PDA

Zobacz pełną wersję : Ogólny Plan

Charlie5
04-10-09, 14:43
Mam 15 lat 179 wzrostu, ważę 63 kg.
Ćwiczę dosyć systematycznie od około roku.
Zaczynałem z totalnym brakiem masy mięśniowej (nawet napięty nie miałem mięśni). Zaczynałem od hantli 2 kg przerzuciłem się na 4 kg. Od lipca zaopatrzyłem się w hantle 10 kg z możliwością zrobienia z nich 2,5/5,7,5 i 10 kg hantli. Ćwiczę obecnie na 7,5 kg systematycznie (staram się raz dziennie) i zawsze do totalnego zmęczenia by móc ze mnie pot wykręcać.
Czytałem wiele artykułów, poradników itp. lecz nie jestem zadowolonych ze swoich efektów. Jest o wiele lepiej niż na początku, gdy napnę się to dosyć spore mięśnie jednak bez napinania tragedia. Jedynie z ud mogę być zadowolony.

I tu moja prośba, mimo tego że niby mało ważę to mam z lekksza brzuszek. Staram się go pozbyć, jem mało widać troszkę efekty. Chcę przybyć na masie mięśniowej głównie ręce i klata (mam gino), resztę też z lekksza i pozbyć się brzuszka.

Nie brałem nigdy żadnego koksu/sterydów ani leków na sterydach i nie mam zamiaru, tak samo używki.

Z góry dziękuję.

palcello
04-10-09, 16:59
Po pierwsze przeczytaj zanim założysz temat !!!
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=22099
Co chcesz osiągnąć jaki masz plan ?
Poczytaj troche na forum !!

Jesz malo ? Chyba nie trzeba jeśc mało najwyższa pora wziaść się za jakąś dietke :) I poczytac inne tematy
Chcesz przybrać na masie meisniowej ?? Masz dostęp tylko do hantli tych co napisałeś ?
Brzuch pozbyc sie ? proponuje a6w , brzuszki , ogólnorozwojówke i dużo ruchu : )

Charlie5
04-10-09, 18:24

-Waga
63 kg

-Wzrost
179

-Co chcesz osiągnąć
Przybyć na masie mięśniowej,chce aby trening wreszcie przynosił efekty i pozbyć się brzuszka

-Staż
Około roku

-Inna Aktywność/Sporty
Piłka nożna, koszykówka

-Dostęp do siłowni/sprzętu(czy to pro siłownia, czy warunki domowe, etc)
2 x hantle 10 kg
Siłowni brak
Planowany zakup ławki ale to raczej nieprędko i małe szanse.

-Aktualna/planowana dieta.
Brak

-Przeciwskazania Medyczne
Raczej żadnych

-Suplemacja.
NIE

Proszę bardzo.
Reszte informacji zamieściłem w poprzednim poście.

Voice666
04-10-09, 21:23
NA dwóch hantlach to raczej nie zbudujesz wielkich mięśni, ale dla chcącego nic trudnego. Bierz dwa krzesła połóż na nich deskę do prasownia i masz ławkę, na początek wystarczy, jak ci mało obciążenia wykorzystaj butlę z wodą, możesz robić pompki, masz dostęp do drążka? nie? masz trzepak? jesli tak to masz dobry zamiennik, a na nim biceps, brzuch i plecy możesz trenować, Znowu dwa krzesła, opuszczasz się miedzy nimi i masz "poręcze" ćwiczysz dół latki i triceps.
jak widzisz możliwości nawet bez sprzętu jest zajebiście dużo wystarczy pogłówkować. Podałem ci tylko kroplę w morzu pomysłów na ćwiczenia teraz twoja kolej. I nie ćwicz do załamania mięśni każdego dnia bo nic tym nie zwojujesz 3 razy w tygodniu w zupełności wystarczy. No i dieta bez tego nic nie zdziałasz.

