Zobacz pełną wersję : Proszę o kilka porad dla początkującego
Cześć , nie znam jeszcze tego forum więc jak zakładam coś źle i nie w tym miejscu to przepraszam. Więc tak : Mam 20 lat , w wieku 15 lat ponad rok ćwiczyłem na siłowni , potem skupiłem się na kolarstwie szosowym , scigałem się otro trenowałem itd. Teraz , rower poszedł trochę na bok i od jakiegoś miesiąca zaczynam z treningiem domatora i dietą ... Powoli czuje niedosyt , i planuje kupić hantelki i ławkę ze sztangą na dobry start. Trenuje i żywię się pod kontem masy , chciałbym trochę się powiększyć ( obecnie 81 kilo i raczej mizerna rzeźba ) . Polecicie mi jakieś sensowne suplementy , które będą trzymać składniki których potrzebuje mój organizm w stosownym poziomie ?? Broń boże jakieś ,,pompowacze" , tylko wiem co nieco o trenowaniu na powaznie i zdaje sobie sprawę z tego , że sama dieta to mało .... Co byście polecili ??? Trenuje 3 - 4 razy w tygodniu , i staram się przestrzegać głównych zasad diety : Rano płatki owsiane , mleko , twaróg , potem tuńczyk , obiad coś z ryżem i kurczakiem , obiad drugi często zwykły domowy , kolacja 1 jakaś zwykła no i na noc 6 białek i 2 żółtka .... :):) Co polecicie , na start z siłką ?? :)
pozdro
jak nie mozesz utrzymac diety to gainer,jak masz w posiłkach za mało białka to serwatka,a na poczatek zeby cie ładnie pokopało to mono kreatyny.na mnie ładnie na sam początek działało,ale pamietaj ze suple to wspomagacze diety to ona jest najwazniejsza bez niej nie podniesiesz masy miesniowej chocbyc cwiczył latmi i kuł sie cidziennie!
pozdro
Polecicie mi jakieś sensowne suplementy , które będą trzymać składniki których potrzebuje mój organizm w stosownym poziomie ?? Broń boże jakieś ,,pompowacze" , tylko wiem co nieco o trenowaniu na powaznie i zdaje sobie sprawę z tego , że sama dieta to mało ....
Dobra dieta to wcale nie tak mało, jak Ci się wydaje.
Co do supli skoro twierdzisz, że zaczynasz po 5 latach, ja bym proponował pomachać troche na sucho, przyzwyczaić organizm, powinno samo "pójść".
A co do tych nie "pompowaczy" po jakimś czasie możesz sięgnąć po jakieś specyfiki, ale powtarzam że myślę, że na początku nie ma większego sensu.
Co najwyżej możesz sobie kupić gainerka na dzień dzisiejszy i uzupełniać dietę.
Skołuj sprzęt, ułóż trening, trzymaj się diety i bądź konsekwentny, a efekty przyjdą same.
Powodzenia :)
Problem mam z tym , że studiuje dziennie a to ma taką wadę , że nie jestem w stanie idealnie ułozyć diety ;/ Śniadanko pierwsze i drugie spoko daje rade , ale potem na obiad zapycham się w szkole czymś. Staram się ograniczać fast foody a zamiast tego np. kopytka , czy tam pierogi w barze mlecznym, no i potem dopiero jak wracam pod wieczór to zapodaje jakiś ryż i piersi z kurczaka czy wołowinkę , no i ostatni posiłek przed snem to te jajka. Oprócz tego sporo bananów , soków , no i wiadomo , zdarzy się jakiś baton czy inna czekolada ... i teraz nie wiem czy taka ,,dieta" ma jakikolwiek sens , czy skutkuje ona dopiero kiedy wszystkiego przestrzega się idealnie . Macie z tym jakieś doświadczenia ?? Jak wy stosujecie diety ?? Tak jak rozpisane bez jakichkolwiek odstępstw ??
diete musisz sobie obliczyc w dziale dieta jest podanych kilka kalkulatorów pomocnych w tym!!! osobiscie staram sie przestrzegac ale czasami to normalne ze cos mi wypadnie i nie mogo zjesc odpowiedniego posiłku:( prawda jest taka ze powinienes postepowac zgodnie z tym co masz rozpisane i wyliczone -wtety sa efekty!!! twoje zapotrzebowanie na bialko ,wegle i tłuszcze wynosi X i powinienes dziennie tyle dac swojemu organizmowi!!!
na poczatek polecam gainera dla uzupełnienia braków w diecie a na pierwszy cykl mono kreatynke:) pozdro
Jaja daj rano, a na kolację twaróg. Spożywaj zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, orzechy, siemie lniane) pełnowartościowe białka no i węgle złożone(im bliżej nocy tym mniej ich dostarczasz). W dziale dzieta masz sporo przykładowych diet więc bez problemu możesz podpatrzeć jak wygladają. Na początku zajmując się amatorsko kulturystyką niemusisz ważyć czy wiliczać wszystkiego na kalkulatorze wystarczy jak będziesz jadł intuicyjnie.
