-
[QUOTE=GaGa01;409806]
Kowal - może trochę za bardzo wyogólniłem tych lekarzy, ale tak jest z reguły:) większość książek na których uczyli się Ci dietetycy
nie uwzględniają rodzai treningów, mają ogółem podane co i jak, tak samo z lekarzami "rodzinnymi", są nauczeni podstaw przeciętnego Kowalskiego,[/QUOTE]
Nie wiem, mnie uczuli na książkach w których zapotrzebowanie było ujęte :) Co do lekarzy, z tym jest problem. Często dietetyk wie więcej o interakcjach z lekami niż lekarz. Błędem było ograniczenie nauki na medycynie z żywienia. Mało ,który lekarz przepisując leki pyta o suplementy czy żywienie to fakt ;/ Często przebywam w klinikach i widzę ,że pielęgniarki mają większe pojęcie :)
[QUOTE=GaGa01;409806]a jak przyjdziesz do nich z czymś spoza ich zakresu odradzą Ci treningu to równoważy się ze zrobieniem z Ciebie kaleki:)
ba masz rację z tym rakiem, ale czemu z góry mam zakładać, że jestem tym gorszym czy słabszym i zaprzestać dążyć do celu dzięki
niekonwencjonalnym środkom? w tym wypadku te jaja:) bd niestety powtarzał, nie róbmy z siebie kaleków:)
ok masz racje z tymi danymi statystycznymi:)[/QUOTE]
Nie no nie zakładaj, trzeba dobrze myśleć :) Ale lekarz czy dietetyk musi to brać pod uwagę. Wiesz problem jaj jest taki,że często nie rozumie się powstawiania cholesterolu :) Sam nie zalecam,ani jednego ,ani dziesięciu nie widząc całego spożycia białek,tłuszczy itp z innych posiłków,tak też mnie uczono. Choć ich demonizowanie to faktycznie jakaś parodia.
-
zgadzam się w zupełności:) byłeś uczony, że tak powiem pod kątem doradzania w dietetyce,
ja trochę patrzę na to pod innym kątem, patrzę jako pod siebie może z tego wynika różnica zdań:) ale dobrze piszesz
-
ten tydzien teraz bedzie wolny bo matury a nastepne 4 tyg prakty codziennie na 9 wiec 5 lajtowych tygodni,chce przez ten czas cos lekko podredukować tylko niewiem jak sie do tego zabrac teraz i czy wogole przez 5 tygodni cos moze zejsc? czy moze potrzebowalbym z 2 miesiace zeby cos zeszlo,.zdjecia pare stron wstecz
-
Ułóż dobrze diete i podkręć metabolizm. Bezpiecznia redukcja to do 1 kg/tydzien
-
wagi nie mam wiec gramowo zabardzo nie bede operowac ale myslalem zeby np na pierwszy tydzien odjąc pol worka ryzu i pol porcji owsianki z rana, na drugi tydzien caly jeden woreczek ryzu itp w raz ze zwiekszaniem czasu aerobow wiesz o co chodzi wszysko stopniowo zeby takich nagłych skokow nie robic
-
rocky też mam mature w tym roku ale spiewam sobie "już za rok matura" ; 0
-
on nie ma matury w tym roku sosna
-
sosna tez jej w tym roku nie ma
-
pozwole zacytowac taka jedna wypowiedz z innego forum [QUOTE=Borys;409936]Cały sekret niskiej tkanki tłuszczowej polega na odpowiednim pobudzeniu hormonów, które wywołuje szok, który z kolei można uzyskać przede wszystkim treningiem na siłę, interwałami, tabatą. Aeroby powinny służyć jako narzędzie rozwijania wytrzymałości i skrócenia czasu regeneracji, nie jako główny sposób na redukcję tłuszczu. Istotna jest dieta, najlepiej dieta cykliczna z odpowiednią ilością białka. W moim przypadku to się doskonale sprawdza i ten system polecam każdemu - 50% - trening 30% interwały 20% aeroby.
[/QUOTE]
myslalem ze poprostu biegac,2-3 w tyg z rana 30min,potem z tygodnia na tydzien wydluzac czas o 5 min,ale moze interwaly skutecznijsze?
-
dobry.
w moim przypadku tez sie wiele rzeczy swietnie sprawdza, ale ich nie polecam kazdemu :)
-
a ja niewiem co sie w moim przypadku dobrze sprawdzi bo to moja 1sza redukcja a chce to dobrze zrobic
coraz wiecej slysze ze na redukcji dobrze sprawdzaja sie treningi silowe,a moglbym porobic jakis FBW,np 5x5 ?
