 10:30
ok.5 tyg, jak leże i napnę brzuch to widać tak jak kiedyś: początki "kaloryfera"

yaro09
13-09-09, 14:19
na allegro na aukcji bcaa xtra activlab napisano:

Sposób użycia:
10 g (2 łyżeczki) rozpuścić w 250 ml wody wytrząsając w bidonie.
W dni treningowe: porcja 10 g przed treningiem oraz 10 g po treningu.
W dni nietreningowe: jedna porcja 10 g przed posiłkiem

SUGERUJEMY PROSZEK BRAĆ BEZPOŚREDNIO DO UST I POPIJAĆ WODĄ LUB SOKIEM!
czy to w ogole jakas róznica? :|

wojtas3
13-09-09, 15:38
yaro09 taka że w wodzie źle się rozpuszcza

yaro09
13-09-09, 20:21
hehe przeciez to akurat dobrze sie rozpuszcza :)

Początkująca
13-09-09, 20:38
ale bcaa gorzkie chyba jest nie?:P

Wyrzykov
13-09-09, 20:50
czy to normalne że jak się pochylam to robią mi się fałdki?
wy też tak macie czy zawsze kaloryfer?

Początkująca
13-09-09, 20:55
no jak ktoś ma nadmiar tkanki tłuszczowej to normalka xD

Wyrzykov
13-09-09, 20:58
w tym sęk że mam płaski brzuch i boje się że znów rośnie

yaro09
13-09-09, 21:39
wyrzov normalne bo to sie skóra fałduje

yaro09
13-09-09, 21:40
aa sluchajcie czy bialko ostrowia nadaje sie do spozycia przed snem?

Yosho
14-09-09, 21:16
Ello...

Czy to max plan na jak najlepsze rozciąganie bgo chcę tak za 2-3 miechy umieć już szpagat:P

Na początek 10-20 min rozgrzewki dynamicznej
Potem przd 15 min rozciąganie takie jak na Wf i trochę z tematu: Rozciąganie do technik nożnych w DZIALE SZTUKI WALKI!!

potem gram (sam trening) w piłkę przez ok. 1 h

I po graniu przed 20 min rozciąganie już cały plan tak samo jak w tym temacie w dziale sztuki walki:D

I co jest na max??:D

KUBCYK
14-09-09, 21:35
ostatnio zrobiłem coś w bark i nie moge podnieść na siedzące sztangi nad głowe:/ czy dzieje sie coś jeśli opuściłem trening barków i tricepsów??? mam to jakoś nadrobić ???:D

know1126
14-09-09, 22:25
aa sluchajcie czy bialko ostrowia nadaje sie do spozycia przed snem?

nadaje sie w sumie chyba, ale lepiej typowe bialka na noc,ew to z oliwą. albo najlepiej serek.

Symu
14-09-09, 22:26
YARO: jezlei dobrze tolerujesz ostrowie to mzoesz ja walic przed snem. j.w. z oliwa raczej.

Yosho: Jest na max xD choc nie wiem o co chodzi. Raczej zworcilbym uwage na jakosc tego rozciagania.

Kubcyk: Nie popełnij tego błedu co ja i nie ćwicz z bolącym barkiem -będzie tylko gorzej. Poczekaj az zaleczysz cąłkowicie ( wspomagaj sie fastumem i mascmi rozgrzewajacymi, ew. jezlei uwazasz ze to co pwoaznego to lekarz).

know1126
14-09-09, 22:30
a jak ma sie robienie MC podchwytem i nachwytem odn poszczegolnych stron ciala-znaczy na co to,na jakie partie wplywa- robienie nonstop w jeden sposob? (ze nalezy zmieniac ofcoz wiem;)

ronnie91
15-09-09, 14:30
Witam . W planie treningowym mam cwiczenie : PODCIĄGANIE NA DRĄŻKU PODCHWYTEM , ale ja jestem w stanie zrobic tylko ze 3-4 podciagniecia . To lepiej bedzie zastacpic te cwiczenie jakims innym czy da sie cos zrobic ze bede mogl sie podciagac wiecej razy ?

know1126
15-09-09, 14:46
Witam . W planie treningowym mam cwiczenie : PODCIĄGANIE NA DRĄŻKU PODCHWYTEM , ale ja jestem w stanie zrobic tylko ze 3-4 podciagniecia . To lepiej bedzie zastacpic te cwiczenie jakims innym czy da sie cos zrobic ze bede mogl sie podciagac wiecej razy ?

zalezy chyba co chcesz robic,czy mase czy troche zredukowac siebie. jesli masy nabrac to chyba od bidy moglo by byc,z czasem zrobisz 4,5... a jak nie to uginanie ramion ze sztanga http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp#1
z ciezarem odpowiednim na kilka powt.

Symu
15-09-09, 14:57
ronnie jak masz maszyne na ktorej mozesz sciagac drazek podobnym ruchem to rob na niej a jezeli nie to probuj sie podciagac za kilak treningow powinno byc lepiej.

ronnie91
15-09-09, 15:13
ronnie jak masz maszyne na ktorej mozesz sciagac drazek podobnym ruchem to rob na niej a jezeli nie to probuj sie podciagac za kilak treningow powinno byc lepiej.

Symu , tak mam taka maszyne i wiem jak takie sie cwiczenie nazywa :ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT): :> Jezeli zle to mnie popraw . A jak myslisz po kilku dniach/tygodniach czy miesiacach bede dal rade wiecej razy sie podciagnac ? Pozdrawiam Ronnie91.

michal_f
15-09-09, 15:48
najlepszym cwiczeniem na podciaganie sie na drazku jest wlasnie podciaganie sie na drazku ;) cwicz a za pare treningow juz napewno wiecej razy sie podciagniesz ;_)

ronnie91
15-09-09, 15:58
najlepszym cwiczeniem na podciaganie sie na drazku jest wlasnie podciaganie sie na drazku ;) cwicz a za pare treningow juz napewno wiecej razy sie podciagniesz ;_)

, ale jak ja sie podciagne tylko z 3-4 razy max to jaki jest sens sie wogole podciagac ? Pocwicze przez pare tygodni ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT) i wtedy sprobuje sie podciagac .

michal_f
15-09-09, 16:34
to podciagaj sie te 3-4 razy z czasem bedziesz mial sile na jeszcze wiecej. Zaplanuj sobie np 4 serie do max mozliwosci i moze wydusisz cos wicej niz 4 podciiagniecia ;)

ronnie91
15-09-09, 16:39
hehe dzis na treningu sprobuje to zobaczymy jak to bedzie :)

yaro09
15-09-09, 19:12
ronnie mozesz pod drazek podstawic sobie krzeslo czy cos i jak juz nie bedziesz dawal rady to sobie tym krzeslem minimalnie mozesz pomoc

kubaCK
15-09-09, 21:52
jesli wykonuje cwiczenia na biceps uginanie ramion ze skretem nadgarstka, mlotkowy to jest jakas roznica jesli wykonuje to cwiczenie siedzac a stojac...???

jaca666
15-09-09, 21:59
Jak siedzisz ruch jest bardziej izolowany bo nie możesz się runąć taj jak gdybyś stał....

KUBCYK
16-09-09, 11:17
1) wczoraj przyszła mi kreatyna vitalmaxa i mam zamiar ja wziąść dopiero od poniedziałku i mam pytanie bo pisaliście żeby zapodać po cyklu bcaa a czy można jakoś zastąpić to bcaa pożywieniem?? jak tak to czym? a jesli nie to ile kupić tego żeby mi starczyło na przerwę 8 tyg bo tyle chce brać kreatyne i potem przerwa (nie za dużo)?

2) Jak ćwiczycie np wyciskanie na płaskiej to od razu 12, 10 , 8, 6 czy robicie na zmiany np WL 12 i potem modlitewnik 12 i znów WL 10 i modlitewnik itd....

3) CZy dobrze robie?

Poniedziałek Nogi
Wtorek : Plecy kaptury
Środa : Przerwa
Czwartek : Klatka Biceps
Piątek : Triceps Barki
sobota niedziela :wolne
no i co drugi dzien brzuch ..

