PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta do sprawdzenia (masa)

Tomek5
23-03-08, 18:37
Witam

Mam na imie Tomek, mam 17 lat 178 cm wzrostu i waze 70 kg i mam bardzo szybka przemiane materii. Nigdy wczesniej nie ćwiczyłem na siłowni ale zamierzam to zmienic ;) Na razie krucho u mnie z kasą więc ćwicze w domu (zapraszam do skomentowania mojego planu treningowego http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=9887) jednak za pare dni planuje już kupic sobie karnet.
Tak jak napisałem wyżej-dopiero zaczynam swoja przygodę z silownia i proszę o ocene mojej diety.

> Ćwiczę 3 razy w tygodniu (wtorek,czwartek,sobota)
>Jem około 140 gram białka w ciągu dnia-głównie to tuńczyk w puszce, kurczak, makrela wedzona, twaróg, jajka
>Staram się jeść 5 posiłków w ciągu dnia + jakies drobne przekąski

Nie licze dokładnie na jakiejs wadze kuchennej ile czego jem-szacuje „na oko”:D

DZIEŃ TRENINGOWY
7:00 4 jajka na twardo +kajzerka+majonez lub jajecznica z 4 jajek+kajzerka lub dwie kajzerki z wedlina i serem+ jogurt

10:30 dwie kajzerki ze 100g wędliny bądź 100 twarogu+serek na nastepnej przerwie(9g biaka)

15:00 obiad czyli np. 150g piersi z kurczaka lub udko lub inne mieso bądź rybka + 100g ziemniaków lub ryżu lub kaszy+ surówka lub np. makaron(100g) z serem(100g)

16:50—jem jakiś batonik np. snickersa

17 TRENING

19:00 podobnie jak o 15 lub jakis koktajlàstaram się aby po treningu dostarczyc ok. 20gram bialka i 80g węglowodanów

22:00 Na kolację jem zawsze 150 g sera twarogowego+kajzerka lub puszke tuńczyka 140g +kajzerka

DZIEŃ BEZ TRENINGU

7:00 4 jajka na twardo +kajzerka+majonez lub jajecznica z 4 jajek+kajzerka lub dwie kajzerki z wedlina i serem+ jogurt

10:30 dwie kajzerki ze 100g wędliny bądź 100 twarogu+serek na nastepnej przerwie(9g biaka)

15:00 makrela wedzona(200 g) lub puszka tuńczyka 140g bądź np. pierś z kurczaka 200 g

18: obiad czyli np. 150g piersi z kurczaka lub udko lub inne mieso bądź rybka + 100g ziemniaków lub ryżu lub kaszy+ surówka lub np. makaron(100g) z serem(100g)

22:00 Na kolację jem zawsze 200 g sera twarogowego+kajzerka lub puszke tuńczyka 140g +kajzerka

Oprócz tego codziennie jem jakies jabłko,banana lub inny owoc
Jaja jem co 2-3 dni - słyszałem ze zbyt częste spożywanie nie jest wskazane
Kolega mówił mi, żebym na razie nie kupował sobie żadnych odżywek i białek syntetycznych. Mówił, że najwcześniej za 3 miesiące. W związku z tym czy powinienem teraz kupić sobie w aptece jakies witaminy np. Centrum ??

Damian st-ce
24-03-08, 10:42
Dieta wydaje sie byc dobra. Jedynie w obiadzie, jeśli jesz ziemniaki musisz ich zjadac wiecej niz 100g (ok. 350-400g). Odstawiłbym także batonika przed treningiem. Energia wystarczy Ci na trening z obiadu, ktory zjadasz o godzinie 15. Z tymi jajami sa rózne teorie, ale to Twoj wybor. Jesli chcesz jesc je co 2-3 dni to Twoja sprawa :) Przynajmniej nie bedziesz miał monotonnej diety :) Narazie ćwicz sobie bez żadnych odżywek. Jesli dopiero co zaczynasz, masa i tak Ci bedzie szła do góry w zastraszającym tępie :) Witaminy mozesz śmiało zażywać. Pozdro