Charlie5
05-10-09, 14:49
Ok to może już bardziej przejdziemy ;]

Od dzisiaj zaczynam a6w na brzuszek.

I teraz potrzebuje planu na ćwiczenia z hantielkami :

Wtorek [partie mięśni]

Ćwiczenia [ilość serii i powtórzeń]

Czwartek [partie mięśni]

Sobota [partie mięśni]

Bo w te dni pragnę ćwiczyć chyba że to źle ułożony plan to prosiłbym o poprawienie. I teraz nie wiem jak to dopasować.

Oraz potrzebuje porad do diety, żadnych odżywek czy czegoś nie mam zamiaru brać. Wiem że dużo białka, starczy zjedzenie dziennie jednego jajka na twardo i 4 kromki z serem szynką ? Prosiłbym o pomoc.

Charlie5
10-10-09, 11:45
Jak na razie lecę hantlami ogólnymi ćwiczeniami raczej na każdą partię.
5 dzień a6w dzisiaj będzie 6 i teraz mam pytanie do tego śmiesznego ćwiczenia nr. 5.
Pisze "wykonujemy tzw nożyce" jednak z obrazku nie wynika to na nożyce a bardziej jak jakiś pionowy rowerek. Jak je wykonywać i jak długo, jaką ilość ?

Charlie5
28-10-09, 08:35
Dziś będzie 24 dzień a6w.
I tu mam do was pytanie, dlaczego nie widzę efektów.
- Nie przerwałem nigdy ćwiczeń.
- Robię codziennie.
- Staram się trzymać te 3 sekundy.
- Robię krótkie przerwy co dwa ćwiczenia.

A jedyne co widzę to że ubyło mi 3 mm brzucha -.-
Mięśni też nie widzę żeby się gdziekolwiek kształtowały.
To co mogę robić źle ?

Mam 180 wzrostu i ważę 63 kg.

Z hantlami nie idzie mi najgorzej, mam ustalony planik i idzie dobrze. Może za niedługo będę mógł odwiedzić też siłkę.

D3
28-10-09, 10:24
Cierpliwości...

Charlie5
28-10-09, 17:50
Cierpliwości...

Ja jestem cierpliwy.
Jednak się pytam czy może coś źle robię. Bo się okaże że po 42 dniach coś źle robiłem, a efektów wgl nie będzie.

mtm
28-10-09, 18:12
Jeżeli zero efektów przy 24 dniu , to weż sie może za abs2 ...

Charlie5
29-10-09, 22:47
Jeżeli zero efektów przy 24 dniu , to weż sie może za abs2 ...

Znaczy efekty są ale znikome.
Troszeczkę ubyło brzuszka, łatwiej i szybciej robi mi się różne ćwiczenia na mięśnie brzucha (np. brzuszki). Wydaje mi się, że formują się z lekksza mięśnie w 2 miejscach po bokach, nie wiem czy to są mięśnie bynajmniej wcześniej(przed rozpoczęciem a6w) nie zauważyłem.

mtm
29-10-09, 22:48
To jak jednak coś tam widzisz to wytrzymaj do 42 dnia .

Charlie5
30-10-09, 06:57
To jak jednak coś tam widzisz to wytrzymaj do 42 dnia .

Okej dzięki.
Z wytrzymaniem to nie mam problemu gdyż mam silną motywację tylko się bałem, że cały trening pójdzie na marne.

Micek185
30-10-09, 11:56
A6W nie spala tłuszczu tylko buduje miesnie i jest to raczej plan dla początkujących,pozniej mozesz zaczac trenowac z jakims obciążeniem np krążkiem na klatce.Robisz tylko brzuch czy juz masz jakis plan i tak jak kolega sie wczesniej pytał masz dostep do drążka albo trzepaka?sam a6w nic ci nie da bynajmniej na inne grupy niz brzuch.
pozdro

jaca666
30-10-09, 12:19
Jak robisz spięcia z obciążeniem np. talerzem 10kg to bądź pewien że poszerzy Ci to talie po jakimś czasie...