Można robić 12, 12, 10, 10 czy może inaczej proponujecie? Oczywiście interesuje mnie masa.....

wojtas3
16-09-09, 11:34
kreatynę możesz brać 8 tygodni bierz ją do wtedy do kiedy czujesz jej działanie u mnie jest to 6 tygodni ale każdy jest inny

bcaa to aminokwasy które występują w pożywieniu na pewno nie dostarczysz ich tyle co z prochu ale jak nie masz kasy to daruj sobie bcaa dieta jest wszystkim czego ci potrzeba

najpierw robisz wyciskania potem następnie ćwiczenie itp nie przeplatasz :lol: chyba że super serie ale to już inna historia

ja robie 8-8-6-4 tobię proponuje zmniejszyć powtórzenia na 12-10-8-6

co do planu poniedziałek zamienił bym z czwartkiem

KowalX
16-09-09, 13:25
możesz zastąpić bcaa pożywieniem jak i dobrą odżywką białkową

KUBCYK
17-09-09, 20:33
najpierw robisz wyciskania potem następnie ćwiczenie itp nie przeplatasz :lol: chyba że super serie ale to już inna historia

czy wszyscy tak robicie żę od razu jedną partię mięśni ćwiczycie czy przeplatacie bo ja przez te wszystkie miechy które ćwiczyłem przeplatałem....Nie mówcie tylko że to bez sensu i że moja praca poszła na marne;/ i czy jest jakaś różnica miedzy tymi sposobami???

fallenursus
17-09-09, 20:48
Efekty sa?takie jakie chciales?

KUBCYK
17-09-09, 20:51
nie narzekam ale może powinno być lepiej:D

Misza 84
17-09-09, 22:15
zaczołem ćwiszyć 6 waidera skończyłem na 9 dniu niestety grypa mnie dopadła czyli tydzień z głowy teraz pytanko czy mam zacząć wszystko od początku czy od tego dnia na którym skończyłem

Ezachiel
18-09-09, 12:39
a6w opiera sie na ciagłosci
jak przerywasz musisz zaczac od poczatku

michal_f
20-09-09, 13:56
czytajac Wasze posty wyczytalem ze amino to aminokwasy ktorych nie da sie dostarczyc z jedzenia. Prawda to ?? Zawsze myslalem ze amino to normalne aminokwasy ktore sa w zarciu tylko podawane w postaci kapsulki. Mylilem sie ?? ;>

tm7
20-09-09, 14:35
Moim skromnym zdaniem nie.

KowalX
20-09-09, 14:51
aminokwasy to po prostu przetrawione białko

yaro09
20-09-09, 17:58
TRAN lepiej brac rano czy wieczorem? jest jakas roznica?

fallenursus
20-09-09, 18:39
niema roznicy

Symu
20-09-09, 23:31
yaro do posilkow tylko bierz reszta nieistotna

Lebron16
21-09-09, 14:29
witam, mam takie pytanie odnosnie treningu na mase:
chodzi mi o klatke i wyciskanie na plaskiej
lepiej wyciskac cos takiego:

10x60%max,10x 65% max 10x 70% max,8x 75% max

czy

8x70% max,6x 75%max, 4x 82%max, 2x 88~% max?

Sokol
21-09-09, 15:22
zastanawiam sie nad cyklem na zime pomalu. Kreatyna horse power poleca ktos? 1kb ponad 100 zł ile ze 2 wystarczyly by na 6 tyg cykl ?

Mateusz89
21-09-09, 17:01
Czy na drążku można ćwiczyć codziennie? czy tak jak np klate, biceps itp. raz w tygodniu?

metadon
21-09-09, 17:19
Czy na drążku można ćwiczyć codziennie? czy tak jak np klate, biceps itp. raz w tygodniu?
plecy to duza grupa miesniowa, wiec raz w tygodniu wystarczy

know1126
21-09-09, 17:23
kolega o bica pytal bardziej chyba?. codziennie nie powinno sie,ale pare razy w tyg mozna,zalezy od intensywnosci przeciez. w FBW cwiczy sie przec 3-4 razy...

tomash
21-09-09, 18:39
Mam pytanie. Mam 15 lat, 57kg i 167cm. Chciałbym już zacząć ćwiczyć. Chce się dowiedzieć czy jak zacznę ćwiczyć czy jeszcze urosnę?? Bo ćwiczenie na kręgosłup podobno zaburz wzrost. Proszę o szybką odpowiedź.

Ezachiel
21-09-09, 19:08
nie zaburza, to bajki
za to moze Ci zaburzyc postawe jak bedziesz niepoprawnie wykonywał cwiczenia albo probował dzwigać niewiadomo jakie ciezary

troche młody jesteś, z czymś wiekszym poczekaj jeszcze z rok

KowalX
21-09-09, 19:54
Mam pytanie. Mam 15 lat, 57kg i 167cm. Chciałbym już zacząć ćwiczyć. Chce się dowiedzieć czy jak zacznę ćwiczyć czy jeszcze urosnę?? Bo ćwiczenie na kręgosłup podobno zaburz wzrost. Proszę o szybką odpowiedź.

tak,zbyt intensywny trening może zaburzyć wzrost,ale wysiłek niskiej i średniej intensywności może wręcz pobudzić,więc nie rezygnuj.Ćwicz ,odżywiaj się i wysypiaj

obama
21-09-09, 20:24
witam!! mam wielka prosbe o pomoc ,kogos doswiadczonego !!! zaczynam pomalu cwiczyc ale mam problem, mianowicie: jestem troche zatluszczony (oponka) chcialbym przybrac u gory(klatka, lapy ) a zarazem zrzucic opone zeby to jakos wygladalo ! pytanie ,czy jest dobry sposob zrobienia jedno i grugiego za jednym zamachem, czy pierw zabrac sie za zrzucenie brzucha a pozniej zaczynac silke?? jezeli chodzi o bieganie to nie ma z tym problemu moge dziennie rano smigac do lasu ale czy to wtedy nie mija sie z celem? czy ktos mial podobny problem i jak z tego wyjsc.oczywiscie jezeli chodzi o diete to dostosuje sie do wszystkiego ,wszystko dla efektu!!czy ktos moze mi nakreslij jak sie za ta zabrac?bede bardzo wdzieczny;] z gory dziekuje za pomoc!! pozdrawiam

tomash
21-09-09, 20:25
Dzięki bardzo. A dałoby rady jakiś plan treningowy ułożyć??? Nie chodzi mi o coś szczegółowego tylko żebym wiedział jak i co, bo samemu będzie trochę ciężko. :D Bardzo bym prosił. Z góry dzięki xD

KUBCYK
21-09-09, 21:48
zacząłem dzisiaj dawkować kreatynę z vitalmaxa i rano normalnie zjadłem 30 min przed śniadaniem lecz drugą dawkę zjadłem dopiero o 21:30 bo przyszedłem ze szkoły koło 16 i od razu na trening MT i po treningu około 19:30 zjadłem następny posiłek (a wiem że kreatyne powinno sie dawkować na czczo ) czy to nie za mały odstęp czasowy??? i czy nie za późno wziąłem tą kretke???

KowalX
22-09-09, 13:18
zacząłem dzisiaj dawkować kreatynę z vitalmaxa i rano normalnie zjadłem 30 min przed śniadaniem lecz drugą dawkę zjadłem dopiero o 21:30 bo przyszedłem ze szkoły koło 16 i od razu na trening MT i po treningu około 19:30 zjadłem następny posiłek (a wiem że kreatyne powinno sie dawkować na czczo ) czy to nie za mały odstęp czasowy??? i czy nie za późno wziąłem tą kretke???

kreatynę zjedz 30min przed śniadaniem i zaraz po treningu.Dopiero po 30min po treningu zjedz posiłek.

