PDA

Zobacz pełną wersję : Matura 2010

Tadel
04-05-10, 16:22
Jak tam wrażenia po 1 dniu? Jak dla mnie to nawet gładko poszło, trafiła się lektura którą znałem haha Pisałem na 2 temat Zdążyć przed Panem Bogiem, bo tej pierwszej lektury nawet nie kojarzyłem z tytułu..

Ezachiel
04-05-10, 16:26
co tu duzo mowic...?
mogło byc zdecydowanie gorzej

jutro to moze byc dopiero cyrk xD

Radek1989
04-05-10, 16:28
Mnie zastanawia jaki będzie poziom matury z matmy w tym roku .... ja zdawałem ją bo chciałem , a wy teraz zdaje się nie macie wyjścia ...

Tadel
04-05-10, 16:48
Powiem tak ja zdaje jutro matme podstawową i rozszerzoną. Podstawowa matematyka będzie bardzo łatwa bo próbną nie zdało 25% osób. Rozszerzona za tą będzie najtrudniejsza z ostatnich kilkudziesięciu lat. Już tłumacz dlaczego

Dlaczego matma rozszerzona będzie w tym roku bardzo trudna?
Wcześniej wybierano albo podst. albo roz. matme. Więc jak wybierało się roz. to się jednak ryzykowało tym że nie zdasz. Dla zabezpieczenia uczniów 6 zadań (z 10) było na takim poziomie by osoba znająca tylko materiał podstawowy mogła je rozwiązać tylko musiała trochę się sprytem wykazać, zaś 4 były z typowo rozszerzonego poziomu, których to osoba z podstawową wiedzą nie była w stanie rozwiązać. Tak więc osoba znająca doskonale podstawę była w stanie uzyskać ok 60% na maturze rozszerzonej.
Teraz jest tak że niezdanie m.roz. nie powoduje oblania całej matury, więc egzaminatorzy nie muszą dawać tych "łatwiejszych" zadań, więc dadzą normalnie wszystkie zadania z poziomu rozszerzonego.

Mówiąc krótko jeśli ktoś przeglądał arkusze z poprzednich lat i widział że wiele zadań jest w stanie bez problemu rozwiązać, a niektóre są jakieś kosmiczne że nie wiadomo jak zacząć to teraz może się spodziewać głównie takich "kosmicznych" Dlatego życzę powodzenia ..

Jako ciekawostkę powiem że m.roz z matmy zdaje 45% osób a w roku ubiegłym było to 9%

Radek1989
04-05-10, 21:42
powiem tak :D Jak ja zdawałem maturkę z matmy to też niektóre zadanka były dla mnie kosmiczne ...

Ale poczekaj jak pójdziesz na studia i dowiesz się , że jest liczba , której kwadrat = -1 :D:D A nie daj Boże traficie na Statystykę Inżynierską i dopiero tam zobaczycie co to jesień :D Jak to mówią - matma zaczyna się tam gdzie nie ma już liczb :D

Co nie zmienia faktu , że na każdym etapie wydaje się cięzko a jak się popatrzy wstecz to wydaje się łatwo ;]

Powodzenia !!! :)

regan14
04-05-10, 22:21
polski w sumie nie był az tak trudny, tylko trzeba sie jeszcze dobrze w klucz wbić. a do matmy nie czuje blues'a;D

pawelek616
05-05-10, 00:30
dowiesz się , że jest liczba , której kwadrat = -1 :D:D A nie daj Boże traficie na Statystykę Inżynierską

Straszysz kolegów nie tym co trzeba. Liczby urojone proste rzeczy, nawet podczas używania na przedmotach niematematycznych (elektrotechnika), statystyke też mam i jest do przejścia. Jak z matmy takie ciekawsze rzeczy to całeczki w których stosujesz z 2 razy całkowanie przez części i ze dwa podstawienia. Potem na analizce współrzędne biegunowe, walcowe itp. Ale i tak nic nie przebije Fizy, równanie Schredingera i równanie atomu wodoru według mechaniki relatywistycznej to jest dopiero zabawa:) Tak więc powodzenia chłopaki!!!

