Zobacz pełną wersję : Ból kolan;/
OD pewnego czasu zauważyłem, że bolą mnie kolana..;/ Zaczęło się jak przez 6 dni biegałem po 2 km ( po dobrej rozgrzewce)... zrobiłem sobie przerwę, ale i tak bolą... ból nie obejmuje całego kolana tylko w lewym kolanie prawą stronę , a w prawym lewą... jak zakładam nogę na nogę i spycham kolano w dół to czuję ból;/ Albo jak biegam..;/
Anaboliczny Koks
17-07-09, 19:10
też tak mam takie kłucie jakby
OOO:P Trafiłeś w dziesiątke:P Tak jak by mnie ktoś igłą kuł:P
Anaboliczny Koks
17-07-09, 19:21
To samo mam przy bieganiu dlatego nie biegam ;( Mam lek na stawy ,sciegna itd i zobaczymy jak zjem 1 paczke
Znaczy ścięgna mam jako tako wporzo:D Tylko te kolana mnie drażnią, bo WAKACJE i w piłkę chcę grać:D Wczoraj grałem w piłkę i nic mnie nie bolało, a rano wstaje i AŁA..;/
Już w jakimś poście pisałem że to niezdrowe biegać 6-7x w tygodniu. Dość mocno to odbija się na stawach, nie tylko kolanach ale też staw skokowy ładnie dostaje po dupie. Znajomy miał podobnie z tym że bolało go tylko lewe kolano i powiedziałem mu żeby zaczął chodzić na basen. I to jest według mnie bardzo dobre wyjście, jemu pomogło. Możesz np. 2x w tyg chodzić na basen+do tego 2x rower, oczywiście mówimy tu a spokojnych ruchach, a nie sprintach. Do tego jakaś glutamina w większych ilościach + witaminki(ew. warzywa/owoce) + jakaś maść chłodząca i powinno wrócić do normy
Znaczy ścięgna mam jako tako wporzo:D Tylko te kolana mnie drażnią, bo WAKACJE i w piłkę chcę grać:D Wczoraj grałem w piłkę i nic mnie nie bolało, a rano wstaje i AŁA..;/
rozgrzewałeś kolana? wątpie:twisted:
He he a właśnie, że rozgrzewałem:PP clap Kolana smaruję MAŚCIĄ KOŃSKĄ:D Właśnie też sobie teraz pochodzę na basen;D Na rowerze jeżdżę 4x w tygodniu z kumplami np. żeby dojechać na orlik itp:D Ogólnie lubię się ruszać, więc nie cierpię jak mnie coś boli!!!:) Aha jeszcze co do rozgrzewki to teraz mam na jej punkcie bzika:P Tylko, że ja rozciągałem mięśnie, a się okazuje, że trzeba rozgrzewać:P Teraz na mechanicznym rowerze 15 min, krążenia itp:P Zobaczymy jak będzie;) Napisze za 2-3 czy coś idzie w dobrym kierunku;)
sciągacze i maście są OK ale spróbuj sobie kurzych łapek wygotowanych wiem ze to ochydne ale pomaga ja tak kolana wyleczyłem
He he a właśnie, że rozgrzewałem:PP clap Kolana smaruję MAŚCIĄ KOŃSKĄ:D Właśnie też sobie teraz pochodzę na basen;D Na rowerze jeżdżę 4x w tygodniu z kumplami np. żeby dojechać na orlik itp:D Ogólnie lubię się ruszać, więc nie cierpię jak mnie coś boli!!!:) Aha jeszcze co do rozgrzewki to teraz mam na jej punkcie bzika:P Tylko, że ja rozciągałem mięśnie, a się okazuje, że trzeba rozgrzewać:P Teraz na mechanicznym rowerze 15 min, krążenia itp:P Zobaczymy jak będzie;) Napisze za 2-3 czy coś idzie w dobrym kierunku;)
No napisz za jakiś czas. Jeśli chodzi o mój poprzedni post to chodziło mi oczywiście o glukozamine a nie glutamine, cały czas mi się mieszają:twisted:. Rozgrzewka dynamiczna przez ćwiczeniami/biegami itp a na koniec rozciąganie
http://parkour.net/Rozgrzewka-t584.html co sądzicie o tej rozgrzewce;) Nie mówię o ARTYKULE 1 TYLKO TYM DRUGIM POD!!!
ja tez miałem kiedys takie bóle w obu kolanach, ale tak jakby w dolnej czesci kolana. to było jeszcze w gimnazjum jak grałem w klubie w piłke. i jeszcze w dodatku tak jakby skrzypiały :) ale przeszlo z czasem. to moze byc rowniez związane ze wzrostem, jak kosci sie rozrastają nie?