W szkole możesz jeść kanapki z pełnoziarnistego/ew. razowego pieczywa+mięso najlepiej coś z gotowanych. Możesz też brać pojemniki z przygotowanym wczesniej jedzeniem.
Słuchajcie a mogę ćwiczyć ogólnie na masę , a jedna partię mięśni robić co dwa dni , na rzeźbę ?? Chodzi o brzuch ... Chciałbym ogólnie ćwiczyć na masę , natomiast mięsnie brzucha rzeźbić ... Co myślicie ??
oczywiscie ze możesz brzuch robić czesciej niż raz w tygodniu tylko jesli masz oponke to nie spodziewaj sie wielkich efektów bo robiac mase raczej sie nieda zlikwidowac mieśnia piwnego:) musiałbys zrobic redukcje żeby zgubic oponke!!! jesli wogóle ja masz:)
Ok, powoli zaczynam kompletować jakiś sprzęt. Mam w domu tokarza więc krążki darmowe :) Na pierwszą partię dostałem dwa krążki po 14,5 kilo , teraz zamówiłem więcej troszkę mniejszych , z wymiarów które podałem wyjdą jakieś 7-ki i 5-ki , potem zamówię jakieś takie żeby skompletować 2 identyczne hantelki dość ciężkie do wyciskania na ławce , robienia motylków itp. , dzisiaj pojadę po jakiś gryf na początek.
Teraz tak , mam dostęp do spawarki , materiału , i umiem wszystko zrobić ( ławki , itp) , Tylko czy ma ktoś jakieś zwymiarowane projekty albo coś w tym stylu ?? Pamiętam jak ćwiczyłem to niekiedy trafiała się ławeczka na której aż chciało się cisnąć , a czasem totalna tandeta , dlatego chciałbym jakieś sprawdzone projekty wykonać :):)
pozdro i z góry dzięki :)
Słuchajcie szybkie pytanie , bardziej przydaje się gryf mniej łamany , czy bardziej łamany ??? Zamawiam gryfy i nie wiem na który się zdecydować ;/;/
Słuchajcie szybkie pytanie , bardziej przydaje się gryf mniej łamany , czy bardziej łamany ??? Zamawiam gryfy i nie wiem na który się zdecydować ;/;/
jak masz również prosty to bierz bardziej łamany
no kowal dobrze ci radzi jak juz masz prosty to bierz łamany ;D a jak nie masz ani tego ani tego to wez prosty... bynajmniej ja bym wzial prosty ...
Suma , sumarum , zamówiłem prosty 150 cm , i łamany 120 cm , może nie jakieś olimpijskie ale myślę , że wystarczą na początek. Zamówiłem gryfy firmy THORN , miałem zawężone pole poszukiwań , bo max. średnica to może być 26 mm do moich krążków ... Teraz tylko pospawać ładną ławeczkę , dokupić małe krazki i już powoli będzie czym ćwiczyć :)
Dzięki chłopaki ;]
frajda przy kompletowaniu sprzętu - BEZCENNE !!!! :)
frajda przy kompletowaniu sprzętu - BEZCENNE !!!! :)
A do tego ceny ławeczek , wyciągów itp. zachęcają do nauki obsługi spawarki :lol: Za to ceny obciążenia mówią same za siebie coś w stylu : " poproś tatę tokarza o lepsze i darmowe " :D:D
http://images41.fotosik.pl/223/753f927be76b3867med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Słuchajcie a teraz pytanie bardzo głupie ale już sam się śmieję z mojej głupoty i wolę spytać niż robić coś źle. Wyczytałem że optimum serii na bicepsa to między 9 a 12 , i teraz tak : Robie serię np. stojąc i ćwiczę bice sztangą na razie prowizoryczną ( zamówione jeszcze nie doszły ) 4 x po 8 powtórzeń , i to się liczy jako 4 serie ?? Czy to jest jedna seria ??? Pytam bo chciałem dziś wykonać te 9 serii ale jeśli jedną serię traktować jako 4x8 to ja po czwartej już wysiadam i musiałem zredukować ciężar ( robiłem to ciężarem ok 32 kilo ) ;/ Jak to jest ??
