-
Jak Ty mi to powiedziałeś jak zaczynałem crossfit:
"Kto Ci tak chłopie do baniaka nasrał?"
przecież nikt Ci nie każe trenować danym systemem, rób tak zeby Tobie to leżało. Z drugiej strony spójrz na dobrych crossfitowcó lub sprinterów, obie dyscypliny mają podobne podejście i w obui zawodnicy wyglądaja zajebiście.
-
wcale tak nie mowilem tylko bylem troche zdziwiony co jest grane
bo powoli zaczynam puszczac wiare w te wieloletnie przekonania z tych for ze 6powt to masa a 12+ to rzezba 16serii na duze partie 8 na male itp..
a mysle co by bylo gdy bym zaczal trenowac po swojemu niekonwencjonalnie i pewnie dla tych specow z neta dziwacznie ale boje sie troche zeby nie bylo to bezefektowane calkiem
-
to może spróboj 5-10-20 radka: (ew. 5-10-15)
wybierasz 3 ćw, i robisz je w podanych zakresie po kolei, bez przerw np:
płaska 5powt,
skos + 10powt
dipsy 20powt
przerwa i powtarzasz obieg ze 3 razy.
albo z plecami sobie coś takiego wykombinuj mc/wioslo/przenoszenie
-
Pumbas, a Ty w ogóle ćwiczysz coś teraz? Czy się opierdalasz ;)? Kiedy Twoją relacje będzie można znowu zobaczyć "wyżej"? :)
-
Ćwiczę, ale DT ogranicza się do samych ciężarów w zeszycie, srry ale na studiach szkoda mi czasu rozpisywać się o tym że na śniadanie dałem jednak 5 jajek a nie 3 , a na treningu całkiem się spociłem :D
-
1 załącznik(i)
Pumbas to nadal są schematy których trzeba się trzymać bo jakiś Guru tak radzi ;)
w tego typu treningach nie chodzi o to by mieć ustalony tylko jeden cel: np masa. ok ale nastawiajac się na budowanie masy musimy wyeliminować większość aero, lub w ogole zmniejszyć objętosć treningów, lub dopakowac bardzo diete.
gdy nastawimy się na maksymalną wytrzymałość musimy pożegnać sięz konkretną masą.
także takie systemy jak crossfit, obiegówki, treningi pod SW nastawione są na OGÓLNĄ SPRAWNOSĆ nie ma co się spodziewać że po takim treningu od razu obwody ruszą czy siła maksymalnie wzrośnie, pojedyńcze treningi układane są tak by w jednym obwodzie dopasować takie ćwiczenie które pozwolą wykorzystać każdą z naszych możliwości w extremalnej sytuacji. w której musicie wykorzystać siłe do podniesienia czegoś dużego, w krótkim czasie i na wysokim tempie , a nie da się tego zrobić trenując tylko i wyłącznie siłowo.
przykąłdowy obwód dla mnie przy moich wynikach siłowych to np:
5obwodów po 10powtórzeń:
MC 100kg 10powt następnie sprint 40metrów następnie podrzut 50kg powtórzeń
między cwiczeniami nie robimy przerwy jedynie na dojście do stanowiska także między obwodami nie robimy przerwy.
teraz spójrzcie na to ze storny kulturystyki ( sposób np radka 5 10 20) i tradycyjnej CF.
mamy tu podstawowe boje na naswiększe partie mieśniowe(MC-siłowo) dynamikę(podrzut) oraz szybkość(sprint) oczywiscie wytrzyamałość ogólna organizmu (wydolność, vO2max, granica tolerancji mięśni na ból) spójrzcie ile czynników zawiera jeden taki obwód teraz metoda Radak czynniki: siła i tolerancja mieśńi na ból. ???
to różni te systemy dlatego mówię da się na tym zbudować masę ale nie tak szybko jak tradycyjnie kulturystycznie ale takze mamy bonusy takie jak szybkość , zwinność, wytrzymałość i ten o który chodzi i mi i Rockemu czyli w końcu robimy coś innego co daje dużo więcej satysfakcji od tradycyjnych 5serii po 10powt...
zależy jakie masz cele , ja też się bałem tego że jak zaczne tak trenować to wszystko spadnie i bede, słaby kruchy i po jakimś czasie zrezygnuje ale powiem Ci że obecenie czuej sie o wiele lepiej i bynajmniej mam ochote do treningów, diete też zluzowałem i jest ok, ale tak naprawde na pełną satysfakcję poczekam jeszcze z pół roku wtedy okaże sie czy naprawde się tym zajaram na maxa, a tu masz fote z wczoraj nadal jestem chory więc i płaski i nie w pełni sił ale zaraz lece na trening CF i zrobie ten obwód który Ci pokazałęm wyżej
[img]http://images37.fotosik.pl/1842/bb42d23fca381da0.jpg[/img]
-
sylweta taka typowo sportowo atletyczna a ja wlasnie chce dalej rosnanc bez zadnych bonusow typu kondycja tylko wzrost wagi, wiec ku krosfitowi narazie nie bede skłaniac, chodzilo mi tylko czy moge sie poniesc swojej wyobrazni i tylko i wylacznie swojemu widzimisie w treningu silowym czy jednak sa pewne zalozenia ktorych obowiazek jest przestrzegac zeby isc do przodu
-
Wiesz jaka jest najważniejsza zasada treningowa? Masz się nie opierdalać, na danym treningu dać z siebie 100%, tak dopasować ciężar i ilość powtórzeń, abyś mógł po treningu spojrzeć w lustro i powiedzieć sobie, że więcej byś nie dał rady. Jeśli do tego trzymasz jako taką dietę tzn. nawet nie typowo kulturystyczną, ale sporo żarcia z zachowaniem w miarę dużych ilości węgli i białka ( tak się wszyscy plują że dieta musi być na 100%, a popatrz sobie np. na Priesta, wpierdalał kubełki z KFC a jak wyglądał... wiadomo że to i tak w większości koks, ale jednak) plus do tego odpowiednia suplementacja i sen chociaż po 6h i będziesz rósł!! Aż dojdziesz do punktu gdzie trzeba zrobić z dupy sito :P
-
a jesli wszystko z tego co piszesz jest ogarniete a nic nie idzie to co bys mi poradzil
skad wiadomo ze np 16serii na klate jest ok a jak sie zrobi 20 albo 22 to juz mozna ja przetrenowac i to za duzo i nie optymalnie,jak oni to wybadali
-