Zobacz pełną wersję : Co Byście zrobili na moim miejscu?
Witam. Kiedyś już pisałem na forum ale dowiedziałem się znacznie więcej coś na temat mojego stanu zdrowia.Przypomnę że na siłownie chodziłem rok i jest ona dla mnie bardzo ważna. Teraz mam przerwę ponad 10miesięcy. Ostatnio byłem u doktora i stwierdził że zbyt mocno ćwiczyłem na siłowni przez co moje płuca jak i serce przestały rosnąć ;( chyba to się potwierdza. Ponieważ wystarczy mały wysiłek np jazda na rowerze i już zatyka mi uszy, muszę odpocząć ponieważ nie mogę nadążyć z oddechem i kręci mi się w głowie. Dodam że mam astmę oraz pokrzywkę cholinergiczną. Siłownia jest dla mnie bardzo ważna chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego. Rok temu nie było z niczym problemu. Ćwiczenia szły bardzo dobrze. Problemy pojawiły się jakiś czas temu. Pokrzywka pojawiła się po wakacjach i nawet nie mogę nic ciepłego wypić bo mnie wszystko swędzi. Mogę iść na siłownię i się męczyć z tym wszystkim albo zrezygnować. Co Byście mi poradzili? Bardzo proszę o rady.
ja bym ci radzil zebys zrobil to co uwazasz za sluszne. sam znasz siebie najlepiej. twoje zycie - twoj wybór ;P
pablo91prg
22-03-08, 21:25
Jesli stan zdrowia nie pozwala to nie ćwicz.
zgadzam sie z pablo91prg (http://e-kulturystyka.info/member.php?u=3914). po co masz ryzykowac. zdrowie jest najważniejsze :)
nie wiem gdzie tu logika ze od treningów serce i pluca przestaja rosnac, bo powszechnie wiadomo jest ze od treningów nawet na silowni , organizm chce sie przystosowac przez co zwieksza sie objetość płuc i miesien sercowy
jeszcze zalezy jaki hardkorowe to byly treningi... dlatego najpierw teoria i dopiero praktyka!!!
astma to wiadomo ze wydolnosc nie jest taka jaka powinna byc...
ja tam bym trenowal.
Właśnie sam się bardzo zdziwiłem czemu serce jak i płuca zatrzymały się. Mnie bardzo ciągnie do ćwiczenia jednak nie wiem czy dam radę z tą pokrzywką. Najwyżej nie będę jej podrażniał drapiąc. Astma jeszcze nie przeszkadzała. Na siłownię chodziłem nie mając o niej pojęcia i ćwiczyłem bardzo hardcore. Na klatę brałem bardzo bo jakieś 80kg. Jak na mój wiek ( wtedy 14 lat ) trochę chyba przesadziłem. Nie brałem pod uwagę że wyciskania nie powinno się często ćwiczyć. Prawie codziennie chodziłem na siłownie... A może wybrać się do jakiegoś innego lekarza? Np aby wyleczyć choć trochę tę pokrzywkę lub sprawdzić co z tym sercem i płucami?
racja, udaj sie do innego lekarza bo nie warto opierać się na opini jednego. Co do ćwiczen, no to jeśli nie możesz ćwiczyć na siłce to chociaz uprawiaj aeroby, ale wszystko z glową.
skontaktuj sie z jakims lekarzem bardziej profesionalnym i nich on Ci powie czy to rzeczywiście jest wina wysiłku fizycznego. jezeli to wcale nie w tym jest problem to rośnij i ćwiczy dalej. najpierw jedź na sucho puzniej dodaj jakies suple ale z umiarem. pozdrawiam
Dziękuje za porady. W najbliższym czasie postaram się wybrać do jakiegoś lekarza. Nie wydaje mi się aby wzrost serca i płuc zatrzymał się przez siłownię tak jak to Tom napisał. Jedyne z czym będę się uporał to pokrzywka. Ale mam nadzieję że jakoś sobie poradzę i wrócę szybko na siłownie. Może w najbliższym czasie wkleję jakieś fotki po kilku miesiącach ćwiczeń ;) Pozdrawiam.
Serce i Płuca przestaja czasami Rosnac od jakiegos preparatu na wzrost masy ale nie pamiętam nazwy hmm...
Wiesz nie zażywałem ani jednego preparatu na masę. Ćwiczyłem na sucho, nie brałem nawet żadnych odżywek typu białko czy garnier. Więc to raczej nie jest powodem zatrzymania u mnie wzrostu tych narządów ( O ile taki w ogóle tak jest) .
Ten preparat sie Mega C nazywa ale skoro go nie brales to ja niewiem czemu masz taki problem...