PDA

Zobacz pełną wersję : czy to dobry wynik?

kamikadze51293
27-03-08, 21:51
witam...
jestem nowy wiec pozdrawiam wszystkich :)
mam do was pytanie:
otuż takie jak robie tzw wyciskanie na leżaco na ławce sztange to biore max 40kg czy to jest dobry wynik? chyba raczej nie?
mój wiek to 15 lat waga 64 kg wzrost 171cm a staż to jest z 2-3 miesiące...
pozdrawiam

MhL
27-03-08, 22:09
1.

otuż

http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=8872

Kazdy wyciska ile moze. Jeden zaczyna od 80 drugi od 30.

Najwazniejsze jest to ze z czasem zwiekszamy ciezar.
Zaakceptuj to, i za 3 msc. napisz ile wyciskasz :) zapewne wiecej.

Pozdrawiam

kamikadze51293
27-03-08, 22:12
więc powiedzmy że na każdym treningu mam machac poiwedzmy stałym obciążeniem np.30kg i kilka seri? czy stopniowo zwiekszac np.jeden tydzien po 30 drugi po 40 ? zda to egzamin ?

MhL
27-03-08, 22:20
Zalezy jaki trenig, jesli jestes poczatkujacy to polecam obwodowy trening:
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=176

Ale 2-3 msc cwiczysz, wiec zapewne masz plan. Zaleca sie zwiekszanie ciezaru podczas trenigu, stopniowo zwiekszamy stymulacje miesni.
np:
1 seria 30 kg -12 powtorzen,
2 seria 35 kg - 10 powtorzen, itd, polecam poczytac forum.

A jesli planujesz zwiekszanie o +10 kg tygoniowo nawcisk to po 2 msc bedziesz 100 wyciskal :P. Wiec sie przetrenujesz :p
A tak serio sila do pol roku treningu wzrasta szybko, potem wolniej. To jest sport dlugodystansowy trzeba lat naosiagi i silnego charaktu aby wytrwac.

kamikadze51293
27-03-08, 22:39
a możesz mi jakiś plan doradzić? bo ten mój to jakis slaby...
jak cos to ćwicze w domu i mam hantelki ławka.sztange.worek i drązek

MhL
28-03-08, 13:25
Jestem zatwardzialym przeciwnikiem podawania ludziom wszystkiego na tacy.
Dzis mam dobry nastroj, wiec odpuszcze:
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=3577

Masz wszystko aby zaczac trening. Oby motywacji nie zabraklo.

PS: poszukaj, poczytaj, potem zadawaj pytania.

Bzdet
28-03-08, 13:55
Co do pytania postawionego w temacie. Wg mnie jest to dobry wynik. W wieku 15lat nie wiele osób z moich kolegów podnosiło ciężar 40kg. Ja jak zaczynałem miałem 14 lat i brałem jakieś 25kg. Po kilku miesiącach mój rekord był 80kg przy masie 51kg i wzroście 164cm.
Więc nie przejmuj się że 40kg to mało. Za kilka miesięcy podniesiesz 100kg ;)

ogier13
28-03-08, 19:24
moim zdaniem jeżeli jedziesz na sucho to powinieneś co miesiąc podnieśc 5kg więcej.Najlepiej jakbyś miał zestaw hantelek z małymi ciężarkami i nakładac je na gryf. Ja co jakiś czas czuję kolejny przypływ mocy teraz wyciskam 66kg ale na początku też koło 40 brałem. Cwiczę 2 mies codziennie 1 h mam żelazną dietę i stosuję ją w 100% żadnych czekoladek itp. Jestem w Twoim wieku :-) cwicz wytrwale i niezniechęcaj się jak chcesz masy polecam gainery za 1 puszkę 3 kg przytyjesz od 2-4kg jeżeli będziesz dobrze spożywał

grzesiek7124
29-03-08, 23:08
Zawsze na początku przygody z jakimkolwiek sportem należy zaczynać delikatnie (stopniowo). I zasada ta odnosi się również do kulturystyki (sportów siłowych).Tak więc w Twoim przypadku najwłaściwszym rozwiązaniem będzie trening ogólnorozwojowy. Celem jego jest adaptacja organizmu do wysiłku jakim jest wysiłek siłowy. Nie ma on na celu wzrostu siły, czy masy mięśniowej , lecz wyrobienie "koordynacji ruchowej", a najwłaściwszym stwierdzeniem będzie "synchronizacji włókien mięśniowo-nerwowych". Tak więc wykonuj więcej powtórzeń (12-15) ponieważ Twoim celem jest adaptacja włókien mięśniowo-nerwowych do tego wysiłku, a nie trening "na masę" sam w sobie. Na ten przyjdzie czas. Mówiąc prościej Twój organizm musi "nauczyć się" wykonywać dane ćwiczenie. Trening taki powinien trwać od 1 do 3 miesięcy. Dopiero wówczas możesz przejść na trening dzielony. Ale to już temat "woda".

Grzesiek.

kamikadze51293
30-03-08, 19:04
z tym moim maksymalnym obciazeniem czyli bardzo dokładnie to 38.5 kg :)
to robie 7-8 powtórzeń chyba nawet dobrze xD

Andr3w
02-04-08, 18:57
No wedlug mnie to troche malo ja mam prawie 15 i biore 75kg na klate ale to jak innie mowia jeden odrazu wezmie 30 a 2-gi 50 ! A jesli chodzi o plan to :
pon; bic, plecy
wtorek: barki, kaptury
sroda : wolne
czwartek : przedramienia, brzuch
piatek: klata triceps
sobota i niedziela wolne!

Jesli pomoglem daj soga!

slim shady
02-04-08, 19:14
nie jest źle ale i nie jest rewelacyjnie, jak będziesz sumiennie ćwiczył to sie wyrobisz :)

karolki1989
09-04-08, 15:35
jeżeli chcesz jak najwięcej podnosic na klate, to rób max 4 ćwiczenia co drugi dzień. najlepiej poniedziałek, sroda, piątek. Robiąc ćwiczenia codziennie mięsnie nie mają czasu odpocząc. wyciskanie rób zawsze na początku każdego treningu i co drugi dzien. wskazane było by również abys po weekendzie (poniedziałek) sie sprawdził. ja cwicząc klatke, wąski, biceps hantlem i kaptury hantlami w poniedziałek,srode i piątek i sprawdzając sie w poniedziałki przybyło mi 70kg!! od początku listopada do teraz. w sumie 4 cwiczenia-1h czasu a efekty ogromne. oczywiscie nie obyło sie bez kreatynki i izotonika. napoje izotoniczne sa bardzo tanie ok 20zł i dobre, regeneruja mięsnie. przydatne.

Karolsw
13-04-08, 11:43
Siema. Wiesz każdy zaczyna od jakiegoś ciężaru. Ja np biorę 46 Ty 40 , a mam kolege w klasie , który bierze 60kg 2x. Także myślę , że to zależy od genetyki czy coś takiego :P. Pozdrawiam :)