PDA

Zobacz pełną wersję : Wartościowość białka z orzechów/migdałów



Steel92
23-02-11, 18:27
Wiadomo, że orzechy/migdały mają około 20g białka/100g. Czy białko to jest wartościowe?

Steel92
24-02-11, 23:38
może ktoś udzielić odpowiedzi na to pytanie? :P

KowalX
25-02-11, 01:08
O jakich orzechach mówisz? Białko z migdałów jest całkiem niezłe, dominuje w nim leucyna, jest też w miarę waliny i nieco izoleucyny, w większej ilości jest też fenyloalanina i pare innych już w niższych dawkach, ogólnie całkiem ok. do uzupełniania. Poza tym migdały mają bardzo dużo tłuszczy jednonienasyconych trochę wielonienasyconych i połowę z tego nasyconych. Jest też sporo witamin w szczególności E oraz nieco C i innych w mniejszej ilości,a więc komplet z grupy B bez b12 oraz coś tam A. Nie pamiętam teraz jak ma się sytuacja z pierwiastkami ,ale na pewno jest sporo potasu co pomaga obniżyć ciśnienie w odróżnieniu od sodu, sporo magnezu, fosforu i wapnia.Ogólnie osobiście polecam je spożywać. Mają też sporo błonnika. Pamiętaj tylko ,że są wysokokaloryczne.

Steel92
27-02-11, 14:39
miałem na myśli orzechy włoskie ;)

123
05-03-11, 14:34
orzechy, migdały to dobre źródło tłuszczy