Placuszki;),
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka (można dać pół szklanki mleka i 1/4 wody)
- 2/3 szklanki mąki
- 100g płatków owsianych
- jedno jabłko(dla smaku)
- 2-3 łyżeczki oliwy
-szczypta soli.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem żeby trochę zmiękły. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Do żółtek dodajemy mleka i mieszamy, następnie dodajemy mąki, i następnie dajemy pianę z białka. Wszystko mieszamy i dodajemy płatki owsiane. Jabłko trzemy na grubej tartce. 2 szczypty cukru waniliowego i cynamon do smaku. Dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gęste na tyle aby po nałożeniu go na rozgrzaną patelnię wymagało lekkiego rozsmarowania go łyżką)i pieczemy
poza tym, że zdrowe, syte i kaloryczne, to dzięki dodaniu jabłek trzymają wilgoć i świeżość, przez co świetnie się nadają na zimno na drugi dzień . Wystarczy zamknąć w pojemniku i w sam raz do pracy czy szkoły na posiłek.
Smacznego