Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : magnez

inter162
12-11-07, 22:46
piszcie wszystko o magnezie jego zalety i cz opłaca się
go brać czy wyjdzie mi to na zdrowie

MaXior
12-11-07, 23:01
Magnez(magnesium Mg) to to pierwiastek chemiczny:)

Produkty spożywcze, będące najlepszymi źródłami magnezu (w 100g produktu):

pestki dyni - 520 mg
kakao gorzkie - 420 mg
koper - 377 mg
natka pietruszki- 291 mg
migdały - 257 mg
soja - 250 mg
kasza gryczana - 218 mg
orzechy - 130-190 mg
fasola biała biała - 169 mg
jabłka ze skórką - 104 mg
czekolada :p

Znaczenie biologiczne:

Magnez wchodzi w skład chlorofilu , jony magnezu odgrywają też dużą rolę w utrzymywaniu cisnienia osmotycznego krwi i innych tkanek, oraz uczestniczą w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym.
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę i chociaż w naturalnym środowisku bogato występuje w spożywanych przez człowieka pokarmach, jest go coraz mniej w wyniku nawożenia chemicznego głebe związkami zawierającymi potas oraz stosowania nadmiernej ilości konserwantów żywności. Inne przyczyny niedoboru magnezu to: nadużywanie alkoholu, picie kawy, stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych, stres, spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów, niewydolność nerek.
Objawami niedoboru magnezu mogą być: nagłe zawroty głowy, bolesne skurcze łydek, uczucie odrętwienia i mrowienia w kończynach, wzmożone wypadanie włosów, łamanie się paznokci, próchnica zębów, rozdrażnienie, lęki, trudności w koncentracji, zaburzenia snu, nocne poty, kołatanie serca, arymia, bóle głowy, mdłości, biegunki, drganie jednej z powiek.

pey
13-11-07, 10:18
http://mojtrening.blox.pl/2007/04/Magnez-pierwiastek-zycia.html

Deathbreaker
15-11-07, 11:42
piszcie wszystko o magnezie jego zalety i cz opłaca się
go brać czy wyjdzie mi to na zdrowie
No oczywiście,że brać.

tom
16-11-07, 22:01
kazdy kto wie co to jest ATP(adenzynotrifosforan magnezu)
wie ze bardzo wazne jest uzupelnianie magnezu

wogole non stop powinno sie stosowac zma chociaz apteczne
zamiast filomagu polecam chela mag z olimpu 100mg magnezu i 5mg wit b6 w 1 kaps
koszt 12zl.

Deathbreaker
17-11-07, 20:30
kazdy kto wie co to jest ATP(adenzynotrifosforan magnezu)
wie ze bardzo wazne jest uzupelnianie magnezu

wogole non stop powinno sie stosowac zma chociaz apteczne
zamiast filomagu polecam chela mag z olimpu 100mg magnezu i 5mg wit b6 w 1 kaps
koszt 12zl.
Na ile to starcza ?

tom
18-11-07, 22:40
zalezy ile chcesz brac
ja biore 2 kapsy mg i 1zincas
w opakowaniu jest 30 kapsow

milo90
19-11-07, 16:31
ATP to adenozynotrifosoran- to wiedziałem, ale od kiedy to adenozynotrifosforan magnezu???

tom
19-11-07, 20:24
Tak magnezu - mgATP
i o tym nalezy pamietac.

milo90
20-11-07, 17:43
to czyzbym miał coś słabą wiedze??
Po mojemuu ATP zbudowane jest z zasady azotowej, cukru- rybozy i z trzech reszt kwasu fosforobego. ale o magnezie to nie słyszałem. jak mozesz to rozwiń ten temat, do czego ten magnez słuzy i takie tam

tom
20-11-07, 20:35
racja ale zeby nie pisac glupot to bez podrecznika z biochemii nie dam rady tego wytlumaczyc

milo90
20-11-07, 21:18
rozumiem, ale jezeli miałbys kiedys chec, i dostep do ksiazki, to napisz cos o tym, bo to ciekawe..:)

tom
21-11-07, 15:00
Dobra dzis bylem w bibliotece i znalazlem jaki ma związek ATP z magnezem, wiec tak:

"ATP jest wyspecjalizowanym nukleotydem zawierającym adenine, ryboze, i 3 grupy fosforanowe. W komórce ATP uczestniczy w reakcjach w postaci kompleksu z Magnezem."
"Wiadomo jest ze w reakcjach biochemicznych uczestniczy zwyle nie wolny ATP , lecz kompleks z jonami Magnezu"

mysle ze to powinno wystarczyc

pismiennictwo:
"Biochemia Harpera"R.K.Murray, D.K.Grannel
"Biochemia"podrecznik akademicki K.Kulka, A.Rejowski

milo90
21-11-07, 17:06
dzieki. człowiek uczy sie całe życie... szczeze mówiąc nie wiedziałem ze ATP twozy zwiazek z magnezem, fajnie wiedziec:)