Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: MLECZNY NAŁÓG-czy wiemy co pijemy???

  1. #1
    Sezonowiec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowany1000 punktów doświadczenia
    Avatar Gregi
    Dołączył
    08-09-08
    Postów
    4
    SOG
    1
    Otrzymał : 6 SOGi w 1 poście

    Domyślnie MLECZNY NAŁÓG-czy wiemy co pijemy???

    MLECZNY "NAŁÓG"

    "Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura. Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione specjalnym pożywieniem, które ze smakiem zajadają nasi ulubieńcy. Sami więc Państwo widzicie, że gust naszych pupilków jest zmienny.

    Podstawowa różnica między mlekiem krowim i kobiecym to wysoka zawartość białka - kazeiny w mleku krowim. Kazeina to substancja niezbędna cielakowi, by mu rosły kopyta i rogi, ale nawet cielak pije mleko tylko do 6 miesięcy. Człowiek nie ma kopyt ani rogów, dlatego też, żywieniowe normy białka są jawnie zawyżone. Człowiek potrzebuje znacznie mniej białka, ponieważ określony gatunek bakterii, znajdujący się w jelicie grubym posiada zdolność syntetyzowania białka z węglowodanów, których dostarczamy spożywając produkty roślinne.

    W mleku kobiecym białka - kazeiny jest mało, zaledwie 0,2%. W krowim mleku znajduje się mało żelaza, dlatego też cielak żywi się trawą. W tym celu natura specjalnie przystosowała organy trawienne cielaka, które pozwalają mu strawić mleko i trawę oddzielnie. Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany inaczej. Krowie mleko, dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych ścina się, tworząc coś przypominającego twaróg. Ten "twaróg" oblepia cząstki innego pokarmu znajdujące się w żołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie się.

    Zjawisko to, często powtarzające się, może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Stąd też pytanie: po co zamieniać swój organizm w "fabrykę - przetwórnię" mleka i kwaśnych produktów mlecznych, tracąc przy tym wiele energii na proces trawienia?

    Wapń, tłuszcz i cholesterol

    Nikt nie podważa faktu, że mleko zawiera dużo wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuście, marchwi, burakach? Więcej. A co najważniejsze - jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami i do tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm.

    W mleku występują tłuszcze zwierzęce - a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego też mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach np. słonecznika (najbardziej wartościowe) są przyswajalne przez organizm w 80%, podczas gdy tłuszcze z mleka - tylko w 20%.

    W prasie zachodniej dawno już pisano, że zaobserwowano tendencję rezygnowania ze spożywania tłustego mleka i coraz częściej spożywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym. Nasuwa się pytanie: po co zwiększać liczbę zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich zmniejszenie?

    Co się tyczy kwaśnych produktów mlecznych - kefiru, jogurtu, a szczególnie twarogu i żółtego sera, to te produkty można spożywać, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca się spożywanie ich ludziom w podeszłym wieku i dzieciom. Chodzi o to, że bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych już zrobiły to, co organizm człowieka czyni z wielkim trudem.

    Niestrawna kazeina


    Należy brać pod uwagę jeszcze jeden ważny fakt. Obecnie mleko jest szkodliwe, szczególnie dla dzieci, z racji swych ekologicznych zanieczyszczeń. Nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku jest radioaktywny (promieniotwórczy) pierwiastek - stront-90. Niektórzy lubią dodawać mleko do kawy, herbaty. Lepiej tego nie robić, ponieważ pod wpływem temperatury kazeina, znajdująca się w mleku, ścina się.
    K-azeina to surowiec do produkcji kleju organicznego. W naszym organizmie niestrawiona kazeina "klei" kamienie w nerkach, naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu. Znakomity uczony - specjalista do spraw żywienia, znawca diet - H. Shelton pisał: Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości, a doktor Walker dodał: ... i jest przyczyną takich chorób jak grypa, przeziębienia, astma, bronchit (zapalenie oskrzeli).

