Zobacz pełną wersję : W jakich przypadkach lekarze przepisują sterydy ?
Deathbreaker
21-03-08, 21:33
Na początku chciałem napisać ,że nie biorę sterydów i nie zamierzam ich brać , tak żeby było jasne :)
Takie pytanie mnie nurtuje... Sterydy np. metanabol to tak jakby ''lek'' , który oczywiście jest na receptę... I tu się rodzi moje pytanie... W jakich przypadkach lekarze ludziom przepisują takie leki ... ?
różnie - zaburzenia nerwowe,hormonalne,rechabilitacja może być z 1000 powodów
tyle że w celach leczniczych dawkowanie jest wielokrotnie niższe niz uzywa sie w sporcie.
niewiem co niewiem ile ale jeden znajomy mial w wieku kolo 14-15 lat podawane sterydy. Wracal kiedys do domu no i nie wrocil skopali go pod klatka podali mu sterydy bo organizm nie mial sil<?> i bez tego by mogl umrzec.
PS. jak mowie dokladnie niewiem jak to bylo bo to wiem od jego brata (wiecie jak to mlodzi lubia fantazjowac) i to bylo kilka lat temu
zwykła astma:D albo cukrzyca:D
Glownie wszystki zaniki miesni np. podczas dlugich pobytow w szpitalu, z tego co mi chyba lekarz kiedys mowil to tez anoreksja.
no ale wlasnie :"w celach leczniczych dawkowanie jest wielokrotnie niższe niz uzywa sie w sporcie"
no i zdaje mi sie ze problemy hormonalne :> ;P estrogeny/testosteron np.
Ja wiem tyle, że ciotka mojego kumpla ma zanik mięśni i metanabol podajrze ma wpisany na P, czyli za 100 tabs PL mety płaci 3 zł i kumpel jej czasem podbiera...
terrorsiejem
24-04-08, 11:54
metanabol przy raku najczęściej.często przepisuje sie go przy zaawansowanym stadium raka i w chorobach mięśni takich jak zwiotczenie mięsni itp. Poczytaj w encyklopedii :)