Ezachiel
05-05-10, 12:12
po

pisze przez pryzmat siebie czyli matołka z matmy (nie raz zagrozony na semestr)

smiałem sie z zdan zamknietych, wiekszosc z nich nie sprawiła zadnego problemu alei owszem były trudne
nawet pierwsze otwarte były lajtowe, reszcie do konca nie podołalem, ale tez raczej nie poleglem ;]

slim shady
05-05-10, 14:03
prostą dali z matmy (co było do przewidzenia) następne roczniki mogą mieć gorzej

yaro09
05-05-10, 14:44
zalezy kto jak sie przygotował
mi polski sprawił troche trudnosci bo ani swietoszka ani zdażyc przed P. Bogiem nie znałem... pisałem na drugi temat z tego fragmentu ale jakos poszło :)
za to matma dzisiaj elegancko poszła, wszystkie zrobiłem, myslałem ze bedzie trudniejsza

pablo28
05-05-10, 14:49
ja 2 z matmy nie zrobiłem otwartych- tam gdzie było o kostce i z trapezem.

Tadel
05-05-10, 17:43
ja licze na jakieś >90% z podst i >60% z roz ;)

zapytajnik
06-05-10, 09:00
tegoroczna matura podstawowa z matmy to banał....Myśle ze gimnazjaliści nawet pokusiliby sie o jej zdanie

oyster
06-05-10, 11:19
w ogóle tegoroczna matura jest banalna... matma była o wiele łatwiejsza niż ta próbna, polski też, nie wspominając już o angielskim którego poziom był po prostu śmieszny ;)

burn
06-05-10, 11:40
Matmę musieli zrobić łatwą, żeby niedoborów na studia nie było. Generalnie pieprzyli o podwyższaniu poziomu matur, a z roku na rok robią odwrotnie.

grochos
06-05-10, 11:48
i tak ja chyba mialem najlatwiej na maturach:) poziom byl taki sobie ale jak jedyny rocznik (albo jako jeden z dwoch, ale chyba jedyny) obowiazywala giertychowka czyli jeden przedmiot mogl byc ponizej 30% a i tak zdane :D

slim shady
06-05-10, 12:02
tegoroczna matura podstawowa z matmy to banał....Myśle ze gimnazjaliści nawet pokusiliby sie o jej zdanieMoże szkoła podstawowa co ?

Matma nie była trudna, Polski średni, na próbach był prostszy, Angielski średni w porównaniu z próbami ale do trudnych nie należał (nigdy angielski nie był trudny)

Tadel
06-05-10, 12:44
Angol był bardzo prosty wg mnie, próbny był trudniejszy chyba

yaro09
06-05-10, 13:26
angielski taki sobie... myslałem ze bedzie trudniejszy ale tez taki lajtowy nie był, chociaz ten tekst o tej gorączce to był banał... najwiecej trudnosci miałem ze słuchaniem

Tadel
06-05-10, 14:56
ze słuchaniem są problemu najczęściej dlatego że jest pogłos duży (np jak piszesz na sali gimnastycznej) gdyby każdy miał do dyspozycji słuchawki lub pisał w małych salach to była by ina bajka

Bull2
06-05-10, 18:26
rozszerzony popierdolony

zapytajnik
07-05-10, 09:18
jak ja pisalem mature pare lat temu z jezyka obcego( w moim przypadku byl to niemiecki) to pomiedzy poziomem podstawowym a rozszerzonym była ogrmona przepasc...Możnaby spodziewac sie ze bedzie troche trudniejsza ale roznica poziomow byla naprawde bardzo duza.

oyster
07-05-10, 13:32
no, angielski ustny zdany na 90% :)

yaro09
13-05-10, 17:57
i jak tam panowie matury? ja w we wtorek miałem pisemny niemiecki podst + rozszerz. podst prosty ale z rozsz bylo juz ciezko...
w srode mialem ustny polski, myslałem ze nie zdam bo zacząłem sie uczyc w nocy przed maturą ale zdałem na 80% ;)
no i dzisiaj geografia byla. duzo osob mówi ze łatwa byla, ale mi sprawila duzo problemów, nie ukrywam...

Pusia
16-05-10, 17:23
no, angielski ustny zdany na 90% :)

100%, touchdown :)

yaro09
16-05-10, 18:37
ja mam jutro ale słaby jestem z ang, nie wiem jak to bedzie...

