Zobacz pełn± wersję : Sól
Tak się zastanawiam ile i czy w ogóle przyjmować sól. Solić czy nie solić.
Czy częste oddawanie moczu może być spowodowane nisk± zawarto¶ci± soli, czy też mog± być inne tego powody??
Spożywanie soli ma swoje negatywne i pozytywne skutki. Moim zdaniem nie warto całkowicie usun±ć sól z diety (o ile jest to w ogóle możliwe) , należy ograniczyć jej spożywanie.
Sól ma pozytywny wpływ na utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej, oraz regulację gospodarki wodnej organizmu.
Arni chyba mawial: "do kazdej szklanki wody dodawaj łyżeczkę soli" Cos mi sie tak o uszy obilo :)
przemek_yo
22-10-08, 21:39
były czasy że łyzeczka wpiepszalem sol, ale to jak malutki bylem ,teraz tez duzo soli jem, nie wiem jak to sie ma do miesni, a dla zdrowia ogolnie.. to nerki sobie mozna pop...dolic i wychodzi ze lepiej mniej soli
nie syp wogole soli bo ie ma potrzeby tego robic
obecnie w zarciu jest tyle soli ze wystarcza nadto
To w takim razie czym może być spowodowane częste oddawanie moczu?
Za dużo płynów (wypijam ok 1,5-2 litry dziennie)?
sol zatrzymuje wode w ogranizmie ;< ja pije wiecej znacznie a moczu nie oddaje czesto bardzo...
Może masz przeziębiony pęcherz moczowy.
Słyszałem teorie, że częste oddawanie moczu może być spowodowane między innymi podwyrzszonym ci¶nieniem krwi... może za dużo kawy pije?
Po kawie, browarze dużo się siura... to fakt, ale o ci¶nieniu nie słyszałem jeszcze.
sol zatrzymuje wode w ogranizmie ;< ja pije wiecej znacznie a moczu nie oddaje czesto bardzo...
Wierutna bzdura. Poucz się troszkę biologii/fizyki, a dopiero potem pisz takie głupoty.
Ogl±dałem program o szkole przetrwania i tam padł± teoria o sikaniu gdy ci¶nienie krwi idzie w górę np: w wyniku wysiłku co w extremalnych warunkach prowadzić może do odwodnienia organizmu.