KowalX
22-09-09, 13:22
witam!! mam wielka prosbe o pomoc ,kogos doswiadczonego !!! zaczynam pomalu cwiczyc ale mam problem, mianowicie: jestem troche zatluszczony (oponka) chcialbym przybrac u gory(klatka, lapy ) a zarazem zrzucic opone zeby to jakos wygladalo ! pytanie ,czy jest dobry sposob zrobienia jedno i grugiego za jednym zamachem, czy pierw zabrac sie za zrzucenie brzucha a pozniej zaczynac silke?? jezeli chodzi o bieganie to nie ma z tym problemu moge dziennie rano smigac do lasu ale czy to wtedy nie mija sie z celem? czy ktos mial podobny problem i jak z tego wyjsc.oczywiscie jezeli chodzi o diete to dostosuje sie do wszystkiego ,wszystko dla efektu!!czy ktos moze mi nakreslij jak sie za ta zabrac?bede bardzo wdzieczny;] z gory dziekuje za pomoc!! pozdrawiam

zabierz się za trening i dobre odżywianie.Jeśli powiększysz masę mięśniową ona sama w sobie również przyczyni się do gubienia nadmiaru kcal ,a prawidłowe odżywianie również Ci w tym pomoże.

ronnie91
22-09-09, 15:51
Witam . Tydzień temu zacząłem regularnie trenować i próbuje się nauczyć techniki wykonywania ćwiczeń i mam problem po kilku ćwiczeniach np . wyciskanie sztangi płasko zaczynają mi się trząść ręce w okolicach łokci trochę wiecie może czym to może być spowodowane ? a np . przy wyciskaniu hantli na ławce płaskiej nie umiem poprawienie wykonać ćwiczenia bo hantle latają gdzieś na boki . Z góry dziękuję za odp .

sts
22-09-09, 16:33
czym zastąpić Tricepsy Wyciskanie na wyciągu do dołu jak sie nie ma wyciągu ?

Bull2
22-09-09, 20:04
jak poprawic siłe chwytu ? rece mi sie same otwieraja i mrowią mi strasznie przy np. MC

michal_f
22-09-09, 20:05
jak poprawic siłe chwytu ? rece mi sie same otwieraja i mrowią mi strasznie przy np. MC

tak z ciekawosci przy jakim ciezarze ??

Bull2
22-09-09, 20:08
robie MC 4x10 50 kg , juz pod koniec na samych palach mam sztange

yaro09
22-09-09, 20:14
no tez tak mam ale jakos wytrzymuje.
cwiczysz w rekawiczkach? wg mnie duzo od tego zalezy.
moze trenowac takimi sprezynkami do sciskania w dloni, wiesz ocb?

Bull2
22-09-09, 20:16
nie mam rekawiczek , wiem ocb, mam takie serduszko do sciskania hehe

yaro09
22-09-09, 20:36
hehe serduszko...

wiesz chodzi o cos takiego http://www.sport-shop.pl/gallery/big/3312_3.jpg moze cos pomoze...
a jak nie masz rekawiczek to zainwestuj, calkiem inaczej sie cwiczy

KowalX
22-09-09, 23:40
ćwicz przedramiona

michal_f
23-09-09, 15:12
pocwicz przedramiona i bedziesz mial pare w rekach :)

Kreta
24-09-09, 21:07
Mozna pic drina z bialka po braniu kreatyny? Jezeli mozna to czy moge z mleka go robic czy tylko z wody?

yaro09
24-09-09, 21:58
biore bcaa. w dni nietreningowe robie aeroby. brac bcaa przed aerobami czy po? czy w tym dniu w ogole nie brac?

KowalX
24-09-09, 22:32
Mozna pic drina z bialka po braniu kreatyny? Jezeli mozna to czy moge z mleka go robic czy tylko z wody?

odczekaj z 30min
można z wodą i mlekiem,

KowalX
24-09-09, 22:33
biore bcaa. w dni nietreningowe robie aeroby. brac bcaa przed aerobami czy po? czy w tym dniu w ogole nie brac?

weź przed ,a po zjedz porządny posiłek

do bcaa dodaj węgli(same bcaa mogą najwyżej "kupę" ;)
ogólnie spożycie przed treningiem miksa węgli ,białka i trochę tłuszczu zwiększa znacznie wydolność.

leszczu123
27-09-09, 18:09
1. Zawsze byłem przekonany że po treningu bierzemy od razu białko a dopiero póżniej węgle, a ostatnio kiedy przegladalem odzywki bialkowe na allegro przeczytalem cos takiego : najpierw węgle w ilości minimum 50g a dopiero póżniej ( chyba półgodziny po treningu ) białka... ktoś mnie oświeci ? :surprised:

2. Czy 2 banany i 0,5l maślanki smakowej ( 16g białka i ponad 50g węgli ) wystarczy na posiłek po treningowy ? no i odżywka białkowa, ale to biorę od razu po treningu

know1126
27-09-09, 18:15
od razu po nalezy weglowodany przyjmowac, wiec te banany od razu po byly by dobre, ew ryz rozgotowany , czy gainer, carbo... odn maslanki -to zalezy czy 16g bialka wystarczy na porcje, czy liczysz dokladnie to to. no i smakowa to cukier,jesli zalezy na redukowaniu to chyba lepiej nie slodkie cos szamac;) bodobnie jak banany-30 min po tr najlepiej normalny posilek ryz z miesem jakim dobrym.

bubu_155
29-09-09, 16:28
Mam pytanie a dokladnie nie wiem o co chodzi ;]

'2-3 porcje dz. pomiędzy posiłkami. 1 porcję (35g – 90 jednostek miarki Olimp lub 6 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w 200 ml wody. '

czyli jak to brac? Może ktoś rozpisać?

know1126
29-09-09, 16:40
Mam pytanie a dokladnie nie wiem o co chodzi ;]

'2-3 porcje dz. pomiędzy posiłkami. 1 porcję (35g – 90 jednostek miarki Olimp lub 6 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w 200 ml wody. '

czyli jak to brac? Może ktoś rozpisać?

tym sie nie sugeruj , poprosu uzupelniasz ile Ci brakuje gram do jakiegos posilku, czy do calego dziennego rozkladu

bubu_155
29-09-09, 16:43
zapotrzebowanie mam 60 gr bialka dziennie...

nie wiem jak to sie robi zeby wszystko polaczyc..;/

bubu_155
29-09-09, 16:52
ok , co to jest 90 jednostek miarki?

know1126
29-09-09, 17:05
zapotrzebowanie mam 60 gr bialka dziennie...

nie wiem jak to sie robi zeby wszystko polaczyc..;/

troche malo te 60g , cos chyba zle policzyles. ale co polaczyc-znaczy diete jak rozpisac ? wegle +prot. i tluszcze?

a miarka jest dodawana do produktow olimpu tylko ze tych wiekszych, w kilogramowych nie ma. i na niej sa onaczone jednostki. i na pudelku przliczenie jednostek na gramy.

bubu_155
29-09-09, 17:11
1 kreska na tej miarce to 10 gram?

know1126
29-09-09, 17:37
1 kreska na tej miarce to 10 gram?

zalezy czy pytasz o bialko , gainera czy carbo bo jedno nie wazy tyle co drugie przciez. np mam bialko protein complex- no to na jedna porcje potrzebuje ok 25g bialka. to wg pudelka tego jest to 96jednostek. czyli sobie odmierzam tyle jednostek ,czyli ok 3 miarki i jest git.

bubu_155
29-09-09, 17:42
czyli wazysz okolo 63 kg?

ja mam 93 zapotrzebowanie bialka wiec 3 i bedzie git tez ;D

know1126
29-09-09, 17:45
nie,ja waze 76, teraz troche juz przybralem bo taki mialem cel. czyli- 76 razy 2g = 152g bialka na dzien ... i to na 6 posilkow czyli na porcje 25g.

bubu_155
29-09-09, 18:53
ej nie mozna tego z mlekiem pijac? bo z woda to mozna sie pozygac...

Ezachiel
29-09-09, 19:29
pewnie ze mozna ;]

bubu_155
29-09-09, 20:22
chlopaki rekordy jak sie pobija , licza sie one z zamachem jesli je sie robi?

adonis18
29-09-09, 20:29
chlopaki rekordy jak sie pobija , licza sie one z zamachem jesli je sie robi?

w czym ty chcesz bić rekordy z zamachem ?? :shifty:

bubu_155
29-09-09, 20:52
w braniu na reke jedna np

ronnie91
30-09-09, 17:14
Witam . Ja się chciałem zaptać kiedy najlepiej sprawdzac swoje rekordy ? Po treningu ? Przed trenngiem ?

adonis18
30-09-09, 17:21
w braniu na reke jedna np

zamach to "oszustwo", ale dalej nie kminie po kiego ci rekordy w "braniu na reke jedna". jezeli potrzebujesz maksy do uginania stojąc to rób to pod ścianą(oparty plecami), to wyeliminuje zarzucanie i zmusi biceps do jeszcze większej pracy (bo nei będziesz sobie pomagać barkami)

rekordy najlepiej sprawdzac w osobny dzień, w ogóle to jeszcze lepiej po skończonym cyklu (paru dniach odpoczynku). w każdym razie po treningu nie ma sensu, bo mięśnie są już zmęczone

elo

Yosho
30-09-09, 18:44
Takie pytanko: czy specjalne obuwie do biegania naprawdę o wiele bardziej ochrania stawy niż zwykłe??

