Zobacz pełną wersję : Brac kreatyne?
Witam, mozecie doradzić mi czy zacząc brać kreatynę czy sobie darowac? Mam 27 lat i waże 77kg. Na silce cwicze regularnie od 3 mies 5x w tygodniu. Znajomy ktory ze mna cwiczy zaleca mi kupienie jablczanu kreatyny. Do tej pory brałem tylko białko. Zalezy mi na zwiekszeniu masy i sily. Warto ?
pan.wiesiu
16-03-09, 12:14
ja bym jeszcze poczekal z kreatyna. najpierw pozwol swojemu organizmowi dac z siebie wszystko ;) gdy dojdziesz do takiego miejsca, w ktorym pomimo diety i zmiany treningu nic juz wiecej nie ruszy - wtedy wez kreatyne.
sprobuj ulozyc sobie diete tak, zeby nei musiec jej uzupelniac bialkiem czy czymkolwiek innym.
powodzenia
fallenursus
16-03-09, 12:23
Witam, mozecie doradzić mi czy zacząc brać kreatynę czy sobie darowac? Mam 27 lat i waże 77kg. Na silce cwicze regularnie od 3 mies 5x w tygodniu. Znajomy ktory ze mna cwiczy zaleca mi kupienie jablczanu kreatyny. Do tej pory brałem tylko białko. Zalezy mi na zwiekszeniu masy i sily. Warto ?
oczywiscie
obadaj najpierw jakas tania mono,czy wogole dla ciebie warto brac kreatyne. Na niektorych nie dziala...jesli mono nie zadziala obadaj inna.
Nie bierz wykorzystaj swój potencjał. Jeśli już to najlepiej zacząć od monohydratu kreatyny a później jabłczan... lecz na Twoim miejscu wstrzymałbym się jeszcze minimum 7 miesięcy, wówczas z efektów będziesz bardziej zadowolony.
kreatyna jak najbardziej wskazana , tyle ze na kazdego inny rodzaj kreatyny inaczej działa , zalerzy tez z czym zmieszasz
prste ze nie bierz... nie wykorzystales jeszcze potencjalu organizmu a jak go wykorzystasz to wtedy kretka jak najbardziej wskazana ... na poczatek czyli gdzies za 7 miechow polecam creapure z fitmaxa lub Olimpu :smile:
fallenursus
16-03-09, 15:58
prste ze nie bierz... nie wykorzystales jeszcze potencjalu organizmu a jak go wykorzystasz to wtedy kretka jak najbardziej wskazana ... na poczatek czyli gdzies za 7 miechow polecam creapure z fitmaxa lub Olimpu :smile:
co ma kreda do potencjalu? to nie steryd...kreda po podstawa kadego kto cokolwiek sportowo podnosi :) jesli Wy tutaj tak podchopdzicie do sprawy to nic dziwnego ze w przywieszkach o cyklach rekomenduja metanabol solo ;)
LeBron23LBJ
16-03-09, 16:00
nie no jakbys teraz wzial wiadomo że pomorze, ale korzystniej bedzie brac pozniej, jak bedziesz mial dluzszy staż, ja bym sie oparl teraz na gainerach białkach glutaminach :lol:
nie no jakbys teraz wzial wiadomo że pomorze, ale korzystniej bedzie brac pozniej, jak bedziesz mial dluzszy staż, ja bym sie oparl teraz na gainerach białkach glutaminach :lol:
dokladnie ... jasne ze teraz kretka zadziala ale korzystniej bedzie jak wexmie ja pozniej !!
Prezydent_1c
16-03-09, 18:27
Teraz czy póżniej wszystko jedno .... - dochodze do takiego wniosku. Ćwiczy 3 miesiące więc myśle że technicznie ćwiczenia już wykunuje i zna miejwięcej co go pompuje a co nie więc prędzej przestanie ćwiczyć niż zrobi tyle cykli żeby odzywki na niego nie działały tymabrdziej że co rusz to się czyta o nowych formułach itp itp.
Moje zdanie jest takie żebyś poćwiczył jeszcze miesiąc bo pierwsze 4-5 miechów ćwiczeń na siłowni to szok dla mięśni pewnego rodzaju i sobie dojebał wtedy kreatyne. Reguła jest prosta monohydrat pompuje Cię wodą siła i masa idzie na + ale bardzie idzie masa (w moim przypadku przynajmniej). Jak brałem monohydrat to też miałem tak jakby spuchnietą twarz troszke (dokładniej to chodzi w tym na działanie niekorystne na nerki, ale nie jest to niebezpieczne czy coś). Co do jałbczanu natomiast to niedawno skończyłem cykl i jestem bardzo zadowolony poszło masy +3kg (na wadze +4kg ale wiadomo jak to jest :) ) i bardziej niż masa poszła siła. Nie zauważyłem też jak w przypadku mono puchnięcia na twarzy i nie zalewa jabłko.
Więc na co się zdecydujesz twoja decyzja :)
TCM (jabłczan) polecam Olimp'a bo jego testowałem i działa OK
Mono Universal lub taniej vitalmax zielony
A wiec zdecydowalem ze zaczne brac. Kupilem monohydrat inkospor x-treme creatine - bo taki mi doradzili w zaprzyjaznionym sklepie. 3x dziennie po 4gr. Zobaczymy jakie i czy w ogole będą efekty ;)
Ja bym poczekal dluzej... Po co brac krete sporo na poczatku zawsze ma sie i tak dobre przyrosty??? Wazniejsza od krety jest dobra dieta, wiec lepiej zacznij od ulozenia jakiejs kompletnej. Duzo osob cwiczy bez supli czasami tylko wezmie jakis gainerek czy bialko i nienarzekaja na przyrosty. Kreatyna bardziej sie przyda jak bedziesz miec stagnacje. Gdy robisz mase jedz wiecej wegli i bialek, rzezbe lajlepiej robic na tluszczach no i bialka obowiazkowo. Zreszta jest duzo postow o diecie wiec napewno cos znajdziesz;)
Na suple przyjdzie jeszcze czas, takie jest moje zdanie
pozdrawiam