Na forum jest dużo pytań co jeść, a czego nie wieć postaram się tu wypisać trochę produktów z naszych jadłospisów. Na sam początek powiem jakimi kryteriami będę się kierował. Przedewszystkim wybieramy produkty jak najmniej przetworzone niezależnie jakiego składnika odżwyczego będą dostarczać. W wypadku białek interesuje nas jak najlepszy profil aminokwasowy. Z kolei przy węglowowodanach jak najbardziej złożona cząsteczka, najmniejszy indeks glikemiczny oraz obecność błonnika. W wypadku tłuszczu najważniejszy jest pierwszy argument tu wymieniony.
Dobre produkty
źródła białka:
-chude miesa: kurczak bez skóry, wołowina
-ryby
-jaja
-sery (nie dla osób które nie trawia laktozy)
-mleko (tu są podzielone opinie, szcególnie osoby które nie trawią laktozy)
węglowodany:
-fasola
-ryż brązowy, basmanti
-ryż biały ( po treningu)
-kasza gryczana
-płatki owsiane
-ciecierzyca
-ziemniaki
-warzywa (szczególnie wazne jako źródło błonnika)
tłuszcze:
-orzechy
-pestki dyni
-słonecznik
-oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
-olej lniany
-ryby
Nie zapominajmy o tłuszcach nasyconych też są potrzebne, ale ich źródłem są sery i miesa (źródła białka)!!!
napoje
-woda
-zielona herbata (nie za dużo)
Produkty które warto ograniczyć
-wieprzowina
-owoce (głównie tyczy się endoformików)
-ciemne pieczywo
Produkty których całkowicie unikamy
Nie wprowadzam podziału bo tego mamy poprostu unikać
-słodycze
-słodzone napoje, soki
-batony
-jogurty
-sklepowe i domowe wypieki
-chipsy
-fast food
-majonezy
-oleje rafinowane, utwardzane
-cukier stołowy (sacharoza)
Jeśli macie jakiś produkt i nie wiecie czy go jeść, czy nie to pytajcie tu gdyż zdaję sobie sprawę z tego, że tabela jest dość okrojona aczkolwiek powinna wam troche przybilżyć temat.