Charlie5
30-10-09, 21:51
Co do planu to mam ustalony plan na poszczególne partie mięśni, ćwiczenia za pomocą hantli. Co do trzepaka to raczej by było szaleństwem wyjść na dwór pomiędzy dwa bloki i na trzepaku ćwiczyć. A do drążka nie mam dostępu.

Charlie5
08-11-09, 17:34
Witam jest w miarę dobrze jeszcze 9 dni do końca a6w. Dodam wtedy zdjęcia po czym prosiłbym o ocenę czy widać efekty.

Lecz piszę z innego powodu. Mam zamiar kupić sobie ławeczkę do treningu. Zmieścić się w pieniążkach do 165 zł z przesyłką. Chodzi mi o taką raczej zwykłą ławeczkę bez podstawki na sztangę gdyż na to nie mam miejsca w domu, będę służyć do ćwiczeń hantlami. Jednak chciałbym żeby to nie była jakaś prosta ławka tylko najlepiej składana i żeby można było na niej różne partie mięśni ćwiczyć w tym brzuch (dobrze by było jakby była regulowana jakaś) i oczywiście w miarę wytrzymała. Ja się nie znam więc moglibyście mi jakieś polecić(link z allegro etc) ?

mtm
08-11-09, 17:47
Ogl. uzbieraj więcej sosu i kup coś z MARBO, mamy rabat !
do 165 zł. to raczej nie zwojujesz ...
a te tanizny na allegro to prowizorka ...
(pamiętaj że sprzęt kupujesz na lata , a to tylko 100,150 zł. więcej ... ):yawn:

Charlie5
08-11-09, 18:11
Mówię, że potrzebuje zgrabnej ławeczki bo mieszkam w bloku i nie mam dużo miejsca.
Myślę o czymś w tym stylu :

http://www.marbo-sport.pl/p,pl,4,marbo+home+-+lawka+prosta-skosna+l004.html

Dobra ?

mtm
08-11-09, 18:13
osobiście nie brał bym takiej ...
Ale jak tam chcesz ...:silenced:

Charlie5
08-11-09, 18:19
No to może byś polecił lepszą ? :>

mtm
08-11-09, 19:10
Chodzi mi o to że bez stojaków , i skosu górnego nie ma ...
ale jak ci pasuje ...to zamawiaj .

Charlie5
08-11-09, 20:35
No to mówię poleć mi jakiś bo nie mam pojęcia. A stojaków na sztangę nie chcę bo nie zmieszczę nigdzie tej ławki !

mtm
08-11-09, 20:48
to co ty chcesz do szafy ją chować ?

Charlie5
08-11-09, 22:56
Nie ale nie będę miał gdzie jej rozłożyć razem z tą sztangą a potem nie będę miał gdzie tego przechować.

Charlie5
14-11-09, 22:10
Cześć to znowu ja.
Niestety nie dotrwałem do końca a6w. Skończyłem na 31-32 dnia. Nudziło mnie to, nie miałem już wystarczającej siły i motywacji oraz czasu. Zajmowało mi to już godzinę przez co zaniedbałem trening hantlami. Przez co fotek nie będzie.

I mam teraz pytanko. Chcemy sobie z kuzynem zrobić taką mini siłkę w piwnicy.
Potrzebujemy ławeczki. Czy ta jest dobra : http://www.marbo-sport.pl/p,pl,31,marbo+home+-+lawka+regulowana++doczepiane+stojaki+l015.html ?
I o jakim rabacie wspominałeś ? : >

michal_f
14-11-09, 22:12
ławeczka nawet OK szkoda ze nie ma skosu w dol.
rabat to 7 %

Charlie5
14-11-09, 22:19
Szkoda tylko, że tam nie ma żadnej takiej ławeczki ze skosem dolnym wraz ze stojakami pod sztangę. No chyba, że za 8 stów ale tak szmalowny nie jestem.