Bull2
30-06-10, 19:06
jak tam pany ? ja zejebiscie zadowolony :D:D:D impreza trwa haha

xxmłodyxx
30-06-10, 19:12
podobno mieliscie nie duzo trudniejszą mature niz my egzamin po gimnazjum :p

kubaCK
30-06-10, 19:14
napisz to pogadamy.

Bull2
30-06-10, 19:16
nooo wlasnie, rozszerzone byly bardzo trudne !!

KowalX
30-06-10, 19:32
podobno mieliscie nie duzo trudniejszą mature niz my egzamin po gimnazjum :p
Nowej matury nie zdać to wstyd :)

D3
30-06-10, 19:43
Wy myślicie, że zdanie matury to nie lada wyczyn, pójdziecie na studia to zobaczycie, że matura to jest bułeczka z masełkiem jak będziecie musieli zakuwać 600 stronicowe podręczniki swoich prof'ów, którzy będą was przepytywali ze szczegółów z przypisów w tejże książce. Wtedy to zapłaczecie za maturą i pierdółkami ;)

KowalX
30-06-10, 19:45
600 stronicowe podręczniki swoich prof'ów,

Tacy najgorsi jak jeszcze są autorami książek, z których pytają :]

D3
30-06-10, 19:52
Tacy najgorsi jak jeszcze są autorami książek, z których pytają :]

Takiego właśnie miałem. 600stronicowa książka jego autorstwa i pytania ustne :-D

KowalX
30-06-10, 19:56
Takiego właśnie miałem. 600stronicowa książka jego autorstwa i pytania ustne :-D

Identycznie z psychologi miałem :)
Współczuje tym co się nie interesują swoim kierunkiem.

luo
30-06-10, 22:03
Dokładnie, matura to takie "przygotowanie" do prawdziwej nauki. Matma z tego roku była dosłownie banalna i po sprawdzeniu wyników zastanawiałem się co niektórzy robili w liceum..

Wracając do sesji to w letniej też miałem 2x290 stron do obkucia z kryminalistyki;]
Szykujcie się na następny rok maturzyści;p hehe

KowalX
30-06-10, 22:08
Wracając do sesji to w letniej też miałem 2x290 stron do obkucia z kryminalistyki;]

Na jakim kierunku masz kryminalistykę ?Ciekawa rzecz :) miałem w policealnej.

yaro09
01-07-10, 00:38
a ja tez jestem zadowolony, zdalem wszystko :)

luo
01-07-10, 11:23
Na jakim kierunku masz kryminalistykę ?Ciekawa rzecz :) miałem w policealnej.

Nawet b. ciekawa;) tylko niektóre zagadnienia są dosyć obszerne. Studiuję się bezpieczeństwo wewnętrzne, na bezp narodowym też jest przez jeden semestr o ile się nie mylę. Dosyć nowe kierunki. Dochodzi do tego kryminologia i masz koło 850 stron na jeden egzamin;d bo przedmiot to "kryminologia i kryminalistyka" hehe ale 4 w indeksie jest;)

A jak tam reszta maturzystów z forum, czyżby tylko Yaro i Bull pisali?;p

nooo wlasnie, rozszerzone byly bardzo trudne !!
Wiesz to jest pojęcie względne;). Rozszerzona była zawsze trudniejsza od podst bo po prostu dochodziło sporo materiału i zadania nie wyglądają już na np "podstaw do wzoru" tylko "przekształć wzór". Sam swego czasu się zastanawiałem nad rozszerzoną matmą ale zwątpiłem;p

Ezachiel
01-07-10, 15:13
bez szału... ale ja rowniez do przodu wszystko ;]

KowalX
01-07-10, 15:26
Nawet b. ciekawa;) tylko niektóre zagadnienia są dosyć obszerne. Studiuję się bezpieczeństwo wewnętrzne, na bezp narodowym też jest przez jeden semestr o ile się nie mylę. Dosyć nowe kierunki. Dochodzi do tego kryminologia i masz koło 850 stron na jeden egzamin;d bo przedmiot to "kryminologia i kryminalistyka" hehe ale 4 w indeksie jest;)

O miałem to wszystko dobre przedmioty,ciekawe.