Ja sam gram i biegam w zwykłych halówkach i nie narzekam:P ( tak jak większość dzieciaków:P)...

KowalX
01-10-09, 12:25
jak chcesz bić rekordy na łapę sztangą lub sztangielkami weź ciężar i stań plecami do ściany,oprzyj się i wtedy podnieś :twisted:

Beggi
01-10-09, 18:36
Te mam takie pytanie czy to możliwe że waga mi stoji lub powiększa się tylko odrobinę bo jeszcze rosnę ??

KowalX
01-10-09, 19:58
jeśli postawiłeś wagę to stoi ;)

,a tak na poważnie chodzi Ci ?
co oznacza odrobinę ,bo na pewno zbyt szybkie nabieranie masy też nie jest dobrze?

Beggi
01-10-09, 22:06
z 54 na 60.5 w 3 miechy 5 dni to nie tragicznie?

KowalX
01-10-09, 22:19
bardzo ładnie ,zdrowe nabieranie masy :)

pomyśl:
- jesteś 6kilogramów dalej,
- mogłeś przy tym stracić również masę tłuszczową co przekłada się na mniejszy przyrost widoczny na wadze ..
- pamiętaj ,że nabierać masy jest trudniej niż na odwrót
- powolne nabieranie nie powoduje zalewania,a pamiętaj,że zalewanie powoduje namnażanie komórek tłuszczowych,które nigdy nie znikają ,a najwyżej się kurczą(masz wtedy większe tendencje do nabierania masy i bynajmniej nie masy mięśniowej)
pzdr

bubu_155
01-10-09, 22:19
O jaaa . xD

jakie pytanie ;p

know1126
03-10-09, 16:08
wiek 22,
staz- 1 rok na powazniej,
cel-masa,

jo,
cwicze miesiac po przerwie wakacyjnej (dieta na mase + aakg) i teraz zamierzam dorzucic creapure i CM3, mysle ze bedzie to ok? robic przerwe tydzien czy bez ?bo sumie mi sie nie chce nawet przerywac tyko od razu. 4-6 tyg dalej...?

adonis18
03-10-09, 16:16
ja bym zrobił tydzień przerwy. jak masz diete to te kreatynki powinny cie kopnąć :)
elo

yaro09
05-10-09, 23:02
witam! co sie nadaje zaraz po treningu jako zrodlo weglowodanow (cos takiego zeby wziac ze sobą na silke i zjesc zaraz po treningu, a jak sie wroci za 30minut do domu to juz normalny posilek potreningowy zawierajacy bialko) a i zeby to nie byly odzywki tylko np owoce czy cos. wiem ze banany sie nadają nie? ale cos jeszcze?

tricepsdiceps
05-10-09, 23:05
ile razy w tygodniu trzebaby ćwiczyć przy treningu na masę? mam jakis jebnięty plan zajęć i właściwie to pasuje mi tylko poniedziałek, czwartek i piątek (w weekend zamknięte jest :neutral:)

KowalX
05-10-09, 23:06
3razy w tygodniu wystarczy

yaro09
06-10-09, 20:04
4-3 razy w tyg

yaro09
07-10-09, 16:19
witam! co sie nadaje zaraz po treningu jako zrodlo weglowodanow (cos takiego zeby wziac ze sobą na silke i zjesc zaraz po treningu, a jak sie wroci za 30minut do domu to juz normalny posilek potreningowy zawierajacy bialko) a i zeby to nie byly odzywki tylko np owoce czy cos. wiem ze banany sie nadają nie? ale cos jeszcze?

hmmm???

know1126
07-10-09, 19:01
banany;) ryz rozgotowany, albo platki ryzowe-poszukaj w supermarketach, odkrylem niedawno i czasem kupuje. to samo ale odmaina mala.

KowalX
07-10-09, 19:04

nic ,zjedz jak dotrzesz do domu

KUBCYK
08-10-09, 18:05
mówicie że podczas brania kreatyny nie można pic mleka bo spowalnia jej wchłanianie to co mam jeść jako pierwszy posiłek gdy wstaje rano zazwyczaj jadłem płatki owsiane z mlekiem a wcześniej 30 min biorę kretke wiec jak to mam zrobić w ogóle mleka nie pic ??
I drugie pytanie cz podczas cyklu można zjeść od czasu do czasy coś słodkiego bo sie normalnie powstrzymać nie moge:/

KowalX
08-10-09, 18:49
mówicie że podczas brania kreatyny nie można pic mleka bo spowalnia jej wchłanianie to co mam jeść jako pierwszy posiłek gdy wstaje rano zazwyczaj jadłem płatki owsiane z mlekiem a wcześniej 30 min biorę kretke wiec jak to mam zrobić w ogóle mleka nie pic ??

nie można łączyć ,ale po 30min nie jest to już łączenie

I drugie pytanie cz podczas cyklu można zjeść od czasu do czasy coś słodkiego bo sie normalnie powstrzymać nie moge:/[/QUOTE]

tak ,ja nie jadam słodkiego z tego względu ,że to puste kalorię i do tego bogate w kwasy trans.Polecam czekoladę gorzką od 70%

scarface88
08-10-09, 21:16
Pytanko odnosnie do fbw 15 10 5

Mam zalozmy
A:
-WYCISKANIE NA LAWCE SKOSNEJ
-PRZYSIADY
-UNOSZENIE SZTANGIELEK BOKIEM LACZONE Z WYCISKANIEM SZTANGIELEK STOJAC
-MLOTKI NAPRZEMIENNE
-PROSTOWANIE RAMION W DOL
-WIOSLOWANIE JEDNORACZ NA WYCIAGU DOLNYM
-UGINANIE NOG
-LYDKI A (wolny wybor)
-PRZEDRAMIONA A
-BRZUCH A

B:
-WYCISKANIE OD CZUBKA GLOWY SZEROKO, SIEDZAC
-PODCIAGANIE DO BRODY STOJAC (TYLKO DOLNA POLOWA RUCHU)SZEROKO
-MARTWY CIAG
-POMPKI NA PORECZACH Z CIEZAREM
-DRAZEK WASKIM PODCHWYTEM DO CZOLA Z CIEZAREM
-PROSTOWANIE NOG
-LYDKI B
-PRZEDRAMIONA B
-BRZUCH B

Czy jak mam 15 powtorzen w pon to ile robie serii kazdego cw? Jedna?

Ezachiel
09-10-09, 14:16
powrorzenia normalnie

duze partie 3 - 4 serie
małe partie 2 - 3 serie

know1126
09-10-09, 17:30
no to ja mam takie pyt.- raz na jakis czas, tydzien ,czy 10 dni mozna se zrobic przerwe od diety i jesc co sie chce (w miare , z glowa). to lepiej ten dzien miec w treningowy kiedy sie cwiczy czy w DNT kiedy rosna miesnie?

scarface88
11-10-09, 15:17
Czy robiac fbw i utrzymywanie diety na mase nie przeszkodzi mi to w redukcji tkanki tluszczowej robiac brzuch i aeroby?

KowalX
11-10-09, 15:21
Czy... utrzymywanie diety na mase nie przeszkodzi mi to w redukcji tkanki tluszczowej...?

a jak chcesz jednocześnie napierać masy i się jej pozbywać?

Zioman
11-10-09, 15:55
On pewnie chce nabierać tylko beztłuszczową masę ciała :neutral:

cometome
11-10-09, 18:23
Jak to jest z dietą w dni regeneracji?
Wyczytałem że należy zmniejszyć ilość węglowodanów... Prawdę napisali ?
Co z białkiem na tym samym poziomie utrzymywać co w dni treningowe?