Dosyć wysoki jestem ( 15 lat 175cm) waga też :happy: Takie małe monstrum:P Ale zaczęło się to po biegach, więc... Tylko jeszcze czy ta rozgrzewka co podałem jest OK??
Parę lat temu też bolały mnie kolana i kręgosłup. Chodziłem po lekarzach, robili mi prześwietlenia i nic tam nie nabadali. Diagnoza była taka że jest to spowodowane szybkim wzrostem. Z czasem przeszło.
Idę dzisiaj po glukozaminę:D I nie wiem czy kupić małę opakowanie czy duże... bo kolana powoli przechodzą, więc nie wiem czy opłaca kupować mi się dużo:pray:
A więc tak:
Miałem kilka dni przerwy, nie ćwiczyłem, nie biegałem, nie grałem w piłkę. Smarowałem i regenerowałem... u lekarza nie byłem bo jakoś ból przechodziłclap
Dzisiaj postanowiłem zrobić porządną rozgrzewkę i trochę polatać za piłką ( ale nie jak szalony tylko z głową) na kolanach miałem ściągacze i było przez 20 min wporzo. Potem znowu kolana zaczęły mnie boleć i teraz trochę pochodzę i dalej bolą;/ Smaruję maścią rozgrzewającą, ale nic nie pomaga;/ Teraz jade na 2 tygodnie do Zakopca:happy: Będę ćwiczył tylko górne partię mięśni, a co do nóg to będę dużo chodził po górach... ale NIE BIEGAŁ!!! Codziennie będę smarował tą maścią i zobaczymy co będzie jak przyjadę:pray: Trochę mnie te kolana martwią bo mam dopiero 15 lat a poważnej styczności z siłką nigdy nie miałem, więc nie wiem o co chodzi... i nie wiem czy to ból stawu czy ścięgna... bo raz wydaje mi się, że staw a raz, że to drugie!!:/
A co wy o tym wszystkim sądzicie??:whistle:
z kolanami może być tak, że jak coś w nich pójdzie to możesz mieć sztywną nogę do końca życia. daaawno temu jak jeździłem na deskorolce to po właśnie kolano nie wytrzymało.. i efekty mam do dzisiaj (stuki, czasem bóle przy przysiadach).
radzę tego nie lekceważyć.
Anaboliczny Koks
25-07-09, 08:16
Yosho byłem u ortopedy z moim ścięgnem ahillesa i od razu mu o kolanach powiedzialem ,a on na to ,ze jak bylo uszkodzone sciegno to zeby caly bol sie nie kumulowal w jednym miejscu to przeszedl sobie na kolana i ze to samo z czasem minie ;o. Nie miales zadnych urazow?
ja tez miałem kiedys takie bóle w obu kolanach, ale tak jakby w dolnej czesci kolana. to było jeszcze w gimnazjum jak grałem w klubie w piłke. i jeszcze w dodatku tak jakby skrzypiały :) ale przeszlo z czasem. to moze byc rowniez związane ze wzrostem, jak kosci sie rozrastają nie?
dokładnie ja miałem w 6 klasie podstawówki taki ból. Pojawiły się rozstępy na skórze, a ból był tak mocny że chodzić nie mogłem leżeć jakoś dawałem rade.
Ale to przez to że urosłem dużo a skóra i pewnie kości nie nadążyły.
