PDA

Zobacz pełną wersję : tłuszcze!!

muminn
24-01-10, 15:37
mam pytanie :D bo od lutego sie zabieram za siłke z dietą i bez picia :)
jeszcze nie mam do konca ustalonej diety ale brakuje mi tluszczy!! wyszlo mi narazie 50g tluszczy a potrzebuje mniej wiecej 1.5/kgmsc tak myślę.
czy moge pić I JAK PIĆ oliwe z oliwek? nigdy tego nie piłem. pić 100mililitrów czy jak??
czy doliczać też np. masło/margaryne jak np. przygotowuje sobie mięso??

i czy dobrym źródłem tłusczu będzie np. nutella?
bym na kolacje sobie mógł jeść
bardzo prosze o porady :)

Giro
24-01-10, 15:41
Nutella odpada, margaryna, masło tez raczej odpada (chyba że nie są z tłuszczów "trans"). Zdrowe źródła tłuszczy to przede wszsytkim orzechy; laskowe, włoskie, arachidowe. Dodatkowo oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, słonecznkiowy. Tłuszcze muszą być w każdym posiłku, ogranicz je tylko do minimum w posiłku potreningowym. W jaki sposób będziesz je spożywał, twoja sprawa...

maly25
24-01-10, 20:53
przy robieniu masy 1g na 1 kilogram ci wystarczy,jedna lyzeczka oliwy ma 5g

muminn
24-01-10, 20:53
hmm w sumie to sobie moge ustalic 1g tluszczu na kgmc i dac 3 jajka??
żółtko to bedzie dobre zrodlo tluszczy??
bo szczerze to oliwy nigdy nie pilem i nie wiem czy by moj brzuch to wytrzymal... ewentualnie bym musial całą mase orzechów kupic :|

Giro
24-01-10, 21:16
Żółtko raczej to nie za dobry pomysł. Możesz jeść je, ale postaraj się dostarczać inne źródła tłuszczy, z takich jak wyżej napisałem. Jak napijesz sie oleju to nic CI sie nie stanie. Mięszaj z innymi produktami.

maly25
24-01-10, 21:18
ja tez za nia nie przepadam,ale np.do jogurtu,do odrzywki wlewam po 10g i wogule jej nie czuje.
a z innymi posilkami to poprostu zaraz po zjedzeniu wlewam do kieliszka 10g i wypijam przepijajac woda lub cherbata,nie ma tak zle

muminn
24-01-10, 21:19
hmm a jak tata mi bedzie smazyc kotlety na tej oliwie to wtedy on tez sie wlicza do diety?

o w sumie do bialka z mlekiem jak wleje to mozna tak?? nic nie poczuje??

maly25
24-01-10, 21:21
a co do jajek,to smialo do 5 mozesz zjadac calych przy robieniu masy,najlepiej je jedz na sniadanie,nic nie bedzie a zoltko ma wiecej bialka niz samo bialko

muminn
24-01-10, 21:25
no tak :) nie no za bardzo nie lubie jajek no ale 2-3 wszamie, ewentualnie jajecznice z nich zrobie. no a żółtko ma wiecej bialka ale to przy wartosci 100g ;) wiec w jednym jajku tak na prawde białko ma wiecej białka :P (bo żółtka jest mniejsza ilosc)

maly25
24-01-10, 21:25
mozesz wlewac smialo do mleka nic nie bedzie nie buj
na oliwie z oliwek to raczej nic nie usmazyszclap
piers z kurczaka najlepiej gotuj mozesz dozucic warzyw

maly25
24-01-10, 21:28
z jednega jajka, w bialku jest oko 3,3 a zoltko ma oko 3,5g

Giro
24-01-10, 21:37
Jeśli smażysz coś na tłuszczu, to ten tłuszcz wliczaj do bilansu kalorycznego. Jednak nie powinno się smażyć, najlepiej gotowac na parze. Pozatym nie smaży sie na oliwie.

slim shady
24-01-10, 21:37
unikaj smażenia, smak oliwy poczujesz jak wlejesz, ale nie powinno Ci to przeszkadzać, polewaj nią posiłki i tyle (sałatki,rybę,ryż)

muminn
25-01-10, 07:22
ok panowie dzieki za pomoc : )

KowalX
27-01-10, 16:07
masło jest ok i doliczamy

polecam polać warzywa dobrym(tłoczony na zimno,nie rafinowany) olejem rzepakowym