Do tej pory dietę trzymałem tylko w dni treningowe a podczas regeneracji jadłem "normalnie" i nie wiem czy czasem nie robię dużego błędu dlatego pytam :)

Zioman
11-10-09, 21:45
Dietę powinno się trzymać cały czas :errf:

cometome
11-10-09, 22:02
No niby tak :) Z tym że mam tendencje to szybkiego obrzydzenia sobie czegoś co dość często jem. W tym wypadku boje się, że zaraz mi jajka,twaróg itd. zbrzydną i będzie lipa.

A czy brak diety w dni regeneracji jakoś drastycznie wpływa na spadek przyrostu masy :)
chodzi mi głownie o ty czy brak diety w dni regeneracji nie powoduje tego że dieta praktycznie nie działa tak jak powinna i jej skutek jest niemal zerowy.

Zioman
11-10-09, 22:35
Przecież jest tyle żarcia. Na obiady możesz jeść - piersi kurczaka - wołowinę - wątróbkę - karkówkę.
A białko możesz dostarczać także z odżywek - a odżywy są o różnych smakach :surprised:

cometome
11-10-09, 22:44
Dopiero zaczynam także nie będę się żadnymi prochami faszerował.
Musze pokminić i zacząć coś kombinować z daniami, żeby to urozmaicić.
Dzięki.

KowalX
12-10-09, 00:56
każdy rodzaj drobiu ,schabowe również :)

Komandos
12-10-09, 08:15
W piętek zacząłem re-up na siłowni po kilkumiesięcznej przerwie i trochę przesadziłem bo jeszcze dzisiaj mnie mięśnie bolą xD. I tak się zastanawiam czy isć dzisiaj normalnie na siłownię czy moze dać mięśniom spokój, czas na regenerację? Z góry dzięki.

Zioman
12-10-09, 12:10
Podobno jak ból nie przeszkadza w treningu to należy trenować...podobno :whistle:

know1126
12-10-09, 12:14
no ja chyba zadaje za glupie pyt.:neutral: , bo nikt nie chce powiedziec mi... z tym dniem troche wolnym od diety raz na jakis czas- lepiej w DT czy DNT?
soga dam:smile:

Zioman
12-10-09, 13:08
Kulturyści odstępują od diety w dni nie treningowe - przeważnie w niedzielę :silenced:

bajtek
12-10-09, 19:50
zima idzie :D postanowiłem żeby coś przytyc, żeby potem można z czegoś tą siłe i mięśnie wykrzesac. nie mam zbytnio wielkiego asortymentu ciężarów, teraz jestem na kupnie hantli (2x10 lub 15kg)

ale wracając jak najefektywniej przybrac na masie, ogólnie ciężko u mnie z tyciem :( a teraz na dodatek mam taką prace w której duźo chodze, bieganie też sie zdaża :D

staż? może coś dwa lata temu, ostatnio dorywczo w wolnej chwili.
wtaje o 5 lub 7 do pracy w domu o 16 lub 18. kłade sie spac ok 21.
co polecacie żeby przytyc, może jakiś wspomagacz??

michal_f
12-10-09, 19:57
przede wszystkim dieta na mase. Cwiczenia 3 razy w tyg wystarcza. Wspomagacz zbedny chyba ze dietanabolan i treningobolon xD

Komandos
12-10-09, 20:44
Hmm przytyć powiadasz...to jak ja mam troszkę brzucha i masy to nie powinienem się go pozbywać podczas wykonywania masówki? Bo chciałem trochę schudnać( podczas wykonywania samych cwiczeń na siłowni i rygorystycznemu ograniczeniu takich rzeczy jak cola, słodycze...). Tak mam to rozumieć xD?

bajtek
12-10-09, 20:56
no nic z "doraźnych" środków ;). zakupie jakieś rybki, jogurty itp.zobaczymy.

60kg
12-10-09, 22:10
Witam,

Mam pytanko odnośnie pory jedzenia supli i posiłków przed i po porannym treningu. Z racji pracy treningi jestem w stanie robić tylko rano, ok. 8-9. Czy taki system będzie w porządku: 7:10 białko + płatki owsiane, 8-9.30 trening, zaraz po treningu carbo, 30 minut po treningu normalny posiłek (raczej nie ryż+kurczak, to zostawię sobie na obiad :) Słyszałem tez opinie, że białko najlepiej zjeść po treningu razem z carbo? Jak będzie lepiej, co myślicie?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!

KowalX
12-10-09, 22:14
Witam,

Mam pytanko odnośnie pory jedzenia supli i posiłków przed i po porannym treningu. Z racji pracy treningi jestem w stanie robić tylko rano, ok. 8-9. Czy taki system będzie w porządku: 7:10 białko + płatki owsiane, 8-9.30 trening, zaraz po treningu carbo, 30 minut po treningu normalny posiłek (raczej nie ryż+kurczak, to zostawię sobie na obiad :) Słyszałem tez opinie, że białko najlepiej zjeść po treningu razem z carbo? Jak będzie lepiej, co myślicie?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!

śniadanie zjedz o 6.30

po treningu lepiej carbo + białko lub najlepiej posiłek i nie musi być wcale natychmiast po treningu

60kg
12-10-09, 22:25
No to wszystko już wiem. Dzięki. Sog.

know1126
12-10-09, 22:32
czy kreta w proszku moze stac pare miechow (w pudelku) od otwarcia foli,zdarcia-wiecie-wieczka fabrycznego. data wazn. to 2011.

KowalX
12-10-09, 22:46
czy kreta w proszku moze stac pare miechow (w pudelku) od otwarcia foli,zdarcia-wiecie-wieczka fabrycznego. data wazn. to 2011.

może wystarczy by była zamknięta

KUBCYK
13-10-09, 19:11
mam pytanko dzisiaj rozje***** rękę w łokciu i mam 4 szwy :/ i raczej nie będę ćwiczył bo nie mogę łapy zgiąć w ogóle przynajmniej z tydzień jak nie dłużej ...
Co zrobić z kreatyną mam jej nie brać to mój pierwszy cykl biorę już 3 tygodnie i to nie pogorszy efektów jej brania jeśli zorbie przerwę????

KUBCYK
14-10-09, 16:44
żyje tu ktoś:P?
Podbijam pytanie...

Zioman
14-10-09, 17:13
Im dłuższą przerwę się robi między cyklami z kreatyną, tym lepiej ona działa za drugim (każdym następnym) razem :whistle:

janusz123
15-10-09, 16:33
nie pije kawy wogóle ani nie piłem. Jest gówniana pogoda i chce sie spać czy kawa przed treningiem pomoże? Jeśli tak to po jakim czasie od wypicia kawa ,,kopnie"?

Dominick
15-10-09, 16:38
heh pytania jak do wrozki kleopatry..

bajtek
15-10-09, 19:44
nie pije kawy wogóle ani nie piłem. Jest gówniana pogoda i chce sie spać czy kawa przed treningiem pomoże? Jeśli tak to po jakim czasie od wypicia kawa ,,kopnie"?
to kup sobie guarane

janusz123
15-10-09, 22:49
jak bym chciał kupic guarane to bym się o kawe nie pytał. Nikt z Was nie pije kawy i nie wie jak ona działa?

papec
16-10-09, 01:31
Hej! Czy ktoś dysponuje ćwiczeniami korekcyjnymi na skolioze?
http://www.heineken.pl/London_index.php?check=12ebaa68270ff1856da6d4cb119 4b621

D3
16-10-09, 13:14
Hej! Czy ktoś dysponuje ćwiczeniami korekcyjnymi na skolioze?
http://www.heineken.pl/London_index.php?check=12ebaa68270ff1856da6d4cb119 4b621

A jak duża ona jest?

Komandos
16-10-09, 18:42
Wróciłem dzisiaj z siłowni nieco nie zadowolony ;/. W środę jak cwiczyłem na klatę wziąłem spokojnie 45kg 10 powt. Dzisiaj ledwo co 10 x 40kg. Czym to może być spowodowane? Tym że mięśnie po intensywnym środowym treningu nie odpoczęły czy może to mój gorszy dzień ;/?

Dominick
16-10-09, 18:58
a moze tym ze twoje miesnie nie zdazyly spokojnie odpoczac? i sie odbudowac??? :/

Gangsta Latino
16-10-09, 21:44
Ello

Zamierzam sobie kupić worek bokserski i trenować po ok. 20-30 min 6x w tygodniu
Trening siłowy mam 3 razy w tygodniu

I nie wiem teraz jak w dni treningowe traktować worek?? Jako rozgrzewka?? Ale chyba nie bo ręce trochę bolą po tym wiec już sam nie wiem

Thx z góry za pomoc ziomki;)

Komandos
16-10-09, 23:18
a moze tym ze twoje miesnie nie zdazyly spokojnie odpoczac? i sie odbudowac??? :/

Tak też myślałem ;/...potraktowałem ogólnorozwojówkę jako masówkę robiąc mniej serii na 110% ostatnie...

A jak miałem 4 miechy przerwy to ile czasu mam teraz ogólna robić?

mich
17-10-09, 00:51
mam pytanie: co powiecie na łączenie treningu barków i pleców? tzn zeby robic tego samego dnia, w jednym treningu.

Dementor
17-10-09, 02:51
mam pytanie: co powiecie na łączenie treningu barków i pleców? tzn zeby robic tego samego dnia, w jednym treningu.
Ja tak robie, ale inni (czyt. forumowicze) tego nie pochwalają:)

Gangsta Latino
17-10-09, 11:19
ello

zamierzam sobie kupić worek bokserski i trenować po ok. 20-30 min 6x w tygodniu
trening siłowy mam 3 razy w tygodniu

i nie wiem teraz jak w dni treningowe traktować worek?? Jako rozgrzewka?? Ale chyba nie bo ręce trochę bolą po tym wiec już sam nie wiem

thx z góry za pomoc ziomki;)

ponawiam pytanie

kubaCK
17-10-09, 12:20
w dni treningowe bij w worek po treningu silowym i po sprawie zebys mial sile na glownym treningu.

Sosna91
17-10-09, 12:40
po trenignu bo na rozgrzewke worek dobry nie jest, i tak musisz zrobic rozgzrzewke przed workiem bo łatwo bark uszkodzić przy uderzeniach.

kubaCK
17-10-09, 13:02
nie mozesz zapomniec przede wszystkim o nadgarstkach bardzo latwo mozna uszkodzic bez odpowiedniej rozgrzewki...

Gangsta Latino
19-10-09, 15:13
Czy można co pół roku zmienić czas treningu??

W drugiej połowie jesieni, zimą, i pierwszą połową wiosny ćwiczył bym o 19, a drugą połową wiosny, late i pierwszą połową jesieni o 15-16??

Wiosną zaczynał bym ćwiczyć coraz wcześniej aby stopniowo organizm się przyzwyczaił a jesienią na odwrót;)

Posiłki też bym jadł w innych godzinach:P

Sosna91
19-10-09, 15:54
możesz próbować, sam musisz czuć organizm. ja cwicze stale w godzinach 17-19 i jest okej gdzieś przeczytałem że dla organizmu najlepszy czas pomiedzy 16-19ale nie ma sie tym co sugerować po prostu człowiek jest po kilku posiłkach i ma wiecej sily niz rano.

Komandos
19-10-09, 16:07
A po 4 miesięcznej przerwie jak długo mam robic ogólny rozwój?

z góry dzięki

michal_f
19-10-09, 16:11
4-5 tyg mysle ze styknie

Komandos
19-10-09, 16:26
Dzięki, ale czemu tak długo? :surprised:

michal_f
19-10-09, 16:29
musisz sie przygotowac dobrze do ciezarow. Stawy, sciegna musza sie takze przygotowac. nie ma to tamto :) to wazna sparaw xD

D3
19-10-09, 16:36
możesz próbować, sam musisz czuć organizm. ja cwicze stale w godzinach 17-19 i jest okej gdzieś przeczytałem że dla organizmu najlepszy czas pomiedzy 16-19ale nie ma sie tym co sugerować po prostu człowiek jest po kilku posiłkach i ma wiecej sily niz rano.

Kwestia względna. Posiłki specjalnie nie mają tu nic do rzeczy, bo np. osoby, które pracują mogą być już wystarczająco zmęczone po 8h w pracy + siłownia na dobitkę. Dla mnie najlepszą porą treningową jest 10-11 rano jestem w pełni wypoczęty i po 2 posiłkach. Próbowałem ćwiczyć popołudniami, ale nędza (poza tym w cholerę dużo ludzi jest...)

Gangsta Latino
19-10-09, 16:58
Heh ja teraz chodzę do szkoły więc za bardzo rano nie ma szans:P

A jeszcze taka sprawa;) Bardzo dużo gram w kosza ( prawie codzinnie):D Jesli potem o 19 na treningu nie czuje za bardzo zmęczenia to mogę to pogodzić?? Czy zmniejszy to przyrosty??

KowalX
19-10-09, 17:09
na pewno wydatkujesz więcej energii i będziesz musiał więcej jeść...(wszystko też zależy od intensywności tych ćwiczeć

Sosna91
19-10-09, 17:48
Dzięki, ale czemu tak długo? :surprised:

3tygodnie i jedziesz z planem.

scarface88
19-10-09, 18:39
Brzuch przed czy po aerobach?

Hermann
19-10-09, 19:12
Brzuch to też aeroby

scarface88
19-10-09, 19:14
Inaczej, najpierw cwiczenia na brzuch a potem rowerek? Czy na odwrót?

Hermann
19-10-09, 19:16
ja na koncu robie rowerek step ok 40 min

Komandos
19-10-09, 20:23
Ja najpierw(na końcu po wyciskaniu) zawsze brzuchy robię a potem biorę się za rowerek itp.

To ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy przy ogólnej jest sens brać dodatkowe białko? Te w proszku zwykle biorę 15-20gram a z żywności ok 80, a mam 68kg. Nie chciałbym nie potrzebnie przedawkowywać białka, bo ponoć w nadmiernej ilości rzuca się na wątrobę, czyż nie?

mich
19-10-09, 20:51
Początkujący, którzy chcą budować masę mięśniową powinni dostarczać 2g białka na kg masy ciała (nic się nie stanie jak będzie trochę więcej), więc w twoim wypadku 140g białka dziennie na pewno nie zaszkodzi. Dostarczaj 100g z pożywienia i 2x bierz w odżywkę.

Gangsta Latino
19-10-09, 20:52
Czy można połączyć trening aerobowy z siłowym?? np. bieżnia?? Sądzę, że była by to jak by rozgrzewka np. 30 min na bieżni przed treningiem ( jeśli oczywiście nadmiernie nie ćwiczy sie nóg!!:P) albo po treningu...

Komandos
19-10-09, 23:39
Ok wielkie dzięki, za rozwianie wątpliwości :smile:. Ale przypomniał mi się jeszcze taki jeden aspekt - wzrost. Ktoś mi powiedział kiedyś, że przy trenowaniu w zbyt młodym wieku można zachamować sobie rozwój i wzrost szkieletu. Włożyłem to między bajki, jednak podświadomie została jakaś nie pewność. Czy faktycznie może do tego dojść? Jeśli tak to w jakiej sytuacji? Bo jakos wydaje mi się to mało prawdopodobne... Dodam że mam 17 lat.

KowalX
20-10-09, 00:00
brzuch po ćwiczeniach ...

karramba
20-10-09, 10:33
Czy można połączyć trening aerobowy z siłowym?? np. bieżnia?? Sądzę, że była by to jak by rozgrzewka np. 30 min na bieżni przed treningiem ( jeśli oczywiście nadmiernie nie ćwiczy sie nóg!!:P) albo po treningu...

Tak najlepiej jak będzie to po treningu :) Napewno nic nie zaszkodzi.

Komandos
20-10-09, 22:47
Kilka pytań:
1.Re: Przypomniał mi się jeszcze taki jeden aspekt - wzrost. Ktoś mi powiedział kiedyś, że przy trenowaniu w zbyt młodym wieku można zachamować sobie rozwój i wzrost szkieletu. Włożyłem to między bajki, jednak podświadomie została jakaś nie pewność. Czy faktycznie może do tego dojść? Jeśli tak to w jakiej sytuacji? Bo jakos wydaje mi się to mało prawdopodobne... Dodam że mam 17 lat.