    Informacja w mleku


    W bioenergetyce istnieje teoria - każdy produkt żywnościowy zawiera w sobie informację o warunkach swoich "narodzin", rozwoju, dojrzewania itd. - jednym słowem kształtuje w człowieku "naturalny instynkt zachowawczy". Co z punktu widzenia tej teorii przedstawia sobą mleko krowie, nietrudno się domyślić.

    Mądrzy jogowie, żeby nie spożywać krowiego mięsa i nie pić mleka uczynili krowę "świętą". Nawyk picia mleka w dużych ilościach, szczególnie w ciągu ostatnich 100 lat, przywędrował z Ameryki. Nadmiar otrzymanego mleka Amerykanie przerabiali na proszek (odżywki mleczne) i "obdarowywali" nim kraje Trzeciego Świata. Całej tej akcji towarzyszyła szeroko reklama o pożytkach płynących z mleka. Jak wiadomo, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

    Rozstanie z "nałogiem"
    Czy wszystkie te argumenty przyjmują do wiadomości ci, u których mleko zajmuje czołowe miejsce w jadłospisie? Najprawdopodobniej nie. Człowiek z trudem rozstaje się z nałogiem. Jednak chcę poradzić, szczególnie ludziom starszym, zastąpienie mleka kefirem i chudym twarogiem. A wszyscy ci, którzy będą nadal pić mleko powinni przyjrzeć się uważnie swoim odczuciom. Czy po spożyciu mleka nie odczuwają żadnych dolegliwości jelitowych, nie mają wzdęcia brzucha itp. Oprócz tego należy pamiętać, że mleko z uwagi na specyficzne trawienie należy spożywać zawsze oddzielnie, nie łącząc go z innymi produktami."

    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  2. Użytkownik Gregi otrzymał za ten post 6 SOGi(-ów) od użytkowników:

    arus22 (09-09-08), Blackphoenix (09-09-08), Kubak (10-09-08), metadon (11-11-08), PanAntek (10-09-08), TazeR (12-09-08)

  3. #2
    Bywalec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowanyTagger Second Class1000 punktów doświadczenia
    Avatar Blackphoenix
    Dołączył
    17-06-08
    Skąd
    3miasto
    Wiek
    34
    Postów
    590
    SOG
    52
    Otrzymał : 97 SOGi w 55 postach

    Domyślnie

    ja uzywam mleka tylko do odżywek typu gainer lub samo białko ;] nie wyobrazam sobie pić tego z wodą :D ale fakt kupuje zawsze te 0,5% :)
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  4. #3
    Bywalec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowanyTagger Second Class1000 punktów doświadczenia
    Avatar Kubak
    Dołączył
    25-06-08
    Postów
    576
    SOG
    56
    Otrzymał : 54 SOGi w 45 postach

    Domyślnie

    Mowimy o mleku,a co z przetworami mlecznymi? Serki wiejskie, twarogi, jogurty ?
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  5. #4
    Sezonowiec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowany1000 punktów doświadczenia
    Avatar Gregi
    Dołączył
    08-09-08
    Postów
    4
    SOG
    1
    Otrzymał : 6 SOGi w 1 poście

    Domyślnie Prosze o uważne przeczytanie calego tekstu!

    Kefiry, jogurty, a szczególnie twaróg i żółty ser, to te produkty można spożywać, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca się spożywanie ich ludziom w podeszłym wieku i dzieciom. Chodzi o to, że bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych już zrobiły to, co organizm człowieka czyni z wielkim trudem.
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  6. #5
    Bywalec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowanyTagger Second Class1000 punktów doświadczenia
    Avatar Kubak
    Dołączył
    25-06-08
    Postów
    576
    SOG
    56
    Otrzymał : 54 SOGi w 45 postach

