Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Co jeść, czego nie -tu znajdziesz odpowiedź!

  1. #1
    Moderator #Dla zielonych Ekspert Osiągnięcia:
    Trzech znajomychWeteranTagger Second Class10000 punktów doświadczenia
    Avatar Symu
    Dołączył
    08-09-07
    Postów
    5,170
    SOG
    92
    Otrzymał : 670 SOGi w 544 postach

    Domyślnie Co jeść, czego nie -tu znajdziesz odpowiedź!

    Na forum jest dużo pytań co jeść, a czego nie wieć postaram się tu wypisać trochę produktów z naszych jadłospisów. Na sam początek powiem jakimi kryteriami będę się kierował. Przedewszystkim wybieramy produkty jak najmniej przetworzone niezależnie jakiego składnika odżwyczego będą dostarczać. W wypadku białek interesuje nas jak najlepszy profil aminokwasowy. Z kolei przy węglowowodanach jak najbardziej złożona cząsteczka, najmniejszy indeks glikemiczny oraz obecność błonnika. W wypadku tłuszczu najważniejszy jest pierwszy argument tu wymieniony.

    Dobre produkty
    źródła białka:
    -chude miesa: kurczak bez skóry, wołowina
    -ryby
    -jaja
    -sery (nie dla osób które nie trawia laktozy)
    -mleko (tu są podzielone opinie, szcególnie osoby które nie trawią laktozy)
    węglowodany:
    -fasola
    -ryż brązowy, basmanti
    -ryż biały ( po treningu)
    -kasza gryczana
    -płatki owsiane
    -ciecierzyca
    -ziemniaki
    -warzywa (szczególnie wazne jako źródło błonnika)
    tłuszcze:
    -orzechy
    -pestki dyni
    -słonecznik
    -oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    -olej lniany
    -ryby
    Nie zapominajmy o tłuszcach nasyconych też są potrzebne, ale ich źródłem są sery i miesa (źródła białka)!!!
    napoje
    -woda
    -zielona herbata (nie za dużo)

    Produkty które warto ograniczyć
    -wieprzowina
    -
    owoce (głównie tyczy się endoformików)
    -ciemne pieczywo

    Produkty których całkowicie unikamy
    Nie wprowadzam podziału bo tego mamy poprostu unikać
    -słodycze
    -słodzone napoje, soki
    -batony
    -jogurty
    -sklepowe i domowe wypieki
    -chipsy
    -fast food
    -majonezy
    -oleje rafinowane, utwardzane
    -cukier stołowy (sacharoza)

    Jeśli macie jakiś produkt i nie wiecie czy go jeść, czy nie to pytajcie tu gdyż zdaję sobie sprawę z tego, że tabela jest dość okrojona aczkolwiek powinna wam troche przybilżyć temat.
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  2. Użytkownik Symu otrzymał za ten post 8 SOGi(-ów) od użytkowników:

    cpr (24-12-07), dragonikow (23-12-07), Feli (23-12-07), mały huba (23-12-07), mistix (23-12-07), Snakers (23-12-07), zapytajnik (11-02-08), zyga_przemet (23-12-07)

  3. #2
    Doświadczony Osiągnięcia:
    Weteran5000 punktów doświadczeniaTagger Second Class
    Avatar Paluch
    Dołączył
    11-12-07
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    826
    SOG
    44
    Otrzymał : 56 SOGi w 46 postach

    Domyślnie

    jogurty? lol... cos ci sie chyba machło... :-)

    sok + wafle ryzowe to calkiem dobry sposob na katabolizm... (odrazu po treningu, wiadomo, ze jajko mozemy zjesc dopiero jak wrocimy do domu...)

    pamietaj, ze jezeli cos jest wysokokaloryczne wcale nie oznacza ze nie mozna tego jesc... I trzeba rozroznic soki o wysokiej jakosci od tych najtanszych...
    Ostatnio edytowane przez Paluch ; 22-12-07 o 23:57
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  4. #3
    Bywalec Osiągnięcia:
    Weteran5000 punktów doświadczenia
    Avatar mały huba
    Dołączył
    03-07-07
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    37
    Postów
    531
    SOG
    13
    Otrzymał : 78 SOGi w 70 postach