2. Czy jest jakaś ksiażka przedstawiająca kulturystykę, zasady od A do Z( typu, na czym opiera się masówka, ogólna, rzezba, jak dobrać dietę, jak się nie przetrenować...blabla)? Bo znajduję tylko takie w któych są opisane poszczególne ćwiczenia, a takiego poradnika dla początkujących i chcących się doszkolic nigdzie nie znalazłem.

3.Jeśli ktoś ma wagę dokładną co do 1g to mam prośbę- żeby zważył ile dokładnie ma pełna, czubata łyżka koncentratu białkowego( oczywiscie bez wagi łyżki).

Bardzo proszę o odpowiedzi bo to ważne :errf:

Za rzetelną i wyczerpującą odpowedz dam SOGa :lol:

KowalX
20-10-09, 22:58
1.można zahamować,ale tylko przy niewłaściwych treningach zbyt ciężkich inne opcje raczej stymulują wzrost

2. Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych (http://www.maraton.home.pl/index.php?p=4&id=2770)

3.zależy jak czubata ;p

Komandos
20-10-09, 23:02
Dzięki, książkę zakupię. Łyżka no maksymalnie czubata, w tym przypadku różnica nie może być większa niż 2-3gr...albo jeszcze inaczej, ile gramów mieści miarka 50ml, tak będzie chyba łatwiej i dokładniej.
Co do pierwszego, to jakie konkretnie cwiczenia? Rozpisz proszę co i jak, żebym w przyszłości uniknął tych błędów.

Komandos
20-10-09, 23:29
+ Jednak chyba nie zakupię bo przeczytałem kilka negatywnych opinii na jej temat, ale za to znalazłem coś takiego - Kulturystyka. http://www.allegro.pl/item740995666_kulturystyka_metody_treningu_zywieni a_odnowy.html i http://www.maraton.home.pl/index.php?p=4&id=26

Komandos
20-10-09, 23:59
Co do książki to jednak zrezygnuję, na tym forum jest wystarczająco dużo wiedzy :). Nurtuje mnie jeszcze tylko 1 i 2.

HellKnight
22-10-09, 18:08
Juz chyba otrzymałeś odpowiedzi na wszystkie pytania Punisher..

W takim razie teraz ja zapytam. Jak wygląda przetrenowanie w przypadku biegów o wysokiej intensywności ? Ból w klatce piersiowej? Trudności w złapaniu oddechu?

Giro
22-10-09, 19:12
To mogą być tylko jedne z objawów... Brak apetytu, senność, rozdrażnienie...

Karagel
22-10-09, 19:12
A ja mam inne pytanie czy jak cwicze juz 5 miesiecy i wyciskam na lawce plaskiej 50 kg. to czy to jest dobrze czy zle...??

Karagel
22-10-09, 19:37
Mam tez drugie pytanie jak robie biceps hantlami to czy lepiej jest oprzec i czy mozna reke delikatnie na nodze i wtedy robic czy normalnie na siedzaco na przemian tylko ze wtedy mam wrazenie ze jedna reka pracuje od drugiej i w lewej odchodzi mi np lokiec bardziej niz w prawej??

HANS
26-10-09, 20:18
Witam! Ma problem z bicepsem i pytanie. Nie mogę wyrobić serii, bardzo szybko sie meczy nawet na niewielkich ilościach obciążenia. Jest słaby i to widać gołym okiem po wielkości. Pytanie zmniejszyć obciążenie i robić odpowiednie ilości serii czy może na większych ciężarach i mniej powtórzeń? Zależy mnie żeby sie wkońcu rozrósł :neutral:

galanter
26-10-09, 20:20
rozpisz swój trening na bica!

HANS
26-10-09, 20:33
UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI W SIADZIE NA ŁAWCE SKOŚNE 4x10
UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ NA „MODLITEWNIKU 4x10
Oczko - UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJĄC 3x 7

Staram sie taki zrobić ale po pierwszych ćwiczeniach już siły mi odchodzą.

ps. Sory za caps lock ale prze kopiowałem :smile:

galanter
26-10-09, 20:41
1 Oczko - UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJĄC 3x 7
2 UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI W SIADZIE NA ŁAWCE SKOŚNE 4x10
3 UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ NA „MODLITEWNIKU 4x10
moim zdaniem spróbuj pojechać taka kolejnością i postaraj sie dostosowac ciężar do swoich możliwosci a pozatym zmniejsz ilosc seri po 3 na cwiczenie i jedz takimi seriami 10-8-8 ja bym tak spróbował na twoim miejscu ale moze ktoś bardziej doswiadczony lepiej Ci doradzi pozdro

HANS
26-10-09, 20:52
Oczko to raczej ostanie bo katuje ręce masakrycznie.
Spoko dzięki za rade czekam na kolejne

slim shady
27-10-09, 15:47
z jaką partia robisz biceps ? rozpisz układ partii w tygodniu

HANS
27-10-09, 19:06
pon-klatka
środa -Triceps, bary
Piątek-plecy
sobota- biceps

Zmieniałem sobie w tym tygodniu na taki mysle że jest ok :smile:
Nóg póki co nie ćwiczę bo kontuzje miałem niedawno.

galanter
27-10-09, 19:20
po pierwsze to gdzie sa nogi i brzuch?, po drógie to troche dziwne ze cwiczac tylko jedna partie dziennie i nie masz siły zeby ja pojechac zgodnie z planem!!! według mnie powinienes zmniejszyc ciezar i dostosowac go do swojej obecnej dyspozycji,radziłbym Ci jeszcze wywalic modlitewnik i jako ostatnie cwiczenie zrobic np: wisłowanie hantla w podpoże o kolano:) i zmienic ulad parti miesni podczas dnia treningowego np na:
pn- barki, kaptóry, nogi
sr-plecy, biceps
pt-klata,triceps
i dotego w każdym dniu brzuch pomysl o tym:)

galanter
27-10-09, 19:22
albo połaczenie klata z barkami, plecy z kapturami i nogami oraz triceps z bicepsem zapomniałem dodac ze to układ 3dniowy raczej na mase, siłe

galanter
27-10-09, 22:38
albo
pn - Klatka piersiowa / Biceps
sr - Plecy / Triceps /nogi
pt- Barki / Kaptury / Brzuch

Giro
28-10-09, 07:15
Poradziłeś mu plecy z nogami??

Nie rób Bicepsów dzień po Plecach, staraj się je ćwiczyć razem z Tricepsem, moze jakieś superserie na pobudzenie??

galanter
28-10-09, 17:24
DAMAGIRO (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10130) dobrze ze mi zwróciłeś uwage zamień sr z pt!!!

Marurka
28-10-09, 19:51
Własnie przeczytałam na jakims forum taki post:

"NIe słuchajciee innychh nie bierzciee odrzywekk bo to nie jest zdrowoo mozna miec od tego zawał sercaa i mozna nie miec dzieci itd.... wiec jedzcie duzo białka i sie napychajcie warzywami i owocami polecaam tooo pomaga!!!"

I mam takie pytanie (bo kompletnie sie na tym nei znam) Czy tu przypadkiem jedno nie zaprzecza drugiemu? tzn. Odzywki sa przewaznie białkowe zgadza sie? To jak to mogl ktos napisac zeby nie pic odzywek tylko jesc białko?? Bo mi sie to wydaje bezsensu :)
Zapomniałam dodac sorrki, jak to powinno byc w dziale odzywek ale pomyslalam ze to pojedyncze pytanie wiec... jak cos to sorry i prosze przeniesc :)

fallenursus
28-10-09, 19:55
pewno wrucil z iraku i mu sie we lbie popier....

Marurka
28-10-09, 20:06
hehe pewnie tak :)

maciek459
28-10-09, 21:50
witam. mam teraz do was male pytanie. jaki spalacz bylby najlepszy (szybko dzialajacy)?? chcialbym dodac ze ja teraz malo jem. a dokladnie to jedna kanapka rano. w poludnie w szkole jem 2 kanapki a w domu okolo godz 4 to jem jakis maly obiad i do wieczora staram sie nic nie jesc ewentualnie jakies owoce ale to juz zadko sie zdaza. podajcie jekies przyklady kilku NAPRAWDE DOBRYCH SPALACZY i szybko dzialajacych.. prosze o pomoc

mtm
28-10-09, 22:06
na twoim miejscu znalazł bym dietke redukcyjną .
co do spalacza to może :
- http://allegro.pl/item792013382_hydroxycut_hardcore_120kaps_wyprzeda z.html

Niech sie inni wypowiedzą .

