Zobacz pełną wersję : Mam 167 cm i 17 lat .Co robic by urosnąć
romanskixp
21-03-08, 20:48
Nie wiem czy wpisałem to w dobrą kategorie , wiec z góry przepraszm.
Jak napisałem w tytule mam 17 lat i mierzę 167 cm ćwiczę na siłowni ponad miesiąc . Jak patrzę na kulturystów większość ponad 180 cm . Więc siłownia chyba nie przeszkadza w wzroście .
Proszę o jakieś porady związane z tym bym jeszcze urosną, wiem ze rośnie się do 21 roku życia ale mozna sobie pomoc by rosnąc.
Dziękuje za pomoc oczywistoście SOGI
powiem ci ze najlepije by bylo gdybys nic z tym nie robil bo mozesz sobie tylko krzywdy narobic jak rozlegulujesz sobie caly organizm jakims hujostwem...w wieku 17 lat jak napisales sie jeszcze rosnie tak wlasnie ejst ja sam duzo starszy nie ejstem ale w tymm wieku sa duze przyrosty wzrostu koleszka w ciagu roku 5cm poszedl w gore wlasnie miedzy 17 a 18 rokiem zycia...a wiec mowie ci poczekaj a jeszcze urosniesz napewno
romanskixp
21-03-08, 21:21
Czy siłowania np. unoszenie sztangi za głowa może mi zaszkodzić ??
A jakieś ćwiczenia nierozciągające albo coś ?
no to cwiczenia akurat hamuje wzrost z czgo ja wiem..lecz moge sie mylic gdzies juz otym bylo na forum jak przyspieszyc i jak zwolnic wzrost...musial bys dokladnie poszukac jezeli znajd dam ci linka i tam wszystko juz jest napisane co i jak brac a czego nie
romanskixp
21-03-08, 21:55
Czyli mam rozumieć ze teraz najlepiej przerwać trening siłowy ??
nie moge znalesc tego tematu z tym rosnieciem a gdzies to jest bo ostatnio otym czytalem anwet...:/ nie przestawaj tylko zaprzestac robic cwiczenia ktore chamuja ci wzrosl
Nie rob Martwego ciągu i podobnych ćwiczeń kiedyś wyczytałem na forum ze wiszenie na drążku pomaga ale nie wiem nie sprawdzałem a i wszystko zależy od twojej genetyki jak masz urosnąć to urośniesz bez żadnych "wspomagaczy"
Podobno jesli sobie powisisz na drazku czy czym podobnym do tego systematycznie po 30 minut dziennie to pomaga , Jordan tak robil , pij wapno dobrze sie odrzywiaj , po za tym jestes w takim wieku ze napewno jeszcze urosniesz
pozdrawiam
Nie jesteś przecież bardzo niski.. Ja mam 176 i 16 lat ale chce miec tak z 182 i wazyc z 90 kg:D
Masz 17 lat wiec silownia nie zaszkodzi na Twoj wzrost,skoro dopiero zaczoles cwiczyc wiec rob to narazie delikatnie a bedzie dobrze :)Cwiczenia w mlodym wieku obciazajace kregoslup hamuja wzrost poniewaz wycieraja sie jakies kregi czy cos w tym stylu :)
romanskixp
26-03-08, 21:27
żeby urosnąć jestem skłonny nawet sięgnąć po jakieś dopalacze ale jak mówicie ze urosnę :d. Bo mam dość bycia człowiekiem z 167 cm wzrostu poćwiczę to będę wyglądał jak "kula"
Ja mam prawie 18 lat i 167cm wzrostu i wiesz co? Wcale się tym nie przejmuję a nawet mnie to cieszy bo będąc niższym 40 w bicu wygląda u mnie jak 45 u kolesia mającego 190cm :)
Powiem Ci jasno bo interesowałem się tym też kiedyś... Nic z tym nie zrobisz, żadne wiszenie na drążku czy inne gówna nic Ci nie dadzą. Mówiłem o chemii więc miałeś na myśli somatotropinę (hGH) ale powiem Ci, że taka kuracja kosztuje około 50 tysięcy i przez 2 lata urośniesz może ze 2 centy o ile nie masz już częściowo zamkniętych nasad niektórych kości a zapewne masz więc musisz z tym żyć i patrzeć na to z pozytywnej strony
no wlasnie oto chodzi nazszy zawsze lepije bedzie wygladal ja sam mam 183cm ale jak byl bym nizszy to mysle ze bym jakos specjalnie nie narzekal musisz sie poprostu juz przyzwyczaic do wzrostu
Ja mam w rodzinie kulturyste:P i on mi mowil zebym nie robil cwiczen obciazajacych kregoslup, jak rosne. Czyli tak do 21roku zycia, a nie jak wszyscy mysla ze jak sie ma 18lat skonczone to wszystko sie zatrzymuje :P i juz jestesmy dorosli:P. Gdy cwiczy sie np. martywy ciag, to te kregi sie obciazaja i wcieraja w siebie, od tego sie nie rosnie a takze na starość podobno boli.
no wlansie niema sie co pchac do obnizania wzrostu niewiem poco komu to jest potrzebne do szczescia
marcin2447
29-03-08, 17:33
może dużo jeszcze nie urośniesz ale jak bedziesz się dobrze odrzywiał i nie robił cwiczen obciążających kregosłup to powinieneś z 3-6 cm do gory podskoczyć rośnie się do 21-25 lat to powodzenia.
marcin2447
29-03-08, 19:14
jak chcesz się dowiedzieć co robić aby urosnąć to poczytaj na tej stronie ale przydała by się znajomość języka angielskiego albo english translator
www.heightforum.com/forum/ (http://www.heightforum.com)
Wcale się tym nie przejmuję a nawet mnie to cieszy bo będąc niższym 40 w bicu, wygląda to u mnie jak u kolesia 190 cm 45 w łapie
dokładnie...
