PDA

Zobacz pełną wersję : Zmęczenie kręgosłupa

Komandos
17-04-11, 23:10
Witajcie. Po ostatnim trening pleców pojawił się mały problem. Mimo, iż minęło już kilka dni nie przeszedł. Chodzi o to, że przy pochylaniu się, szczególnie gdy jestem w takiej pozycji ponad kilka sekund pojawia mi się jakby zmęczenie w krzyżu. Nie jest to ból, ale tak jakbym przepracował pół dnia na polu i ten odcinek kręgosłupa jest zmęczony. Zastanawiam się czy to w porządku, bo trening był mocny, czy może być początkowymi sygnałami o przeciążeniu i należałoby wyeliminować np. ławkę rzymską, bo sądzę, że to to ćwiczenie w największej mierze wpływa na to "zmęczenie"?

Micek185
17-04-11, 23:32
byc może przetrenowales się lub wybierasz zbyt dużą ilość cwiczen na plecy albo zbyt czesto obciażasz ten obszar ciała i nie ma czasu się zregenerowć.

INSIDER
18-04-11, 00:34
Ja jak chodziłem wczesniej na silke te 1.5 roku , przed przerwa miałem ten sam ból , to ze mamy masazystkę na siłowni , zrobiła mi mega zajebisty masaz , i mi przeszło , do tego mialem za darmo z taka zajebista bladyna ;D

Komandos
18-04-11, 23:29
Robię trening 3 x w tygodniu, także czas na regenerację jest. Cwiczenia na plecy: Podciąganie x3, wiosłowanie hantlą na ławce 4x, ławka rzymska 4x, szrugsy 4x.
Myslę, że to wina ławeczki, bo ostatnio robiłem z obiciążeniem 4 x10kg, 15,15,20, a na ostatnim treningu 4 x 10,15,20,20. Darować sobie tą ławeczkę na przyszłym treningu i dać trochę odpocząć plecom czy mimo wszystko zrobić?

GaGa01
19-04-11, 09:02
Tu jest problem, wg nie stosujesz ćwiczeń wzmacniających lędźwia, brzuch, dolne prostowniki przez co
przy zwiększeniu już ciężaru zaczynają się problemy, jednym słowem musisz wzmocnić te obszary

Komandos
19-04-11, 15:25
A jakie twoim zdaniem ćwiczenia wzmacniają te mięśnie? Stosuję ławeczkę, a na niej działają przecież wszystkie prostowniki.

GaGa01
19-04-11, 15:28
ciągi, siady, good morning - w tej kolejności wzmocnisz to co potrzeba

luo
19-04-11, 20:33
robiąc martwy ciąg, "dzień dobry" jest zbędne

Komandos
19-04-11, 23:28
Siady robię w dzień treningu nóg, a zamaist ciągu ławeczka z obciążeniem i czuję pracę tych mięśni, więc nie uważam że wina leży po stronie złego treningu GaGa. Raczej bym skłaniał się do teorii Micka :). No nic, zrobię sobie normalnie plecy i zobaczę jak będę się czuł, bo dzisiaj jest już normalnie.

GaGa01
20-04-11, 16:26
a od kiedy ławeczka zastąpi ciągi? i myślisz, że istnieje tylko martwy ciąg klasyczny? przysiadów też jest od groma rodzai...
poczytaj trochę o tym i nie rób z siebie kaleki, boli bo jest słaby rdzeń, jak go wzmocnisz to i wyniki w reszcie się poprawią

Komandos
20-04-11, 16:46
Nie robię z siebie kaleki, od tego jest forum, żeby pytać i rozmawiać. I nie pisz, że boli, bo nie boli. To nie jest ból, już to pisałem.

luo
20-04-11, 19:26
a od kiedy ławeczka zastąpi ciągi? i myślisz, że istnieje tylko martwy ciąg klasyczny? przysiadów też jest od groma rodzai...
poczytaj trochę o tym i nie rób z siebie kaleki, boli bo jest słaby rdzeń, jak go wzmocnisz to i wyniki w reszcie się poprawią
GaGa01 pomyśl 3x zanim coś napiszesz. Gdzie czytałeś o pojęciu słaby rdzeń???

Przyczyn bólu w plecach może być bardzo dużo, zaczynając od ucisku krążka międzykręgowego na rdzeń po nieproporcjonalnie rozwiniętych mięśniach brzucha względem prostowników.

@Komandos pewnie jest to zwykłe przeciążenie, spróbuj zdjąć trochę ciężaru w mc, siadach i wiosłowaniu ze sztangą, rób dokładniej technicznie, kontroluj ciężar, szczególnie fazę negatywną. Siady możesz robić ze sztangą z przodu. A no i nie rób dzień po dniu treningu nóg i pleców, staraj się żeby było 3-4 dni odstępu

GaGa01
20-04-11, 21:03
luo najwyraźniej nie rozumiesz, pisząc rdzeń mam na myśli mięśnie brzucha, lędźwia, prostowniki, to jest rdzeń który angażujesz
dosłownie w każdy ćwiczeniu, w jednym mniej w drugim więcej, on odpowiada za Twoją równowagę między innymi,
przy słaby rdzeniu np. nie zrobisz wiosła z dużym obciążeniem.

autor tematu sam przyznał, że nie robi ćwiczeń, które go wzmacniają, same przysiady to nie wszystko,
i masz rację mógł go "przemęczyć" ale tylko z racji, że jest on słaby.

luo
20-04-11, 23:53
GaGa01 dobrze Cię zrozumiałem, widocznie pomyliły Ci się terminy rdzenia z "gorsetem mięśniowym" ;)
Co do wzmacniania to jak najbardziej masz rację, ale czasami nawet silne mięśnie stabilizujące nie wystarczą, bo jak wiadomo każdy staw czy tkankę miękka można przeciążyć

Komandos
22-04-11, 12:09
Zrobiłem trening normalnie, bez zmniejszania ciężaru xD, ale jest dobrze na razie. Pierwszego dnia po plecach czułem dolną część pleców, jednak teraz nie czuję zmęczenia. Dzięki za rady.