Zobacz pełną wersję : Wolowina jak przyrządzić
Cześć
Panowie szukam ciekawego sposobu na zrobienie udźca wołowego. Proszę o przepisy :)
Wczoraj zrobiłem jednego stejka, mimo ładnej różowej barwy w środku był trochę twardy także na tę potrawę jak widać udziec się nie nada :(
mielisz i robisz pulpety .
ja jak chce ,żeby wołowinka była miękka to dusze ja w kapuście kiszonej
jak po ugotowaniu jest twarda ,można ugotowaną juz zmielic w maszynce ,dodac cos tam np.cebulke podsmażana i juz jest zjadliwe ,nie bedziesz żuł jej jak podeszwy.
Te słłyne stejki nigdy mi nie wychodziły ,no jeszcze rostbeff w miare sie nadaje,wiadomo najlepsza polędwica wołowa ,ale tutaj to juz cena zaporowa -dla mnie za droga :(
poza tym można zrobic wołowine w szybkowarze ,tez bedzie pewniejsze ,że wyjdzie miekka, no albo w prodizu pieczeń i w razie nawet jakby była za twarda to można sobie kroić jak szyneczkę i wpierdzilac z chlebkiem zytniorazowym(ziarnowita)
nie wiem dlaczego te urządzenia sa troche zapomniane
ja jak robie ja w prodizu to kilka godzin wcześniej przyprawiam czosnkiem ,zaprawa z oleju i dowolnych przypraw ,dobrze tez jest posmarowac musztarda ,żeby była miekka ,albo do zaprawy dodac kilka kropel octu ,wiem że ten ostatni niewskazany ,no ale kilka kropelek nie zaszkodzi
woła kroisz na małe kostki,gotujesz ok 20-30min według uznania
kupujesz paprykę czerwoną żółtą,pieczarki,cukinię,cebulę,wszystko do patelni podsmażasz dodajesz przyprawę do gulaszu lub przyprawy które Ty lubsz później wszystko wrzucasz do garnką z wołowiną i dusisz na małym ogniu 20-30min
mięso jest mięciutkie masz dużo sosu warzyw,możesz dodać ziemniaki(np przed treningowo jak tak wczoraj miałem 500g) lub ryż tak i tak smakuje dobrze.
a tu masz fote tego co ja wczoraj zrobłiłem a wyżej masz opisane:
http://img822.imageshack.us/img822/1538/dsc00295k.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/dsc00295k.jpg/)
Rademenes78
21-09-11, 18:11
Tatar bez obróbki cieplnej zachowuje wszystkie walory w 100% jeśli tylko lubisz
Niestety nie lubię i nie jadam nic co surowe... szkoda ze stejka nie da się jebnąć z tego, człowiek chociaż przez chwile poczuł by się ja Robert. B :)
Micek chyba polecę według Twojego przepisu, chyba ze coś lepszego jeszcze ktoś zaproponuje.
fallenursus
21-09-11, 19:12
Niestety nie lubię i nie jadam nic co surowe... szkoda ze stejka nie da się jebnąć z tego, człowiek chociaż przez chwile poczuł by się jak fallenursus :)
Micek chyba polecę według Twojego przepisu, chyba ze coś lepszego jeszcze ktoś zaproponuje.
fixed.
Mastershammer
22-09-11, 07:03
BO do zrobienia stejka trzeba trochę wiedzy na temat woła.Każdy rodzaj woła ma inny czas grillowania jak i tempeatury.Np taki jebitny T-Bone ,maksymalnie w temp 70stopni i nie dłużej niż 6-10minut.Miesko wychodzi jak ta lala,tylko trzeba mieć Foremana który grzeje równomiernie góra/dół:):)Albo poprostu zmielić i jak kto woli pulpety lub hamburgery.
no właśnie mielone i problem z głowy ,nawet gryźć nie trzeba ,można łykać całe klopsy :)
Podsmazyc lewo prawo tak by sie scielo, pozniej dolewasz wody i dusisz pod przykryciem.
Jak chcesz cale stejki robic a mieso wychodzi Ci twardawe to mozna je zamarynowac dobrze ale nie dawaj soli ani kostki zadnej do marynowania.
No i co fakt to fakt nie kazde mieso nadaje sie na stejki, jednak kazde da sie przygotowac w miare dobrze. Te gorsze jakosciowo partie lepiej zmielic na pulpety, a najlepiej jesli pulpety robisz z 2 rodzajow miesa (lepiej beda sie kleily i latwiej sie je robi)