Zobacz pełną wersję : tłuszcze!!
mam pytanie :D bo od lutego sie zabieram za siłke z dietą i bez picia :)
jeszcze nie mam do konca ustalonej diety ale brakuje mi tluszczy!! wyszlo mi narazie 50g tluszczy a potrzebuje mniej wiecej 1.5/kgmsc tak myślę.
czy moge pić I JAK PIĆ oliwe z oliwek? nigdy tego nie piłem. pić 100mililitrów czy jak??
czy doliczać też np. masło/margaryne jak np. przygotowuje sobie mięso??
i czy dobrym źródłem tłusczu będzie np. nutella?
bym na kolacje sobie mógł jeść
bardzo prosze o porady :)
Nutella odpada, margaryna, masło tez raczej odpada (chyba że nie są z tłuszczów "trans"). Zdrowe źródła tłuszczy to przede wszsytkim orzechy; laskowe, włoskie, arachidowe. Dodatkowo oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, słonecznkiowy. Tłuszcze muszą być w każdym posiłku, ogranicz je tylko do minimum w posiłku potreningowym. W jaki sposób będziesz je spożywał, twoja sprawa...
przy robieniu masy 1g na 1 kilogram ci wystarczy,jedna lyzeczka oliwy ma 5g
hmm w sumie to sobie moge ustalic 1g tluszczu na kgmc i dac 3 jajka??
żółtko to bedzie dobre zrodlo tluszczy??
bo szczerze to oliwy nigdy nie pilem i nie wiem czy by moj brzuch to wytrzymal... ewentualnie bym musial całą mase orzechów kupic :|
Żółtko raczej to nie za dobry pomysł. Możesz jeść je, ale postaraj się dostarczać inne źródła tłuszczy, z takich jak wyżej napisałem. Jak napijesz sie oleju to nic CI sie nie stanie. Mięszaj z innymi produktami.
ja tez za nia nie przepadam,ale np.do jogurtu,do odrzywki wlewam po 10g i wogule jej nie czuje.
a z innymi posilkami to poprostu zaraz po zjedzeniu wlewam do kieliszka 10g i wypijam przepijajac woda lub cherbata,nie ma tak zle
hmm a jak tata mi bedzie smazyc kotlety na tej oliwie to wtedy on tez sie wlicza do diety?
o w sumie do bialka z mlekiem jak wleje to mozna tak?? nic nie poczuje??
a co do jajek,to smialo do 5 mozesz zjadac calych przy robieniu masy,najlepiej je jedz na sniadanie,nic nie bedzie a zoltko ma wiecej bialka niz samo bialko
no tak :) nie no za bardzo nie lubie jajek no ale 2-3 wszamie, ewentualnie jajecznice z nich zrobie. no a żółtko ma wiecej bialka ale to przy wartosci 100g ;) wiec w jednym jajku tak na prawde białko ma wiecej białka :P (bo żółtka jest mniejsza ilosc)
mozesz wlewac smialo do mleka nic nie bedzie nie buj
na oliwie z oliwek to raczej nic nie usmazyszclap
piers z kurczaka najlepiej gotuj mozesz dozucic warzyw
z jednega jajka, w bialku jest oko 3,3 a zoltko ma oko 3,5g
Jeśli smażysz coś na tłuszczu, to ten tłuszcz wliczaj do bilansu kalorycznego. Jednak nie powinno się smażyć, najlepiej gotowac na parze. Pozatym nie smaży sie na oliwie.
slim shady
24-01-10, 21:37
unikaj smażenia, smak oliwy poczujesz jak wlejesz, ale nie powinno Ci to przeszkadzać, polewaj nią posiłki i tyle (sałatki,rybę,ryż)
ok panowie dzieki za pomoc : )
masło jest ok i doliczamy
polecam polać warzywa dobrym(tłoczony na zimno,nie rafinowany) olejem rzepakowym