PDA

Zobacz pełną wersję : Wolowina jak przyrządzić

rafio83
21-09-11, 06:55
Cześć

Panowie szukam ciekawego sposobu na zrobienie udźca wołowego. Proszę o przepisy :)
Wczoraj zrobiłem jednego stejka, mimo ładnej różowej barwy w środku był trochę twardy także na tę potrawę jak widać udziec się nie nada :(

mtm
21-09-11, 14:53
mielisz i robisz pulpety .

chunga
21-09-11, 15:09
ja jak chce ,żeby wołowinka była miękka to dusze ja w kapuście kiszonej
jak po ugotowaniu jest twarda ,można ugotowaną juz zmielic w maszynce ,dodac cos tam np.cebulke podsmażana i juz jest zjadliwe ,nie bedziesz żuł jej jak podeszwy.
Te słłyne stejki nigdy mi nie wychodziły ,no jeszcze rostbeff w miare sie nadaje,wiadomo najlepsza polędwica wołowa ,ale tutaj to juz cena zaporowa -dla mnie za droga :(

chunga
21-09-11, 15:37
poza tym można zrobic wołowine w szybkowarze ,tez bedzie pewniejsze ,że wyjdzie miekka, no albo w prodizu pieczeń i w razie nawet jakby była za twarda to można sobie kroić jak szyneczkę i wpierdzilac z chlebkiem zytniorazowym(ziarnowita)
nie wiem dlaczego te urządzenia sa troche zapomniane
ja jak robie ja w prodizu to kilka godzin wcześniej przyprawiam czosnkiem ,zaprawa z oleju i dowolnych przypraw ,dobrze tez jest posmarowac musztarda ,żeby była miekka ,albo do zaprawy dodac kilka kropel octu ,wiem że ten ostatni niewskazany ,no ale kilka kropelek nie zaszkodzi

Micek185
21-09-11, 15:37
woła kroisz na małe kostki,gotujesz ok 20-30min według uznania

kupujesz paprykę czerwoną żółtą,pieczarki,cukinię,cebulę,wszystko do patelni podsmażasz dodajesz przyprawę do gulaszu lub przyprawy które Ty lubsz później wszystko wrzucasz do garnką z wołowiną i dusisz na małym ogniu 20-30min

mięso jest mięciutkie masz dużo sosu warzyw,możesz dodać ziemniaki(np przed treningowo jak tak wczoraj miałem 500g) lub ryż tak i tak smakuje dobrze.
a tu masz fote tego co ja wczoraj zrobłiłem a wyżej masz opisane:

http://img822.imageshack.us/img822/1538/dsc00295k.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/dsc00295k.jpg/)

Rademenes78
21-09-11, 18:11
Tatar bez obróbki cieplnej zachowuje wszystkie walory w 100% jeśli tylko lubisz

rafio83
21-09-11, 19:03
Niestety nie lubię i nie jadam nic co surowe... szkoda ze stejka nie da się jebnąć z tego, człowiek chociaż przez chwile poczuł by się ja Robert. B :)
Micek chyba polecę według Twojego przepisu, chyba ze coś lepszego jeszcze ktoś zaproponuje.

fallenursus
21-09-11, 19:12
Niestety nie lubię i nie jadam nic co surowe... szkoda ze stejka nie da się jebnąć z tego, człowiek chociaż przez chwile poczuł by się jak fallenursus :)
Micek chyba polecę według Twojego przepisu, chyba ze coś lepszego jeszcze ktoś zaproponuje.

fixed.

Mastershammer
22-09-11, 07:03
BO do zrobienia stejka trzeba trochę wiedzy na temat woła.Każdy rodzaj woła ma inny czas grillowania jak i tempeatury.Np taki jebitny T-Bone ,maksymalnie w temp 70stopni i nie dłużej niż 6-10minut.Miesko wychodzi jak ta lala,tylko trzeba mieć Foremana który grzeje równomiernie góra/dół:):)Albo poprostu zmielić i jak kto woli pulpety lub hamburgery.

chunga
22-09-11, 13:53
no właśnie mielone i problem z głowy ,nawet gryźć nie trzeba ,można łykać całe klopsy :)

kitamo
22-09-11, 15:58
Podsmazyc lewo prawo tak by sie scielo, pozniej dolewasz wody i dusisz pod przykryciem.

Jak chcesz cale stejki robic a mieso wychodzi Ci twardawe to mozna je zamarynowac dobrze ale nie dawaj soli ani kostki zadnej do marynowania.
No i co fakt to fakt nie kazde mieso nadaje sie na stejki, jednak kazde da sie przygotowac w miare dobrze. Te gorsze jakosciowo partie lepiej zmielic na pulpety, a najlepiej jesli pulpety robisz z 2 rodzajow miesa (lepiej beda sie kleily i latwiej sie je robi)