Zobacz pełną wersję : Izotoniki
Witam ,
Szukajac po "necie" dobrego sklepu internetowego aby zamowic sobie pare supli znalazlem izotoniki w proszku (rozpuszczalne w wodzie) dokladnie to chodzi o terca - Isofaster 400g . Chcialbym poznac wasza opinie na temat napojow izotonicznych , jest sens w to ladowac kase ? nie sa drogie , a zauwazylem ze maja duzo wegli ^^.
W izotoniku nie wegle sie licza bo tych powinny miec podobna ilosc a elektrolity i ewentualnie wiataminy.Isofastera osobiscie nie probowalem.
w takim razie polec mi jakiegos dobrego , tzn jakosciowo ,bo kompletnie sie na tym nie znam w sumie nawet nie wiedzialem ze takie cos jest w proszku ^^ - przewaznie pilem powerade na/po trenningu ^^. hmm , czyli to nie te wegle ktora sa np. w carbo (glupie pytanie , ale coz musialem spytac).
Na ile taki 400g izosfar mi wystarczy ?
Nie chodzi tu o same wegle (one tez w jakims stopniu sa potrzebne) ale glownie chodzi o to by zapobiegac odwodnieniu organizmu. Powerade akurat uwazam za jedeen z gorszych izotonikow :D
isostar, gatorade, isoactive z activlaba - to sa IMO najlepsze izotoniki.
Na ile starczy. Producent podaje na opakwoaniach dokłądne dawkowania i wazne ejst zeby sie ich trzymac bo zazwyczaj wtedy powstaje roztor izotoniczny. Dokladnie nie pamietam wszystkich. Ostatnio isoactive popijam wiec moge Ci pwoiedziec ze tam 30g proszku wchodzi na 500ml wody.
i ile razy dziennie pijesz te 30g w 500ml ? Powiem inaczej , jezeli pilbys tak jak podaja na etykiecie codziennie to na ile by Ci wystarczylo opakowanie - i jaka cena mniejwiecej :].
MolderDist
08-07-09, 23:42
Ok, może tak, powiedz najpier czego oczekujesz od izotonika?
I jeżeli chodzi tylko o trening na siłowni to moim zdanie izotonik jest niepotrzebny. W tak krótkim czasie (około 1 h) nie ubędzie Ci na tyle glikogenu i elektrolitów, abyś musiał je uzupełniać w czasie treningu, gdyż spokojnie zdażysz to wszystko odbudować do następnego treningu z jedzenia.
Myślę, że na nasze warunki (siłownia) raczej izotoniki to zbędny wydatek kasy. Tanie nie są, a polegają tylko na utrzymaniu poziomu wody, czyli zapobiegają odwodnieniu. Przy czasie chyba najdłuższych treningów ok. 1,5h to woda powinna wystarczyć. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam !
Ja ostatnio w upaly pijak izotoniki na silowni, poza tym zawsze przy wysilku tlenowym. Normalnie uwazam je za zbedne. Aponax pija je sie tylko przy wysilku nie ma dziennej porcji jakiejs
hmm , zapomnialem w takim razie napisac ze 2 razy dziennie mam trening silowy (o 7rano i o 19 wieczorem) kazdy z nich trwa od 1h do 1.5h do tego rozgrzewka i rozciaganie miesni po trenningu jakies 20-30 min lacznie ,wiec np na trenningu plecy+brzuch na silowni jestem dziennie 4 h. To co przeczytalem z waszych odpowiedzi wynika ze nei potrzebuje tego izotonika. Dobrze bylo si edowiedziec na czym polega mechanizm dzialania izotonikow :].
P.S jakbym mogl dac sogi dostalibyscie je :]
MolderDist
09-07-09, 17:00
A czemu robisz siłke 2 razy dziennie? Ile razy w tygodniu masz takie dni?
5 dni silownia 2 razy dziennie (pon ,wtorek , czwartek , piatek , sobota).
Poprostu jestem na cyklu (saa) i proboje nowa metode i jak narazie zajebiscie idzie :] wszystko na plus - tylko spie 12h dziennie a gdy trenowalem 1 raz dziennie to 8-9 h i mi wystarczylo :].
MolderDist
11-07-09, 13:53
Aha, skoro na saa to ok.
A na czym lecisz? Rozpisz cykl.
deka (400mg) , oma(750mg) , prop (200mg) , na zakonczenie wins(35mg ed tab) i prop(100mg) na zejscie i tak dalej :].
