PDA

Zobacz pełną wersję : Trądzik

Keejdzi
13-09-10, 23:47
Wiem wiem 1000000000000 takich tematów już było chce poprostu podsumować.

Wapń Magnez Cynk x3 dziennie
Vitaral x2 dziennie
Codzień warzywa i owoce
Mycie papy co jakies 2 h po treningu bezpośrednio(po każdym wysilku fizycznym też ofc)

Może to sie wydać smieszne ale jak nie jem ziemniaków juz od jakiegos 1,5 tyg poprostu zawsze szybciej ryż mi zrobić to zaczely wyskakiwac syfolongi i to już ktoryś raz zauważyłem.

Tak samo z keczupem jak go zjem odrazu dookola ust jakies syfy nie wiem co jest ; O

Ogólnie nie mam ani mocno wysuszonej skóry ani takiej "wilgotnej" zastanawiam sie co jeszcze można poradzic na to dzieło szatana.
Wszystkie rady nagrodze Sogiem

mtm
13-09-10, 23:50
Z tymi pytaniami o "syfy" to do usera Sosna91

Hermann
14-09-10, 00:46
Kup ACNOSAN koszt ok 8 zł i przemywaj twarz po myciu 3 razy dziennie. Osusza , dezynfekuje powinno pomóc. Do tego możesz kupić zwykłe wapno w aptece, jeżeli to uczuleniowe złagodzi objawy.

Sosna91
14-09-10, 18:53
mycie 'papy' co 2h zly pomysł chyba ze nie napisales doslownie. zbyt czeste mycie wysusza zbytnio skóre co z kolei daje sygnał do większej produkcji łoju w celu natłuszczenia\nawilzenia skóry. ogranicz sie do 3x chyba ze rzeczywiście robiłeś coś przy czym twarz masz brudną bądz spoconą. Pamiętaj aby po umyciu skóry mydłem nawilżyć ją kremem, nie może natłuszczać a nawilżać. Jeśli masz cere tłustą to nivea soft może być zbyt 'ciężki' polecałbym wtedy krem nawilżający do skóry trądzikowej - Acne Line. Póki hormony Ci się nie ustabilizują to trądziku nie wyleczysz będziesz tylko maskował. W okresie jesiennym zwykle jest nasilenie spowodowane brakiem promieni UV. Jeśli będziesz miał ich więcej pokuś się o jakieś maści, na duże ropne Benzacne, jak w pore zareagujesz to nie wyjdzie, jak już wyszedł to coś co wysusza, może być Zineryt, Acneroxid itp na przebarwienia ance-derm, bądz skinoren mimo iż acne jest tańszym odpowiednikiem skinorenu to że na ulotce jest ten sam skład nie oznacza że działają tak samo. Możesz też iść do dermatologa i poprosić o przepisanie roztworu który robią w aptece z antybiotykiem a kosztuje smieszne 5zł, buteleczka starcza na długo... bardzo długo.. jak przypomne są skład to napisze.
syfy koło ust to raczej masz nie wielkie, a na takie pomoże acne-derm bądz jeszcze malo popularny a bardzo dobry - Kailas - kupisz go w zielarskim bo jest na to naturalny specyfik do tego odróżnia się tym iż dodatkowo nawilża a nie wysusza. pzdr

ana0609
14-09-10, 20:19
Lepszy od Benzacne jest Brevoksyl , trochę droższy ale nie podrażnia tak skóry . Acnosan jest jednym ze starszych środków i jest on niestety na alkoholu który może za bardzo wysuszyć skórę która zacznie produkować jeszcze więcej łoju . Niestety to co jemy odbija się na skórze a więc jedzenie ostrego jedzenia , czekolady może powodować że na skórze pojawi się więcej trądziku . Do tego co już bierzesz możesz jeszcze dorzucić tabletki z drożdży i herbatę z Bratka albo Acneflos . Pozdrawiam

Sosna91
14-09-10, 20:32
jest kilka rodzajów trądziku, są takie które nie mają żadnego związku z jedzeniem. wiele niestety jest na bazie alkoholu dlatego trzeba pamietac o prawidlowym nawilżaniu i stosowac cyklicznie.

ana0609
15-09-10, 09:18
oczywiście zgodzę się z tobą , trądzik ma różne podłoże . Niestety nie zawsze takie podstawowe zabiegi dają efekty , nieraz konieczna jest jednak wizyta u dermatologa . Z tym że leczenie też przynosi różne efekty . Przy bardzo nasilonym trądziku stosuje się preparaty z izotretynoiną , pochodną retinolu czyli witaminy A . Leki te są tylko z przepisu lekarza a kilku miesięczna kuracja kosztuje ok. 2-3 tys. zł . Jedna tak jak już wcześniej napisałam jest to stosowane w bardzo nasilonych objawach trądziku . Dlatego zawsze na początku warto próbować leczyć trądzik preparatami dostępnymi bez recepty a dopiero później sięgać po te silniejsze . Pozdrawiam

PucuLeg
15-09-10, 10:14
A co z jedzeniem drożdży? Slyszalem gdzies ze na pryszcze mozna wpieprzac drozdze i podobno nie wyskakuja. Ile w tym prawdy nie wiem bo nigdy nie stosowalem. Mi to brzmi na jakies babcine sposoby. Co o tym myslicie?

ana0609
15-09-10, 11:05
faktycznie drożdże stosowane są już od bardzo dawna i mogą pomóc w leczeniu trądziku . Zawierają wit. z grupy B : B1 , B2 , B5 ; dodatkowo biotynę cynk , żelazo , fosfor , potas , magnez , chrom i selen . Składniki te działają wzmacniająco na skórę , wspomagają procesy metaboliczne organizmu a w szczególności przemianę węglowodanów , tłuszczów i białek . Ponieważ są to substancje pochodzenia naturalnego dlatego organizm przyswaja je dużo lepiej . Oczywiście odradzam jedzenia drożdży piekarniczych ponieważ w żołądku zaczynają one fermentować co powodować może szereg dolegliwości żołądkowo- jelitowych . W aptece można kupić preparaty z drożdży piwowarskich w formie tabletek .

PucuLeg
15-09-10, 12:12
nono lap soga. Ale jakie sa te dolegliwosci zoladkowo-jelitowe?

ana0609
15-09-10, 12:34
najczęściej spotykane to ból żołądka i wzdęcia ale także mogą wystąpić wymioty i biegunka . To znaczy jest sposób żeby tego uniknąć , wystarczy zalać gorącą wodą drożdże żeby zabić żywe komórki ale w ten sposób unieczynniamy także część witamin a co za tym idzie osłabiamy działanie drożdży .

PucuLeg
15-09-10, 13:06
No dobrze ale jesli juz ktos by chcial pozostac przy spozywaniu tych drozdzy nie zwazajac na wiazacym sie z tym "ryzykiem" to w jakich ilosciach?

ana0609
15-09-10, 14:13
1-2 łyżek drożdży należy zalać szklanką gorącej wody lub mleka , odstawić na 5 minut pod przykryciem , można dosłodzić łyżeczką miodu

PucuLeg
15-09-10, 14:26
z czystej ciekawosci, skad taka wiedza? zeby nie bylo offtopu to co do srodkow z apteki to Duac czy cos w tym stylu bardo dobrze na mnie podzialal. Nazwy do konca nie jestem pewny ale na pewno cos na D xD

ana0609
15-09-10, 14:41
jestem technikiem farmacji i dlatego trochę wiem o takich preparatach . A z preparatów z drożdży to w aptece masz np. Lewitan , Dromin , Humavit . Jest taki preparat Duac , żel na receptę . Rzeczywiście ma bardzo dobry skład .

Sosna91
15-09-10, 15:15
wzdęcia, ból brzucha, biegunka róznie, ja nie miałem żadnych, można jest piekarnicze drożdże, niektórzy z mlekiem mieszają ale nie należy przesadzać gdyż są to bakterie. Retinoidy to ostatecznosc według mnie, jeśli rzeczywiscie trądzik jest nasilony. dermatolodzy używają też tetracykliny ale jej działanie jest znacznie gorsze i zwykle objawia sie tylko zmniejszeniem niedoskonałości tylko w okresie brania.

Mosin
15-09-10, 15:47
A co powiecie na to by unikać dużych ilości przypraw ,które w ogóle najlepiej w całości zastąpić ziołami, tak gdzieś słyszałem, ale nie miałem przyjemności sprawdzić.

Sosna91
15-09-10, 15:51
tak jak już wspominałem, jest kilka rodzajów trądziku, na każdego działa co innego, jeden wypije kakao i ma pizze na twarzy nastepnego dnia inny moze jeśc gwoździe, siano, kukurydze bądz zjeść nietoperza i trądziku mu to nie nasili. Dlatego jesli ktos widzie ze rzeczywiscie po zjedzeniu czegoś nastepuje nasilenie to musi samemu dojśc od czego i starać sie unikać, zmniejszy to trądzik ale go nie wyeliminuje na 100%.

flutebox
16-09-10, 20:00
no jakie urośnie Ci brzuch jak na drożdżach i pękniesz...

PucuLeg
16-09-10, 20:10
Taaa, zawsze sie tego balem, dlatego nie jem arbuzow bo jak mi zakielkuje w zoladku a potem urosnie to tez pekne :<

Mosin
16-09-10, 20:19
A kwestia budząca najwięcej sporów: wyciskać czy nie wciskać ?

Sosna91
16-09-10, 20:39
pospolity z białym czubkiem wyciskać, ropne czerwone grube chooyowe nie dotykac.

flutebox
16-09-10, 21:23
ale ten z białym czubkiem to jest też ropny, a ten czerwony to jest taki podskórny ropniak coś ala czyrak

Sosna91
16-09-10, 21:39
zwał jak zwał ważne żeby widzieli ocb

luo
16-09-10, 22:22
Cześć, trochę skrobnę na temat leczenia trądziku.

-Cynk jak najbardziej. Ja brałem 1tab zincas forte przed snem i po 2-3 miesiącach była widoczna poprawa. Trochę późno ale z tego co czytałem na innych forach to cynk u większości osób zaczynał dawać rezultaty po dłuższym stosowaniu. Oczywiście max co pół roku należy zrobić przerwę w jego stosowaniu.

-Należy wysypiać się

-Drożdże najlepiej kupić w aptece (drożdże piwne- Humavit, levitan) Zauważyłem poprawę po jakichś 3 tyg stosowania 2x3 tab. Obecnie 3x3. Zawierają dużo pomocnych w leczeniu trądzika wit. z grupy B

-należy ograniczyć produkty o wysokim IG, kawę, czarną herbatę, kakao, ostre przyprawy, ketchup, produkty z białej mąk oraz produkty smażone.

-trzeba pić dużo wody, jeść sporo warzyw (szczególnie tych zielonych i marchwi)

-Klindacin T jest wg. mnie b.dobrym żelem ds. zewnętrznego.

-skórę tak jak napisał Sosna należy myć 2-3 razy dziennie gdyż zbyt częste mycie spowoduje odwrotny efekt i skóra zacznie produkować więcej sebum. Wystarczy rano, po treningu, oraz przed snem.

-do mycia twarzy należy używać dobrych preparatów. Mydła itp odpadają (wysuszają skórę). Godna polecenia jest pianka głęboko oczyszczająca Pharmaceris (zielona seria).

-Jeśli chodzicie na basen przed wejściem, jak i po wyjściu z basenu należy nawilżyć skórę kremem, gdyż chlor wysusza skórę.

-10-20 minut po myciu skóry trzeba nawilżać ją kremem odpowiednim do rodzaju naszej cery, pamiętając aby zimą używać "cięższych", bardziej tłustych kremów, które przynajmniej częściowo osłonią skórę przed negatywnymi skutkami mrozu.

Co do wyciskania to też jestem tego zdania co Sosna, z tym że nie należy robić tego na siłę. Najlepiej zdezynfekować igłę np. spirytusem salicylowym i przebić krost, a dopiero potem delikatnie wyciskać. W ten sposób unikniesz blizn.

Hermann
16-09-10, 23:48
Może komus sie przyda dotyczy trądziku
http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/ffxart119910.html

lCs
19-09-10, 17:11
"Korzystne działanie w leczeniu trądziku mają także sole cynku (Zincteral)." Musze powiedzieć że zakupiłem kiedyś ten Zincteral i u mnie tylko objawy sie nasilają ...

luo
19-09-10, 22:22
Cynk zaczyna dawać pozytywne rezultaty dopiero po dłuższym stosowaniu. No i każdy org może inaczej zareagować na daną subst.