Zobacz pełną wersję : Szczodrak Syberyjski/ Legalny Anabol
Chmiel1910
10-01-09, 21:37
Jest to mój pierwszy temat założony na tym forum przezemnie, ale chciałem podkreślic iż bardzo ważny dla ogółu, chciałem przedstwic wam roślinkę która jest ciekawą alternatywą wśród dopalaczy czy odżywek. Lecz nie jest to popularne i powszechnie stosowane. Jesli weszłeś tu to czytaj do końca a nie myśl że jestem jakims kretynem ze sklepu zielarskiego który chce rozpowszechniac swoje produkty w celach marketingowych. Moderatora forum prosze w tym mniejscu o decyzje czy temat ten ma byc w tym czy innym dziale.
oto linki w którym jest duzo o szczodraku:
ciecinski.eco.pl/szczodrak.html (http://ciecinski.eco.pl/szczodrak.html)
http://www.fitostar.pl/poska_popularne.html
miałem kiedys ciekawszy i o wiele dłuzszy opis jak uda mi sie go znaleśc to wam wrzuce.
jednego najwazniejszego tu brak. Gdzie było opisane co moze nam dac i na co nalezy uwazac,
Kozysci:
-pobudzenie
-przyrost siły po dłuzszym stosowaniu
-mniej się męczymy
-ma dziłanie lecznicze
Wady:
-Zwiększa Ciśnienie tętnicze
-mozna dostac zapaści od przedawkowania
Z tego co pamiętam to rosnie daleko na Syberii i u mnie w ogródku;-) Syberyjskie Jelenie (Marale ) mają o 30-40% większą mase ciała oraz większe poroże w rejonach gdzie rośnie szczodrak. Dla ludzi swoisty Anabolik. I raczej nazwałbym go "odżywką" bo stymuluje prace odsrodkowego systemu nerwowego, a nie jak to w przypadku sterydów dostajemy Hormony z zewnątrz co jest całkowicie bez sensu gdyż zatracamy umjejętnośc produkcji ich przez nasz własny organizm...
czekam na komentaze i krytyke.
Prezydent_1c
10-01-09, 21:49
Kolego otrzymujesz soga za zaskoczenie mnie i pokazanie czegoś czego nie widziałem. Ogólnie jak to jesz jak się czujesz ? Jak to oceniasz ? Podaj jakieś sprawozdanie itp. sposób w jaki to spożywasz i ogólnie czy nie masz przez to jakiś problemów, Będe wdzięczny. Pozdrawiam
j.w poza tym jak to zdobyć lub jak hodowac etc.
Chmiel1910
10-01-09, 22:47
Słuchajcie rzecz jest o tyle zajebista że kopa daje i energi... Co do siły za mało cwicze aby to ocenic. Zawsze przed jakąs pracą fizyczną jak sobie zrobie cherbatkę to wogóle inaczej. Tak pije, testuje na sobie. Nie mam jak do tąd skutków ubocznych a juz naprawde długo to pije. To nie prowokacja. Serio miałem ciekawy artykuł o tym. W rosji sprzedają z tego nalewke na 70% spirytusie. Nawet nie wiecie jakie drogie. Proponuje zgooglowac i są oferty
Chmiel1910
10-01-09, 23:01
chodujesz w grządce, jak warzywo bądz truskawki, w odstępach przynajmniej 50 cm. Bo rozłożysta to roślinka. Zasiałem tym spory kawałek ale na wiosne był grad i niewiele mi z tego zostało zebrałem reklamówkę, zbiera sie pod koniec lata, skąd to wziąłem trudna sprawa, kolega(chemik) który mnie tym zainteresował polecił mi tą lekture i załątwił mi to. Mam nasionek na tyle by uzupełnic poletko na wiosne. Roślina ta jest również bardzo ozdobna i miododajna. Rośnie w jednym mniejscu nawet do 20 lat. I lubi wode, to jest najważniesze. musi byc podlewana, poniewaz usycha, nie jest dostosowana do naszego klimatu. Rośnie w górach lubi naprawde deszczowe rejony. Jakies jeszcze pytania?
A da się gdzieś tą roślinkę kupić ??
niezle to.
na ebayu nie ma wiec raczej mala szansa na zdobycie tego zielska chyba ze kolega by sie podzielil wzamian za korzysci finansowe ;)
kącik małego ogrodnika :D
Syberyjskie Jelenie (Marale) mają o 30-40% większą mase ciała oraz większe poroże w rejonach gdzie rośnie szczodrak. dobre, na prawdę :)Żeby to wyjaśnić to trzeba poznać systematykę rodziny jeleniowatych. Północnoamerykańskie i syberyjskie podgatunki jelenia zostały sklasyfikowane do odrębnego gatunku który charakteryzuje się dużą masą (właśnie ok ok. 30-40% od zwykłych jeleni) i nie ma to żadnego związku ze szczodrakiem. Poczytajcie o systematyce wapiti, które były do niedawna sklasyfikowane jako podgatunek jelenia ale po badaniach DNA stwierdzono, że tak bardzo się różni od jelenia szlachetnego, że został zaliczony osobnego gatunku. Jelenie syberyjskie należą właśnie do tego gatunku.