    Domyślnie

    Paluch proszę Cię :) Nie pisz jak nie wiesz.Powstrzymanie katabolizmu polega na dostarczeniu organizmowi kcal,ale w postaci białek! Produkty które napisałeś zawierają węglowodany z krórych nie wyciągniesz ani krztyny aminokwasów, a to one muszą być uzupełnione.

    btw. Symu łap SOGa
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  5. #4
    Moderator #Dla zielonych Ekspert Osiągnięcia:
    Trzech znajomychWeteranTagger Second Class10000 punktów doświadczenia
    Avatar Symu
    Dołączył
    08-09-07
    Postów
    5,170
    SOG
    92
    Otrzymał : 670 SOGi w 544 postach

    Domyślnie

    Dobra mamy droższy sok firmowy hortex 100% owocow, a teraz patrzymy na sklad 11g cukrow prostych, przetworzony, dosladzany, barwiony, witamin brak, błonnika śladowe ilości. Nie liczyłbym na to, że zatrzymasz katabolizm, a pozatym już chyba wolałbym carbo zamiast tego.

    Soki tylko te jednodniowe.

    jogurt- zanim go zjesz jest: dosładzany, barwiony, przetwarzany. Cukier + białko w śladowych ilościach o kiepskim profilu aminokwasowym spowodowanym dość dużą obróbką- sam sprawdzałem na sobie wliczając to jogurtowe białko do diety, a efekt był kiepski.

    Nie kierowałem się kaloriami.

    wafle ryzowe- produkt przetworzony o wysokim IG, nie możesz dać banana??

    dzieki Huba
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  6. #5
    Doświadczony Osiągnięcia:
    Weteran5000 punktów doświadczeniaTagger Second Class
    Avatar Paluch
    Dołączył
    11-12-07
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    826
    SOG
    44
    Otrzymał : 56 SOGi w 46 postach

    Domyślnie

    katabolizm to rozklad zwiazkow zlozonych na prostsze w celu uwolnienia energii... podczas treningu wyczerpujesz zapas glikogenu, ktory zaczyna byc pobierany z miesni... zeby przerwac ten proces nalezy podniesc poziom glukozy, a najszybciej to zrobimy jedzac weglowodany proste...
    przynajmniej tak to rozumiem, czekam na konfrontacje, przeciez jestem tu po to, zeby sie czegos dowiedziec ;-)

    Co do sokow, to na przyklad taki hortex ma w skladzie 'wyprodukowany z soku zageszczonego'.
    tajemnica zageszczania:
    Najpierw wyciska się sok, a następnie odparowuje się z niego wodę. W ten sposób uzyskuje się sok zagęszczony (koncentrat). Zazwyczaj od soku oddziela się też miąższ i aromat. Ale w dalszej fazie produkcji sok zagęszczony rozcieńcza się taką ilością wody, jaka została odjęta w procesie odparowania (powinna spełniać kryteria wody przeznaczonej do picia). Dzięki temu zawartość substancji rozpuszczalnych (cukrów, kwasów organicznych, witamin i minerałów) w soku odtworzonym jest niemal identyczna jak w owocach. Z powrotem dodaje się też naturalny aromat – ten, który został oddzielony w czasie zagęszczania, a do niektórych soków – również miazgę i cząstki owoców. Po co robić sok zagęszczony, żeby potem go rozcieńczać? Umożliwia to produkowanie soków z owoców sezonowych albo egzotycznych przez okrągły rok i daleko od kraju, w którym one rosną.
    Specjaliści przekonują jednak, że niesłusznie. Bowiem sok odtworzony odpowiada właściwościom przynajmniej średniej jakości soku świeżego.
    Jeśli dodatek cukru nie przekracza 15 g/l, producent nie jest zobowiązany zadeklarować tego na opakowaniu.
    pamietajmy, ze jedna lyzka stolowa to 20g, czyli jezeli jest mniej niz 15g na litr, to jest pol lyzeczki na szklanke.
    Natomiast zabronione jest dodawanie sztucznych aromatów, barwników, a także konserwantów.
    zrodlo: poradnikzdrowie.pl (dokladnego adresu nie podaje, zeby kolejnego ostrzezenia nie dostac lol)

    Jogurty maja tyle samo bialka co mleko, czyli ok 3g na 100g... jak zjemy 500g jogurtu to bedzie jakies 15g, czyli tyle co pol puszki tunczyka. Niewiele.
    I teraz pytanie - myslisz, ze ser jest mniej przetwarzany co jogurt?