KocuRTomCaT
03-04-08, 21:10
Czy Ktoś może mi pomóc :( ? Mam 13 lat i około 141 cm wzrostu! Pomocy!
Jak szybko urosnąć? :( Moja klasa (Rocznik 1995) Też jest takich wzrostów jak ja może są trochę więksi odemnie Pomóżcie mi jak urosnąć proszę:(
KocuRTomCaT
03-04-08, 21:17
Czytałem Na jakimś Forum że żeby urosnąć trzeba Pic dużo Mleka Dużo Biegać i Niepalic papierosów
grzesiek7124
03-04-08, 22:59
W okresie rozwoju (intensywnego wzrastania), szczególnie przeciwskazane są ćwiczenia siłowe działające na kręgosłup wzdłuż jego osi długiej (z góry). A to z tego powodu, że powodują one zwiększenie naturalnych krzywizn kręgosłupa. Mogą również wywołać zmiany zwyrodnieniowe tarcz międzykręgowych oraz zatrzymać rozwój wzrostu !!!
Tak więc nie wykonuj martwego ciągu i przysiadów. Wyciskania sztangi (na barki) wykonuj na ławeczce, która ma oparcie z tyłu.
Grzesiek.
pablo91prg
03-04-08, 23:15
Czy Ktoś może mi pomóc :( ? Mam 13 lat i około 141 cm wzrostu! Pomocy!
Jak szybko urosnąć? :( Moja klasa (Rocznik 1995) Też jest takich wzrostów jak ja może są trochę więksi odemnie Pomóżcie mi jak urosnąć proszę:(
Bedziesz rósł jeszcze przez jakies 8 lat jesli nie wiecej, także nie przejmu sie i jedz danonki :P
mam nadzieje ze te dwa posty tego dzieciaka to ironiczny dowcip ;d
co do rosniecia to wiele zalezy od genetyki i takze od twojego dojrzewania - niektorzy zaczynaja dojrzewac szybciej inni wolniej - popatrz se ze niektorzy 16 latkowie wyglada jak dzieciaki a inni jak dorosli ;P.
ja np. roslem tak to 15-16 roku zycia i juz nie rosne, za to ty mozesz teraz miec skok w góre:P nic nie wiadomo. ja szczerze wolałbym byc nizszy niz jestem. zdaje mi sie ze mniejsi ludzie są sprawniejsi fizycznie(bardziej skoordynowani) - oczywiscie nie jest tu mowa o wszystkich.
poza tym jak ktos juz napisal, im nizszy tym bardziej miesnie wydaja sie wieksze =p =p
pablo91prg
04-04-08, 15:16
koordynacja ruchowa zależy w dużej mierze od wzrsotu, jednak można nad nią popracować i wyrównać róznice.
KocuRTomCaT
08-04-08, 10:56
Ja chyba mam 146cm a nie 141 :P xD widziałem gdzieś na forum że podczas snu kości rosną 4 razy szybciej!!! O_o
marcin2447
14-04-08, 19:33
ja też o tym czytałem wiec najlepiej spij z 10 godz.
Wiem, że już gdzieś o tym pisali, ale niech ktoś wypisze, które ćwiczenia nie siadają na wzrost.
Punkt pod punktem, żeby było estetycznie.
Dla kogoś, kto się na tym zna, nie jest to problem.
terrorsiejem
28-04-08, 13:58
Jesli jesteś niski (chociaż wcale nie jesteś niski) to juz taki zostaniesz chociaz masz jeszcze czasu na to żeby urosnąc.Wzrost zalerzu od genetyki czyli jak twoi rodzice są niscy ty też taki będziesz a jeśli sa wysocy nie masz sie czym martwić-urosniesz. A z tego co mi wiadopmo to ćwiczenia chamujące wzrost to jedna wielka bajka.
Wiec tak. Chodze do endykronologa i moge cos na ten temat powiedziec. Musisz isc do lekarza, ktory napisze ci skierowanie na rentgen dłoni, poten lekarz oceni jaki mas zwiek kostny. Wiek kostny mowi pokazuje nam czy wszystkie chrzastki itp sa zrosniete. Im mlodsze kosci tym wieksze dziury i luki sa w kosciach. Ja mam 16 lat a wiek kostny mam 1.5 roku do tyłu. Mam 171 wzrostu i licze na to ze bede wielki :D pozdrawiam. P.S nie bierz hormonu wrozstu bo mozesz nie zostac tatusiem... :P