PDA

Zobacz pełną wersję : Jestem zielony jak trawa ;]

Chudy03
13-10-09, 18:25
Witam. Jestem na tym forum nowy, korzystałem z opcji "szukaj" ale nic nie znalazłem dokładnego.

A więc tak.
Mam 14 lat (w grudniu 15) chodzę do III gimnazjum, jak na swój wiek uważam, że jestem za niski i wyglądam na 5-6 klasę (tak mówią nieznajome osoby). Nie mam wyrobionego bicepsu ani tricepsu oraz reszty. Tak jak już pisałem jestem niski chudy ale brzuch mam jak bęben ;p. Na klatę biorę max 18 kg a na biceps 4-5 kg na triceps ledwo 3 wziąłem. Tak więc jestem bardzo ale to bardzo słaby i teraz mam kilka pytań bo chciałem tak jak moi koledzy wyrzeźbić swoje mięśnie i stać się silniejszym.

Pytania:
1. Czy nic mi się nie stanie jak zacznę ćwiczyć? Nie zahamuje to mojego wzrostu itp.? (mierzę 160 cm)
2. Jakie ćwiczenia i po ile kilo doradzacie mi na:
a) biceps
b) klatę
c) triceps
I po ile serii
3. Jak często ćwiczyć w tygodniu
4. Jak mówiłem wcześniej nawet moi koledzy o 3 lata młodsi, którzy nigdy NIE ćwiczyli mają bardziej wyrzeźbione partie ciała. Jak najszybciej wyrobić sobie to co napisałem w pytaniu numer 2

PS: chciałem jeszcze dodać, że palę papierosy niestety (około 3-5 dziennie)

Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi to proszę pisać będę bardzo bardzo wdzięczny. Dziękuję za uwagę i proszę o szybką pomoc

KowalX
13-10-09, 18:27
nie powinieneś ćwiczyć maksymalnymi ciężarami ,raczej lżejsze ciężary

Chudy03
13-10-09, 18:28
nie powinieneś ćwiczyć maksymalnymi ciężarami ,raczej lżejsze ciężary

Dziękuję a czy mógłbyś po kolei odpowiedzieć na moje wszystkie pytania. To pierwsze najważniejsze jest ;p

michal_f
13-10-09, 18:37
poczytaj o treningu ACT w twoim wieku bedzie ok i tak jak kolega pisze nie cwicz duzymi ciezarami. na nie przyjdzie czas jak bedziesz starszy. Trening domatora tez byłby w tym wieku bardzo dobry. Aby rzezbic trzeba miec co rzezbic wiec najpierw musiałbys zdobyc troche masy :)

Chudy03
13-10-09, 18:45
Dziękuję, ale czy ktoś mógłby po kolei odp na te pytania. Proszę xD

michal_f
13-10-09, 18:50
1. Jak dobrze technicznie bedziesz wykonywal cwiczenia to nie zachamuje :)
2. Poczytaj o ACT
3. 3 razy wystarczy
4. Dieta na mase, zrob troche miesnia i dopiero rzezbic

Chudy03
13-10-09, 18:52
Bardzo wdzięczny jestem, a jeszcze podaj odsyłacz do tego ACT. Wiem, że powinienem wiedzieć co to jest ale pierwszy raz mam styczność z tym także proszę o wyrozummiałość.

Hermann
13-10-09, 18:54
Myśle że w twoim przypadu lepiej ćwiczyć na siedząco lub leżąc wtedy mniej obciążasz kręgosłup.Wydaje mi sie że rozsądny trening nie zachamuje wzrostu ale musisz poczekać napewno ktoś z fachowców poradzi ci dokładniej

michal_f
13-10-09, 18:55
google nie boli ;p wpisz trening ACt i sie wyswietli :)

Hermann
13-10-09, 18:56
przepraszam Michał nie przeczytałem twojej wypowiedzi

Chudy03
13-10-09, 19:52
Czyli spokojnie mogę ćwiczyć sobie bicka tricka na siedząco i nie zahamuje mi to wzrostu?! Super. Dziękuję bardzo

Chudy03
13-10-09, 20:19
Przepraszam za post pod postem.