    Ten jogurt mnie najbardziej zdziwil, bo gdzie indziej znalazlem go w kategorii 'dobre zrodla bialka i wegli'. Soki pije tylko rano, po treningu banany.
    Wafle ryzowe tez mi polecili na innym forum kulturystycznym. Przeczytalem etykiete 'wyprodukowano w 100% z ryzu brazowego'... '...przyswajalne weglowodany zlozone'
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  7. #6
    Amator Osiągnięcia:
    Weteran1000 punktów doświadczenia
    Avatar dzako18
    Dołączył
    08-09-07
    Postów
    327
    SOG
    21
    Otrzymał : 33 SOGi w 33 postach

    Domyślnie

    ja wcinam jogurt naturalny ma on 4,7 gr białka wiec jak zjem duzy 400gr to dostarczam prawie 20 gr białka takze mysle ze to jest tez dobre zrodlo bialka a z sokami zgadzam sie ze nie nalezy ich spozywac (chyba ze w ograniczonych ilosciach) chyba ze sami sobie zrobimy ze swierzych owoców i warzyw to wtedy jak najbardziej.
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  8. #7
    Sezonowiec Osiągnięcia:
    Weteran1000 punktów doświadczenia
    Avatar dragonikow
    Dołączył
    04-12-07
    Wiek
    34
    Postów
    55
    SOG
    19
    Otrzymał : 5 SOGi w 3 postach

    Domyślnie

    ja przedewszystkim staram sie pic duzo wody a to ze ograniczyc trzeba słodycze i fast foody to wie kazdy ;]
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  9. #8
    Bywalec Osiągnięcia:
    Weteran1000 punktów doświadczenia
    Avatar GhosT
    Dołączył
    11-11-07
    Skąd
    Jaworzno
    Wiek
    32
    Postów
    513
    SOG
    33
    Otrzymał : 51 SOGi w 46 postach

    Domyślnie

    Trochę dziwna rozpiska ;O Dużo nie zgodności z moimi źródłami...Sceptycznie podchodzę do tej notki ... Pzdr
    Niewiele czasu, ale jakos idzie... :x
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  10. #9
    Moderator #Dla zielonych Ekspert Osiągnięcia:
    Trzech znajomychWeteranTagger Second Class10000 punktów doświadczenia
    Avatar Symu
    Dołączył
    08-09-07
    Postów
    5,170
    SOG
    92
    Otrzymał : 670 SOGi w 544 postach

    Domyślnie

    Tzn z jogurtami jest tak, że to białko ejst poprostu słabej jakości, tyle że tu jest też wyjatek joguty naturalne które przejda, choć endo też bym je odradzal.

    Ghost zapraszam do dyskusji, powiedz jakie masz obiekcje a przedyskutujemy bo o to tu chodzi.

    Paluch co do katabolizmu to możesz rozróżnić 2 jego rodzaje:
    1) ten o którym napisałeś nastepuje np. po nocy kiedy zapasy glikogenu wyczerpuja sie
    2) ten ktory nastepuje w wyniku treningu czyli uszkodzenie miesni.

    Co do soków, to to co pisza to jedno a co robia to drugie, myślę że spokojnie tego cukru jest 11g/100ml.
    No i ciekawosta zza kulis robienia soków. Gadałem kiedyś z facetem który robił w jednej firmie produkującej soki (dość popularnej w telewizji ale nie bede tu robil antyreklamy). Co najciekawsze to do produkcji soków nie używało się wody, a soku jabłkowego gdyż był on tańszy i odrazu słodki, potem dodawali barwnik, smak i zapach i heyah. Tak oto możan było pić sok winogronowy nie bedac swiadomym ze to jablkowy. Ta praktyka jest dość popularna podobno.
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  11. #10
    Amator Osiągnięcia:
    Weteran1000 punktów doświadczenia
    Avatar Deathbreaker
    Dołączył
    12-11-07
    Skąd
    Częstochowa
    Wiek
    33
    Postów
    391
    SOG
    21
    Otrzymał : 70 SOGi w 44 postach

    Domyślnie

    A pytanie mam czemu ograniczyć ciemne pieczywo... ? Hę... ? !!
    Jak pomogłem to chcę SOG-a !!!
    _______________________________________
    Wzrost[cm]:189 Waga[kg]:84
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •