PDA

Zobacz pełną wersję : czeste nagłe bolesne skórcze łydek i ud

RockyBalboa
26-08-08, 13:04
od jakiegos czasu czesto napadaja mnie skórzcze, w łydkach i udach,
raz taki mocny ze w czasie biegania na trawie sie polozylem.
od czego to moze byc? jakis brak witamin czy co?

polo
26-08-08, 13:48
brak magnezu , kup sobie magnez b6 i jedz w wiekszych dawkach na początku a potem normalnie , czas dawkowania najlepiej dożywotni ;)

RockyBalboa
26-08-08, 19:43
ok dzieki za odp

Bismak
26-08-08, 23:23
Też mam ten sam problem.
Tzn miałem.
Może to po prostu brak treningów?
Ja popracowałem 3 tygodnie i już nie mam skurczów.
Biegałem tak ostro że na następny dzień nie mogłem się ruszyć takie były zakwasy xD
Ostatnio pół dnia biegałem tak że aż żygałem i 0 skurcza :D

Punisher
27-08-08, 13:04
Rozgrzewka jest ważna.
Oblukaj Olimp - chela-mag b6

pey
27-08-08, 17:16
Jaki brak magnezu? Magnez może powodować drganie mięśni a nie skurcz! Oczywiście musisz zaopatrywać organizm w magnez ale to coś innego powoduje skurcze...
Bismak, Punisher mają rację co do rozgrzewki. Sama siłownia i codzienny trening nie spowodują że całe Twoje ciało nadaje się do wszystkich dyscyplin. Poczytaj o bieganiu i dowiesz się, że bardzo potrzeba wysiłku i sprawności żeby tak poprostu biegać. Jeśli łapie Cię skurcz łydki to staraj się przed każdym bieganiem rozmwsować nogę. I zaczynaj bieganie od truchtu a nie od sprintu. Oprócz skurczów możesz nadciągnąć ścięgna i wtedy już nawet nie pochodzisz. (rozgrzewka, przyzwyczajenie organizmu - nóg - do wysiłku, masaże miejsc w których masz skurcze). Pozdrawiam.

polo
27-08-08, 20:38
przedewszystkim magnez...
w sumie mieśnie łydek musza sie przyzwyczaić do wysiłku i to tez na to wpływa

PanAntek
27-08-08, 20:41
Dokładnie brak magnezu i wapna. łykaj codziennie magnez i wapno a po 2-3dniach nie bedziesz miał już prawie nigdy skurczów łydek. oczywiście jeżeli będziesz brał regularnie ów pierwiastki ;)

hans87
27-08-08, 21:36
z tymi witaminami to prawda... ale tez rozgrzewka miesni jest ważna. pamietam kiedys jak gralem w pilke to nieraz kiedy robilem jakis gwaltowny start do pilki albo gwaltownie hamowałem to brał mnie silny skórcz łydek. teraz przed grą przez 10 min rozgrzewam sobie nogi i skurczy podczas gry nie mam. pozdro

RockyBalboa
28-08-08, 14:29
a wogole co to bieganie daje? bo ja zawsze biegalem zeby kondyche poprawic i zbedny tluszcz spalic, a oprocz tego to do czego jeszcze jest potrzebne?

hans87
28-08-08, 16:33
glownie do tego co napisales... ale jeszcze z doswiadczenia wiem ze bieganie tez jest dobre na odstresowanie;) pozdro

RockyBalboa
28-08-08, 16:49
no ale jakos pomaga\wplywa na trening silowy ?

hans87
28-08-08, 17:02
jesli biegasz za czesto i dlugo to wplywa ujemnie.... ale jesli 2 razy w tyg to wzmacnia Cie i na pewno miesnie nóg. pozdro