Hugo123
28-10-09, 23:54
Mam pytanie. Mam taki przykładowy trening na klatkę:

-wyciskanie sztangi na płaskiej 12/10/8/6
-wyciskanie sztangi na skosie 10/10/8/6
-rozpiętki 4x10

I czy najpierw robić jedno ćwiczenie 4 serie później drugie 4 serie i tak dalej
czy pokolei po jednej serii i pozniej wszystkie cwiczenia druga seria

???

fallenursus
29-10-09, 00:08
I czy najpierw robić jedno ćwiczenie 4 serie później drugie 4 serie i tak dalej
czy pokolei po jednej serii i pozniej wszystkie cwiczenia druga seria

???

pierwszej opcji nie przezyjesz. chyba ze samymi gryfami bedziesz robic ale sprubuj, pompa ci rozerwie skore!!

zostaje opcja druga.

ps. jest bardzo fajny trening, na spalenie resztek glykogenu z miesni. 12 roznych cwiczen po kolei bez przerwy np. na klate
http://www.youtube.com/watch?v=ny1C6HBaF5w&feature=related

polecam przynajmniej 1 do roku cos takiego kazdemu :P

Dementor
29-10-09, 12:44
pierwszej opcji nie przezyjesz. chyba ze samymi gryfami bedziesz robic ale sprubuj, pompa ci rozerwie skore!!

zostaje opcja druga.

ps. jest bardzo fajny trening, na spalenie resztek glykogenu z miesni. 12 roznych cwiczen po kolei bez przerwy np. na klate
http://www.youtube.com/watch?v=ny1C6HBaF5w&feature=related

polecam przynajmniej 1 do roku cos takiego kazdemu :P
Chyba go żle zrozumiałeś

HUGO ZDECYDOWANIE PIERWSZA OPCJA!

yaro09
29-10-09, 13:41
no wlasnie fallen dlaczego hugo mialby tego nie przezyc? przeciez zazwyczaj trening wygląda tak, ze (w tym przypadku powyzej) 4 serie na płaskiej, potem 4 serie skos i 4 serie rozpiętki

fallenursus
29-10-09, 15:41
zrozumialem go tak, jak mniejwiecej na tym filmie z youtuba. leci serie z pierwszego cwiczenia, i skacze na serie z drugiego..trzeciego..itd..
raczej nie dla niego taka zabawa. jesli dobrze zrozumialem

Hugo123
29-10-09, 19:10
Ja tak wlasnie robie jak mowisz tak jak na tym filmie z youtuba. leci serie z pierwszego cwiczenia, i skacze na serie z drugiego..trzeciego..itd..

Karagel
30-10-09, 12:08
Ja mam pytanie katuje ten biceps i nie widze puki co zadnych dalszych efektow tak jak by stanal w miejscu i tyle :P na poczatku bylo fajnie bo rosl a teraz dupa..:/ jakies rady??

niewula
30-10-09, 15:45
a jaki masz trening?
dobra regeneracja i jedzenie a powinno ruszyc

fallenursus
30-10-09, 15:48
moze za ostro go katujesz....

Karagel
30-10-09, 17:03
no 1 dzien klata + bic w tym mam 3 cw.
2 dzien bary + nogi
3 dzien plecy+ tric

Karagel
06-11-09, 11:30
Dobra to mamm inne pytanie chce zaczac brac bialko... I tak lepiej brac bialko serwatkowe czy moze białko sojowe...?? I czy jest jakas roznica jezeli tak to prosze powiedziec :P

Micek185
06-11-09, 11:33
Serwatkowe,a najlepiej jesc produkty mięsne(wołowina,indy kurczak itp)zawierajace białko zwierzęce to ono jest najbardziej wartościowe,białko sojowe tez moze byc ale na krótką mete.

janusz123
06-11-09, 15:59
Kabanos na serio ma 28g białka na 100g ?? :surprised:

mtm
06-11-09, 18:59
produkt kalorie białko tłuszcze węglowodany

Kabanosy 326 kcal 27,4 g 24,3 g 0,0 g
(zwykły)
Kabanosy 247 kcal 22,8 g 17,4 g 0,1 g
(z kurczaka)

Tu masz tabelę kcal :
- http://diety.8p.pl/porady_dietetyczne/tabela_kaloryczna/

Komandos
08-11-09, 22:21
Zbliża się środa, która jest dniem wolnym i tu pojawia się pytanie. Jak robię masę pon, sr, pt różne partie mięśni to która z opcji bedzie najlepsza?

1.Poniedziałek i wtorek i piątek cwiczę.
2.Poniedziałek i czwartek a potem sobota cwiczę
3.Wtorek, czwartek i sobota

Kreta
08-11-09, 22:40
Co za roznica ?? Jak ci wygodniej... A mam pytanie moze mi ktos podpowiedziec jakis trening bica na wysokosc bo mam bicek dlugi ale wmiare niski...

galanter
08-11-09, 22:43
kreta wyjasnij jakos bardziej bo nie rozumiem !!!

Kreta
08-11-09, 22:54
Kiedys wyczytalem ze sa cwiczenie dzieki ktorym idzie dlugosc albo wysokosc bica. I mi chodzi czy moglby mi ktos podac cwiczenia na wysokosc

galanter
08-11-09, 22:57
ja słyszałem tylko o długim i krótkim:(

Kreta
08-11-09, 23:03
to moze ja pokrecilem.

galanter
08-11-09, 23:05
całkiem możliwe ze to ja jestem niedoinformowany !!!! :)

Giro
09-11-09, 11:03
Uginanie przedramienia z hantelką w oparciu o kolano.

Gangsta Latino
09-11-09, 16:13
1. Czy jeśli po treningu siłowym, mam trochę aerobów ( boks, bieżnia) to rozciągać się od razu po treningu siłowym czy dopiero po aerobowym??

michal_f
09-11-09, 16:18
ja bym sie wolal rozciagac po treningu silowym

KowalX
09-11-09, 18:45
1. Czy jeśli po treningu siłowym, mam trochę aerobów ( boks, bieżnia) to rozciągać się od razu po treningu siłowym czy dopiero po aerobowym??

dynamicznie przed możesz,statycznie po wysiłku

Gangsta Latino
10-11-09, 16:03
Czy mogę zamiast ławki używać łóżka i krzesła do ćwiczeń mięśni klatki?? Wiem, że to głupio grzmi ale próbowałem i nawet zdaje egzamin...

mateohzp
10-11-09, 16:04
a czemu nie? trzeba sobie jakoś radzić w życiu :)

Gangsta Latino
10-11-09, 16:09
Dzięki, miałem zamiar kupić sprzęt w zimie bo kaskę już dawno zaoszczędziłem, ale jednak zdecydowałem się dopiero na kwiecień, więc trening domowy muszę jak najbardziej rozwijać:P

alder
10-11-09, 17:01
łóżko i krzesło. znam to ;) ale musisz dbać być miał nie za miękko ani nie za twardo. no i równo - bo chyba sonie nie chcesz zrobić krzywdy.

Gangsta Latino
10-11-09, 17:19
Łóżko jest dosyć miękkie krzesło idealne;) Nogi mogą być na miękkim tylko dbam o to aby krzesło było w takiej odległości żeby wszystkie ruchy były swobodne:)

Gangsta Latino
10-11-09, 18:57
Ok to mam jeszcze dwa pytanka:
1. Jest tu na forum a jak nie to niech mi ktoś poda sposoby rozwijania serii i powtórzeń! Np. co pierwsze czy powiększyć ciężar, bardziej skomplikować czy dać po prostu więcej powtórzeń...
2. Czy na bieżni mam biegać non stop 30 min czy np. 3x 10 min??

mtm
10-11-09, 19:26
Co o tym sądzicie ?
- http://allegro.pl/item803071956_batony_bialkowe_matrix_pro32_olimp_5 _40gr_godo_pl.html

jadł ktoś ? warto jako przekąskę , tłuszczu nie za dużo ?:neutral:

galanter
11-11-09, 14:07
http://www.paker.co.uk/produkt-nutrabolics_isobolic_chocolate_2270g,1326.htm
panowie co o tym sadzicie warto w to zainwestwać jako dodatek po treningu ?