Zobacz pełną wersję : Kilka pytań o trening...
Właśnie układam nowy planik i mam kilka pytań:
1. Czy wyciskanie na barki lepiej robić sztangą czy sztangielkami?
2. Czy na trica starczą mi tylko 2 ćwiczenia?
-francuskie wyciskanie sztangi lezac 4 serie 10,8,8,6 powt
-prostowanie ramienia ze sztangielka siedzac 4 serie po 10powt.
Jak za mało to co radzicie jeszcze dorzucić?
3. Z jaką partią najlepiej połączyć przedramie?
4. Najbardziej zalezy mi na barkach więc jeszcze jedno pytanie zwiazanie wlasnie z ta partia:
Czy taki trening na barki jest dobry czy moze cos zmienic?
- wyciskanie sztangi sprzed głowy (do klatki) siedzac 3 serie po 10,8,8, powt.
- unoszenie sztangi na prostych rekach przed soba 3 serie po 12, 10, 8, .
- unoszenie ramion ze sztangielkami bokiem w gore - 3 serie po 12, 10, 10, powt.
- unoszenie sztangielek w opadzie tułowia 3 serie 12, 10,10,8 powt.
Jak narazie to tyle pytań, jak mozecie to odpowiedzcie bo juz od jutra chce jechac nowym planem..pozdro
1. Sztangą wyciskanie siedząc 4 serie za głową, sztangielki wyciskanie siedząc nad głowę 4 serie, sztanga podciąganie pod brodę 4 serie (powinno styknąć na początek)
2. Nie. CO najmniej 3 najlepiej 4. Dorzuciłbym wyciskanie w wąskim uchwycie i wyprosty rąk ze sztangielkami w poziomie klęcząc na ławeczce
3. Zdecydowanie biceps, triceps i ramie rób jednego dnia.
4. Rób po 4 serie. Ostatnią dobijaj małym ciężarem więcej ruchów.
hmm...tez tak wlasnie mysle ze lepiej by bylo robic bica, trica i przedramie jednego dnia, kiedys tak robilem, moze i teraz tak bede robil. Moj plan wyglada tak:
PON : KLATA + TRIC
WT : PLECY + BICEPS + PRZEDRAMIE
CZW : BARKI + KAPTURY
PT : NOGI + LYDKI
A jakbym troche pozmienial na:
pon: klata, plecy
wtr: bic, tric przedramie
dobrze tak by bylo?
Moja rada jest taka ze wzgledu ze tric to 2/3 ramienia :) to lepiej dac z 3 cwczenia na trica :) pzdr
pkmh,
pon: Klatka (wszystkie partie)
wt: plecy + nogi
śr: barki
czw: odpoczynek
pt: Całe łapy
A jakbym troche pozmienial na:
pon: klata, plecy
Kiedys tak cwiczylem, efekty zadowalajace ale to strasznie ciezki trening.
2. Czy na trica starczą mi tylko 2 ćwiczenia?
-francuskie wyciskanie sztangi lezac 4 serie 10,8,8,6 powt
-prostowanie ramienia ze sztangielka siedzac 4 serie po 10powt.
Wystarcza w zupelnosci poniewaz tego trica masz po klacie, przy ktorej triceps bardzo jest zaangazowany. Jednak odzucilbym drugie cwiczenie na trica i zamiast niego prostowanie ramienia w opadzie/pompki na poreczach/pompki tylem w podporze o lawke z obciazeniem na kolanach-do wyboru.
4. Najbardziej zalezy mi na barkach więc jeszcze jedno pytanie zwiazanie wlasnie z ta partia:
Czy taki trening na barki jest dobry czy moze cos zmienic?
- wyciskanie sztangi sprzed głowy (do klatki) siedzac 3 serie po 10,8,8, powt.
- unoszenie sztangi na prostych rekach przed soba 3 serie po 12, 10, 8, .
- unoszenie ramion ze sztangielkami bokiem w gore - 3 serie po 12, 10, 10, powt.
- unoszenie sztangielek w opadzie tułowia 3 serie 12, 10,10,8 powt
Ja bym sklonil sie bardziej do wyciskania hantli(bardziej czuje barki bo wyc. hantli, ale to indywidualna sprawa) zamiast sztangi. Proponuje taki trening na barki(ja takim cwicze i naprawde daje popalic):
-wyciskanie hantli 4 serie 12-15(najwazniejsze cwiczenie i nalezy sie do niego dokladnie przylozyc; dynamicznie wyciskach[tylko nie za szybko], ale nie do prostych rak, rece w lokciach powinny byc lekko ugiete aby utrzymac stale napiecie, opuszczasz hantle wolno i jak najnizej-tu jest zaleta hantli ze mozesz je opuscic nizej niz sztange uzyskujac lepsze napiecie miesni).
-unoszenie na boki stojac/siedzac 3/4 serie 12-15
-unoszenie na boki w opadzie(na tyl) 4 serie 12-15
Ja dokladam jeszcze unoszenie hantli naprzemian przed soba(to cwiczenie wchodzi pomiedzy 2 i 3 cwiczenie,ale to juz jest katorga). To cwiczenie robie jak mam jeszcze sily.