Prosiłbym kogoś o ułożenie planu treningowego 3-dniowego dla mnie. Chciałbym głównie wyrzeźbić bicepsy i tricepsy a także klatę i oczywiście chciałbym przybrać na sile i zbić tkankę tłuszczową z brzucha. Mam dostęp do ławki+gryf+44kg obciążenia,
gryfu lekko łamanego i hantli. Nie ćwiczyłem wcześniej.

KowalX
13-10-09, 20:42
1. Jak dobrze technicznie bedziesz wykonywal cwiczenia to nie zachamuje :)

technika to inna bajka ,niech nie przesadza z ciężarami

Chudy03
13-10-09, 21:09
To napisze mi ktoś ten plan? Będę wdzięczny. Tylko proszę mnie nie odsyłać na inne stroni i na inne działy tylko proszę napisać mi plan specjalny dla mnie ;p

007
13-10-09, 21:35
co tu pisać ? Plan jak plan ,chcesz pompować bicka i tricka heh ja też . Bicek to moje prio od nastu lat

Nie jestem pewny ale ACT jest na tym forum nawet przybite gwoździem żeby wszystkim się wyświetlało na pierwszej stronie

mtm
13-10-09, 22:33
1 .
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15375&highlight=%E6wiczenia+m%B3odym+wieku

2.
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=20417

Znajdż coś ciekawego .

3. optymalnie 3 dni , 2 to za mało , bądż 4 jak uważasz polecam :pon/sro/pia

4. Systematyczność , staranność , nie wykonuj powtórzeń oszukanych , pracuj mniejszymi ciężarami ale dokładniej wykonuj ruchy .
Zaglądaj na atlas ćwiczeń i patrz jak prawidłowo wykonywać ćwiczenia , jak nie wiesz .

Wanted
13-10-09, 23:14
pamiętaj o tym żeby dobrze dopasować ciężary ... lepiej zrobić mniej niż zrobić za dużym ciężarem za mało wyniki przyjdą jeśli będziesz SYSTEMATYCZNY a że koledzy są więksi to zależy od genetyki ...

talentinho
13-10-09, 23:50
Ćwicz małym ciezarem , nie ćwicz na stojąco , nie bierz odrzywek , poczytaj o diecie na mase , bo rzezbic to trzeba miec co ;) Nie przemeczaj sie .. Na to przyjdzie czas ;) Jestes mlody i dopiero sie rozwijasz , jak sie sumiennie wezmiesz to za kilka lat koledzy beda ci zazdroscic , ale pamietaj nie rob nic na siłe , wszystko przyjdzie z czasem . A o diete zapytaj tutaj : http://www.e-kulturystyka.info/forumdisplay.php?f=8

Chudy03
14-10-09, 08:23
nie bierz odrzywek

Koledzy wiele razy już mnie do tego namawiali. Ale ja nie chcę brać odżywek, chcę jechać na naturze ;]

PS: Kilka razy już ćwiczyłem na biceps na triceps i na klatkę ale na drugi dzień prawie w ogóle nie miałem zakwasów to źle?

Fehu
14-10-09, 11:10
Co do zakwasów wszystko zależy od Twojej regeneracji. Choć uważam ze zakwasy miła sprawa. Ćwicz solidnie i ciężko a wynik będą nie bój się jedzenia... poczytaj o diecie ;D
zapraszam Cię do mojego artykułu porusza on kilka ciekawych kwestii dla Ciebie http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15375
Nie patrz na kolegów może teraz jest 2 kroki do tyłu jeśli Cie zależy masz wole walki to za rok będziesz już krok do przodu..
Tylko kolego papieroski rzucamy! A na suple przyjdzie czas ale do szkoły średniej o nich zapominasz ;D

Chudy03
14-10-09, 15:32
Tylko kolego papieroski rzucamy! A na suple przyjdzie czas ale do szkoły średniej o nich zapominasz ;D

Nie dam rady rzucić, ale przynajmniej się postaram i ograniczę ;p

Hermann
14-10-09, 15:51
Dużo białka ser jajka mięso chude pierś z kurczaka - budulec dla mięśni

michal_f
14-10-09, 19:31
Nie dam rady rzucić, ale przynajmniej się postaram i ograniczę ;p

paru moim kumpli rzucilo fajki za pomoca tabletek Tabaks. Kosztuja chyba 40 zł. Moze warto sprobowac ?