przykład :
- uginanie ramion hantelkami z suplimacja 4x 10
-uginanie ramion ze sztangą 3x10
- uginanie ramienia w podporze o kolano 3x 10
co daje razem 10 serii jesli nie dajesz rady wykonać poprawnie zaplanowanych serii to zmniejsz ciężar
No , teraz już rozumiem :) Na razie robię w sumie tylko uginanie ramion stojąc ze sztangą , bo nie mam jeszcze odpowiednio lekkich obciążeń do hantli ( najlżejsze to właśnie te ok. 14,5 kilo a 30 kilo na jedną łapę to na razie dla mnie niewykonalne. Myślę , że teraz optimum hantelka do uginania z łokciem podpartym o kolano to jakieś 18 - 20 kilo , ale to sprawdzę w następną niedzielę )
Dzięki za pomoc :)
to kompletuj dalej ten sprzęt i napisz czasami jak tam wykląda ta twoja domowa pakiernia:) pozdro !!!
Ok, a tak odnośnie planu treningowego , to siedzę i próbuje cos sensownego ułożyć , biorąc pod uwagę wolny czas i ogólne założenia. Z góry uprzedzam że nóg nie ćwiczę , bo wiele osób które robią je od kilku lat mają je gorzej umięśnione niż ja ( nietypowa postura jak na kolarza - nadmiar wagi nadrobiłem końską nogą ). Wykminiłem coś takiego , tylko czy w oparciu o to mogę zaczynać rozpisywac poszczególne ćwiczenia i serie czy coś byście zmienili ??? Dodam , że środa i niedziela koniecznie muszę być treningowe bo to moje najluźniejsze dni jeśli chodzi o czas .... Więc co myślicie :
Niedziela :
- Biceps
- Brzuch
- Przedramię
Środa :
-Klatka
-Barki
-Triceps
Piątek :
- Brzuch
- Kaptury
- Plecy
masz tu gotowy trening ja nim jade obecnie i zaznaczam ze nie jestem jego autorem!!!pewien mod mi go rozpisał mam nadzieje że się nie obrazi!!! a ty sie nie chwal:) że go masz !!!
I
Klatka biceps
Wyciskanie płasko 12, 10, 10, 8
skos ze sztangielkami góra 12, 10, 8
poręcze 3xmax
rozpiętki 2x12
biceps
unoszenia ze sztangielkami(supinacja) 12, 10, 8,6
sztanga łamana 12, 10, 8
modlitewnik ze sztangielkami 12, 10, 10
plecy triceps
drążek 4xmax
podciąganie sztangielki w opadzie 12, 10, 10,8
podciąganie sztangi w opadzie podchwytem 12, 10, 10
martwy ciąg 5x5 (na początek poczytaj o tym treningu jak rozkładać ciężar)
triceps
francuz ze sztangą siedząc 12, 10, 10, 8
opuszczanie sztangi do czoła leżąc 12, 10, 8
francuz siedząc ze sztangielką 12 10, 8
nogi barki
prostowanie nóg na maszynie 12, 10, 8, 6
przysiady 5x5
martwy ciąg na prostych nogach 10, 8, 6
wspięcia na palce tyle serii żeby dobić do 100 powtórzeń
barki
wyciskanie ze sztangielkami siedząc 12, 10, 10, 8
unoszenie sztangi wzdłuż tułowia 12, 10, 8
unoszenia sztangielek na boki 12, 10, 8
unoszenie sztangielek w opadzie 2x12
dni sobie podziel jak chcesz!!! tam gdzie są barki dorzuć kaptóry i brzuch możesz leciec każdego dnia treningowego ja tak przynajmniej robie:)
Jasne :) Dzięki wielkie :D
Nie wiem co to ale masz tego SOGA :D Jakieś piwo za to dają czy co ??:D
:twisted: to taka niby nagroda za trafną pomoc w prawym rogu na dole:whistle:
a co z tym browarem? żartuje !!! powodzenia w zmaganiach z żelastwem!!!
Tak z waszego doświadczenia , mniej więcej po jakim czasie widac jakieś zauważalne efekty i przyrosty , bica i klatki ?? Ogólnie po jakim czasie są jakieś efekty ... ???
nie od razu Rzym zbudowano :) !!!