3. Z jaką partią najlepiej połączyć przedramie?
Ja lacze z klata ale mam inne rozmieszczenie partii. Mozzesz smialo laczyc z bicem
bocion SOG dal Ciebie oczywiscie :wink: tylko ja teraz juz sie troche pomieszalem..Napisz mi czy ten plan bedzie dobry
PON : KLATA + TRIC
WT : PLECY + BICEPS + PRZEDRAMIE
CZW : BARKI + KAPTURY
PT : NOGI + LYDKI
czy jednak jednego dnia robic cale łapy?? tylko wtedy bede musial klate z plecami robic i tez wiem ze to jest ciezki trening :???:
Taki trening jak napisales jest dobry.
czy jednak jednego dnia robic cale łapy?? tylko wtedy bede musial klate z plecami robic i tez wiem ze to jest ciezki trening
Nie koniecznie bedziesz musial robic klate z plecami,poniewaz jest jeszcze inny wariant:
Poniedzialek:
-klata+barki(barki tylko przod i bok)
Wtorek:
plecy+kaptury
Sroda-wolne
Czwartek:
biceps+triceps+przedramie
Piatek:
Uda+lydki
Cwiczac w ten sposob nie laczysz klaty z plecami i mozesz cwiczyc lapy na jednym treningu. :grin:
Hobgoblin przestan pie.rdo.lic, co ?
Jeszcze jedno pytanko mi sie nasunelo...Poniewaz mam dluuugie i chude rece :sad: jak powinienem cwiczyc bica? czy taki trening bedzie dobry?
Biceps:
- uginanie ramion ze sztanga 3 serie 12,10,8
- uginanie ramion ze sztangielkami stojac (uchwyt młotkowy) 2 serie 12,10
- uginanie ramion jednoracz w podporze o kolano 3 serie 12,10,10
Czy powinienem robic wiecej uchwytem mlotkowym czy z suplimacja?? Tu mam napisane zeby mlotkowym robic tylko jedno cwiczenie, a jakbym robil jeszcze to trzecie tez mlotkowo to przy moich dluuugich :razz: rekach bedzie dobrze??
Mlotkowego uginania z hantlami stojac rob 3 serie.
Jak masz mozliwosc cwiczenia na modlitewniku to jako trzecie cwiczenie wsadz 3 serie uginania ramienia z hantlem na modlitewniku
Tu mam napisane zeby mlotkowym robic tylko jedno cwiczenie, a jakbym robil jeszcze to trzecie tez mlotkowo
Co za dużo to nie zdrowo, a poza tym bica trening dobry z tym gryfikiem,kolanko i młotkowy, nie zmieniaj tylko rób każdą po 3 serie.
I jeszcze jedna uwaga: wg mnie jeżeli redukujesz ilość powtórzeń, to powinieneś dokładać ciężar, a jak robisz stałym obciążeniem, to stała ilość powtórzeń, ale jak chcesz.
Hobgoblin przestan pie.rdo.lic, co ?
a ciebie co ugryzło? co ci się nie podoba?
Chyba AdRiAnowi chodzi o ten plan, bo jest z dvpy, tak po prawdzie.
Cwiczysz w nim 3 dni pod rzad co jest bledem, poza tym łaczysz plecy z nogami, czyli dwie duze partie, tez niedobrze; strasznie kregoslup obciazasz cwiczac nogi i plecy wjednym dniu(przysiady tez kregoslup obciazaja)
pkmh,
nic mnie nie ugryzlo, poprostu to przeczytalem...
AdRiAn, widzisz. bocion, napisał to kulturalnie, bez spinania się i niepotrzebnego "internetowego krzykactwa". Zawsze krytykę przyjmuję z pokorą, a posty typu "co ty pi.erd.olisz" świadczą tylko o tym, że mam do czynienia z internetowym wojownikiem z gimnazjum. Po to jest forum dyskusyjne, żeby zachować jakiś poziom. Nie sztuką jest się napiąć przed klawiaturą, tylko powiedzieć to komuś prosto w oczy.
Co do treningu. WIem, że jest niestandardowy i może wydawać się niepraktyczny, ale ćwiczę tym systemem od 6 lat i nie narzekam, wręcz przeciwnie. Może lepiej zamiast chuliganić przed klawiaturą, bylo zapytać się o więcej szczegółów takiego a nie innego harmonogramu?
Pozdrawiam wszystkich normalnych.
bocion, dzięki za uwagi i spostrzeżenia, ale przysiadów nie robię..... :wink:
wiesz, ja nie chce sie klocic bo nie na tym to polega, tylko nie pisz takiego planu, bo Ci ludzie dopiero zaczynaja, akurat nie wiem jak to u Ciebie jest, ale chyba z intensywnoscia jest slabo. czyt. Zastanowcie sie co piszecie, gdzie piszecie.
Zaczynałem takim systemem od samego początku. Jeszcze raz podkreślam, to jest forum dyskusyjne i po pierwsze nikt nie ma monopolu na słuszność, a po drugie każdy ma swój rozum i wybierze co chce, a jak nie jest pewien, to zapyta a na pewno uzyska szczegółową odpowiedź.
Co do treningu, oczywiście intensywność jest zmienna - celowo.
Z mojej strony koniec wywodów na ten temat.