Wiadomo, że orzechy/migdały mają około 20g białka/100g. Czy białko to jest wartościowe?
może ktoś udzielić odpowiedzi na to pytanie? :P
O jakich orzechach mówisz? Białko z migdałów jest całkiem niezłe, dominuje w nim leucyna, jest też w miarę waliny i nieco izoleucyny, w większej ilości jest też fenyloalanina i pare innych już w niższych dawkach, ogólnie całkiem ok. do uzupełniania. Poza tym migdały mają bardzo dużo tłuszczy jednonienasyconych trochę wielonienasyconych i połowę z tego nasyconych. Jest też sporo witamin w szczególności E oraz nieco C i innych w mniejszej ilości,a więc komplet z grupy B bez b12 oraz coś tam A. Nie pamiętam teraz jak ma się sytuacja z pierwiastkami ,ale na pewno jest sporo potasu co pomaga obniżyć ciśnienie w odróżnieniu od sodu, sporo magnezu, fosforu i wapnia.Ogólnie osobiście polecam je spożywać. Mają też sporo błonnika. Pamiętaj tylko ,że są wysokokaloryczne.
miałem na myśli orzechy włoskie ;)
orzechy, migdały to dobre źródło tłuszczy