A rabat to od razu się dostaje przy zakupie czy w jaki sposób.

maniek90
15-11-09, 14:30
duzo pisal nie bede,jest na forum jak byk bo PYTALEM SIE O TO SAMO!!!! czy robic mase i brzuch redukowac jednoczesnie czy wypalac sam brzuch CZYTAJ!!!!

Charlie5
15-11-09, 19:34
duzo pisal nie bede,jest na forum jak byk bo PYTALEM SIE O TO SAMO!!!! czy robic mase i brzuch redukowac jednoczesnie czy wypalac sam brzuch CZYTAJ!!!!

No tak ale ja potrzebuję ogólnego planu.
Dzisiaj/Jutro zacznę te abs2 robić i FBW.

Jednak błagam was ułożylibyście mi plan tego FBW na 3-4 dni w tygodniu.
http://www.nasportowo.webpark.pl/atlas_cwiczen.htm Tutaj są jak myślę wszystkie ćwiczenia tylko proszę rozpiszcie mi to jakoś. Oczywiście tylko na hantle, mam do wyboru 2 x 5 kg/7,5kg/10 kg, które najlepiej wybrać ?

mtm
15-11-09, 19:59
FBW :

a.
siady 4s 4-6 reps
wl 4s 4-8 reps
unoszenie z opadu/good morning 3s 5-10 reps
wioslowanie sztanga w opadzie 3s 4-8 reps
wyciskanie z przed klatki 2s 6-10 reps
wyciskanie francuskie do czola 2s 4-10 reps

b.
siady 4s 5-10 reps
wyciskanie skos gora/dol 3s 6-10 reps
podciaganie na drazku 3s 8-10 reps
martwy ciag 5s 4-6 reps
wyciskanie szeroko od czubka glowy 2s 8-10 reps
uginanie ze sztanga 2s 6-8 reps

Sztange kupić musisz , jeśli nie masz . Są w jakiś Hipermarketach typu Real itp .Co prawda lipne , ale są ...
Chociaż nawet niektórzy chwalą te chińskie ...:yawn:

ABS2:

- http://rapidshare.com/files/181808506/abs2.zip

Charlie5
15-11-09, 22:12
Jeśli będzie dobrze to ojciec ma kumpla co od 30 lat trenuje kulturystykę i zawodowo podnosił ciężary w wadze super ciężkiej. I już niedługo będę chodził na siłkę gdzie właśnie ten kumpel trenuje co raczej moje problemy zakończy ; p
W dodatku planujemy z kuzynem zrobić mini siłkę w piwnicy ; )
Lecz potrzebuje też coś do domu bym se poćwiczył a co do sztangi to już omawialiśmy :<
Ale tak czy siak dzięki wielkie za rozpiskę !

Charlie5
16-11-09, 16:21
FBW :

a.
siady 4s 4-6 reps
wl 4s 4-8 reps
unoszenie z opadu/good morning 3s 5-10 reps
wioslowanie sztanga w opadzie 3s 4-8 reps
wyciskanie z przed klatki 2s 6-10 reps
wyciskanie francuskie do czola 2s 4-10 reps

b.
siady 4s 5-10 reps
wyciskanie skos gora/dol 3s 6-10 reps
podciaganie na drazku 3s 8-10 reps
martwy ciag 5s 4-6 reps
wyciskanie szeroko od czubka glowy 2s 8-10 reps
uginanie ze sztanga 2s 6-8 reps