Wiesz to jest pojęcie względne;). Rozszerzona była zawsze trudniejsza od podst bo po prostu dochodziło sporo materiału i zadania nie wyglądają już na np "podstaw do wzoru" tylko "przekształć wzór". Sam swego czasu się zastanawiałem nad rozszerzoną matmą ale zwątpiłem;p

Stara była dużo trudniejsza i wszystkie przedmioty były jako rozszerzone.

burn
01-07-10, 16:30
i wszystkie przedmioty były jako rozszerzone.
Bzdura, po prostu nie było podziału na poziom podstawowy/rozszerzony.
Czy była trudniejsza ? Tak samo zdawali ją ludzie, którzy się do niej nie uczyli, jak obecnie. (oczywiście na ocenę dostateczną max.)

D3
01-07-10, 16:46
Burn na starej maturze z matematyki z tego co jeszcze pamiętam nie było pytań zamkniętych. Obecnie ludzi nie uczy się analitycznego myślenia, a zgadywania poprawnych odpowiedzi wg debilnego klucza i cały sens nauki w tym całym bajzu jest gdzieś gubiony. Poszukaj na necie zadania ze starej matury a z nowej matury to niestety nie ma porównania... na niekorzyść tej nowej.

mateohzp
01-07-10, 16:55
a ile było oszustwa jak była stara matura? :]

D3
01-07-10, 17:00
a ile było oszustwa jak była stara matura? :]

A na nowej to nie ma? :]

Lukaszr0
01-07-10, 17:04
Ja również do przodu :)

KowalX
01-07-10, 18:08
Bzdura, po prostu nie było podziału na poziom podstawowy/rozszerzony.
Czy była trudniejsza ? Tak samo zdawali ją ludzie, którzy się do niej nie uczyli, jak obecnie. (oczywiście na ocenę dostateczną max.)

Oczywiście samo przygotowanie tematu z września na maturę z(j.p) jest śmieszne. Poziom rozszerzony był przy wszystkich przedmiotach natomiast w nowej maturze obniżono próg dla ludzi ,którzy nie idą w konkretnym kierunku (o około 20% - 40% )zależnie od przedmiotu ,a rozszerzony przeważnie jest przedmiotem przyszłego kształcenia. Co moim zdaniem odbiło się na poziomie całej matury i wiedzy.
Co do ludzi oszukujących to ich sprawa ja się wypowiadam na temat samej matury.
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to ,że ludziom ze starą maturą ciężej się dostać na studia.

burn
01-07-10, 18:54
Ja zdawałem matmę rozszerzoną, tam nie było zdań zamkniętych :(
Fakt faktem, matma banalna, a i tak trochę ćwoków nie zdało. Ładnych parę lat temu był wyższy poziom. Teraz w liceum nie ma nawet rachunku różniczkowego, czy całki.

mateohzp
01-07-10, 19:10
A na nowej to nie ma? :]

chyba troche mniej.. Ja nie zamierzam oszukiwac..

KowalX
01-07-10, 19:45
Ja zdawałem matmę rozszerzoną, tam nie było zdań zamkniętych :(
Fakt faktem, matma banalna, a i tak trochę ćwoków nie zdało. Ładnych parę lat temu był wyższy poziom. Teraz w liceum nie ma nawet rachunku różniczkowego, czy całki.
Nie każdy musi mieć maturę :) zdałeś przyszłość przed tobą choć brzmi to banalnie.

chyba troche mniej.. Ja nie zamierzam oszukiwac..

Tego nie da się stwierdzić .

Bull2
01-07-10, 21:48
jakie fajne kierunki sa przyszlosciowe ?

KowalX
01-07-10, 22:26
Najpierw co Ciebie interesuje? Nie ma co patrzeć na sam kierunek kiedy zero zainteresowania.

Bull2
01-07-10, 22:32
Gorzej jak mnie malo co interesuje i nie koniecznie jest to nauka :)

luo
01-07-10, 22:51
Gorzej jak mnie malo co interesuje i nie koniecznie jest to nauka :)

Uwierz mi wszystko wiążę się z nauką, tylko nie koniecznie bezpośrednio;)
Np. sport: zaczynając od AWF, a kończąc na fizjologii

Teraz jest masa kierunków więc na pewno znajdziesz coś dla siebie;)