Chudy03
15-10-09, 15:05
Aha chciałem jeszcze dodać, że ważę około 45 kg czyli bardzooooo mało jak na swój wiek.
Proszę o ułożenie tego planu 3 dniowego na biceps klatę i triceps :)

mtm
15-10-09, 15:57
A gdzie reszta braki , przedramie , nogi , plecy ?

ale jak chcesz , po jakimś czasie będziesz nie symetryczny . Lepiej rób więcej parti mięśniowych dołóż barki i plecy , a nogi :

http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15189

te twoje priorytety czyli : Tric , Bic , Klata to za mało ...

Poniedziałek: Klatka+Biceps
Środa: Plecy+Triceps
Piatek: Barki+Kaptury+Nogi

Klatka
-wyciskanie sztangi na płaskiej 12/10/8/6
-wyciskanie sztangi na skosie 10/10/8/6 lub hantelków 4x10-8
-rozpiętki 4x10

Biceps
-uginanie rąk ze sztangą stojąc 12/10/8/6
-unoszenie hantli z supinacją nadgarstka siedząc 4x10-8

Plecy
-podciąganie na drązku szerokich nachwytem - 3-4 serie na maX (tzn tak abys dał rade zrobic 10-8 powtórzen w serii)
-wiosłowanie ze sztangą w opadzie 12/10/10/8 lub 12/10/8/6
-wiosłowanie hantlem 3x10-8

Triceps
-wyciskanie francuskie lub wyciskanie w wąskich chwycie (łokcie blisko tułowia) 12/10/10/8
-wyciskanie hantla zza głowy lub prostowanie ręki w opadzie 4x10-8

Barki
-wyciskanie sztangi zza karku lub sprzed głowy siedząc 10/10/8/6
-unoszenie rąk z hantlami na boki stojąc 3x10-8
-unoszenie rąk z hantlami na boki w opadzie tułowia 3-4x10

Kaptury
-szrugsy ze sztangą/hantelkami 4 serie po 14-10 powt.

Nogi
-przysiady ze sztangą 4 serie, powtórzenia z zakresu 14-6 np 12/10/8/6
-przysiady wykroczne 3x10
-wysoki step 3x10
-wspięcia na palce 4s po 12

kubaCK
15-10-09, 18:47
niby czemu nie dasz rady rzucic szlugi??? tyle co palisz to nic 3 - 5 papierosow na dzien, czyli palisz w szkole przy kolegach;] ja palilem 4 lata od 15 roku zycia teraz nie pale 4 miesiac i jakos zyje. tam ktos mowil o tabletkach, tabletki za Ciebie nie rzuca;]
p.s plan podany przez kolege wyzej jest do dupy. szczegolnie plecy raza w oczy (wiosluje sie hantla a nie hantlem;] taka mala uwaga:)

mtm
15-10-09, 19:18
Jest to 1 z podwieszonych w dziale trening ...

Hermann
15-10-09, 19:45
gdzie on da rade sie podciągnąć 10 razy chcesz ga doszczętnie załamać? ZSaproponuj coś od siebie a chłopaki pewnie sie odezwą i zweryfikują twój plan' A co do palenia to powinieneś skończyć póki jesteś młody. Mój stary palił 50 i rzucił.Potrzebna jest motywacja. Chcesz z chudzielca wyrosnąć na kawał byka to musi kosztować troche wyrzeczeń. Małymi kroczkami do przodu.

papec
16-10-09, 01:30
paru moim kumpli rzucilo fajki za pomoca tabletek Tabaks. Kosztuja chyba 40 zł. Moze warto sprobowac ?

Tutaj wiele zalezy od motywacji http://www.heineken.pl/London_index.php?check=12ebaa68270ff1856da6d4cb119 4b621

Chudy03
16-10-09, 14:27
To może jakiś dobry plan dla mnie. uwzględniając moją słabość i wagę?

Chudy03
16-10-09, 14:36
Ale ten plan ma być uwzględniając wszystko tak aby było dobrze bo jak czytałem o tych nogach to mi się dziwnie zrobiło ;p

NeverLetGo
16-10-09, 14:53
nie pal petów bo od tego możesz nie urosnąć!!!

a tak na serio kwestia psychiki - człowiek potrafi sie do wszystkiego przyzwyczaić i od wszystkiego odzwyczaić!!!

ja dłuuuuuuugo eksploatowałem płuca i coooo?! i sie znudziło hehehe

NLG i do przodu

mtm
16-10-09, 14:53
hehe , nogi ważna sprawa ...

Chudy03
16-10-09, 20:01
Proszę o ten plan w końcu ;]

michal_f
16-10-09, 20:05
Proszę o ten plan w końcu ;]

juz Ci pisalem ACT. Google nie boli.
Masz dwa gotowce:

1. Skłony w leżeniu (tzw.brzuszki) (brzuch),
2. Przysiady ze sztangą (czworogłowe ud),
3. Uginanie nóg na maszynie w leżeniu przodem (dwugłowe ud),
4. Wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej (klatka),
5. Unoszenie sztangielek bokiem w staniu (naramienne),
6. Unosznie sztangielek w przód w staniu (naramienne - przednie i boczne aktony),
7. Przyciąganie drążka wyciągu dolnego szerokim uchwytem w siadzie płaskim (najszersze grzbietu),
8. Prostowanie tułowia w leżeniu przodem na ławce poziomej (nogi leżą na ławce, a tułów poza ławką, nogi zablokowane) (proste grzbietu),
9. Uginanie ramion ze sztangą w staniu (biceps),
10. Wyciskanie francuskie w staniu, lub siadzie ze sztangą (triceps),
11. Nawijanie i odwijenie ciężarka na drążek (przedramiona),
12. Wspięcia na palce ze sztangielką w staniu - podkładka pod palce (łydki)

1.Unoszenie kolan do klatki w zwisie na drążku.(proste brzucha),
2.Prostowanie nóg na maszynie w siadzie.(czworogłowe ud),
3.Uginanie nóg na maszynie w leżeniu przodem(dwugłowe ud),
4.Wyciskanie sztangielek w leżeniu na ławce poziomej(klatka),
5.Unoszenie sztangielek bokiem w staniu(naramienne-boczne aktony)
6.Wyciskanie sztangielek w siadzie(naramienne-przednie i boczne aktony),
7.Podciąganie na drążku szerokim uchwytem(jeżeli nie dajesz rady podciągnąć się poprawnie technicznie ani razu,lub b.mało-proponuję zastępczo wykonywać samą fazę negatywną ćwiczenia-tj.do góry pomagamy sobie nogami lub z pomocą partnera,a w dół opuszczamy się powoli,przez cały zakres ruchu kontrolując swoje opadanie.)(najszersze grzbietu),
8.Skłony tułowia ze sztangą w staniu(proste grzbietu)-w tym ćwiczeniu proponuję małe obciążenie-może być sam gryf,
9.Uginanie ramion ze sztangielkami w staniu.(bicepsy),
10.Prostowanie ramion na wyciągu.(triceps),
11.Nawijanie i odwijanie cięzarka na drążek(zawieszonego na sznurku)(przedramiona),
12.Wspięcia na palce w staniu-z maksymalnym rozciągnięciem łydek-podkładka pod palce(łydki).

Chudy03
18-10-09, 09:45
Proszę o ułożenie planu ale uwzględniając dosłownie wszystko co napisałem. I ile mam podnosić też powinno pisać i powinno być zrozumiałe

michal_f
18-10-09, 11:25
A czego w tym treningu Ci brakuje ? Wszystkie partie przecwiczysz wiec nie rozumiem Ciebie.
A to ile masz podnosic to juz sprawa indywidualna.
Co tu masz jeszcze nie zrozumiale ??

Hermann
18-10-09, 11:53
Chudy MIchał poświęciłci dużo uwagi i cierpliwośći.Pośięć teraz troche czasu ty.Poczytaj posty doświadczonych kolegów i zaproponuj coś od siebie.Chłopaki napewno skorygują błedyi pomogą. Wykaż troche inicjatywy.