Dobra może jestem jakiś zacofany ale nie ogarniam trochę tych ćwiczeń w sensie jak je wykonać i ciężko mi z nazwy wiedzieć jak wygląda ; d

a.
Przysiady (http://kulturysta.com/moj_html/zasob_cwiczen/fot_uda/strony_uda_han/uda_han1s.html) 4 serie 4-6 powtórzeń
wyciskanie leżąc (http://kulturysta.com/moj_html/zasob_cwiczen/fot_klatka/strony_klatka_han/kl_wycisk_h1s.html) 4 serie 4-8 powtórzeń
unoszenie z opadu/good morning 3 serie 5-10 powtórzeń
wioslowanie sztanga w opadzie (http://kulturysta.com/moj_html/zasob_cwiczen/fot_najszerszyg/strony_najszerszyg_han/najszerszyg_han3s.html) 3 serie 4-8 powtórzeń
wyciskanie z przed klatki 2 serie 6-10 powtórzeń
wyciskanie francuskie do czola (http://kulturysta.com/moj_html/zasob_cwiczen/fot_triceps/strony_triceps_han/triceps_han14s.html) 2 serie 4-10 powtórzeń

b.
Przysiady (http://kulturysta.com/moj_html/zasob_cwiczen/fot_uda/strony_uda_han/uda_han1s.html) 4 serie 5-10 powtórzeń
wyciskanie skos gora/dol 3 serie 6-10 powtórzeń
podciaganie na drazku 3s serie 8-10 powtórzeń NIE MAM DOSTĘPU DO DRĄŻKA : <
martwy ciag (http://kulturysta.com/moj_html/zasob_cwiczen/fot_prostownikig/strony_prostownikig_han/prostownikig_han1s.html) 5 serie 4-6 powtórzeń
wyciskanie szeroko od czubka glowy 2 serie 8-10 powtórzeń
uginanie ze sztanga 2 serie 6-8 powtórzeń

Nie wiem czy podałem dobre ćwiczenia , a reszty jakoś nie potrafiłem odnaleźć. Potrzebował bym, żeby pokazane były te ćwiczenia jak tam : <

mtm
16-11-09, 19:18
Popatrz jakie partie robisz
tzn.
Wpierw nogi, klata , plecy itd.

wszystko i więcej na :
- http://www.kulturystyka.pl/atlas/

Charlie5
16-11-09, 19:34
Wielkie dzięki ; p
Ok ale niestety widzę, że bez ławeczki się nie obejdzie : <

Ta ławeczka jest dobra ? :

http://www.marbo-sport.pl/p,pl,31,marbo+home+-+lawka+regulowana++doczepiane+stojaki+l015.html

Oczywiście do tego dokupimy sobie z kuzynem sztangi potem.

Szkoda tylko, że tam nie ma żadnej takiej ławeczki ze skosem dolnym wraz ze stojakami pod sztangę. No chyba, że za 8 stów ale tak szmalowny nie jestem.

A rabat to od razu się dostaje przy zakupie czy w jaki sposób ?

mtm
16-11-09, 19:39
Pogadaj z sprzedawcą marbo na naszym forum ...

Musisz mieć w niej skos górny , i oddzielne stojaki do siadów ...

Na takim sprzęcie nie wyobrażam sobie ściągnięcia sztangi do siadów ....

sztanga to wiadomo tylko olimpijka (2.20 ;20 kg) :twisted: zainwestuj bo warto)

rabat włączy ci na stronie , jak sie zalogujesz marbo.pl - 7 % pzdr ... i wytrwałości w treningach ./..

Charlie5
16-11-09, 19:42
Czyli ta ławka jest do dupy ?
Kurde bo już tam przeglądam i przeglądam to praktycznie się niczym nie różnią, no fakt, że takie za 800 wzwyż to już profesjonalne ławki, ale niestety na takie coś mnie nie stać a w dodatku jeszcze potem dokupić do tego sprzęt pozostały to chyba za rok bym tego nie uzbierał. Naprawdę ta jest aż tak tragiczna ? : <

mtm
16-11-09, 19:48
Zła nie jest ale siadów na niej nie zrobisz , i zawsze lepiej mieć osobną ławkę i osobne stojaki

Mówie ci napisz czego chcesz na PM do marbo-sport_pl
a on już napewno najlepiej ci doradzi ...