DZIAŁANIE POSZCZEGĂ?LNYCH PRZYPRAW
Czosnek - Zapobiega zwapnieniu żył, pobudza trawienie, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki.
Estragon - Poprawia apetyt i trawienie
Gałka muszkatałowa - Poprawia trawienie, zmniejsza nadkwasotę żołądka
Imbir - Doskonale poprawia apetyt i trawienie. Niweluje poczucie przesytu po spożyciu tłustych potraw
Jałowiec - Działa moczopędnie i wiatropędnie, pobudza perystaltykę jelit, poprawia apetyt wpływając na wydzielanie soków żołądkowych.
Kminek - Jest znanym i uznanym środkiem na poprawę apetytu oraz wzmocnienie żołądka, przeciwdziała wzdęciom
Kolendra - Poprawia trawienie, działa wiatropędnie, pobudza apetyt, oczyszcza krew.
Koperek - Napar z suszonych liści kopru jest doskonałym domowym środkiem przeciw wzdęciom i kłopotom z trawieniem.
Majeranek - Pobudza apetyt, poprawia trawienie, działa wiatropędnie i moczopędnie, ma właściwości uspokajające
Rozmaryn - Wywar z rozmarynu stosowany jest na wzmocnienie żołądka, układu nerwowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo.
Tymianek - Ma wielostronne działanie lecznicze: poprawia apetyt, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, biegunki, wzdęcia, łagodzi kaszel.
DZIAŁANIE POSZCZEGĂ?LNYCH ZIĂ?Ł
Mięta - to wspaniałe zioło, które warto spożyć w postaci herbatki tuż przed snem. Sprawi, że szybciej zaśniemy, a następny dzień powitamy spokojniejsi i z apetytem zasiądziemy do stołu. Napar z mięty: 3-5 dag liści na szklankę wrzącej wody i pić pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Aloes prawdziwy - zawiera polisacharydy, kwasy organiczne, witaminy, aminokwasy (20 aminokwasów z 22 niezbędnych codziennie człowiekowi), enzymy roślinne oraz sód, potas, mangan, wapń. Działanie substancji zawartych w aloesie powoduje podwyższenie sprawności biologicznej organizmu oraz systemu immunologicznego, promując działanie prozdrowotne
Drzewo cynamonowe - Utrzymuje harmonię elementów Jang i Jin. Sprzyja regulacji poziomu cukru we krwi przez podwyższenie zdolności insuliny do metabolizowania cukru. Kora drzewa cynamonowego znacznie wpływa na poprawę apetytu
Tymianek pospolity - Działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo oraz rozkurczająco. Pobudza wydzielanie gruczołów. Stosuje się do produkcji syropów przeciwkaszlowych. Tymiankowe właściwości przeciwskurczowe i wykrztuśne wykorzystuje się w fitoterapii schorzeń układu oddechowego. Jest znakomitym naturalnym środkiem dezynfekcyjnym
Żeń-szeń koreański - Stosowany jest jako tonikum, pomagające odzyskać siły przy stanach zmęczenia, osłabienia. Zawiera ginsenozydy, które stymulują przysadkę mózgową oraz aktywność mózgu. Żeń-szeń wpływa na centralny ukł. nerwowy, kondycję fizyczną, działanie układu sercowo-naczyniowego, działanie hormonalne, przeciwbakteryjne
Żeń-szeń syberyjski - Środek przeciwstresowy i ogólnie wzmacniający. Usuwa zmęczenie i wyczerpanie oraz poprawia samopoczucie. Działa uspokajająco w sytuacjach stresowch, korzystnie wpływa na wątrobę, metabolizm węglowodanów oraz regulację temperatury i ciśnienia krwi. Reguluje funkcje ukł. sercowo-naczyniowego
DZIAŁANIE POSZCZEGĂ?LNYCH SOKĂ?W
Sok z marchwi - Sok ten należy do najbardziej popularnych. Jego zalety to: bogactwo naturalnych witamin, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Poprawia apetyt, trawienie, wzmacnia zęby, podwyższa odporność, dobrze wpływa na trzustkę, wzmacnia system nerwowy, jest bardzo dobrym źródłem energii i siły. Wspaniale wpływa na nasz wzrok, jest też polecany matkom karmiącym.
W zależności od wieku i stanu zdrowia można go pić od 0,25 do 1 litra dziennie.
Sok z pomidorów - Dobrze wpływa na pracę serca, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych a w połączeniu z sokiem z dyni i cytryny jest zalecany osobom odchudzającym się. Można wypić tego soku 2-3 szklanki dziennie. Sok pomidorowy jest zdrowy gdy przygotujemy go ze świeżych pomidorów, gotowany może być dla niektórych osób szkodliwy. Może być na przykład przyczyną kamicy moczowej.
Sok z brzoskwiń - Jest wskazany w zaburzeniach rytmu serca, zaparciach, anemii i chorobach żołądka z obniżoną kwasowością. Można go pić w ilości 1/4 szklanki przed posiłkiem. Przeciwwskazania to nadwaga, alergia i cukrzyca.
Sok z winogron - Zawiera bardzo dużo witamin, mikro- i makroelementów. Działa moczopędnie, wykrztuśnie, przeczyszczająco, bakteriobójczo, napotnie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Sok należy pić w celach leczniczych 3 razy dziennie. Osoby z cukrzycą, nadwagą, chorobą wrzodową oraz mające skłonności do biegunek nie powinny pić tego soku lub pić w minimalnych ilościach.
Sok z granatów - Ma działanie wzmacniające i reguluje trawienie. Jest biogennym stymulatorem stosowanym w leczeniu trzustki. Zalecany jest w anemii i po operacjach. Można go pić po ½ szklanki trzy razy dziennie. Należy pamiętać aby zawsze rozcieńczać go wodą, osłoni to śluzówkę żołądka i szkliwo zębów. Picie większych ilości soku może przyczynić się do zaparć.
Sok z grejpfruta - Wpływa na przemianę materii, trawienie, reguluje funkcjonowanie wątroby, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie miażdżycy i przeciwdziała żylakom.
Sok z malin - Sok ten zaleca się w anemii, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobach nerek. Owoce jak i sam sok maja także silne działanie napotne i przeciwgorączkowe, są więc często stosowane przy przeziębieniach i gorączce.
DZIAŁANIE POSZCZEGĂ?LNYCH SMAKĂ?W
Kwaśny: pobudza apetyt, reguluje trawienie, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. W zbyt dużym stężeniu może wywoływać zgagę i podrażniać skórę.
Pikantny: poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, zwiększa apetyt. W zbyt dużych ilościach ma niekorzystny wpływ na skórę.
Słodki: wzmacnia siły, sprzyja zwiększaniu masy. W nadmiarze obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła, wywołując ospałość i apatię.
Cierpki: posiada właściwości wysuszające. Przyspiesza krzepnięcie krwi i ułatwia gojenie się ran. Poprawia też koloryt skóry i sprzyja chudnięciu.
Gorzki: oczyszcza organizm, pobudza apetyt, usprawnia trawienie i rozrzedza krew. Sprzyja chudnięciu. Jednak jego nadmiar wywołuje osłabienie i rozdrażnienie.
Słony: ma właściwości oczyszczające, zwalcza pleśń. Reguluje trawienie i poprawia apetyt. Powoduje zatrzymywanie płynów w organizmie