Zobacz pełną wersję : Ćwiczenia dla 13 latka
Witam!
Ostatnio byłem na badaniu kontrolnym u lekarza i zauważył on u mnie deformacje klatki piersiowej. Wysłał mnie do ortopedy, a ten zalecił mi trening na mięśnie klatki piersiowej. Mam (jak to określił ortopeda budowę pająka) budowę pająka xD (przy wzroście 175 cm ważę 52 kg). Polecił mi ćwiczenia ze hantlami, lecz tak owych nie posiadam i nie zamierzam (tymczasowo) kupować. Jakie ćwiczenia wykonywać, aby wzmocnić mięśnie klatki piersiowej?
jakos nie chce mi sie wierzyc zeby ci lekarz w c tym wieku kazal klate cwiczyc :D
Nie chcesz, nie musisz. Kazał mi ćwiczyć, bo jeśli nie będę tego robić, stan klatki piersiowej się pogorszy i będę czuł mocny ucisk a nawet będę miał problemy z oddychaniem.
http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp
jeden z najlepszych adresow dla poczatkujacych
slim shady
21-11-08, 18:14
skoro Ci kazał to czemu nie kupisz tych hantli? nie musisz machac przeciez duzymi ciężarami, co prawda jesteś młody na siłownie jednak nie bede podwarzał opinii lekarzy, mozesz robic jeszcze pompki i pompki na poręczach, najlepiej przejdź sie do jeszcze jednego lekarza i to potwierdzi to nie masz wyboru
Ok,dzięki za odp. Można zamknąć
regularnie cwicz na wf basem pompki jak wyzej i bedzie git;p
Mam jeszcze pytania. Dotyczą one też diety.
1. Jakie ćwiczenia wykonywać z hantlami na klatę? Niestety nie mam ławki do ćwiczeń, ale mogę ją zastąpić łącząc taborety i krzesła.
2. Dlaczego w dietach podaje się wołowinę, piersi kurczaka, indyka itp. zamiast wieprzowinki xD??? Niestety rzadko jadam kurczaka, a wołowinę to raz na rok.
3. Czy ktoś mi mógł jakoś doradzić w sprawach diety? Wiadomo, szkoła od 8.00 do 14:00 codziennie (w dni robocze :) oczywiście) a nawet dłużej.
-Rano piję tylko herbatę z cukrem.
-Do szkoły 3 kromki z serem żółtym+pomidorem/szynką.
-Zaraz po szkole obiad 4 ziemniaki i mięso zwykłe wieprzowe (nie wiem jak to nazwać xD)/schabowe/mielone (najczęściej zwykłe mięso) z sosem i buraczkami/kapustą/surówką. Raz na tydzień coś na słodko (naleśniki, racuszki, kluski słodkie)
-Koło 17.00 jakieś owoce np. banan, jabłko i (niestety) słodycze typu batony, ciastka itp.
-Tutaj najczęściej ćwiczę od ok. 17:30/18:00 do 18:15/18:45
-Wieczorem kolacja ok. 19.00-20.00 bardzo różna. Czasami kanapki, jajecznica z 2-4 jajek, (znowu "-") mrożone żarcie typu frytki, zapiekanki, pizza, zapiekanki z opiekacza z serem żółtym do każdej z tych rzeczy filiżanka herbaty z cukrem (lubię słodką herbatę z 3 pełnymi łyżeczkami cukru)
W ciągu dnia pije zwykłą kranówę i sok pomarańczowy kupny.
Tak wygląda moje normalne pożywienie. Co zmienić, aby dieta pomagała w rozbudowie? Jak widać po wadze jestem ektomorfikiem.
fanatykkkk
26-11-08, 20:54
proponuje mleko xD xd
siema
1. hantelkami to rozpiętki ale myśle że pompki powinny wystarczyć. koniecznie pływaj! najlepsze ćwiczenie korekcyjne!
2. może dlatego że w wieprzku jest duuuuużżżo tłuszczu no może poza szynką ;)
3. dietę pod jakim kątem chcesz? tą co masz musisz zmienićtak czy owak. 3 łyżeczki cukru? pogieło cie?
"frytki, zapiekanki, pizza, zapiekanki z opiekacza z serem żółtym" po 20.00 to samobójstwo!
elo
"frytki, zapiekanki, pizza, zapiekanki z opiekacza z serem żółtym" po 20.00 to samobójstwo!
Ciepły posiłek wieczorem jest wskazany Adonis nie ma racji.
jasne
może jeszcze taki 2000kal o 22.00 ?
coś ciepłego - tak! np miska zupy ale pizza? i co może jeszcze paczka chipsów przed snem
nie mąć dzieciakowi niech już teraz nabiera prawidłowych nawyków
elo
eee, looz. NIE JEM PO 20:00. Napisałem, że jem między 19 a 20. Zazwyczaj jem 19:15-19:30. Chipsów nie tykam, tak samo coli. Dieta najlepiej taka, która wspomagała by rozbudowę mięśnie. Wiem, że o taką będzie ciężko, ale mam nadzieję że się jakaś znajdzie.
eee, looz. NIE JEM PO 20:00. Napisałem, że jem między 19 a 20. Zazwyczaj jem 19:15-19:30. Chipsów nie tykam, tak samo coli. Dieta najlepiej taka, która wspomagała by rozbudowę mięśnie. Wiem, że o taką będzie ciężko, ale mam nadzieję że się jakaś znajdzie.
to bardzo dobrze ;)
będzie dieta to i efekty będą. powodzenia
elo
hardworkOUT
27-11-08, 18:50
ty niemasz racji ;)
ostatni posilek to posilek bialkowy. ( ew z niewielka iloscia tluszczu ) ja zawsze lykam 300g seria bialego.
ogólnie wyglada to następujaco:
w poczatkowej fazie dnia dużo ww im bliżej nocy ww zamieniamy na białko
oczywiście zeby mnie ktoś zle nie zrozumiał-niemal każdy posiłek musi zawierać pełnowartościowe białko
na noc polecam j/w ser biały mozna dodac nieco tłuszczy(najlepiej oliwe z oliwek) lub odżywke białkową specjalnie na noc( opartą głównie o albumine jajka czy kazeine wapnia)
W takim razie w jakiej formie jeść ser biały? Czysty z chlebem czy np. dodać do niego trochę śmietany, cebuli lub szczypiorku i to na chleb, a może nie ma to jakiejś wielkiej różnicy w jakiej formie?
/// A i jeszcze co można jeść wieczorem oprócz sera białego i jajek?