-
zapoznaj sie z rotacja ww, low carb, czy nawet keto- wybierz sobie cos co bedziesz w stanie utrzmac przez caly czas redukcji.
potem wybierz sobie jakies aeroby ktore stoponiowo niekoniecznie musisz zwieksza(zalezne od diety i efektow)
trening ma byc taki zeby zapobiegal zanikowi miesni a czy to bedzie silowy czy trening ''na mase'' to juz twoja broszka.
nie wyjdzie ci jedna czy druga wycinka, to wyjdzie ci 3ecia. na tym polega ten caly bajzel zeby poznac swoj organizm
jak ci sie gdzies spieszy to powiedz, wtedy sie pomysli co w takim wypadku.
-
Hehe mi wyszła za 2 razem :) Rocky ja robiłem obwodówkę na redukcji i spoko wyszło.
-
no czytam teraz o tej low carb niskoweglowodanowej ale podstawowe założenia jakie zaklada znalazlem tylko na stronach typowych dla kobiet vitalia.pl itp a z koleji tam raczej nie brali pod uwage gosci trenujacych silowo chciacych stracic kilka kg bez utraty miesnia,i nic nie pisza o stoponiowej adaptacji tylko odrazu nie wiecej niz 100g wegli na dobe nie wiecej niz 200kcal na posilek.. na diety ketogeniczne narazie nie bede patrzec,z tego co widzialem to goscie pod zawody sie nimi wycinali wiec mi wystarczy lzejsza opcja czyli poprostu low carb
bieganie jako stały aerob z rana moze byc? wielu pisze ze przy nadwadze sie odradza biegac ze wzgl na stawy,no fakt mam te ponad 100 ale mam kolo domu blisko maly las i fajnie by mi sie po nim biegalo
-
low carb nie jest wcale tak lekko;]
przyjzyj sie blizej carb cycling czyli rotacja ww.
-
no wyglada to fajnie mimo redukcji zapewnia pompe na treningu,
falen stosowales to?
-
Ja robiłem typowe cwiczenia siłowe i się sprawdziło. Mniej powtorzen większe cięzary.
-
wiec od przyszlego tygodnia zastosuje najprawdopodobniej rotacje wegli
beda trzy dni, dzien z duza iloscia ww, ze srednia iloscia ww, i zero ww
czyli przykladowo tydzien bedzie wygladac tak:
Dzień 1: Dużo
Dzień 2: Średnio
Dzień 3: Zero
Dzień 4: Dużo
Dzień 5: Średnio
Dzień 6: Zero
Dzień 7: Średnio
Nie mam wagi wiec u mnie np dzien z duzo ww bedzie oznaczac wegle w 4 posilkach, dni srednie w 2 posilkach a zero to zero
podobno ten sposob moze byc ukierunkowany na budowe masy miesniowej przy jednoczesnej minimalnej utracie tluszczu i moze byc tez pod typowa redukcje
ja chce oczywiscie ta 2 opcje wiec powiedzcie w ktore dni najlepiej dac trening silowy a kiedy aeroby i jaka ilosc,zeby to mialo rece i nogi
i napisze moze jeszcze ze nie chcialbym tracic mniej niz 1kg na tydz,pisali o tym tez ze w pierwszych 1-2 tygodniach mozna zgubic nawet Kilka kg a potem juz coraz mniej
-
Widziałęm ze spułfalasz sie z rafimocem :P
-
-
Pamiętam, że Akop Szostak pisał coś o wadach rotacji węgli przez cały okres redukcji, jak znajdę link to podeślę
Trening siłowy oczywiście w dniach z większą ilością ww. Większa partia, cięższy trening=więcej węgli, przy mniejszych partiach jak np ręce czy barki możesz zjeść trochę mniej. Zresztą pewnie Ci ktoś rozpisze to dokładniej.
Cardio najlepiej zacząć 3x w dnt z rana i sukcesywnie wydłużać do jakichś 50 minut.
Nie myślałeś o interwałach w dnt? szybciej podkręciłbyś metabolizm
Niektóre warzywa musisz wyrzucić (m.in marchew, kukurydza, strączkowe i inne mające więcej niż 10g/100 ww). Zostaje pomidor, ogórek, brokuły, szpinak, kalafior, fasolka szparagowa, por, seler. Ładuj więcej chrzanu, czosnku, pietruszki, imbiru, cynamonu, kurkumy-fajnie działają na podniesienie hormonów i chronią przed kontuzjami.
BTW. zainwestowałbym na Twoim miejscu w wagę kuchenną, najtańsze masz za 30zł z przesyłką, więc koszt niewielki a naprawdę się przydaje
-
wage mam ale popsuta,gdzies ja zaniose do naprawy
wiec mowisz ze sa tez wady tej rotacji
co to w sumie sa te interwaly
ale ogolnie dobry pomysl z tym rozkladem dni wyzej napisanym?
-
Rocky nie wiedziałem ze wazysz 102kg czy tam wazyłes. widziałęm dzis na tym forum rafimoca i czytałem jak mu cisnołes z tym cwiczeniem na filmiku a on sie głupio tłumaczył
-
niewazne co bylo musze zbic z 10kg
-
no jak chcesz. ale nie za szybko zeby skura nie została. w sumie i tak nabijesz kg potem na tym co pisałes na gg: )
-
no potem bede chciec wrocic do tej stuwki ale juz na dobrym bfie
to jak moze byc ta rotacja ww ??
-
chyba ze cos innego,coraz wiecej czyatm o tej rotacji ww i ze jest ona polecana ludzia bardzo wrazliwym na kazde dolozenie ww i masuja ale z dobra jakoscia a mnie by interesowala typowa dieta pod redukcje,tylko niewiem jak to ulozyc i zaplanowac wogole jeszcze nawet niewiem co wybiore,pomocy od poniedzialku chce zaczynac
-
Nie mogę znaleźć tego postu.
Nie zrozum mnie źle, rotacja ww jest b.dobra tylko nie wiem czy jest sens od samego początku kombinować z węglami, tym bardziej, że jest to Twoja pierwsza redukcja i nie wiesz jak szybko będzie z ciebie schodzić. Rotacje zawsze możesz zrobić w ostatnich kilku tygodniach i dołożyć jakiś termogenik. Na wyższych ww i nie za bardzo obciętych kcal też można wycinać, przykład? Kamil Kluszczyński. Jak to mówią "tłuszcz pali się w ogniu węglowodanów"
Może narazie obetnij tylko ww do 3,5-4g, B 2,5 i T(zdrowych) 0,5-0,8, po 2-3tyg będziesz korygował
-
4g nie za duzo? tyle to ja nawet wczesniej nie jadlem, dotychczas mialem tylko dziennie 3 worki ryzu i owsianka a i to wygladam jak wygladam
czyli co, mowisz zejsc z weglami tylko,ale tak nagle,nie schodzic powoli?
-
Ja bym przede wszystkim obciął z tłuszczy, i zostawił koło 0,6g zdrowych z oliwy, pestek, orzechów. Dużo ww? ale weż też pod uwagę, że ważna jest przede wszystkim ogólna kaloryczność diety. Zresztą jak będzie źle to przecież możesz obciąć po 2-3 tyg, skąd masz teraz wiedzieć jak będą wyglądały treningi, samopoczucie, schodził fat skoro to pierwsza redukcja? Nie da się wszystkiego przewidzieć. Węgli za bardzo bym na Twoim miejscu nie obcinał bo nakręcają one metabolizm
-
no to tylko troche obetne,bieganie 3x na czczo, i mniej tluszczy,powinno byc ok
-
dzis mialo nie byc silowni ale z nudow se poszlem pocwiczyc plecy z bicepsem
-wioslo sztanga 4x8-5 70-80kg
-martwy ciag 4x7-4 90-100kg lekko bym jescze mogl dorzucic z 20kg ale chwyt juz puszczal mimo ze naprzemienny,kupie jednak te paski
-uginanie sztanga biceps 4x6 45kg troche dlugi gryf bo olimpijka ale weszlo super
dzis jeszcze jem co chce ale od poniedzialku redukuje juz
z supli to myslalem jedynie nad bcaa przed bieganiem,koło mnie w aptece sprzedaja bcaa na listki olimpowe,i na nie bym kase dostal bo mama bierze herbate zielona i witaminy z olimpu wiec dla niej ta firma nie jest 'sterydowa',wiec jak,warto?
-
Nie biegaj na czczo, bo będziesz potem żałował!! Aero najlepiej po lekkim posiłku z rana, np owies+węgle proste (proporcje 1:1)+amino/izolat i możesz praktycznie po 10 minutach biegać, od razu po posiłek.
Nie ma za bardzo różnicy jakie kupisz bcaa, olimpa możesz znaleźć już za 50zł/200g czystych amino, także nie jest aż tak źle.
Możesz dorzucić do nich jeszcze kofeinę albo jakiś termogenik na ostatnie kilka tygodni
-
jak to aero po posilku? wtedy chyba przez jakis tam czas bede ten posilek spalac a dopiero wtedy tluszcz
-
Rocky ale tłuszcz nie spala się przecież tylko podczas robienia aero! Aerobami podkręca się głównie metabolizm. Same amino bez wspomagaczy dużo Ci z rana nie dadzą.
Przykład? jak sobie wyobrażasz palenie fatu podczas interwałów gdzie tętno cały czas skacze i trwają 15 minut? a są efektywne? Jak najbardziej, bo mocno napędzają metabolizm!
Procentowy udział pobieranej energii z tłuszczu podczas aero wynosi niewielką część w porównaniu z tym co spali się przez resztę dnia. Zresztą organizm aż tak szybko nie przejdzie na rytm dzienny, a taki lekki posiłek zapobiegnie katabolizmowi.
Redukcję robi się w kuchni, więc to właśnie jedzenia i suplementacji musisz najbardziej pilnować
-
dzis z rana 30min biegania,w sumie to przeplatane z marszem niedalem rady utrzymac tempa i sie meczylem
potem:
1.4 jajka kubek owsa na wodzie
2.3/4 worka ryżu polane jogurtem naturalnym z serwatką,tluszcze,pomidor
3.kubek owsa 4 jajka,salatka z pomidorow salaty i brokółu polana sosem jogurtowo czosnkowym - niebylo miesa w domu
trening-jakies nieporozumienie
4.3/4 ryzu,200g filet, brokol
5.twarog chyba
dzis miala byc klatka+przod barkow z zalozeniami FST-7
ogolnie niewiem od czego bo wegle wsumie nie małe,moze przez te aero z rana ale nic mi sie niechcialo i slaby bylem ale na silke sie zmusilem isc
po pierwszym ćwiczeniu na klatke wyciskanie sztangi skos+ zrobil mi sie zawrot w glowie i kompletna niechęc do ciezarow to wstalem i poprostu wyszlem nawet bialka nie wypilem
-
Może nie przyzwyczjony organizm.. ja też tak miałem jak redukowałem że źle się czułem na początku ale potem wszystko do normy wróciło.
-
być może,zaczne pić kawe z rana
-
Kawa na redukcji podstawa. Ja po 3-4 piłem dziennie.
Dodaj coś do tego treningu na grzbiet jakieś 2 wyciągi np.
-
ale ona też chyba zakwasza czy przy 1-2 dziennie nei zaszkodzi ?
dzis sobie zrobilem biceps+triceps+przedramie
bic i tric w superseriach, moze ta metoda nie zadobra na mase ale z pewnoscia zaszokuje moje leniwe i znudzone łapy
-uginanie sztangi lamanej stojac 40kg + prostowanie na wyciagu 80kg (tak pisalo na sztabce chyba ze to lbs) 4x8 8 7 6
-młotki 18kg + franzuc lezac hantle 12kg 4x9-6
-uginanie na kolanie nachwyt 9kg + pompki tylem w oparciu o lawke 4x10-7
-na przedramiona 2 serie prostowanie hantli na kolanach 4kg 20powt potem juz niewiedzialem co to wziolem w rece talerze 26kg i trzymalem jak najdluzej i tak 2 razy
jak to przy superseriach dobra pompa,niewiem ile bylo bo nie bylo miary ale z 44 jak nic
po wczorajszych 4 seriach na klate jest nawet spory zakwas ale jak to klata,nawet po glupich pompkach na drugi dzien bedzie sie ja czuc
jadło:
1.kubek owsa, omlet z 2 całych jaj,3 białka
2.3/4 worka ryzu 2 duze plastry pieczonego schabu,warzywa,mała łyżka lnianego, już nie stołowa
3. to samo co w 2
trening,po-serwatka+pol kubka owsa wcześniej wyparzonego we wrzątku zeby podnieść troche IG
4.3/4 worka ryzu 200g gotowanej kury,warzywa
5.pewnie twarog albo jajka ale raczej twarog