Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Diety dla grup krwi

Threaded View

  1. #1
    Moderator #Dieta Doświadczony Osiągnięcia:
    Trzech znajomychOverdriveWeteran10000 punktów doświadczenia
    Avatar Giro
    Dołączył
    28-09-08
    Postów
    1,262
    SOG
    275
    Otrzymał : 285 SOGi w 179 postach

    Domyślnie Diety dla grup krwi

    Dieta dla grupy krwi 0


    Założenia:

    Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową, pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
    Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

    Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:


    Mięsa i drób
    Wskazane: Baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
    Unikać: Bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

    Owoce morza
    Wskazane: Aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
    Unikać: Barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

    Jaja i nabiał
    Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.
    Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

    Oleje i tłuszcze
    Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
    Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

    Orzechy i pestki
    Wskazane: Pestki dyni, orzech włoski.
    Unikać: Maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

    Fasole i inne rośliny strączkowe
    Wskazane: Fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
    Unikać: Fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

    Zboża
    Wskazane: Nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
    Unikać: Kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi.

    Chleb i grzanki
    Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela.
    Unikać: Angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

    Ziarna i makarony
    Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
    Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

    Warzywa
    Wskazane: Boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
    Unikać: Awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

    Owoce
    Wskazane: Figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
    Unikać: Figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

    Soki i napoje
    Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
    Unikać: Soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

    Przyprawy
    Wskazane: Chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
    Unikać: Cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

    Herbatki ziołowe
    Wskazane: Chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
    Unikać: Aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

    Używki
    Wskazane: Woda seltzera, woda sodowa
    Unikać: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

    Inne przyprawy
    Wskazane: Z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
    Unikać: Ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.


    Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):

    Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,

    Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,

    Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,

    Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi,

    Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi,

    Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.


    Produkty nie zalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):

    Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,

    Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,

    Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii,

    Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii,

    Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,

    Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy,

    Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy,

    Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy,

    Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.



    Dieta dla grupy krwi A


    Założenia:

    Pochodzenie grupy krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach. Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzacych spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom. Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na poczatku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spoalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysokoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.
    Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.

    Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:


    Mięsa i drób
    Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
    Niewskazane: Baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.


    Owoce morza
    Wskazane: Dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
    Niewskazane: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kwaioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okońa, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.

    Jaja i nabiał
    Wskazane: Mleko sojowe, ser sojowy.
    Niewskazane: Chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

    Oleje i tłuszcze
    Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
    Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

    Orzechy i pestki
    Wskazane: Masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
    Niewskazane: Orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

    Fasole i inne rośliny strączkowe
    Wskazane: Czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
    Niewskazane: Fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

    Zboża
    Wskazane: Amarant, gryka, kasza.
    Niewskazane: Kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.

    Chleb i grzanki
    Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
    Niewskazane: Angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

    Ziarna i makarony
    Wskazane: Gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
    Niewskazane: Makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

    Warzywa
    Wskazane: Botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
    Niewskazane: Bakłażany, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

    Owoce
    Wskazane: Ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
    Niewskazane: Unikać bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

    Soki i napoje
    Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
    Niewskazane: Soku z papaJi, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.

    Przyprawy
    Wskazane: Czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
    Niewskazane: Kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

    Herbatki ziołowe
    Wskazane: Aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
    Niewskazane: Cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

    Używki
    Wskazane: Czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
    Niewskazane: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

    Inne przyprawy
    Wskazane: Musztarda.
    Niewskazane: Ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.

    Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):

    Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,

    Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,

    Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,

    Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.


    Produkty nie zalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):

    Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,

    Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych,

    Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm,

    Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,

    Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.
    3...2...1... Start ! ! !
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  2. Użytkownik Giro otrzymał za ten post SOGi od użytownika(-ów):

    dinozaur (23-01-10)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •