PDA

Zobacz pełną wersję : Standardowe 'jak zaczac' :)

Eldorado
12-12-09, 20:09
witam wszystkich!
Postanowilem wziac sie za siebie, bo moja sytuacja jest przyznam nieciekawa.
Mam 19 lat, 183 cm, waga 93 kg.
Do tej pory nie uprawialem praktycznie zadnych sportow.
Jednak od miesiąca pracuję nad swoja kondycja, obecnie biegam 3 km dziennie.

Co chcę osiagnac? Poprawic swoją kondycję, odmienić swoj wyglad i popracowac ogolnie nad sprawnoscia fizyczną. Jako ze jestem dosc duzym facetem chcialbym sprobowac z kulturystyką.
Jednak nie lubie marnowac czasu i robic czegos co nie przynosi efektow dlatego pierwsze co, to pare pytan do doswiadczonych osob, ktore mają już z tym do czynienia.

1. Jaka dieta? (wyczytalem gdzieś o ABS, opinie są różne)
2. Od czego zaczać trening?
3. Możecie polecić dobrą książkę gdzie będą opisane cwiczenia dla początkujących i kolejne etapy?
4. Jak często powinienem cwiczyc i po ile godzin?
5. Jakie są najlepsze dodatkowe ćwiczenia (oprocz silowni i biegania)?
6. Sprawa wyglada tak, ze mam po prostu tlusty brzuszek i oponkę, takze mięśni jest mało co. Przypomnę, ze przy 183 cm ważę 93 kg. Powinienem skupić się na zrzuceniu paru kg czy może na zamianie tego co jest w miesnie?

Narazie chyba tyle, licze na ludzi dobrej woli :p

pozdrawiam!

Floyd16
12-12-09, 20:13
Dieta musi się składać z dużej ilości białek i węgli. Zacznij w domu trochę ćwiczyć tj. pompki itp. . Poza bieganiem i siłownią polecam basen. Świetnie robi na kręgosłup i pracuje całe ciało :). Ćwiczyć powinieneś 3 razy w tygodniu, po godzince. W weekend dla relaksu godzinka na basenie. Tylko nie biegaj i tego samego dnia na siłownie. Chcesz poprawić sprawność fiz. nie zarżnąć się :D

Dementor
12-12-09, 20:30
Tutaj masz prawie wszystkie ćwiczenia opisane: http://www.kulturystyka.pl/atlas/

D3
12-12-09, 21:11
Dieta musi się składać z dużej ilości białek i węgli

A tłuszcze to gdzie wywiało? Może są niepotrzebne?

puma007
12-12-09, 21:50
1. Jaka dieta? (wyczytalem gdzieś o ABS, opinie są różne)

ABS- to http://wdziek.info/abs-trening_miesni_brzucha.html a nie dieta

Eldorado
12-12-09, 21:52
Narq jest ich nadmiar w organizmie :p
A poważnie co do diety jeszcze: układać ją samemu czy np. wydać te 8 dych i pójść do dietetyka żeby sprzedał coś wysokobiałkowego na 2 tygodnie i powtarzać tę dietę?

I jeszcze:

6. Sprawa wyglada tak, ze mam po prostu tlusty brzuszek i oponkę, takze mięśni jest mało co. Przypomnę, ze przy 183 cm ważę 93 kg. Powinienem skupić się na zrzuceniu paru kg czy może na zamianie tego co jest w miesnie?

Floyd16
13-12-09, 09:14
Diety masz podwieszone w dziel "Diety". Poczytaj, wybierz tą która jest ci potrzebna, a jak masz pytania w wal w odpowiednim dziale.

Giro
13-12-09, 10:02
Dieta musi się składać z dużej ilości białek i węgli. Zacznij w domu trochę ćwiczyć tj. pompki itp. . Poza bieganiem i siłownią polecam basen. Świetnie robi na kręgosłup i pracuje całe ciało :). Ćwiczyć powinieneś 3 razy w tygodniu, po godzince. W weekend dla relaksu godzinka na basenie. Tylko nie biegaj i tego samego dnia na siłownie. Chcesz poprawić sprawność fiz. nie zarżnąć się :D

chcesz zrzucić brzuch to chodz na siłownie i odrazu po niej biegaj...