No więc wróciłem... I tak kolana dalej bolą;/ Drugiego dnia pobytu miałem rozje.bane ścięgno ale po 3 dniach przeszło:D Dzisiaj trochę polatam i zobaczę czy ból dalej jest taki mocny... kolano smaruję 2xdziennie rano i przed snem maścią VIPROSAL B.
Postanowiłem, że bieganie odpuszczę na razie... mam w domu rower mechaniczny... będę jeździł ok. 30 min to tak będzie kilka kilometrów:happy: oraz na normalnym rowerze;)
Chciałem umówić się z lekarzem (dobrym), ale jest na wakacjach;/ Pójdę chyba do szpitala tam mi zrobią prześwietlenia i lekarz oceni...
Zobaczymy co będzie:pray:
po bieganiu itp powinno sie rozciagac miesnie bo inaczej dochodzi do ich skrocenia w wyniku czego dochodzi do przyparcia bocznego rzepki co powoduje ze chrzastka na rzepce ulega uszkodzeniu stad ten klujacy bol
w mlodym wieku jest szansa ze to sie zaleje ladnie bo chormon wzrostu robi swoje ale po okresie dojrzwania kaplica raz zjebana chrzastka na rzebce nie zregeneruje sie niestety tylko sie zablizni
proponuje zapodac PIASCLEDINE zeby poprawic smarowanie w stawie
i przestac biegac bo widac jestescie do tego za miekcy
lepiej rower
No ja właśnie po bieganiu się nie rozciągałem;/ Człowiek głupi;/
po bieganiu itp powinno sie rozciagac miesnie bo inaczej dochodzi do ich skrocenia w wyniku czego dochodzi do przyparcia bocznego rzepki co powoduje ze chrzastka na rzepce ulega uszkodzeniu stad ten klujacy bol
w mlodym wieku jest szansa ze to sie zaleje ladnie bo chormon wzrostu robi swoje ale po okresie dojrzwania kaplica raz zjebana chrzastka na rzebce nie zregeneruje sie niestety tylko sie zablizni
proponuje zapodac PIASCLEDINE zeby poprawic smarowanie w stawie
i przestac biegac bo widac jestescie do tego za miekcy
lepiej rower
aczkolwiek jak sam wiesz z ta chrząstka miałem problemy :) ale obecnie ustąpiło wszystko nawet po godzinie biegania nie odczuwam bólu kolan..
No więc wróciłem... I tak kolana dalej bolą;/ Drugiego dnia pobytu miałem rozje.bane ścięgno ale po 3 dniach przeszło:D Dzisiaj trochę polatam i zobaczę czy ból dalej jest taki mocny... kolano smaruję 2xdziennie rano i przed snem maścią VIPROSAL B.
Postanowiłem, że bieganie odpuszczę na razie... mam w domu rower mechaniczny... będę jeździł ok. 30 min to tak będzie kilka kilometrów:happy: oraz na normalnym rowerze;)
Chciałem umówić się z lekarzem (dobrym), ale jest na wakacjach;/ Pójdę chyba do szpitala tam mi zrobią prześwietlenia i lekarz oceni...
Zobaczymy co będzie:pray:
A to może być?
musisz odpoczac !! ograniczyc na jakis czas sporty gdzie uzywasz bardzo nóg. Odczuwasz tez ból w lydkach troche wyzej niz kostka?
W łydkach nie, na szczęście:D
Poszukałem kilka rysunków kolan i WYDAJE mi się, że boli mnie więzadło poboczno strzałkowe:silenced::silenced: Musze z tym cholerstwem iść do lekarza w końcu;/ Bo szkoła się zbliża, a w zeszłym roku trochę chorowałem i ledwo z WF 5 dostałem;/ Duzo mnie nie było i osłabiony byłem:sick:
A co lepsze maść końska czy Viprosal B??
