Zobacz pe³n± wersjê : czeste nag³e bolesne skórcze ³ydek i ud
RockyBalboa
26-08-08, 13:04
od jakiegos czasu czesto napadaja mnie skórzcze, w ³ydkach i udach,
raz taki mocny ze w czasie biegania na trawie sie polozylem.
od czego to moze byc? jakis brak witamin czy co?
brak magnezu , kup sobie magnez b6 i jedz w wiekszych dawkach na pocz±tku a potem normalnie , czas dawkowania najlepiej do¿ywotni ;)
RockyBalboa
26-08-08, 19:43
ok dzieki za odp
Te¿ mam ten sam problem.
Tzn mia³em.
Mo¿e to po prostu brak treningów?
Ja popracowa³em 3 tygodnie i ju¿ nie mam skurczów.
Biega³em tak ostro ¿e na nastêpny dzieñ nie mog³em siê ruszyæ takie by³y zakwasy xD
Ostatnio pó³ dnia biega³em tak ¿e a¿ ¿yga³em i 0 skurcza :D
Rozgrzewka jest wa¿na.
Oblukaj Olimp - chela-mag b6
Jaki brak magnezu? Magnez mo¿e powodowaæ drganie miê¶ni a nie skurcz! Oczywi¶cie musisz zaopatrywaæ organizm w magnez ale to co¶ innego powoduje skurcze...
Bismak, Punisher maj± racjê co do rozgrzewki. Sama si³ownia i codzienny trening nie spowoduj± ¿e ca³e Twoje cia³o nadaje siê do wszystkich dyscyplin. Poczytaj o bieganiu i dowiesz siê, ¿e bardzo potrzeba wysi³ku i sprawno¶ci ¿eby tak poprostu biegaæ. Je¶li ³apie Ciê skurcz ³ydki to staraj siê przed ka¿dym bieganiem rozmwsowaæ nogê. I zaczynaj bieganie od truchtu a nie od sprintu. Oprócz skurczów mo¿esz nadci±gn±æ ¶ciêgna i wtedy ju¿ nawet nie pochodzisz. (rozgrzewka, przyzwyczajenie organizmu - nóg - do wysi³ku, masa¿e miejsc w których masz skurcze). Pozdrawiam.
przedewszystkim magnez...
w sumie mie¶nie ³ydek musza sie przyzwyczaiæ do wysi³ku i to tez na to wp³ywa
Dok³adnie brak magnezu i wapna. ³ykaj codziennie magnez i wapno a po 2-3dniach nie bedziesz mia³ ju¿ prawie nigdy skurczów ³ydek. oczywi¶cie je¿eli bêdziesz bra³ regularnie ów pierwiastki ;)
z tymi witaminami to prawda... ale tez rozgrzewka miesni jest wa¿na. pamietam kiedys jak gralem w pilke to nieraz kiedy robilem jakis gwaltowny start do pilki albo gwaltownie hamowa³em to bra³ mnie silny skórcz ³ydek. teraz przed gr± przez 10 min rozgrzewam sobie nogi i skurczy podczas gry nie mam. pozdro
RockyBalboa
28-08-08, 14:29
a wogole co to bieganie daje? bo ja zawsze biegalem zeby kondyche poprawic i zbedny tluszcz spalic, a oprocz tego to do czego jeszcze jest potrzebne?
glownie do tego co napisales... ale jeszcze z doswiadczenia wiem ze bieganie tez jest dobre na odstresowanie;) pozdro
RockyBalboa
28-08-08, 16:49
no ale jakos pomaga\wplywa na trening silowy ?
jesli biegasz za czesto i dlugo to wplywa ujemnie.... ale jesli 2 razy w tyg to wzmacnia Cie i na pewno miesnie nóg. pozdro