PDA

Zobacz pełną wersję : Kefir ???



SasukeSay
18-09-09, 19:54
Mam pytanie co daje kefir jak działa wszystko inne o kefirze ;)

Macconrad
19-09-09, 09:44
""Kefir - jeden z najstarszych mlecznych napojów (http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Napoje_mleczne&action=edit&redlink=1) fermentowanych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa), który z uwagi na swoje właściwości jest produktem (http://pl.wikipedia.org/wiki/Produkt_spo%C5%BCywczy) mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych.
Pochodzi z Kaukazu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaukaz_%28kraina_historyczna%29), gdzie przez wiele lat był produkowany w tradycyjny sposób w skórzanych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3ra_%28surowiec%29) workach lub dębowych (http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%85b) beczkach (http://pl.wikipedia.org/wiki/Beczka). Ormianie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ormianie) już we wczesnej starożytności pijali specjalnie przygotowane sfermentowane mleko. Ormiańska nazwa kefiru to macun""

Gooogle nie boli :)

Edit:
Tu jeszcze takie z innego forum na temat kefiru.

Napewno jest lepszy niz mleko bo podczas dojrzewania kefiru następuje częściowy rozkład tłuszczu i LAKTOZY(a więc ma mniej cukrów prostych, bo bakterie to zżarły), wzrost zawartości witamin B1 i B6 oraz kwasu foliowego. Wartość biologiczna mleka pozostaje niezmieniona, natomiast białka charakteryzują się wyższą strawnością oraz obniżoną alergicznością w porównaniu do mleka słodkiego.Napoje fermentowane(kefir, jogurt) trawione są 2 - 3 razy szybciej niż mleko słodkie. Korzystnie wpływają na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltykę jelit.
Wartości odżywcze i dietetyczne kefiru wiążą się również z częściowym przefermentowaniem laktozy, co ma znaczenie dla ludzi nie tolerujących tego cukru i dla tych , którzy boja się "otłuszczenia" ze względu na wysoką zawartośc laktozy.
Zawartośc białka jest porównywalna do mleka, a jesli chodzi o tłuszcz, to sa tez kefiry chude np 0.5% , dodatkową zaleta kefiru jest to, że jeszcze żaden producent nie wpadł na genialny pomysł, zeby go posłodzićhttp://www.***.pl/buziaki/3.gif

johnni
19-09-09, 11:12
kefir dobra sprawa ja jeszcze polecam jogurty pitne

Russel
19-09-09, 12:31
Za dużo tłuszczu i laktozy !

Na masie polecam Jogurty greckie sa zbite maja często 2x więcej białka niż normalne jogurty czy kefiry. Równocześnie zawiera mniej węgli i prawie zero laktozy.

Co więcej, ten rodzaj jogurtu traci mniej wartości odżywczych w czasie obróbki termicznej niż pozostałe.

KowalX
19-09-09, 13:31
Z laktozą nie będzie problemu chyba ,że przerwaliśmy spożywanie ,a i tak do pewnych ilości nie powinna sprawić żadnego problemu.Zresztą sama w sobie pozwoli lepiej wykorzystać wapń zawarty w produkcie.

bullet
24-09-09, 22:20
a moze maslanka??0

KowalX
24-09-09, 22:30
maślanka,jogurt,kefir = smaczne,zdrowe hehe :smile: