PDA

Zobacz pełną wersję : Trening na rok

IWantGoToArmy
29-04-10, 15:06
Witam,

Postawiłem sobie za cel, żeby w przyszłym roku startować do szkoły wojskowej dlatego najważniejsze dla mnie będzie rozwijanie się w dwóch kierunkach: kondycja i siła. Test składa się z 3 konkurencji( w nawiasie ile zrobię/ ile chcę zrobić w przyszłym roku): bieg na 1000 m. (3,11 min./ 3,00min.), podciąganie z nachwytem (6/ >14) i bieg po kopercie 10x10 ( edytuję pozniej). Sprzęt jaki mam aktualnie to : hantle, rowerek, mnóstwo miejsca do biegania, skakanka, jakiś drążek się znajdzie. Jeśli uważacie, że tak będzie lepiej to mogę zapisać się na siłkę.
Moja prośba do expertów: Jakie ćwicznia powinienem wykonywać, w ilu seriach? jaki trening ale ukierunkowane tylko na te testy? Nie zależy mi na masie, ani sylwetce(przyjdzie z czasem :) ) . Jaka dieta?(przez ostatni rok , siedziałem praktycznie w domu ze wzgl. na mature.).
Prosiłbym o jakieś linki, tylko do tych konkretnych cwiczen, podkreślam , ze szukałem ale jako , ze jestem dosyc zielony w temacie nie potrafiłem rozóżnić treningów tzn. nie chciałbym marnować czasu na cwiczenia, ktore mi znacząco nie pomogą. Link do tematu z jaką dietą również miło widziany.

Naprawdę wielkie dzięki wszystkim, który mi pomogą.
Pozdrawiam.

WaRiaT18
29-04-10, 18:44
No ok wszystko pięknie ale na początek napisz coś o sobie waga, wzrost itp.... Na siłownie nie musisz koniecznie chodzić skołuj sobie jeszcze ławeczke do ćwiczeń siłowych i git... Chcesz być lepszy w bieganiu to oczywiście musisz ćwiczyć nogi no rowerek masz skakanka jeszcze dla formy możesz pobiegać na powietrzu... Podciąganie to musisz ćwiczyć biceps i triceps przedramie też... Jak masz drążek to już na drążku możesz łapke ćwiczyć i chankielkami jak byś miał ławeczke to możesz ćwiczyć uchwyt wąski ..Naprawde na te partie mięśni jest dużo ćwiczeń ..Niewiem wejć sobie w google i wpisz biceps czy mięśnie nóg masz tam dużo info... A diete to zdrowo się odżywiać..

PoZdRo

opalinho
29-04-10, 21:12
Bieganie myślę,że ogarniesz trenując poprostu biegi.Z czasem wyrabiać się będzie kondycja i będziesz dokładał czy to metrów czy czasy będą lepsze.Pomocny w wyrabianiu kondychy również rower,basen.Natomiast co do podciągania to trzeba mieć przed wszystkim silne plecy oraz chwyt.Wszelkie podciągania na drązku - podchwytem,nachwytem.Myślę,że martwe ciągi również dałyby Ci siłę i ogólnie wzmocniły plecy jak również chwyt.Jednak aby wykonywać je prawidłowo lepiej przejsc sie na profesjonalną silke aby ktos doswiadczony nauczyl Cie prawidlowej techniki bo łatwo zrobic sobie krzywde jak bedziesz ciagi robil ze złą techniką.