    Domyślnie

    No , a serek wiejski ? Chyba jedno z najpopularniejszych zrodel bialka wsrod nas, kulturystow-amatorow :D
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  7. #6
    Początkujący Osiągnięcia:
    WeteranTagger Second Class5000 punktów doświadczenia
    Avatar ziegenhal
    Dołączył
    31-07-07
    Skąd
    Jestem z Krainy hazardu jak masz hajs to bombarduj xD
    Postów
    217
    SOG
    73
    Otrzymał : 22 SOGi w 17 postach

    Domyślnie

    dla mnie to bzdury , kiedys wypilem 2 litry mleka w 30 minut i nic mi nie bylo , rzadnych wzdec itd tylko sie goraco mi zrobilo :p.
    Prawie zawsze łacze mleko z "czymś" , nawet kiedys makrele popilem 1 litrem :p i nic mi nie bylo
    Wiem jak to jest być na dnie , to nie brednie, finasowy krach życie biedne prócz słabości - substancje chemiczne sporo gniewu i złości, życie na diecie , dieta z kości na ości.
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  8. #7
    Sezonowiec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowany1000 punktów doświadczenia
    Avatar Iso
    Dołączył
    08-09-08
    Postów
    25
    SOG
    0
    Otrzymał : 1 SOGa w 1 poście

    Domyślnie

    Ja do wszystkiego podchodzę sceptycznie lecz we wszystkim na pewno jest trochę prawdy. Czasami po spożyciu dużej ilości mleka czułem się dziwnie ale nei mam z tym juz problemu ponieważ nei jem mleka juz jakiś czas bo mi się PRZEJADŁO :P
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  9. #8
    Bywalec Osiągnięcia:
    1 rok zarejestrowanyTagger Second Class1000 punktów doświadczenia
    Avatar Kubak
    Dołączył
    25-06-08
    Postów
    576
    SOG
    56
    Otrzymał : 54 SOGi w 45 postach

    Domyślnie

    Ja tam po mleku mam sensacje lekkie bo lekkie , ale jednak. No i po dzisiejszym programie "Uwaga"... to zastanawiam sie, czy w ogole serki wiejskie i jogurty naturalne to nie ten sam... szit...
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  10. #9
    Początkujący Osiągnięcia:
    Weteran1000 punktów doświadczenia
    Avatar deskjet
    Dołączył
    26-01-08
    Postów
    125
    SOG
    4
    Otrzymał : 7 SOGi w 6 postach

    Domyślnie

    Cytat Napisał Gregi Zobacz post
    MLECZNY "NAŁÓG"


    wapń

    Nikt nie podważa faktu, że mleko zawiera dużo wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuście, marchwi, burakach? Więcej. A co najważniejsze - jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami i do tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm.

    Własnie ogladalem program "Uwaga" i najnowsze badania potwierdzaja szkodliwosc mleka. Owszem posiada ono wapń potrzebny dla prawidlowego rozwoju kosci, ale....nie kosci człowieka tylko cieląt (karmionych przez krowy), poza tym ich kopyt oraz poroża !! Jedyne mleko, które nie ma zlego wplywu na czowieka to mleko ludzkie, wiec niemowlaki to mają dobrze

    A wy dalej mieszajcie odzywki z mlekiem, powodzenia mamy XXI wiek i nauka poszla tak do przodu, ze dziś juz szybciej obala sie stereotypy nawet te "mleczne." Hasło "pij mleko, bedziesz wielki" powinni zastapic "pij mleko bedziesz mial mocne kopyta i rogi"
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

  11. #10
    Doświadczony Osiągnięcia:
    WeteranTagger Second Class1000 punktów doświadczenia
    Avatar 47
    Dołączył
    18-11-07
    Wiek
    32
    Postów
    769
    SOG
    113
    Otrzymał : 66 SOGi w 51 postach

    Domyślnie

    to juz od dawna bylo wiadome ze mleko wcale nie jest tak zajebiste. pamietam ze od razu gdy byla akcja pij mleko bedziesz wielki powstal odzew w gazecie
    "pij mleko, bedziesz kaleka"
    Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem Podziel się na Facebook

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •