PDA

Zobacz pełną wersję : jaki rodzaj diety wybrać w mojej sytuacji...

Grzegorz_n
26-03-08, 10:09
Witam Wszystkich :)

Zastanawiam się, od czego zacząć to moje pisanie???
Myślałem, że po przeczytaniu działu poświęconemu diecie, wiem już wszystko. Wybrałem nawet dla siebie dietę na masę i już miałem zaczynać, jednak czym więcej czytam, tym więcej mam wątpliwości. Dlatego postanowiłem zapytać Was - zorientowanych w temacie i poprosić o radę.

O mnie.
Zacznę od tego, że chodzę na siłownie dopiero 4 tygodnie - 3 x w tygodniu, najczęściej w poniedziałek, środę i piątek. Staram się, aby zawsze był jeden dzień przerwy, pomiędzy treningami. Moja waga to ok. 77 kg przy wzroście 182 cm. i wieku 34 lat.

Krótki opis moich problemów.
Jestem generalnie szczupłej budowy ciała (chude ręce, chude nogi), jednak mam pewien problem z brzuchem, biodrami i klatka piersiową. Urosło toto takie i nie wiadomo co z tym zrobić. Generalnie mam za duży brzuch i obtłuszczone biodra (tyłek jest ok) oraz trochę zatłuszczoną klatę - rosną mi cycki. Gdy jem więcej, wszystko idzie w brzuch, biodra, cycki oraz szyję i twarz, natomiast gdy chcę sie odchudzić, ucieka przede wszystkim z twarzy, szyi, ale bardzo trudno i powoli z brzucha i bioder, z klatki już łatwiej. Generalnie tradycyjne odchudzanie niewiele pomaga, dlatego postanowiłem, ze spróbuję na siłowni.

Moje założenia.
W pierwszej kolejności chciałbym pozbyć sie brzucha i tłuszczu na biodrach oraz odrobinę zredukować tłuszcz na klatce piersiowej. Dobrze będzie, gdy jednocześnie coś sie poprawi w ramionach, a reszta tłuszczu na klacie zamieni się w mięśnie. Co będzie w kolejnym etapie - pomyślę.

Moje obawy.
Myślałem, że najlepszym rozwiązaniem dla mnie, będzie dieta na masę. Taką miałem zamiar już wczoraj rozpocząć. Obawiam sie jednak, że jak zacznę stosować tą dietę, to nie pozbędę się tłuszczu na brzuchu i biodrach. Nawet myślę, że może wytworzyć się odwrotny efekt, tzn. że przybędzie mi brzucha, a konkretnie tłuszczu tam, gdzie nie potrzeba.

Dlatego zwracam się do Was z prośbą o dobrą radę i wskazanie jakieś diety.

Oczywiście za każde info z góry dziękuję :)

Pozdrawiam :)
Grzegorz

hans87
26-03-08, 13:34
powiem Ci tak, piszesz ze masz 182 cm i warzysz 77 kg sądzę ze az tak zle nie wyglądasz, więc mozesz stosować diete na mase. Ja mam 174 cm i warze 78kg i wcale nie wygląda to najgorzej, ale i tak chcialbym zgubić ok. 3kg :) Jak bedziesz obliczal sobie dziennie zapotrzebowanie węglowodanów na kg masy ciała to obierz sobie 5g/kg masy ciała. Jak chcesz zjechac z brzucha to po kazdym treningu silowym idz na 30 min rowerka albo szybkiego spaceru na bieżni. normlanie robi sie 45 min ale po treningu silowym 30 w zupełności starczy. Pozdro

Grzegorz_n
27-03-08, 08:50
powiem Ci tak...... mozesz stosować diete na mase.... obierz sobie 5g/kg masy ciała.... idz na 30 min rowerka albo szybkiego spaceru na bieżni... Straszne dzięki za podpowiedź i sugestię. Faktycznie warto przeanalizować taki wariant :)

Równie chętnie wysłucham opinii innych użytkowników.
Czy może ktoś zorientowany dorzucić do tego tematu swoje 3 grosze???

Dzięki :)

:)

Giera
27-03-08, 12:38
Ja jestem zdania, że najlepszą dietą dla Ciebie będzie LowCarb :) Jednym słowem mówiąc jesz same białka + tłuszcze ( oczywiście zdrowe tłuszcze nie żadne golonka itp bo byłoby za fajnie :D )
Kalorycznie powinno to wyglądać tak, żebyś miał kalorie wg zapotrzebowania lekko na plusie tak +300-400kcal
Jedyną przeszkodą może być to, że musisz wywalić soki, napije kolorowe, cukier zastąpić słodzikiem, unikać piwa... Bo to węgle i musisz ich unikać jak ognia ale jak będziesz to dobrze robił to napewno będziesz zadowolony z rezultatów

SEBAN
27-03-08, 15:01
Ale przeciez jakieś węgle musi tez zapodać chyba nie????? Może nie 5g/kmc ale ciut mniej bo inaczej nic z tego tak myslę.....

PuaPAj
27-03-08, 15:07
No to tez zalezy duzo od tego czy chcesz sie odchudzic(czyli nie patrzec na spadki w miesniach) czy wyrzezbic(uwypuklic miesnie tracac jak ich jak najmniej. To drugie jest znacznie trudniejsze

SEBAN
27-03-08, 15:09
Napisał,że bedzie masował,więc waga w górę ,a bez węgli będzie ciężko.....

Giera
27-03-08, 16:41
LowCarb wygląda tak, że:
przez 14 dni jedzie
-3g na kg/m/c białka,
-1g na kg/m/c węgli
-1-1,5g na kg/m/c tłuszczy ( ofc zdrowych )
później jeden dzień:
-2,5g białka
-5g węgli
- jak najmniej tłuszczu

następnie jedzie się dalej 4 dni na tłuszczach i piąty dzień węgle

Dieta jest ciężka w utrzymaniu, nawet bardzo ciężka ale jak ktoś da radę to idzie zrobić trochę masy i stracić trochę tłuszczu :) Wiem bo stosowałem na sobie

Grzegorz_n
05-04-08, 13:00
Dzięki serdeczne za Wasze propozycje. Analizuje i podejmę decyzję - mam nadzieję, że dobrą.

Mam jeszcze 3 pytanka...

1. Ile posiłków dziennie należy spożywać???
2. Jaki jest najlepszy interwał czasowy, pomiędzy jednym posiłkiem, a kolejnym???
2. Na ile godzin przed snem, należy spożyć ostatni posiłek???

Z góry dzięki za info :)

G.

Rynju
05-04-08, 14:16
minimalnie 5
3h
nawet tuz przed jesli chodzi o twarog a jesli o kolacje to jkaies 1,5h

Grzegorz_n
05-04-08, 15:20
minimalnie 5Jeżeli minimalnie 5, to oznacza, że można spożywać większa ilość posiłków.

Czyli kolejne pytania:
1. Jaka jest maksymalna ilość posiłków???
2. Jaka jest sugerowana ilośc posiłków???

G.

Rynju
05-04-08, 20:59
5-7 sugerowana, maksymalna to moze byc wrecz nieograniczona (mniejsze porcje ale czesciej)