Zobacz pełną wersję : Skurcze łydek
Od razu napisze ze gdy używam opcji szukaj to wyskakuje mi "nie masz uprawnień do przeglądania tej strony"
Otóż mam kumpla który zaczął przygodę z siłownią, po czym narzeka ze bardzo często łapią go skurcze w łydkach, magnez w tabletkach nie pomaga.
Co można na to poradzić?
Ciężkie treningi z duzym obciazeniem + magnez i potas
, tez miewałem takie skurcze budziły mnie w nocy siedziałem po pól godziny i z łzami w oczach rozmasowywałem
fallenursus
17-07-09, 23:13
ahh pamietam te dnie joggingowe ....posrac sie mozna bylo czasami jak skurcz zlapal. wpadlem na pomysl dosc dlugiego marszu tak przez 10 min, potem dopiero biegi. pomoglo.
Cobra's Eyes
17-07-09, 23:19
Ja tam skurczów w nocy nigdy nie mialem. Ale nie raz po sporym wysiłku, gdy odpoczywalem :P.
Jak zacząłem brać minerały wapń, magnez, i cynk to przestały mnie łapać. Mozna kupic w aptece takiego combosa WMC :P, do tego jakies witaminy np. supradyn i bedzie dobrze. Ten supradyn ma w sobie tez jakies minerały, a WMC uzupełnia te najwazniejsze do ponad 100%dziennego zapotrzebowania.
zCzymDoLudzi
18-07-09, 01:03
tez miewałem takie skurcze budziły mnie w nocy siedziałem po pól godziny i z łzami w oczach rozmasowywałem
Skąd ja to znam ehh...Też miałem taki okres gdy katowałem kosza nonstop od rana do wieczora i przy mojej masie ponad 100 kg bieganie w tę i z powrotem, a zwłaszcza upadki po skokach dały taki efekt.
Ja brałem magnez. Może zbyt dużo chce od razu "brać" ?
Tak naprawdę nie znaleziono jeszcze fizjologicznej przyczyny powstawania skurczów. Powszechnie uważa się że dawka magnezu pomaga. Wiadomo że witaminy i minerały są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania szczególnie przy dużych wysiłkach. Niedobór magnezu nie jest tu przyczyną.
ok, tabletki zakupione zobaczymy czy pomoże, dzięki za rady
do tego wszystkiego dorbe buty i (sam sposób biegania), chodzi mi o to zebys biegał na całej stopie to odciążysz łydki.-przy biegu długodystansowym
jedz pomidory, mają duzo potasu
zgadzam sie z tymi pomidorami a szczególnie jejich skórki działąja na skurcze miałem podobny problem wiec przeczytałem o pomidorach codziennie zjadałem jeden i szluz z skurczami
kilu: powiedz koledze żeby nie napinał tak łydek. Czasami skurcz łapie z powodu zbyt dużego napięcia. Czasami sam inicjuję w udzie, ciekawe odczucie.
Witam ,
mam powazny problem z skurczami, wczoraj w nocy cala noc lapały mnie skurcze prawie ze co godzine sie budzilem i 30 min siedzialem z lzami w oczach- wykrecalo mi lewa lydke i lewe udo (nie szlo tego jakos zachamowac) masowałem lydki i udo na zmiane ale nic to nie dawało- dziewczyna poradziła mi abym wyginal palce od nog "w góre" i pomagało , ale przecież tak nie moze być poniewaz rano juz poprostu nie dalem rady palców wygiac sam. Biore magnez i potas w kapsułkach(od piątku) oraz animalpaka (ma tam duzo magnnezu i potasu). dzis narazie nie lapia mnie skurcze bo ciagle chodze - jak usiade to po chwili mnie lapie. Na kolanie mam takajakby opaske na noge i troszke pomaga w chodzeniu- bez niej boli mnie z drugiej strony kolana.
Nie wiem czy mam sie udac do lekarza czy nie ? jezeli tak to do jakiego - do "rodzinnego" chyba nei ma sensu.
Przepraszam za chaotyczna wypowiedz ale spiesze sie bo nei wiem czy jutro z rana jechac do lekarza.
Poza magnezem i potasem potrzebny jest jeszcze wapń.
Zapobieganie kurczom
Zanim wystąpią kurcze, zaleca się sportowcom stosowanie kilku poniższych zaleceń:
1. Pij dużo płynów, aby być nawodnionym podczas wysiłku.
2. Uzupełniaj zasoby sodu podczas ciężkich wysiłków fizycznych połączonych z nasilonym poceniem się, pijąc napoje sportowe, jak np. Gatorade.
3. Po wysiłku uzupełniaj utracone z potem składniki mineralne (dotyczy to zwłaszcza soli) i pozwól mięśniom na odpoczynek.
Szybkie usuwanie bolesnych kurczów mięśni
Jeżeli kurcze pojawiają się nagle podczas treningu lub zawodów, należy podjąć natychmiastowe działania:
1. Napnij mięśnie. Ponieważ bardzo często występowanie kurczów łączy się ze zmianami obciążenia masy ciała, ćwiczenia związane z napinaniem mięśni bez ich obciążania ciężarem ciała stanowią skuteczną metodę zapobiegawczą.
2. Masuj obszar objęty kurczem. Masaż mięśnia będącego w stanie kurczu może zarówno ulżyć bólowi, jak i polepszyć przepływ krwi i płynów ustrojowych w tym obszarze.
3. Dbaj o odnowę. Odpoczynek i odpowiednie nawodnienie organizmu płynami zawierającymi elektrolity, zwłaszcza sód, szybko przynosi poprawę.
wode pije codziennie ok. 5litrow- ostatnim czasy pije ok 7-8l.
Codziennie pije izotoniczny (od 2tygodni) rozpuszczalny z olimpu przed i po trenningu.
Wapń ma animalpak(2g 200% zapotrzebowania).
Wiec nie wiem co teraz zrobic isc do lekarza czy cos innego jeszcze wymyslicie ?
BTW. ostatni trenning lydek był w piatek a skurcze mam od przedwczoraj (2 razy w nocy) a wczoraj to co godzine juz mialem :/.
Aponax spróbuj tego:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=21302
kowal , uratowałes mi zycie ^^ , skurcze przeszły. Piłem 2 "soczki" (wczoraj 2 - nie bardzo mi smakuje i dzis 3 - duzo lepszy w smaku jezeli to komus smakuje to go podziwiam ^^).
2.
- 3 łodygi selera naciowego;
- ćwiartka ogórka
3.
- pół selera;
- 2 duże marchwie.
+ do tego magnez i potas w tab + animal pak i po skurczach ani sladu , az chce sie cwiczyc lydki i uda :]. Dzieki , szkoda z enie moge dac soga :].
BTW.W poniedziałek bylem u lekarza "rodzinnego" i poradził mi przestać ćwiczyc na 2-3 miesiace oO.
fajnie ,że mogłem pomóc :) sogi mi nie potrzebne
BTW.W poniedziałek bylem u lekarza "rodzinnego" i poradził mi przestać ćwiczyc na 2-3 miesiace oO.
Tak to już jest.