To wiem , mam tą przewagę nad całkowitymi żółtodziobami że trenowałem wyczynowo sport i zdaje sobie sprawę z wielu rzeczy :) no ale nie jestem zadowolony z mojej sylwetki , bo obecnie jest tak ;/;/ Tragedii nie ma ale do celu daleko :( Dlatego pytanie - po jakim czasie można będzie rozpoznać które foty są stare a które robione dopiero co ... na razie jestem .... hmmm jednobryłowy :D brzuch i klatka to jedna płyta <lol2> A biceps to porażka ( dobrze , że mam dystans do takich spraw :) )
http://images44.fotosik.pl/228/0ca52a15f2bce102med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images38.fotosik.pl/224/f5cd1b50618f38f5med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Obciążenia ciągle mało , ale teraz już będzie go szybko przybywało :) Za chwilę będą fajne hantelki 2x15 kg ( po 8 talerzy na każdym ) więc z początkowej koncepcji jedynie treningu domatora zaczyna się rodzić coś co można określić jako zalążki siłki :d
http://images44.fotosik.pl/229/a2c712498f33af85med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Słuchajcie , mam takie pytanko jeszcze ... Dziś liczyłem sobie bilanskik białka jakie spożywam w ciągu dnia , i na moją wagę 84 kilo teraz wychodzi mi jakieś 110 gram białka dziennie , z tego co czytam trzeba ok 2 g na kilogram masy ciała , i wychodziło by na to , że potrzebuje zakupić sobie jakiś suplement. Znalazłem gajnerka 3 kg za 69 zł ... pytanie teraz na ile mi wystarczy taka jedna paczka ???
Aha , w bilansie nie uwzględniłem : Chlebka razowego który jem w szkole , mięsa ( wołowina ) , i rzeczy typu kopytka w barze w szkole , czy tam banany .... Ale czy jest opcja , że te rzeczy mi dopełnią białko o te 60 gram czy nie ?? Nie znalazłem info ile w tych produktach jest białka ;/;/
Aha , jak się ma fasola do tej diety ?? Bo dziś wyczytałem że w 100G. fasoli białej jest ok 29 gram białka .... wychodzi na to że zamiast gajnera mogę dorzucić 200 G. fasoli :D Szczerze to nie chce gajnera , bo nie mam już siły przekonywać dziewczyny i starszych , że to nie żadne dopalacze ... no dosłownie jak walka z ciemnymi wiatrakami , a chce mieć spokój zamiast bzyczenia nad uchem wiecznego :d
fallenursus
25-11-09, 18:47
mowisz ze brakuje ci w diecie bialka, a kupic chesz jakis cukier.
pomysl :smile: powiem ci w sekrecie ze miesien zbudowany na bialku o wiele ladniejszy niz ten na weglach...
to jakie białko mi polecicie o dobrej relacji cena-jakość ?? Chce tylko uzupełnić dietę , żeby mi białeczka starczyło ... :) pozdro
dobre białeczko ostrowia 900g jakies 35 zł, lub <moge sie tu mylic bo mi pamiec szwankuje>- syntrax matrix 2.0 z 55zł tak na oko
co do Twojego wczesniejszego postu to minimalne przyrosty zauważysz dosc szybko, miesien bedzie twardszy. Ale żeby ktoś do Ciebie podszedł i powiedział : Ej stary Ty chyba cos cwiczysz to 6 miechów:)
Kurcze u mnie jest tak , że od jakiegoś czasu zaczynam mieć tendencje do nabierania masy , i o dziwo oponeczka jest malutka a w bary łapy i na twarz przyszło sporo , i jak rok temu warzyłem 70 kg tak teraz 84 - 85 , i mi każdy wmawia że coś biorę z dopalaczy ... już mnie to męczy , ale chce tą tendencje wykorzystać żeby nabrać masy , ale mięśniowej ... no i siły ... chce wyciskać minimum 100 kg :) To mój drugi cel oprócz nabrania spoko wyglądu :)
Dzięki za pomoc :) Masz soga :D
Białka – odżywki białkowe (link do art. Białko, białko ach to ty by Symu)
Biogenix – Prolongatum
Dymatize - Elite Whey Protein
Olimp - System Protein 80
Ostrowia
Optimum - 100% Whey Gold Standard
PVL - Iso-Stack
PVL - Whey Maxx
Syntrax - Matrix
Syntrax - Nectar
Trec – Isolite
Trec - NitroProGen info
Trec - Ultimate Protein
Whey Maxx w miarę smaczny , rozpuszczalność - GIT .
Słuchajcie obecnie przy wzroście 180 cm moja waga to 84 kilo. Według tego mam już chyba małą nadwagę .... w sumie nie mam jakiegoś mega brzucha ( mała oponeczka ) , mam dość duże nogi w udach i łydach ( pozostałość po kolarstwie ) ... Jade cały czas na masę , ale tak się zastanawiam czy czasem nie pozbyć się opony i nie wysuszyć trochę i dopiero zacząć masować ... - co myślicie ??? Nie zależy mi na rzeźbie typu mega kaloryfer ... chce być duży i silny ale bez brzucha ... w związku z tym co radzicie ?? Czy przy tej wadze jeśli będe masował ciągle to będzie widać siłkę czy może być tak że niektórzy pomyślą że tylko żrę więcej i robie się papuśny ..... ???