Zobacz pełną wersję : magnez
piszcie wszystko o magnezie jego zalety i cz opłaca się
go brać czy wyjdzie mi to na zdrowie
Magnez(magnesium Mg) to to pierwiastek chemiczny:)
Produkty spożywcze, będące najlepszymi źródłami magnezu (w 100g produktu):
pestki dyni - 520 mg
kakao gorzkie - 420 mg
koper - 377 mg
natka pietruszki- 291 mg
migdały - 257 mg
soja - 250 mg
kasza gryczana - 218 mg
orzechy - 130-190 mg
fasola biała biała - 169 mg
jabłka ze skórką - 104 mg
czekolada :p
Znaczenie biologiczne:
Magnez wchodzi w skład chlorofilu , jony magnezu odgrywają też dużą rolę w utrzymywaniu cisnienia osmotycznego krwi i innych tkanek, oraz uczestniczą w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym.
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę i chociaż w naturalnym środowisku bogato występuje w spożywanych przez człowieka pokarmach, jest go coraz mniej w wyniku nawożenia chemicznego głebe związkami zawierającymi potas oraz stosowania nadmiernej ilości konserwantów żywności. Inne przyczyny niedoboru magnezu to: nadużywanie alkoholu, picie kawy, stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych, stres, spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów, niewydolność nerek.
Objawami niedoboru magnezu mogą być: nagłe zawroty głowy, bolesne skurcze łydek, uczucie odrętwienia i mrowienia w kończynach, wzmożone wypadanie włosów, łamanie się paznokci, próchnica zębów, rozdrażnienie, lęki, trudności w koncentracji, zaburzenia snu, nocne poty, kołatanie serca, arymia, bóle głowy, mdłości, biegunki, drganie jednej z powiek.
http://mojtrening.blox.pl/2007/04/Magnez-pierwiastek-zycia.html
Deathbreaker
15-11-07, 11:42
piszcie wszystko o magnezie jego zalety i cz opłaca się
go brać czy wyjdzie mi to na zdrowie
No oczywiście,że brać.
kazdy kto wie co to jest ATP(adenzynotrifosforan magnezu)
wie ze bardzo wazne jest uzupelnianie magnezu
wogole non stop powinno sie stosowac zma chociaz apteczne
zamiast filomagu polecam chela mag z olimpu 100mg magnezu i 5mg wit b6 w 1 kaps
koszt 12zl.
Deathbreaker
17-11-07, 20:30
kazdy kto wie co to jest ATP(adenzynotrifosforan magnezu)
wie ze bardzo wazne jest uzupelnianie magnezu
wogole non stop powinno sie stosowac zma chociaz apteczne
zamiast filomagu polecam chela mag z olimpu 100mg magnezu i 5mg wit b6 w 1 kaps
koszt 12zl.
Na ile to starcza ?
zalezy ile chcesz brac
ja biore 2 kapsy mg i 1zincas
w opakowaniu jest 30 kapsow
ATP to adenozynotrifosoran- to wiedziałem, ale od kiedy to adenozynotrifosforan magnezu???
Tak magnezu - mgATP
i o tym nalezy pamietac.
to czyzbym miał coś słabą wiedze??
Po mojemuu ATP zbudowane jest z zasady azotowej, cukru- rybozy i z trzech reszt kwasu fosforobego. ale o magnezie to nie słyszałem. jak mozesz to rozwiń ten temat, do czego ten magnez słuzy i takie tam
racja ale zeby nie pisac glupot to bez podrecznika z biochemii nie dam rady tego wytlumaczyc
rozumiem, ale jezeli miałbys kiedys chec, i dostep do ksiazki, to napisz cos o tym, bo to ciekawe..:)
Dobra dzis bylem w bibliotece i znalazlem jaki ma związek ATP z magnezem, wiec tak:
"ATP jest wyspecjalizowanym nukleotydem zawierającym adenine, ryboze, i 3 grupy fosforanowe. W komórce ATP uczestniczy w reakcjach w postaci kompleksu z Magnezem."
"Wiadomo jest ze w reakcjach biochemicznych uczestniczy zwyle nie wolny ATP , lecz kompleks z jonami Magnezu"
mysle ze to powinno wystarczyc
pismiennictwo:
"Biochemia Harpera"R.K.Murray, D.K.Grannel
"Biochemia"podrecznik akademicki K.Kulka, A.Rejowski
dzieki. człowiek uczy sie całe życie... szczeze mówiąc nie wiedziałem ze ATP twozy zwiazek z magnezem, fajnie wiedziec:)