Szczodrak ma właściwości prozdrowotne, ale nie takie w jaki się go przedstawia na potrzeby marketingu. Najprościej pokazać zdjęcie wielkiego jelenia, dopisać, że na tych terenach występuje szczodrak i ludzie to kupią.
P.S
Uważajcie, żeby wam potężne rogi nie urosły :D
No dobra Luka zepsuł (/a?) mój plan, chciałem zobaczyć kiedy dojdziecie do tego:
"Szczodrak ma właściwości prozdrowotne, ale nie takie w jaki się go przedstawia na potrzeby marketingu."
wniosku. W tej roślince znajduą się Ekdysteroidy, które są takżę w nszym swojskim szpinaku :) Przypisywało im się niezwykłe właściwości, były liczne badania na ten temat (z 20 lat temu) jednak w spotkaniu z brutalną rzeczywistością okazało się to lipa, nie mniej jednak moga one mieć dość ciekawe właściwości prozdrowotne. Cos a'la żen szeń (masa różnych substancji nie do końca poznanych + właśćiwości pobudzające). Jest kilka produktów z tymi substancjami na rynku ale niestety nie wyróżniają się niczym specjalnym.
Ogólnie od Ekdysteroidów jest rzut beretem do produktów megabola biosterol, testosterol. Coś w tym stylu.
Chmiel1910
11-01-09, 14:18
Myślcie co chcecie ja to jem i będę przy tym cwiczył. Obalajcie mój niby plan "Marketingowy" i tak nie mam co sprzedac i nie szukam naiwniaków ażeby odemnie chcieli to wygarnąc. A rogi mi nie urosną. Rosyjskim sportowcom nie urosły to i mi nie urosną.
Chmiel1910 ja nie sugeruję że ty chcesz to sprzedawać/ rozpropagować ( a nawet jeśli to nie mam nic przeciwko). To w kwestii pro zdrowotnej jest jak najbardziej ok tyle że Ekdysteroidy nie są niczym nowym.
Chmiel1910
11-01-09, 14:34
Wiem że nie są czyms nowym ja mam to za free i ciesze się z tego. Wiem jak działa. Chciałem się tylko podzielic tym co odkryłem. To nie jest popularne i nie zależy mi aby się stało specjalnie szeroko znane... Jestem tu nowy i chciałem się do czegoś przyczynic. Bo pisanie wkoło o tych samych odżywkach to monotonna sprawa...
Ile chcesz za kg tego zielska ??? Moze da sie to zjarac i niezła faza jest
Moze sprobuj ?
Sory za ten post ale powstrzymac sie nie mogłem
PZdr i zycze wielkiej masy po tym kwiatuszku Moze to faktycznie dziala
Też jestem "zapalonym" alchemikiem ! Inne ziółka mają lepsze właściwości "prozdrowotne" :)
Spox Chmiel i chwała Ci za to że chciałeś coś nowego wnieść. Ja dałem tylko opis tego jak ogónie to wygląa. Sam biorę kilka supli o których na forum wie może garstka osób :)
Symu to moze zdradz nam jakie to sa suple ;)
Chmiel1910
11-01-09, 17:11
Pewnie przyłaczam sie do prośby. Mógłbyś co nieco o nich nam powiedziec?
Choćby sok z noni -ogolnie mój faworyt. Jak chcecie mogę coś więćej anpisac wieczorkiem.
Chmiel1910
11-01-09, 18:17
Sok z noni ? Możesz jeszcze wyjaśnic przy okazji co to jest, będę wdzięczny.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Noni To tak na początek. Niestety dzisiaj już kompletny brak sił jutro opiszę. Co i jak teoretycznie i w praktyce.
Symu a jakie bierzesz suple o których "MY" nie wiemy? lol.
Nie wiem czy akurat nie wiesz o nich ale mało kto o nich słyszał a jak już słyszał to raczej mało i nie brał :)
Tyle że to są raczej pro zdrowotne niż anaboliki( choć i to pośrednio)
sok z noni , resweratrol, NAC - 3 warte uwagi moim zdaniem, choć niestety trudno u nas dostępne lub drogie. Niektórych nazw ja sam nawet nie znam ale to już inan historia i o tym raczej nie bede mówić ...;P
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15784
Luka nie wiem czy potrafisz czytać do końca? Wydaje mi się że nie! Jelenie Marale, które żyją w rejonach występowania Szczodraka mają wyższą masę ciała o 30-40% od jeleni tego samego gatunku!!!!!żyjących jednak w rejonach gdzie Szczodrak nie rośnie. Teraz Kumasz?????