Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skurcze łydek

Kilu
16-07-09, 10:06
Od razu napisze ze gdy używam opcji szukaj to wyskakuje mi "nie masz uprawnień do przeglądania tej strony"

Otóż mam kumpla który zaczął przygodę z siłownią, po czym narzeka ze bardzo często łapią go skurcze w łydkach, magnez w tabletkach nie pomaga.

Co można na to poradzić?

Russel
17-07-09, 22:48
Ciężkie treningi z duzym obciazeniem + magnez i potas
, tez miewałem takie skurcze budziły mnie w nocy siedziałem po pól godziny i z łzami w oczach rozmasowywałem

fallenursus
17-07-09, 23:13
ahh pamietam te dnie joggingowe ....posrac sie mozna bylo czasami jak skurcz zlapal. wpadlem na pomysl dosc dlugiego marszu tak przez 10 min, potem dopiero biegi. pomoglo.

Cobra's Eyes
17-07-09, 23:19
Ja tam skurczów w nocy nigdy nie mialem. Ale nie raz po sporym wysiłku, gdy odpoczywalem :P.
Jak zacząłem brać minerały wapń, magnez, i cynk to przestały mnie łapać. Mozna kupic w aptece takiego combosa WMC :P, do tego jakies witaminy np. supradyn i bedzie dobrze. Ten supradyn ma w sobie tez jakies minerały, a WMC uzupełnia te najwazniejsze do ponad 100%dziennego zapotrzebowania.

zCzymDoLudzi
18-07-09, 01:03
tez miewałem takie skurcze budziły mnie w nocy siedziałem po pól godziny i z łzami w oczach rozmasowywałem

Skąd ja to znam ehh...Też miałem taki okres gdy katowałem kosza nonstop od rana do wieczora i przy mojej masie ponad 100 kg bieganie w tę i z powrotem, a zwłaszcza upadki po skokach dały taki efekt.

Ja brałem magnez. Może zbyt dużo chce od razu "brać" ?

bartek145
28-07-09, 15:07
Tak naprawdę nie znaleziono jeszcze fizjologicznej przyczyny powstawania skurczów. Powszechnie uważa się że dawka magnezu pomaga. Wiadomo że witaminy i minerały są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania szczególnie przy dużych wysiłkach. Niedobór magnezu nie jest tu przyczyną.

Kilu
28-07-09, 16:58
ok, tabletki zakupione zobaczymy czy pomoże, dzięki za rady

pablo28
28-07-09, 21:22
do tego wszystkiego dorbe buty i (sam sposób biegania), chodzi mi o to zebys biegał na całej stopie to odciążysz łydki.-przy biegu długodystansowym

yaro09
28-07-09, 22:16
jedz pomidory, mają duzo potasu

Adamos1
28-07-09, 23:08
zgadzam sie z tymi pomidorami a szczególnie jejich skórki działąja na skurcze miałem podobny problem wiec przeczytałem o pomidorach codziennie zjadałem jeden i szluz z skurczami

Jolly
29-07-09, 09:03
kilu: powiedz koledze żeby nie napinał tak łydek. Czasami skurcz łapie z powodu zbyt dużego napięcia. Czasami sam inicjuję w udzie, ciekawe odczucie.

Aponax
30-07-09, 20:43
Witam ,
mam powazny problem z skurczami, wczoraj w nocy cala noc lapały mnie skurcze prawie ze co godzine sie budzilem i 30 min siedzialem z lzami w oczach- wykrecalo mi lewa lydke i lewe udo (nie szlo tego jakos zachamowac) masowałem lydki i udo na zmiane ale nic to nie dawało- dziewczyna poradziła mi abym wyginal palce od nog "w góre" i pomagało , ale przecież tak nie moze być poniewaz rano juz poprostu nie dalem rady palców wygiac sam. Biore magnez i potas w kapsułkach(od piątku) oraz animalpaka (ma tam duzo magnnezu i potasu). dzis narazie nie lapia mnie skurcze bo ciagle chodze - jak usiade to po chwili mnie lapie. Na kolanie mam takajakby opaske na noge i troszke pomaga w chodzeniu- bez niej boli mnie z drugiej strony kolana.
Nie wiem czy mam sie udac do lekarza czy nie ? jezeli tak to do jakiego - do "rodzinnego" chyba nei ma sensu.
Przepraszam za chaotyczna wypowiedz ale spiesze sie bo nei wiem czy jutro z rana jechac do lekarza.

Jolly
30-07-09, 21:38
Poza magnezem i potasem potrzebny jest jeszcze wapń.

Zapobieganie kurczom

Zanim wystąpią kurcze, zaleca się sportowcom stosowanie kilku poniższych zaleceń:

1. Pij dużo płynów, aby być nawodnionym podczas wysiłku.
2. Uzupełniaj zasoby sodu podczas ciężkich wysiłków fizycznych połączonych z nasilonym poceniem się, pijąc napoje sportowe, jak np. Gatorade.
3. Po wysiłku uzupełniaj utracone z potem składniki mineralne (dotyczy to zwłaszcza soli) i pozwól mięśniom na odpoczynek.

Szybkie usuwanie bolesnych kurczów mięśni

Jeżeli kurcze pojawiają się nagle podczas treningu lub zawodów, należy podjąć natychmiastowe działania:

1. Napnij mięśnie. Ponieważ bardzo często występowanie kurczów łączy się ze zmianami obciążenia masy ciała, ćwiczenia związane z napinaniem mięśni bez ich obciążania ciężarem ciała stanowią skuteczną metodę zapobiegawczą.
2. Masuj obszar objęty kurczem. Masaż mięśnia będącego w stanie kurczu może zarówno ulżyć bólowi, jak i polepszyć przepływ krwi i płynów ustrojowych w tym obszarze.
3. Dbaj o odnowę. Odpoczynek i odpowiednie nawodnienie organizmu płynami zawierającymi elektrolity, zwłaszcza sód, szybko przynosi poprawę.

Aponax
30-07-09, 22:05
wode pije codziennie ok. 5litrow- ostatnim czasy pije ok 7-8l.
Codziennie pije izotoniczny (od 2tygodni) rozpuszczalny z olimpu przed i po trenningu.
Wapń ma animalpak(2g 200% zapotrzebowania).
Wiec nie wiem co teraz zrobic isc do lekarza czy cos innego jeszcze wymyslicie ?
BTW. ostatni trenning lydek był w piatek a skurcze mam od przedwczoraj (2 razy w nocy) a wczoraj to co godzine juz mialem :/.

KowalX
06-08-09, 23:27
Aponax spróbuj tego:

http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=21302

Aponax
08-08-09, 13:55
kowal , uratowałes mi zycie ^^ , skurcze przeszły. Piłem 2 "soczki" (wczoraj 2 - nie bardzo mi smakuje i dzis 3 - duzo lepszy w smaku jezeli to komus smakuje to go podziwiam ^^).
2.
- 3 łodygi selera naciowego;
- ćwiartka ogórka
3.
- pół selera;
- 2 duże marchwie.

+ do tego magnez i potas w tab + animal pak i po skurczach ani sladu , az chce sie cwiczyc lydki i uda :]. Dzieki , szkoda z enie moge dac soga :].

BTW.W poniedziałek bylem u lekarza "rodzinnego" i poradził mi przestać ćwiczyc na 2-3 miesiace oO.

KowalX
08-08-09, 14:32
fajnie ,że mogłem pomóc :) sogi mi nie potrzebne

Jolly
09-08-09, 21:38
BTW.W poniedziałek bylem u lekarza "rodzinnego" i poradził mi przestać ćwiczyc na 2-3 miesiace oO.
Tak to już jest.