PDA

Zobacz pełną wersję : Split czy FBW?

darkeldo
10-12-10, 19:51
Witam,niedługo startuję pierwszy raz z siłownią i ułożyłem sobie splita,aczkolwiek ludzie mówią mi,że początkujący powinien zacząć od FBW. Czy to aż taki grzech zacząć od razu ze splitem?

DTX
10-12-10, 20:34
Najlepiej to wystartować z ogólnorozwojówką. Jak juz to rob FBW, na splita za wczesnie, poza tym pewnie rozpiska do dupy jest. Ile masz lat?

darkeldo
10-12-10, 20:36
Mam 16 lat,rozpiska wygląda tak:
PONIEDZIALEK:

Plecy:
Wiosłowanie sztangą 3x 12-10-8
Wiosłowanie sztangielką 3x 12-10-8
Martwy ciag 3x 12-10-8

Kaptury:
szrugsy 3x 12-10-8

Triceps:
Wyciskanie fracnuskie lezac 3x 12-10-8
Wyciskanie francuskie sztangielki oburącz 3x 12-10-8

SRODA:

KLATKA:
Wyciskanie sztangi na lawce poziomej 3x 12-10-8
Wyciskanie sztangi skos górny 3x 12-10-8
Rozpietki lawka pozioma 3x 12-10-8

BICEPS:
Uginanie ramion z hantlami (supinacja) 12-10-8
Uginanie przedramion ze sztangą na modlitewniku 12-10-8

PIATEK:

Uda:
Przysiady ze sztanga 3x 12-10-8
Wykroki ze sztangielkami 3x 12-10-8
MC na prostych nogach 3x 12-10-8

Łydki:
Wspięcia na palce ze sztangielkami 3x 15-12-12

BARKI:
Wyciskanie sztangi sprzed głowy 3x 12-10-8
Przyciąganie sztangi do brody 3x 12-10-8
Unoszenie sztangielek na boki w opadzie tłuowia 3x 12-10-8

DTX
10-12-10, 22:02
po co dublujesz ćwiczenia w plecach? Zamiast wiosła sztangielką zrób podciąganie, ale sciaganie drazka wyciagu gornego.
W tricepsach brak angażu głowy bocznej.

W wyciskaniu na skosie +, sztange zamienilbym na hantle.

Rozumiem, że trening na mase, wiec modlitewnik zupelnie niepotrzebny. Zamiast tego daj uginanie młotkowo albo uginanie sztangi stojąc, bądź to i to.

9 serii na nogi to za malo.

Gdzie ćwiczenia na mięśnie piszczelowe?

W barkach dalbym jeszcze unoszenie na boki, by podkreslic srodkowe aktony.

Ogólnie plan słaby. Wrzuć sobie jakis gotowy FBW, albo zwykla ogolnorozwojowke przez pierwszy cykl treningowy. W Twoim wieku wyjdzie Ci to na zdrowie.

darkeldo
10-12-10, 22:26
Ogólnie plan słaby. Wrzuć sobie jakis gotowy FBW, albo zwykla ogolnorozwojowke przez pierwszy cykl treningowy. W Twoim wieku wyjdzie Ci to na zdrowie.
Nie zależy mi na zdrowiu tylko na progresie.
A taki FBW co ty na to?
A
Nogi:Przysiady z sztangą na barkach 3s
Plecy:Wiosłowanie Sztangą w opadzie tułowia 3s
Klatka:Wyciskanie Sztangi ławka poziom 3s
Barki:Wyciskanie sztangi z klatki 3s
Triceps:Wyciskanie francuskie sztangielki oburącz 2s
Biceps:Uginanie ramion z sztangą stojąc 2s

B
Nogi: coś na dwugłowy
Plecy: Martwy ciag 3s
Klatka:Wyciskanie sztangielek ławka skos (głową w górę) 3s
Barki:podciągnie sztangi wzdłuż tułowia 2/3s
Triceps:wycisk wąsko 2s
Biceps:Uginanie ramion z sztangielkami na przemian "supinacją nadgarstka" 2s
I po bicepsie wspięcia na łydki 2s

DTX
11-12-10, 10:14
Nie zależy mi na zdrowiu tylko na progresie.
Z takim podejściem powinieneś wstrzymać się od siłowni, dopóki nie dorośniesz. Zdrowie jest najważniejsze, to podstawa. Nie ma zdrowia - nie ma progresu!
Fbw może być.

darkeldo
11-12-10, 11:18
Z takim podejściem powinieneś wstrzymać się od siłowni, dopóki nie dorośniesz. Zdrowie jest najważniejsze, to podstawa. Nie ma zdrowia - nie ma progresu!
Fbw może być.
Chodzi mi po prostu o to,że ludzie mi ciągle piszą,że nie mogę robić MC,przysiadów itp a kompletnie nie rozumiem dlaczego,jeśli wszystko będe robił dobrze technicznie to kręgosłup na tym nie ucierpi.

DTX
11-12-10, 11:21
No właśnie a propo MC i przysiadów, to wrzucaj malutkie ciężary przez najbliższy miesiąc. Poczytaj dokladnie jak wykonuje się te ćwiczenia i trenuj technike. One są strasznie ciężkie jeśli chodzi o wykonanie, własciwie to jeden gwałtowny ruch - kontuzja i juz sobie nigdy nie poćwiczysz.
ćwicz nawet w domu technike. łapiesz szczotę do zamiatanie i przed lustre robisz MC.

darkeldo
11-12-10, 11:59
No właśnie a propo MC i przysiadów, to wrzucaj malutkie ciężary przez najbliższy miesiąc. Poczytaj dokladnie jak wykonuje się te ćwiczenia i trenuj technike. One są strasznie ciężkie jeśli chodzi o wykonanie, własciwie to jeden gwałtowny ruch - kontuzja i juz sobie nigdy nie poćwiczysz.
ćwicz nawet w domu technike. łapiesz szczotę do zamiatanie i przed lustre robisz MC.
Tak wiem,nie ma sensu porywać się z motyką na słońce a potem nabawić sobie kontuzji.
Pozdrawiam i dziękuje za wszystko.