no musisz zmienic intensywnosc cwiczen. Na boksie to samo mialem przerwer mialem 2 tyg i wrocilo do normy
No więc byłem wczoraj u lekarza: wyszło, że mam Przerost błony maziowej oraz lekko uszkodzą łękotke:cry: Codziennie borę 3x glukozaminę i jak boli to smaruję żelem Olfen:happy:
Jeśli za 2-3 miesiące ból nie przejdzie będzie potrzebna operacja:silenced:
Ale mam nadzieję, że wszystko będzie wporzo:)
Lekarz powiedział, że mogę ćwiczyć, ale jak zacznie boleć mam natychmiast przestać... Tylko nie wiem co zrobić z WF;/ Bo trochę głupio jak co 2 lekcję np. będę przerywał w połowie;/
no to nie cwicz na wf tez mi halo
Popros lekarza o zwolnienie lekarskie - musi wypisac porozmawiaj z nim :].
podobną rzecz miała moja koleżanka... nie czekała na nic pojechała do specjalisty w Łodzi, nie wiem jak się nazywa ale zajmuje się tylko kolanami... została zoperowana i po problemie
Ja właśnie dosyć blisko, mam taki cały zakład zajmujący się kolanami więc spoko;) Wolę narazie brać tabletki i się zobaczy...
Anaboliczny Koks
25-08-09, 15:49
Ysho jak sie taki doktorek nazywa ?
A ja myślałem że ortopeda.
Anaboliczny Koks
25-08-09, 19:13
Bull2 inteligencie napisal ze lekarz ktory zajmuje sie tylko kolanami ... Ortopeda zajmuje sie ogolnie.
Z takim czymś to się jedzie do rodzinnego. Z resztą, kolegę ciągle coś boli.
Z takim czymś to się jedzie do rodzinnego. Z resztą, kolegę ciągle coś boli.
Egzorcysta rodzinny :X
Anaboliczny Koks ja byłem u ortopedy:) Napisałem, że zajmuję się kolanami, ale innymi rzeczami też, ale kolana to jego główna dola:)
Poszukaj czy w okolicy są jakieś sportowe kliniki:D Ja do takiej poszedłem prywatnie 20 min i wszystko wiedziałem:)
Anaboliczny Koks
26-08-09, 07:43
Ortopedzi to pedały ,przynajmniej koło mnie gówno powiedział ,chyba się do prywatnego wybiore.
Prywatnie lepiej:) Tylko drożej:P Ja płaciłem 250zł za jedną wizytę:D
Kurde;/ Biorę te tabletki, smaruje a kolana dalej bolą;/
A nie jestem człowiekiem, który długo wysiedzi w domu;/
Chyba zdecyduję się na operacje i będę miał spokój, mam nadzieję;/
Anaboliczny Koks
28-08-09, 11:21
Yosho Ciebie kłują one ?
Po prostu jak chodzę to tak jak by mi ktoś co krok wbijał igłę w bok kolana;/ A ja muszę się ruszać!!!!!!:/
dinozaur Wiem, że po operacji też będę miał przerwę, ale lekarz powiedział, że tabletki i maści MOŻE mi pomogą a nie napewno....
Więc może być tak, że przez 3 miesiące będę się faszerował lekami a i tak to psinco dal;/
Anaboliczny Koks
28-08-09, 18:14
a usg itd miales?
Zrob rezonas magnetyczny 350zl ,ale zajebisty wszystko wiesz co tam jest
Anaboliczny Koks
28-08-09, 19:12
to sobie rezonas zrob ;d
anaboliczny ^^ za dużo dr Housa
Anaboliczny Koks
30-08-09, 20:45
nie to akurat slsyzalem od ludzi ktorzy mieli problemy z tym i mowia ze rezonas wszystko wykryje ,a nie ogladam tego bo nie wiem co to xd
Ello
Lekarz mi powiedział ( 1,5 miecha temu), że tą glukozaminę mam brać codziennie 3 razy w ciągu dnia, ale brałem to może przez 2 tygodnie 3 razy a potem to już tylko 2 razy albo 1 albo w ogóle i kolana są już spoko...
Bolą tylko niekiedy trochę jak pogram ponad 2 h w gałe<>
I tu moje pytanie: czy jak leciutko boli to też to brać, czy pierdzielić i już tego w ogóle nie brać jak mnie ogólnie nie boli??
skoro pomogło to bierz ,bo może wrócić ;)
najlepiej zaleczyć kontuzję do końca
Ok thx;) To będę brał 1x dziennie:P