Do tego suple takie jak : glutamina , bcaa , aminokwasy bialka gainery i animal pak , animal flex i tak dalej :] i dieta zapieta na ostatni guzik:].
Ale powiem ze nei radze nikomu zaczynac takiego planu (jak zaczniesz to nie skonczysz ja tak mam codziennie zakwasy 2 razy dziennie jak przejda juz to trenning rozpoczynam nastepny i tak w kolko) bo mozna ostro sie zajechac jestem nie do zycia chodz trenuje dopiero na tym planie od 22 czerwca i nie jest latwo - dobrze ze zrobilem wolne od pracy bo bym nie uciagnol na takim planie. Nadwyzka kaloryczna z gainerami itp wynosi jakies 2500 kcal - narazie tylko +2 cm w bicepsie(zapewne woda 1cm ) i 5kg na plusie wagi :].Ale mysle ze pod koniec dojde do wagi 128-130 chodz powoli zmniejszam wegle , aktualnie 118kg na 198 cm :].
bialko - 4.5g na kg masy ciala (moze mniej musialbym zobaczyc w notes z dieta).
wegle-7.5g na kg masy ciala
tłuszcze - 1.7g na kg masy ciala
mniejwiecej takto wyglada :].
odczucia jakie mam po tym planie: - zbyt duze zmeczenie , zbyt duzo snu (dzis na np 14 h), zakwasy 24 h na dobe w sumie gdyby nie dzien wolnego to bym padl na pysk ^^. W sumie mialem zrobic relacje , ale wyszlo tak ze jestem zbyt zmeczony aby pisac i w sumie nawet mysle ze nie ma sensu zaczynac jak bez fotek ( dziewczyna) tylko w sumie dałbym wymiary koncowe i poczatkowe :].
Aponax ale z ciebie rzeźnik naprawdę jesteś wariat clap
ciaastek91
11-07-09, 19:32
nie dziwo ze tak duza nadwyzka kcal, bo duzo masz tluszczy.
imo za duzo ;)
MolderDist
11-07-09, 22:23
Wydaje mi się, że jednak ćwiczenie 2 razy dziennie 5x w tygodniu to przesada. Nawet na takim cyklu to przesada.
Cieszy jednak, że pomyślałeś o diecie i suplach, bo coraz wiecej gosci widze co niemają na temat saa żadnego pojęcia, a się za to biorą... niestety
szkoda, że nie robisz relacji.
pozdro, napisz potem chociaz jak efekty
jestem po porannym trenningu i wpadlem zobaczyc co dzieje sie na forum -jem wlasnie 2 sniadanie. Mysle aby zwiekszyc wegle go jestem strasznie glodny - rano zjadlem 10 jaj + 150g platkow owsianych (ozo) i po trenningu jestem znowu glodny ^^.
Nie wiem moze to tak na mnie dziala saa , ale ogolnie to zawsze jadlem duzo jaj. MolderDist - widze ze obeznany jestes w tych sprawach-suple , ja kompletnie sie pogubilem przez ostatni rok z suplami ^^ , jak myslisz co moze dorzucic do suplementacji? Mono jakies podejdzie na koniec cyklu to napewno :]. Relacje zrobilbym nawet - ale nie chce mi sie pisac relacji z planu treningowego - tzn. nie bede wypisywal obciazenia bo to nei ma sensu-bynajmniej dla mnie-za duzo roboty :] , a raczej bez tego ani rusz :] .
MolderDist
12-07-09, 15:05
Poszukałem troche w wypowiedziach guru od saa i Twoje trenowanie jednak nie jest dobre. Pewne przetrenowanie nawet na takim cyklu. Twoje ciągłe zakwasy mogą już powoli o tym świadczyć, no ale nic Twój wybór, ja bym troszke jednak przykrócił.
Mono może być, w ostatnim tygodniu brania ostatniego saa zapodawaj z fazą nasycenia (ale to pewnie wiesz), może weź jakiś dobry stack? Będą może mniejsze spadki wtedy. Do tego jakiś dobry booster teścia np. novadex z Gaspariego, aminokwasy różnego typu - ogolnie podstawy muszą być.
Wiesz jak nie amsz czasu nie musi być codziennie wypiska itp. jak bedziesz miał czasu to opisałbyś jak leci itd.