Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Interpretacja wyników badań ambulatoryjnych

  1. #1
    Moderator Początkujący Osiągnięcia:
    1000 punktów doświadczeniaTagger First ClassWeteran
    Avatar ana0609
    Dołączył
    26-08-10
    Skąd
    Polska
    Wiek
    41
    Postów
    182
    SOG
    19
    Otrzymał : 54 SOGi w 38 postach

    Domyślnie Interpretacja wyników badań ambulatoryjnych

    Witam
    Na początek podstawowe badanie krwi z czasem postaram się uzupełnić o pozostałe badania .


    Hemoglobina ( Hb , HBG ) - główny składnik krwinki czerwonej ( erytrocytu ) . Podstawowym zadaniem Hb jest przenoszenie tlenu z płuc do tkanek obwodowych oraz udział w transporcie tlenku węgla oraz protonów do tkanek płuc
    Norma 14-18 g/dl

    Hematokryt ( HCT , Ht ) - jest to procent objętości elementów morfotycznych krwi ( głównie krwinek czerwonych ) w stosunku do krwi pełnej . Wartość hematokrytu różni się w różnych stanach fizjologicznych jak wysiłek fizyczny , stany emocjonalne oraz w niektórych stanach patologicznych : odwodnienie , niedokrwistość , utrata krwi , w chorobach nerek , serca , wątroby .
    Norma 42-52 %

    OB ( opad Biernackiego ) - szybkość opadania płytek krwi . Fizjologiczne OB wzrasta po obfitym posiłku , po wysiłku fizycznym , w stanach emocjonalnych oraz po gorącej kąpieli . W ostrych stanach zapalnych OB nie zawsze musi być podwyższone , co innego w przewlekłych stanach zapalnych ( wówczas narasta a jego spadek może być objawem powrotu do zdrowia ) . Gdy OB jest w granicach 0-1 może wskazywać na bardzo duże stężenie cholesterolu wolnego w stosunku do lecytyny .
    Norma po pierwszej godz.3-5 mm , po drugiej godz. 7-15 mm
    Płytki krwi 13000-40000/ul

    Charakterystyka krwinki czerwonej

    MCH – średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej . Niskie wartości oznaczają mikrocytozę i wynikają z obniżonej lub upośledzonej syntezy hemoglobiny występującej np. w niedokrwistościach niedobarwliwych , w niedoborach żelaza i przewlekłych stanach chorobowych np. reumatycznych .
    Norma 27-31 pg

    MCV – średnia objętość krwinki czerwonej . Zwiększenie wartości określa się jako makrocytozę obecną w niedokrwistościach megablastycznych . Zmniejszenie wartości nosi nazwę mikrocytozy spotykanej w niedokrwistościach z niedoboru żelaza i w stanach zaburzonej erytropoezy w przebiegu zakażeń oraz w chorobach nowotworowych
    Norma 80-94 fl

    MCHC – średnie stężenie hemoglobiny , zmniejszenie wartości jest charakterystyczne dla niedokrwistości z powodu braku żelaza , wzrost stwierdza się jedynie we wrodzonej sferocytozie .
    Norma 33-37 g/dl

    Bardzo często oprócz podstawowego profilu badań wykonuje się dodatkową diagnostykę krwinek białych , oznaczając liczbę elementów morfologicznych tej rodziny w stosunku do całej objętości ( WBC ) . Oznaczenie liczby eozynofili , bazofili , neutrofili , limfocytów bardzo często jest przydatne przy określeniu patogenezy schorzenia np. czy choroba jest pochodzenia czy bakteryjnego , czy w organizmie pojawił się jakiś pasożyt , czy wystąpiły objawy alergii itp.
    Krwinki białe ( Leu ) - 4000- 10000/ ul
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  2. Użytkownik ana0609 otrzymał za ten post 5 SOGi(-ów) od użytkowników:

    fallenursus (02-01-12), flutebox (03-01-12), Gangsta Latino (02-01-12), matus34 (02-01-12), MAXIMUS 2 (03-01-12)

  3. #2
    Początkujący Osiągnięcia:
    Tagger First ClassWeteran5000 punktów doświadczenia
    Avatar matus34
    Dołączył
    14-06-10
    Skąd
    Małopolska
    Postów
    100
    SOG
    42
    Otrzymał : 7 SOGi w 6 postach

    Domyślnie

    Prosze o wiecej
    " Człowiek trenujący je zwykle więcej niż zwykły śmiertelnik "
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  4. #3
    Moderator Początkujący Osiągnięcia:
    1000 punktów doświadczeniaTagger First ClassWeteran
    Avatar ana0609
    Dołączył
    26-08-10
    Skąd
    Polska
    Wiek
    41
    Postów
    182
    SOG
    19
    Otrzymał : 54 SOGi w 38 postach

    Domyślnie

    Badanie biochemiczne krwi

    Aminotransferaza alaninowa ( ALAT , AILAT , ALT , GPT , SGPT ) - jego najwyższe stężenie występuje w wątrobie , niższe w mięśniach szkieletowych , mięśniu sercowym i nerkach . Podwyższenie wartości ALAT w osoczu wskazuje raczej na uszkodzenie komórek niż na zaburzenia funkcji narządu . Wzrost ALAT jest zależny od rodzaju i rozległości uszkodzenia .
    - 40-200 U/l – choroby wątroby , zapalenie trzustki , hemoliza
    - 200-400 U/l – cholestazy wątrobowe , marskość wątroby , zawał mięśnia sercowego – dodatkowo bardzo podwyższone wartości AspAT , mononukleoza zakaźna , leczenie dużymi dawkami salicylanów , przewlekłe leczenie pochodnymi sulfynylomocznika I generacji
    - 400- 4000 U/l – wirusowe zapalenie wątroby , toksyczne uszkodzenie wątroby , niewydolność krążenia
    Normy 5 – 40 U/l lub 85 – 680 nmol/l

    Aminotransferaza asparaginowa ( AspAT , AST , GOT , SGOT ) - najwyższe stężenie w mięśniu sercowym , wątrobie , mięśniach szkieletowych , nerkach i erytrocytach . Aktywność wzrasta w przypadku obumarcia komórek jak również w przypadku ich uszkodzenia w wyniku niedotlenienia lub działania toksyn .
    - 40-200 U/l - mononukleoza zakaźna , alkohol etylowy ( ostre stany upojenia alkoholowego ) , choroby wątroby , zapalenie trzustki
    - 200- 400 U/l – zawał mięśnia sercowego , zabiegi chirurgiczne , choroby mięśni szkieletowych ( miopatie , dystrofie ) , przewlekłe zapalenie wątroby
    - 400- 4000 U/l – zawał mięśnia sercowego , ostre reumatoidalne zapalenie stawów , wirusowe zapalenie wątroby , toksyczne uszkodzenie wątroby , nowotwory wątroby , kamica żółciowa
    Normy 5 – 40 U/l lub 85 – 680 nmol

    Białko całkowite ( B.c , T.p ) - stężenie białka w osoczu zależne jest od jego podaży w pokarmach , od syntezy głównie w wątrobie oraz od stopnia utraty przez nerki , przewód pokarmowy , skórę i płuca . Wartości podwyższone mogą być spowodowane przez : wytwarzanie patologicznych białek ( szpiczak mnogi ) , wzmożone wytwarzanie białek fizjologicznych ( marskość wątroby , przewlekłe stany zapalne ) , znaczne odwodnienie organizmu .
    Wartości obniżone – niedostateczna podaż białka ( dieta ubogobiałkowa , wadliwe żywienie ) , przewlekłe stany zapalne jelit , zespół nerczycowy , oparzenia , stany zapalne skóry z wysiękiem , przewlekłe krwawienia z różnych narządów , nadczynność tarczycy .
    Normy 60 – 80 g/l ( 6 – 8 g/dl ) w tym
    55 – 65 % albuminy
    3 – 5 % alfa1-globuliny
    7 – 10 % alfa2-globuliny
    9 – 13 % beta-globuliny
    14 – 20 % gamma-globuliny

    Bilirubina całkowita – wzrost stężenia bilirubiny całkowitej może być wywołany następującymi przyczynami : żółtaczka , marskość żółciowa wątroby , kamica przewodowa trzustki , zatrucie muchomorem sromotnikowym , alkoholowa choroba wątroby . Stężenie bilirubiny w osoczu może też podwyższać wiele leków tj. erytromycyna , nitrofurantoina , fenotiazyna .
    Normy do 1,1 mg/dl

    Cholesterol – w stanach fizjologicznych ok 50 – 75 % cholesterolu całkowitego jest związana z frakcją LDL , 20 – 35 % z frakcją HDL . Cholesterol zawarty w LDL ( zły cholesterol ) działa miażdżycotwórczo , w HDL ( dobry cholesterol ) przeciwmiażdżycowo .
    Podwyższony cholesterol - niewydolność nerek , cukrzyca , łuszczyca , alkoholizm , niedoczynność tarczycy , nadmierne spożywanie pokarmu bogatego w cholesterol
    Obniżone stężenie cholesterolu – zaawansowana marskość wątroby , ostra i podostra martwica wątroby , toksyczne uszkodzenie wątroby , głodzenie się , posocznica , nadczynność tarczycy , niedokrwistość
    Normy Cholesterol całkowity – 150 – 200 mg/dl ( 3,9 – 5,2 mmol/l ) ,
    wartości graniczne 200 – 250 mg/dl ( 5,2 – 6,5 mmol/l )
    wartości nieprawidłowe > 250 mg/dl ( > 6,5 mmol/l )
    Cholesterol LDL ( zły ) < 135 mg/dl ( < 3,5 mmol/l )
    wartości graniczne 135 – 155 mg/dl ( 3,5 – 4 ,0 mmol/l )
    wartości nieprawidłowe > 155 mg/dl ( > 4,0 mmol/l )
    Cholesterol HDL ( dobry ) mężczyźni 35-70 mg/dl ( 0,9 – 1,8 mmol/l )
    kobiety 40 – 80 mg/dl ( 1,0 – 2,1 mmol/l )
    Ostatnio edytowane przez ana0609 ; 03-01-12 o 20:36
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  5. Użytkownik ana0609 otrzymał za ten post 4 SOGi(-ów) od użytkowników:

    fallenursus (15-01-12), Gangsta Latino (03-01-12), luo (05-01-12), MAXIMUS 2 (03-01-12)

  6. #4
    Moderator Początkujący Osiągnięcia:
    1000 punktów doświadczeniaTagger First ClassWeteran
    Avatar ana0609
    Dołączył
    26-08-10
    Skąd
    Polska
    Wiek
    41
    Postów
    182
    SOG
    19
    Otrzymał : 54 SOGi w 38 postach

    Domyślnie

    Glukagon – wspomaga rozkładglikogenu na glukozę i syntezę glukozy oraz spalanie tłuszczy ,natomiast hamuje syntezę glikogenu i syntezę tłuszczy . Wartościpodwyższone – nowotwór trzustki wytwarzający hormon , ketozacukrzycowa , podaż pokarmów bogatych w białko , marskość wątroby, ostra lub przewlekła niewydolność nerek
    Norma < 150 ng/l


    Glukoza ( cukier ) - podstawowymregulatorem jej poziomu we krwi jest insulina która obniża poziomcukru a także działające przeciwstawnie hormony – glukagon ,hormon wzrostu , adrenalina , kortykosterydy , tyroksyna . Wzroststężenia – cukrzyca insulinozależna I stopnia , zaburzeniatolerancji glukozy , zaburzenia funkcji przysadki i nadnerczy ,zespół Cushinga , gigantyzm i akromegalia , choroby trzustki .Spadek stężenia – przedawkowanie insuliny lub nieprzyjęcieposiłku po podaniu leku , hiperinsulinizm , niedoczynnośćhormonalna przysadki , alkoholizm , toksyczne uszkodzenie wątroby
    Norma dorośli – 3,9 – 6,4 mmol/l( 70 – 115 mg/dl )


    Kineza kreatynowa ( CK ) -zlokalizowana głównie w mięśniach prążkowanych , mięśniusercowym i mózgu , jej wzrost może wystąpić po wysiłku . Wzrostaktywności do 2850 – 9250 U/l może pojawić się po zawalemięśnia sercowego , rabdomiolizie ( rozpad mięśni prążkowanych) , zatruciu strychniną , zatruciu muchomorem sromotnikowym ,zatruciu tlenkiem węgla , zsepole zmiażdżenia mięśni , dystrofiimięśniowej . Wzrost aktywności do 1850 U/l pojawia się pozabiegach operacyjnych , przy urazach mięśni szkieletowych , wzapaleniu mięśni , przy urazach głowy , w zespole Reya , wniedoczynności tarczycy
    Norma mężczyźni 55 – 370 U/l
    kobiety 40 -285 U/l


    Kreatynina – zwiększoną produkcjępowoduje : wysiłek fizyczny , akromegalia , gigantyzm . Zmniejszonewydalanie może być wywołane przez : niewydolność nerek ,stosowanie leków o działaniu nefrotoksycznym , zatrucie związkamiorganicznymi i nieorganicznymi . Spadek stężenia wywołuje teżgłodzenie się i stosowanie kortykosterydów .
    Norma 62 – 124 mmol/l ( 0,7 – 1,4mg/dl )


    Kwas moczowy – wzrost stężenia –dna moczanowa , nowotwory , łuszczyca , leczenie cytostatykami ,niedotlenienie tkanek , nadmierna podaż puryn w diecie . Spadekstężenia – niewydolność nerek , stosowanie diuretykówtiazydowych i salicylanów , ołów , kwasy organiczne .
    Norma 0,15 – 0,45 mmol/l ( 2,5 –8,0 mg/dl )


    Mocznik – jest końcowym produktemprzemiany azotowej białek . Wzrost stężenia – dieta bogata wbiałko , nadmierny katabolizm białek w ustroju np. gorączka ,posocznica , krwawienie do przewodu pokarmowego , niewydolnośćnerek
    Norma mocznik – 2,5 – 6,4 mmol/l (15 – 39 mg/dl )
    azot mocznika – 7 – 18mg/dl
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  7. Użytkownik ana0609 otrzymał za ten post SOGi od użytownika(-ów):

    fallenursus (15-01-12)

  8. #5
    Sezonowiec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowany1000 punktów doświadczenia
    Avatar Gosiafit
    Dołączył
    24-05-17
    Postów
    1
    SOG
    0
    Otrzymał : 0 SOGi w 0 postach

    Domyślnie My favorite hot cam girls

    Fellas do you like watching camgirls? Here are my favorites:

    tanya_welth from chaturbate



    Another chaturbate model - missclairdelune





    Pretty, skinny redhead - Giantess_eva



    And Another petite brunette - Exotica_girl



    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •