PDA

Zobacz pełną wersję : Przysiady pełne półprzysiady ?

VegetaSSJ3
17-04-08, 17:56
Witam rozpocznę taki temat jak:Przysiady pełne czy półprzysiady ?
które są mniej szkodliwe dla kolan i kręgosłupa
Jest wiele tematów o rozwoju wspaniałych ud, w każdym z nich wychwalane są przysiady, i tu zaczyna się ale:

W każdym z tematów zaczyna się dyskusja na temat jakie te przysiady powinny być, z jednej strony pełne przysiady wychwalają niektórzy trójboiści, z drugiej tam kaizen mówi że półprzysiady są najlepsze.
Z bardziej anatomicznego punktu widzenia żeby zejść poniżej kątu prostego trzeba wysunąć kolana coraz bardziej do przodu i to powoduje że mogą zostać one uszkodzone więc lepiej robić półprzysiady
Wiec wypowiadajcie sie na ten temat co wiecie

Nuru89
17-04-08, 18:04
Zgadzam sie z Toba w 100% dla kultorystow tylko polprzysiady...

VegetaSSJ3
17-04-08, 18:08
Wypowiadajcie sie jakie robicie przysiady pelne czy połprzysiady

grzesiek7124
17-04-08, 18:26
Ja robię do kąta prostego.

milo90
17-04-08, 18:28
pełne, i na stawy nie nazekam...

Nuru89
17-04-08, 18:33
pełne, i na stawy nie nazekam...
no przeciez nie odrazu bedzie bolalo... Ja tez robilem pelne przez jakis rok i teraz mam problem... Oby Ciebie to nie spotkalo ;) pzdr

pokoandloko
17-04-08, 19:50
u mnie ze wzrostem cieżaru przysiad sie opłyca( mały cieżar= pełne przysiady, dyzy ciezar= półprzysiady).

Nyczek
17-04-08, 20:40
ja robie polprzysiady, bo czasami jak wezme wiekszy ciezar to po 3 serii kolana mnie bola

RaseRmax
18-04-08, 17:22
Mnie kolana... przy kolanach boli mnie na takiej maszynce, ktora oczywiscie nie wiem jak sie nazywa ale sie siedzi i Udami podnosi sie do gory ciezar.
Mam od tego bóle, nie robie tego wystarcza mi inne cwiczenia.
A co do przysiadów to robie ostatnio codzien takie bez ciezaru bo cos od wewnetrznej storny kolan mnie boli i to cwiczenie ten sposob pomaga.
Przysiady pelne mi lepiej wchodza, ale sa ciezsze, czy polprzysiady nie formują inaczej ud i nóg?
pzdr

Prezydent_1c
18-04-08, 20:32
Suwnica - nazwa maszyny jakiej używasz ;)
A co do przysiadów to najlepiej jest biegać z kolegą na plecach ;) Nic tak nie orzeżwia jak bieg (co minuta zmiana :D)

PuaPAj
18-04-08, 20:45
Ja takze zdecydowanie polprzysiady-kiedys strasznie szybko roslem i mialem problemy z kolanami z wiekiem one minely teraz jesli schodze ponizej kata prostego czuje po prostu takie nieprzyjemne naprezenie(nie bol) w kolanie a tak do kata prostego jest git;)